دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
09 آذر 1399 - 10:10
یک کارشناس مسائل حقوقی در گفتگو با آنا مطرح کرد؛

نفقه به کدام زنان تعلق می‌گیرد؟

یک کارشناس مسائل حقوقی می‌گوید، نفقه همه زنان با یکدیگر برابر نیست و برای پرداخت آن ملاک‌هایی نظیر تحصیلات و شأن خانوادگی زوجه در نظر گرفته می‌شود.
کد خبر : 544224
91789bbab82c3106c9fbd76e4ff8b302.png

امیرحسین صفدری در گفتگو با خبرنگار حوزه قضائی گروه اجتماعی خبرگزاری آنا در رابطه با اینکه کدام گروه از زنان می‎توانند نفقه دریافت کنند، گفت: در علم حقوق پس از عقد نکاح حقوق و تکالیفی برای زن و مرد به وجود می‌آید که از جمله این حقوق برای مردان در عقد نکاح دائم دادن نفقه به همسر و فرزندان است.


این کارشناس مسائل حقوقی افزود: نکته مهمی که باید به آن توجه کرد این است که اگر زنی از شوهر خود تمکین نکند ناشزه محسوب می‌شود و مطابق قانون به او نفقه تعلق نمی‌گیرد. قانون‌گذار در ماده 1107 قانون مدنی نفقه را اینگونه تعریف می‌کند که نفقه عبارت است از همه‌ نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسکن، البسه، غذا، اثاث منزل و هزینه‌های درمانی و بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج، به واسطه‌ نقصان یا مرض. همچنین در ماده 1108 قانون مدنی در خصوص عدم پرداخت نفقه به زن ناشزه می‌گوید که هر گاه زن بدون مانع مشروع از ادای وظایف زوجیت امتناع کند مستحق نفقه نخواهد بود.


وی در توضیح میزان نفقه اظهار کرد: نفقه هر فردی متفاوت از فرد دیگر است به عنوان مثال نفقه زنی که تحصیلات دانشگاهی دارد با نفقه زنی که مدرک تحصیلی پایین‌تری دارد، متفاوت است. البته تحصیلات یکی از ملاک‌های تعیین میزان نفقه برای زن محسوب می‌شود. ملاک‌های دیگری که توسط دادگاه مورد بررسی قرار می‌گیرد شامل شأن و منزلت خانوادگی زن از لحاظ اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و غیره است، به عبارت دیگر هر چه شأن و منزلت زن بالاتر باشد به همان میزان می‌تواند نفقه بیشتری از مرد دریافت کند که تشخیص میزان دقیق نفقه برعهده دادگاه است.


صفدری با اشاره به اینکه در عقد موقت نفقه پرداخت نمی‌شود، تصریح کرد: نفقه فقط در عقد نکاح دائم پیش‌بینی شده به طوری که قانونگذار در ماده 1106 قانون مدنی به صراحت می گوید که در عقد دائم نفقه‌ زن به عهده شوهر است. این نکته را باید بگویم که در نکاح موقت نفقه در صورتی به زن داده می‌شود که نفقه شرط ضمن عقد نکاح موقت شده باشد وگرنه به زن در نکاح منقطع نفقه تعلق نمی‌گیرد.


این پژوهشگر مسائل حقوقی در مورد نحوه مطالبه نفقه توسط زوجه بیان کرد: در مطالبه نفقه این نکته مهم وجود دارد که نفقه زن در مقایسه با نفقه اقارب مقدم‌تر است. البته مطابق ماده 1206 قانون مدنی زن می‌تواند نفقه گذشته خود را هم از مرد مطالبه کند.نفقه ندادن به زن دارای ضمانت اجرای حقوقی و کیفری است، همچنانکه ماده 1111 قانون مدنی زن می‌تواند در صورت استنکاف شوهر از دادن نفقه به محکمه رجوع کند. در این صورت محکمه میزان نفقه را معین و شوهر را به دادن آن محکوم خواهد کرد. ذکر این نکته لازم است که دادن نفقه به زن مشروط به فقیر بودن یا ثروتمند بودن زن نیست و شوهر تحت هر شرایطی حتی ثروتمند بودن زن باید به همسرش نفقه بدهد.


وی ادامه داد: همچنین در خصوص ضمانت اجرای کیفری عدم پرداخت نفقه براساس ماده ۵۳ قانون حمایت از خانواده مصوب سال 1391 هركس با داشتن استطاعت مالي، نفقه زن خود را در صورت تمكين او ندهد يا از تأديه نفقه ساير اشخاص واجب النفقه امتناع كند به حبس تعزيري درجه شش محكوم مي‌شود. تعقيب كيفري منوط به شكايت شاكي خصوصي است و درصورت گذشت وي از شكايت در هر زمان تعقيب جزائي يا اجراي مجازات موقوف مي‌شود.


صفدری در ادامه خاطرنشان کرد: در صورت عدم پرداخت نفقه توسط مرد، زوجه اگر این مسئله را در دادگاه اثبات کند و حکم به دادن نفقه علیه مرد صادر شود و زوج همچنان نفقه را پرداخت نکند، زوجه می تواند به استناد ماده 1129 قانون مدنی تقاضای طلاق کند.


این کارشناس مسائل حقوقی در پایان خاطرنشان کرد: نفقه زنی که مطلقه رجعیه است و نفقه زن آبستن که در عده فسخ نکاح یا طلاقی که مرد نمی‎تواند رجوع کند، مطابق با ماده 1109 قانون مدنی بر عهده شوهر قرار دارد.


انتهای پیام/4076/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب