رانت جذب دانشجو در دانشگاه پیام نور از طریق وزارت علوم/ دانشگاههای خصوصی هم سماق بمکند!
به گزارش خبرنگار حوزه آموزشی و پژوهشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بهعنوان عالیترین نهاد علمی و دانشگاهی کشور وظیفه مدیریت این حوزه را برعهده دارد و میبایست با یک نگاه پدرانه به همه دانشگاهها اعم از خصوصی و دولتی بنگرد. نگاهی که بعضاً با تبعیض درآمیخته میشود و در حق برخی دانشگاهها به واسطه خصوصی بودن و جدایی از بدنه دولت، اجحاف صورت میگیرد.
به عنوان مثال درحالیکه وزارت علوم بر اساس سند آمایش آموزش عالی باید جلوی دانشگاهگشایی بیرویه را در کشور بگیرد، طی سالهای اخیر به دانشگاهی مانند دانشگاه پیامنور مجوز برگزاری آزمون کارشناسی ارشد به صورت مجزا را داده و بر همین اساس این دانشگاه تاکنون 21 دوره آزمون فراگیر کارشناسی ارشد برگزار کرده تا بتواند از این طریق ظرفیتهایی که در کارشناسی ارشد خالی میماند را پر کند.
این روند تا جایی ادامه مییابد که به یکباره سال گذشته شورای گسترش آموزش عالی که مستقر در وزارت علوم است، تصمیم میگیرد برگزاری این آزمون را لغو کند اما پس از مدتی محمدرضا زمانی، رئیس دانشگاه پیام نور که اتفاقاً از نزدیکان دانشگاهی وزیر علوم است، اعلام میکند که توانسته مجوز برگزاری این آزمون را از شورای سنجش و پذیرش دریافت کند!
این در حالی است که مسئولان وزارت علوم ازجمله علی خاکی صدیق معاون آموزشی وزارت علوم در یک سال اخیر بارها بر «لزوم تغییر رویه سنجش و پذیرش در دوره تحصیلات تکمیلی» سخن گفته و معتقدند که «آزمونهای تحصیلات تکمیلی باید کم اثر شوند.»
فرش قرمز برای مؤسسات سودجو
نکته قابل توجه در این بین هدف مسئولان وزارت علوم برای عدم برگزاری آزمونهای فراگیر است. آنها معتقدند برگزاری این آزمونها میدان را برای جولان مؤسسات سودجو فراهم میکند. گواه این مدعا تاکیدات چندباره امیرحسین بهروز، مدیرکل روابط عمومی دانشگاه پیام نور است: «مؤسساتی که دورههای فراگیر را تبلیغ میکنند مجری رسمی این دورهها نیستند.» وی خطاب به داوطلبان میگوید که ثبتنام را از طریق سازمان سنجش آموزش کشور انجام دهند چراکه این مؤسسات مجوز دانشگاه پیام نور را ندارند.
همین اظهارات و تاکیدات به خوبی نشان میدهد که برگزاری آزمون کارشناسی ارشد فراگیر دانشگاه پیام نور بازهم زمینه را برای جولان این مؤسسات فراهم کرده است.
20 درصد ظرفیت پذیرش کارشناسی ارشد کل کشور برای پیام نور!
نکته قابل تأمل در این بین اختصاص ناعادلانه حدود 20 درصد از ظرفیت پذیرش آزمون کارشناسی ارشد به یک دانشگاه دولتی است! در حالیکه ظرفیت آزمون کارشناسی ارشد در سال جاری حدود 157 هزار نفر است، دانشگاه پیام نور به گفته مدیر روابط عمومیاش بالغ بر ۳۰ هزار نفر در یک هزار و 300 رشته محل ظرفیت پذیرش دارد و این یعنی یک رانت دولتی برای یک دانشگاه دولتی!
البته ناگفته نماند که دانشگاه پیام نور از آزمون سراسری کارشناسی ارشد نیز دانشجو جذب کرده است.
تکمیل ظرفیت برای دیگران نداریم ولی برای فراگیر پیام نور جا هست!
با وجود این اتفاقات و ظرفیت عظیمی که برای فراگیر پیام نور معادل 20 درصد کل کنکور کارشناسی ارشد در نظر گرفته شده؛ وزارت علوم و شورای سنجش و پذیرش با محوریت سازمان سنجش آموزش کشور تکمیل ظرفیت را در سایر دانشگاهها ممنوع کردهاند. به نظر میرسد که اگر دانشگاهی میخواهد تکمیل ظرفیت را بهگونهای دیگر و با نامی متفاوت برگزار کند باید به بقیه دانشگاهها نیز این اجازه داده شود تا بتوانند دانشجویان مورد نظر خود را جذب کنند.
لازم به ذکر است که در این میان اخباری مبنی بر اینکه به برخی از موسسات غیرانتفاعی وابسته به وزارت علوم، اجازه تکمیل ظرفیت نیز داده خواهد شد اما دانشگاههایی که هیچ وابستگی به این وزارتخانه ندارند نمیتوانند ظرفیتهای خالی مانده خود را تکمیل کنند. درصورتیکه دانشگاههای خصوصی هیچ بودجه دولتی دریافت نمیکنند و باید از طرق مختلف نظیر جذب دانشجو درآمد کسب کنند.
انتهای پیام/4040/پ
انتهای پیام/