دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
03 آذر 1399 - 13:23
در گفتگو با آنا تشریح شد؛

آنچه باید درباره خاویار واقعی بدانیم/ چگونه خاویار تقلبی وارداتی را بشناسیم؟

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی گفت: خاویارهای تقلبی (قوطی تخم ریز سیاه) به‌شکل غیرقانونی وارد کشور شده و فاقد هرگونه ارزش غذایی است.
کد خبر : 542835
16.jpg

به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا از قائم‌شهر، سال‌های اخیر در برخی از فروشگاه‌ها و مارکت‌ها یک قوطی تخم ریز سیاه 100 گرمی با عنوان «خاویار پرورشی» به قیمت 20 تا 25 هزار تومان عرضه می‌شود! حال آنکه متخصصان می‌گویند خاویار پرورشی، محصولی کاملاً طبیعی و باارزش است.


در این باره در گفتگو با مسعود هدایتی‌فرد متخصص علوم و صنایع شیلاتی و عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائم‌شهر درباره ارزش غذایی و ترکیب بیوشیمیایی این محصول تقلبی سؤالاتی مطرح شد که در ادامه خواهیم خواند.


تفاوت خاوریار پرورشی با دریایی چیست؟


مسعود هدایتی‌فرد در گفتگو با خبرنگار آنا درباره ارزش غذایی و ترکیب بیوشیمیایی این محصول تقلبی (تخم ریز سیاه) اظهار کرد: این محصول هیچ ارتباطی با خاویار پرورشی ندارد؛ زیرا خاویار پرورشی، محصولی کاملاً طبیعی و ارزشمند بوده و قیمتی نزدیک به خاویار دریایی دارد که این روزها به‌دلیل «ممنوعیت» کامل تجارت جهانی آن به کیلویی  35 میلیون تومان رسیده است.


وی افزود: سازمان«سایتیس» وابسته به ملل متحد از سال ۲۰۰۹ هرگونه صادرات خاویار را برای همه کشورهای حاشیه دریای مازندران ممنوع کرده  و قیمت داخلی هر قوطی 100 گرمی خاویار نیز بسته به نوع ماهی و کیفیت دان خاویار از 150 تا 450 هزار تومان متغیر است.


عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائم‌شهر ادامه داد: این «تخم‌های سیاه ریز» از اندکی ژلاتین حاصله از موادی مانند تخم‌مرغ با رنگ‌های شیمیایی غیرمجاز و یا برخی «رنگدانه‌های گیاهی» ساخته شده که کمتر از سه درصد پروتئین دارد و به آن چربی‌های اکسیده‌شده را برای تند کردن بوی آن افزوده‌اند.


چگونگی ورود خاویار تقلبی به فروشگاه‌های ایران


هدایتی‌فرد گفت: خاویار طبیعی بالاترین میزان چربی امگا-۳ و پروتئین را بین محصولات غذایی دارد و حتی در برخی منابع، چربی این ماده انرژی‌زا و باارزش را در خاویار بیش از ۱۶ درصد و متخصصی در کنفرانس علمی پروتئین آن را ۳۶ تا ۳۸ درصد نیز گزارش کرده است. خاویار تقلبی از پروتئین‌های حیوانی مانند تخم‌مرغ به دست می‌آید و در نهایت این محصول تنها و تنها «رنگ و طعمی شبیه خاویار طبیعی» پیدا می‌کند.


وی درباره چگونگی ورود خاویار تقلبی به فروشگاه‌های ایران توضیح داد: این وظیفه مراکز و مؤسسات مرتبط بوده که در این مورد اظهارنظر دقیق کنند. اکنون آنچه از لیبلینگ و برچسب‌گذاری این قوطی‌ها مشاهده می‌شود، احتمالاً بیانگر این است که این محصول اخیراً از کشورهای همسایه حاشیه دریای مازندران به‌ویژه جمهوری آذربایجان به ایران قاچاق می‌شود و در بازار ایران نه به همان قیمت خاویار اصلی؛ بلکه به بهای اندک و جذابی به فروش می‌رسد.


این استاد دانشگاه در زمینه صنایع ماهی عنوان کرد: به‌تازگی شنیده‌ام که همکارانمان در شرکت مادر تخصصی خدمات کشاورزی که انحصار ملی خاویار ایران را مدیریت می‌کنند، عقیده دارند که بسیاری از فعالان بازار خاویار در ایران از حضور این محصول تقلبی بی اطلاعند و نمی‌توانند فرق آن را با خاویار واقعی تشخیص دهند.


هدایتی‌فرد خاطرنشان کرد: این نوع محصولات همراه با گوشت قاچاق ماهیان خاویاری در بازار آزاد به‌هیچ‌عنوان از کیفیت قابل قبول برخوردار نیستند و قطعاً شاخص‌های کیفی بسیار پایینی را نشان می‌دهند. با توجه به هشدارهای مراکز ذی‌صلاح، پایگاه تحقیقاتی علوم و صنایع شیلاتی امیدواریم از ورود و عرضه هرگونه محصولات شیلاتی بدون کیفیت و یا تقلبی جلوگیری شود.


انتهای پیام/4121/4062/


انتهای پیام/

ارسال نظر
نظرات بینندگان ۰ نظر
ساسان
Iran (Islamic Republic of)
دوشنبه ۰۳ آذر ۱۳۹۹ - ۱۳:۳۸
۰
احمقا
ملت پول ندارن مرغ بخورن چرت و پرت میزنید چرااااااااا
گوشتیران
قالیشویی ادیب