دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
24 آبان 1399 - 19:33

تعلل سازمان غذا و دارو در اجرای مصوبه شورای هماهنگی اقتصادی

سازمان غذا و دارو، در حالی با فروش دارو و مکمل‌های غذایی در بستر پلتفرم‌های آنلاین مخالفت می‌کند که شورای هماهنگی اقتصادی پیش‌تر با فروش و تحویل دارو به روش الکترونیکی موافقت کرده است.
کد خبر : 540519
1.jpg

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، از زمان شیوع ویروس کویید-۱۹ در ووهان چین تاکنون برابر آمارهای رسمی بیش از ۵۰ میلیون نفر در سراسر جهان به آن مبتلا شده‌اند و بیش از یک میلیون و ۲۷۰ هزار نفر نیز در جدال با این بیماری جان خود را از دست داده‌اند. در این میان بررسی وضعیت ایران نشان می‌دهد، از میان ۷۳۸ هزار و ۳۲۲ نفر مبتلا در کشور ، بالغ ۴۰ هزار و ۵۸۲ نفر از هم‌وطنان در اثر ابتلا به این بیماری هولناک جان باختند.


گزارش‌های اخیر وزارت بهداشت حاکی است، با شروع فصل پاییز آمار تجمعی قربانیان کویید-۱۹ در کشور با شتاب بیشتری رو به فزونی است؛ تا جایی‌که در روزهای اخیر میزان مبتلایان به کرونا از مرز ۱۰ هزار نفر گذشته و روزانه دستکم ۴۵۰ ایرانی جان خود را در نبرد با واگیردار ترین ویروس شناخته شده در جهان از دست می‌دهند.


از این‌رو، ستاد ملی مقابله با کرونا در هفته‌های اخیر با هدف کنترل و مدیریت بیماری کویید-۱۹، محدودیت‌های تردد را سخت‌تر کرده تا جایی‌که اخیراً برای مسافرت‌های غیرضروری جریمه ۵۰۰ هزار تومانی در نظر گرفته شده و کاهش زمان حضور کارکنان دستگاه‌های دولتی در ادارات در دستور کار قرار گرفته است. اما عملکرد دستگاه‌های اجرایی در استفاده حداکثری از فضای مجازی برای کاهش ترددهای شهروندان چگونه بوده است؟



چرا پیشنهاد وزارت بهداشت در حوزه دارو عملیاتی نمی‌شود؟


بر اساس آنچه مطرح شد و با هدف کاهش تردد در مراکز پر تردد و سرپوشیده که احتمال انتقال بیماری کرونا را افزایش می‌دهد، سوم خردادماه سال جاری شورای هماهنگی سران اقتصادی با پیشنهاد وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی در مورد تعمیم قواعد و روش‌های تجارت الکترونیکی درخصوص فروش و تحویل دارو موافقت کرد.


آن طور که پیداست، وزارت بهداشت پیشنهاد استفاده از اسناد الکترونیکی در خصوص فروش و تحویل دارو را ارائه کرده؛ اما این مهم تاکنون با مقاومت سازمان غذا و دارو مواجه شده است.


*فروش مکمل‌های غذایی در فضای مجازی ممنوع


بر اساس آنچه مطرح شد، محمدرضا شانه‌ساز اواخر بهار سال جاری در نامه‌ای به رئیس پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات فاتب اعلام کرد: تبلیغ و فروش اینترنتی دارو و مکمل‌ها ممنوع است و برخی کالاهای سلامت محور نظیر کالاهای آسیب‌رسان سلامت نیز حسب مورد با ممنوعیت یا محدودیت در تبلیغ و فروش اینترنتی مواجه هستند.


بررسی‌ها نشان می‌دهد، با وجود افزایش روزافزون تعداد مبتلایان به کرونا و بیم آلودگی ویروسی مسیر تردد بیماران تا داروخانه‌ها، برای هماهنگی بین پلتفرم‌های فروش آنلاین و داروخانه‌ها تاکنون فرصت‌سوزی شده و سازمان غذا و دارو به جای تمرکز بر تنظیم قواعد و ملاحظات بهداشتی فروش و تحویل دارو از طریق پلتفرم‌های اینترنتی، صورت مسأله را حتی برای تحویل مکمل‌های غذایی پاک کرده است.



همچنین کیانوش جهانپور سخنگوی سازمان غذا و دارو نیز در خصوص فروش مکمل‌های غذایی در فضای مجازی و برخی پلتفرم‌های اینترنتی اظهار داشت: فروش دارو در فضای مجازی به طور کامل ممنوع است و فروش هرگونه مکمل تغذیه‌ای یا ورزشی نیز در فضای مجازی و پلتفرم‌های اینترنتی به جز داروخانه‌های آنلاین مجاز، ممنوع است.


جهانپور با بیان اینکه هیچ تبعیضی در نحوه فعالیت این پلتفرم‌ها صورت نمی‌گیرد، گفت: فروش مکمل در پلتفرم‌های مجازی به جز داروخانه‌های اینترنتی مجاز نیست و در صورت تخطی با این موضوع برخورد قانونی خواهد شد.


اظهارات جهانپور در حالی مطرح شده که در حال حاضر برخی از فروشگاه‌های برخط (آنلاین) به فروش مکمل‌های دارویی، شیر خشک و برخی ویتامین‌ها مشغول‌اند؛ آن هم در شرایطی که مسؤولان سازمان غذا و دارو این اقدام را تخلف به حساب می‌آورند. البته ناگفته نماند که طی روزهای گذشته بنابه دلایل نامشخص سازمان غذا و دارو مانع فروش مکمل‌های غذایی در یکی از همین پلتفرم‌ها شد. این مهم نشان از بی‌توجهی به تصمیم شورای هماهنگی اقتصادی (که از پیشنهاد وزارت بهداشت استقبال کرده) و زیرساخت‌های موجود به منظور کاهش مراجعات به مراکز درمانی و داروخانه‌ها است. امری که می‌تواند، حضور در محیط‌های آلوده به ویروس کویید-19، فشار بر کادر درمانی و تبعات ابتلا به این ویروس منحوس را به طور محسوسی کاهش دهد.


هلال احمر: سازمان غذا و دارو مجوز نمی‌دهد


در همین زمینه حسن صفاریه رئیس سازمان تدارکات پزشکی هلال احمر نسبت به ریسک بالای مراجعه بیماران به داروخانه‌ها در شرایط کرونایی هشدار داد و اظهار داشت: با توجه به مصرف داروهای سرکوب‌گر سیستم ایمنی از سوی اغلب مراجعان داروخانه‌ها به ویژه داروخانه‌های هلال احمر و وجود زیرساخت لازم برای تحویل دارو درب منازل بیماران، دغدغه ما مراجعه حداقلی بیماران به داروخانه‌ها و کاهش میزان مرگ‌ومیر گروه‌های حساس در اثر ابتلای به کرونا است.


وی با اشاره به عملیاتی نشدن مصوبه شورای هماهنگی اقتصادی در فروش و تحویل الکترونیکی دارو گفت: سازمان غذا و دارو تاکنون مجوزهای لازم برای تحویل برخط دارو و مکمل‌ها به بیماران را که از نظر ما اقدام بسیار پسندیده‌ و ضروری است و در کاهش موارد ابتلای به کرونا نقش موثری دارد، صادر نکرده است.


شواهد نشان می‌دهد، با گذشت 6 ماه از مصوبه شورای هماهنگی اقتصادی برای تسهیل در فروش و تحویل دارو با استفاده از روش‌های تجارت الکترونیکی، متولیان امر تاکنون اراده و توجهی به سیاست‌گذاری‌های موثر در راستای بهره‌گیری از فروشگاه‌های اینترنتی نداشته‌اند!


حال باید منتظر ماند و دید، مسؤولان سازمان غذا و دارو به عنوان متولیان سیاست‌گذاری در حوزه تأمین دارو برای بیماران، کاهش حجم مراجعات حضوری به داروخانه‌ها را در دستور کار قرار می‌دهند؟ و یا همچنان صرفاً عرضه برخی مکمل‌های دارویی با وجود تخلف خوانده شدن از سوی مسؤولان سازمان غذا و دارو در برخی فروشگاه‌های آنلاین ادامه خواهد یافت؟!


انتهای پیام/ 4129/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب