دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
23 آبان 1399 - 13:02
آنا گزارش می‌دهد؛

حفظ جوانی جمعیت زمینه‌ساز پیشرفت جامعه است/ سیاست‌های کلی جمعیت به فراموشی سپرده شده است

با توجه به اهمیت جمعیت به‌عنوان یکی از مؤلفه‌های قدرت در هر جامعه و تأکید مقام معظم رهبری در حفظ جوانی آن، به‌نظر می‌رسد اقدام عملی در این راستا صورت نگرفته به‌طوری‌که در بازه زمانی 8 ساله 98-90 ، نرخ رشد جمعیت نه تنها افزایشی نداشته بلکه به پایین‌ترین میزان خود نیز رسیده است.
کد خبر : 540167
12910418_530۷.jpg

به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، جمعیت در هر جامعه‌ای به‌عنوان یک مؤلفه قدرت محسوب می‌شود و از آنجایی‌که این مؤلفه بر ساختارهای اجتماعی تأثیرگذار است همواره بر جوانی و پویایی آن تأکید شده است.


جمعیت جوان در هر جامعه‌ای به‌عنوان بازوی کار و تولید محسوب شده و چرخ اقتصاد را به حرکت درمی‌آورد و با حرکت در راستای سیاست‌های کلی آن نظام شرایط را برای پیشرفت و رفاه آن جامعه فراهم می‌شود.


با توجه به اهمیت این موضوع کشور ما نیز نسبت به این موضوع اهتمام ویژه داشته به‌طوری‌که مقام معظم رهبری سیاست‌های کلی جمعیت به‌عنوان یک سند بالادستی برای تبدیل شدن به قانون و دستورالعمل در مجلس ابلاغ فرمودند اما متأسفانه تاکنون اقدام عملی برای تحقق آن صورت نگرفته است.


صالح قاسمی کارشناس حوزه تحولات جمعیتی در ارتباط با عدم تحقق سیاست‌های کلی جمعیت به خبرنگار آنا گفت: در حال حاضر ۶ سال از ابلاغ سیاست‌های کلی جمعیت می‌گذرد و گرد و غبار فراموشی بر روی این سیاست‌ها نشسته است. همچنان طرح جامع جمعیت و تعالی خانواده در مجلس مصوب نشده که این موضوع ناشی از کوتاهی مجالس دوره نهم و دهم است هر چند در این میان عدم همراهی دولت و سازمان برنامه و بودجه نقشی پررنگ داشته است.


وی ادامه داد:‌ هر کشوری براساس نیروی کار، زمینه رشد و توسعه را دارد در این میان سنین ۱۶ تا ۶۴ سال در دنیا سنین کار و فعالیت شناخته می‌شوند و اگر در کشوری این بازه سنی بیش از ۶۰ درصد آن جامعه را تشکیل دهد گفته می‌شود که این کشور در فاز پنجره جمعیتی قرار گرفته است و فرصت بالقوه زیادی در این جامعه وجود دارد که از نیروی جوان استفاده و رشد اقتصادی را محقق کند.


کارشناس حوزه تحولات جمعیتی تصریح کرد: کشور ما در فرصت پنجره جمعیت قرار دارد که براساس آن می‌توانیم ساختار جوانی جمعیتی را حفظ کنیم. در هر کشوری این پنجره جمعیتی ۴۰ تا ۴۵ سال به طول می‌انجامد و در کشور ما این پنجره در سال ۱۳۸۵ باز شده و الان بیش از ۶۰ درصد کشور ما در گروه سنی ۱۶ تا ۶۴ سال قرار دارد که با توجه به روند سریع سالخوردگی جمعیت در ایران به سرعت در حال سپری کردن پنجره جمعیتی هستیم.


قاسمی با بیان این‌که ۱۵ سال از پنجره جمعیت را از دست داده و تنها حدود 25 سال فرصت داریم، گفت:‌ واقعیت این است که اگر در دهه آینده اتفاقی درستی برای هرم سنی جمعیت و حمایت از فرزندآوری رخ ندهد سال‌های پایانی پنجره جمعیت برای ما سال‌های مفیدی نخواهد بود.


این کارشناس حوزه تحولات جمعیتی با اشاره به این مطلب که راه‌حل استفاده از پنجره جمعیتی در کشور اصلاح الگوی فرزندآوری در خانواده است، گفت: برای این که بتوانیم جمعیت کشور را مولد و جوان نگه‌داریم باید شاهد تولد 3 الی 4 فرزند در هر خانواده باشیم و این در حالی است که این نرخ باروری در کشور 1.7 فرزند به ازای هر زن است.


متأسفانه علی‌رغم دغدغه مقام معظم رهبری بر بحث جوانی جمعیت و ابلاغ سیاست‌های کلی آن در سال 93 ولی اعداد و ارقام حاکی از آن است که در بازه زمانی 8 ساله 1390 الی 98 میزان باروری در کشور به پایین‌ترین میزان خود رسیده است.


اطلاعات مرکز آمار ایران نشان می‌دهد در نیمه نخست دهه ٩٠ با شیب ملایمی رو به افزایش بوده است به گونه­‌ای که از شاخص باروری ۱.۷۵ فرزند در سال ٩٠ به حدود ٢.٠٧ فرزند در سال ٩٦ رسیده ولی پس از آن این شاخص رو به کاهش گذاشته و در سال ٩٨ به میزان ١.٨ فرزند رسیده است.


با توجه به این‌که فرصت چندانی به برای حفظ جوانی جمعیت در کشور باقی نمانده، شایسته است تا مجلس شورای اسلامی این موضوع را در اولویت قرار داده و با تدوین سیاست‌های تشویقی و حمایتی در بحث ازدواج و فرزندآوری، از بروز یک فاجعه جمعیتی جلوگیری کند؛ هرچند که تحقق این سیاستگذاری‌ها به هم‌افزایی تمامی دستگاه‌ها و نهادها برای ارتقاء سطح رفاه و معیشت جامعه وابسته است.


انتهای پیام/4105


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب