دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
14 آذر 1394 - 15:46
السفیر بررسی کرد

نامزدی «سلیمان فرنجیه» برای ریاست‌جمهوری لبنان؛ توافق تهران و ریاض برای دورماندن بیروت از درگیری‌های منطقه‌ای

در حالی که به نظر می‌آید معادله «سلیمان فرنجیه» به‌عنوان رئیس‌جمهوری و «سعد حریری» در مقام نخست‌وزیری لبنان قوی‌تر می‌شود و قطار انتخابات ریاست‌جمهوری این کشور به ایستگاه آخر می‌رسد، رسانه‌های لبنانی از ابتکارها و معادله‌های جدید خبر دادند که ممکن است روی میز قرار بگیرند.
کد خبر : 53847

به‌گزارش خبرنگار گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، روزنامه‌ «السفیر» گزارش کرد: برخلاف آنچه این روزها گفته می‌شود، گویا معادله «فرنجیه» و «حریری» هنوز از پشتوانه صد درصد داخلی، منطقه‌ای و بین‌المللی برخوردار نیست و علت آن نیز «وتوهای استراتژیک برخی نامزدهای قوی‌تر» بوده و از سوی دیگر طرف‌های لبنانی و خارجی نیز تمایل زیادی به تکرار تجربه رئیس‌جمهوری میانه (مشابه «میشل سلیمان») را ندارند.


در آغاز نشست وزیران امور خارجه کشورهای درگیر در بحران سوریه که 24 نوامبر در وین برگزار شد، برخی تلاش‌های طرف‌های بین‌المللی منجر به برگزاری نخستین دیدار سیاسی جدی میان تهران و ریاض شد. دیداری که پس از قطع بیش از یک‌ ساله روابط به‌ویژه پس از آغاز جنگ یمن انجام می‌شد.



منابع آگاه عربی گفتند: درخلال دیدار میان «محمدجواد ظریف» و «عادل جبیر» وزیران امورخارجه ایران و عربستان که بیش از سه ساعت به طول انجامید، مقام‌های دو کشور درباره برخی موضوعات منطقه‌ای و روابط دوجانبه به توافق دست یافتند.


این منابع افزودند: دو طرف در حالی از این دیدار خارج شدند که بر روی بندهای زیادی از موضوعات مختلف از جمله موضوعات مرتبط با یمن و سوریه توافق کردند. همچنین دو طرف بر لزوم اعتماد به راه‌حل‌های سیاسی در عرصه‌های مختلف ازجمله خطر تروریسم که کشورهای منطقه را دربرگرفته است، تاکید کردند.


به‌گفته این منابع عربی، طرف ایرانی به همسایه سعودی خود گفت که ایرانی‌ها طرفدار صلح هستند و از ثبات و آرامش منطقه به‌ویژه در عربستان حمایت می‌کنند، زیرا هرگونه تنش در منطقه ازجمله عربستان، می‌تواند به ایران نیز برسد.


این روزنامه لبنانی در پاسخ به این سوال که آیا تهران و ریاض موضوع انتخابات ریاست‌جمهوری لبنان و بسته راه‌حل‌های تکمیلی در چارچوب توافق‌نامه طائف (توافقی که در شهر طائف عربستان به دست آمده و به جنگ داخلی 15 ساله لبنان پایان داد) را بررسی کرده‌اند؟


منابع عربی در این‌باره گفتند: دو طرف ایرانی و عربستانی بر دور ماندن لبنان از درگیری‌های منطقه‌ای تاکید کردند به‌ویژه اینکه آمادگی آنها برای آغاز گفت‌وگوهای سیاسی، می‌تواند به سرد شدن آتش در بیشتر جبهه‌ها منجر شود.


این منابع افزودند:‌ ایرانی‌ها با وجود مواضع تندشان به‌دنبال حادثه منا و باو جود سخنان شدیداللحن عربستان پس از آغاز جنگ یمن، نخستین تحول را در موضع‌گیری سعودی‌ها درباره حضورشان در نشست وین لمس کردند. موضوعی که نخستین اعتراف کشورهای حوزه خلیج(فارس) به لزوم مشارکت فعال تهران در مناقشات میان کشورهای عربی است ولو اینکه موضوع ماهیتی بین‌المللی (همچون مبارزه با تروریسم) داشته باشد.


«السفیر» نوشت: موضوع دومی که حائز اهمیت است، برگزاری دیدار میان مقامی سعودی و سفیر ایران در عربستان پس از گذشت یک سال از نشست «وین 2» و ابلاغ پیام عربستان به ایران درباره تعیین سفیر جدید عربستان در تهران بود. تصمیمی که کمیته سیاسی و امنیت استراتژیک به ریاست «محمد بن نایف» عربستان ولیعهد و با حضور «محمد بن سلمان» جانشین ولیعهد و «عادل جبیر» وزیر امور خارجه عربستان آن را اتخاذ کردند.


منابع آگاه گفتند: در دیدار میان «ظریف» و «جبیر» موضوع تشکیل کمیته‌های تخصصی میان ایران و عربستان مطرح و قرار شد نشست‌های آن در کشوری غیر از ایران و عربستان ( و ترجیحا در مسقط عمان) برگزار شود.




«فرنجیه» که از دوستان قدیمی و نزدیک «بشار اسد» رئیس‌جمهوری سوریه است بعد از دیدار با «کاردینال بشاره راعی» رهبر مسیحیان مارونی لبنان در پاسخ به سوال خبرنگاران حاضر نشد از سیاست لبنان درباره بحران سوریه با عنوان خویشتنداری و بی‌طرفی حتی نام ببرد و تنها بر حمایت از لبنان تاکید کرد.


این روزنامه لبنانی نوشت: برخی پایتخت‌ها هنوز به «سلیمان فرنجیه» اعتماد ندارند و درصدد هستند تا از مواضع وی درباره موضوعات منطقه و لبنان از جمله تشکیل دولت، سیاست خویشتنداری، مشارکت حزب‌الله در جنگ علیه تروریسم در سوریه، قانون انتخابات و سلاح حزب‌الله آگاه شوند. شاید سفر چند هفته گذشته «حسین امیرعبداللهیان» معاون عربی و آفریقایی وزیر امورخارجه ایران به مسکو، بیروت و مسقط که به‌تازگی نیز در معیت «علی‌اکبر ولایتی» مشاور رهبر معظم انقلاب اسلامی در امور بین‌الملل به دمشق و بیروت نیز انجام شد، با موضوع انتخابات ریاست‌جمهوری لبنان و نامزدی «فرنجیه» ارتباط داشته باشد.


این روزنامه لبنانی نوشت: قطاری که «سلیمان فرنجیه» را قرار است به کاخ ریاست‌جمهوری (بعبدا) ببرد به حرکت درآمده است و صدای آن در اقصی نقاط لبنان، منطقه و حتی جهان شنیده می‌شود. البته این بدان معنا نیست که این قطار در چند متری دیوارهای کاخ بعبدا متوقف نشود زیرا بعد از 560 روز خالی ماندن کرسی ریاست‌جمهوری هنوز فرش‌های قرمز در ورودی‌های کاخ پهن نشده است و زندگی به حالت طبیعی آن در بعبدا بازنگشته است.


السفیر تاکید کرد: «فرنجیه» همچنان در اعلام مواضع و سخنان خود محتاط است و از نامزدی «میشل عون» حمایت می‌کند زیرا اطمینان دارد که حزب‌الله از نامزدی «عون» تا زمانی که خودش عقب‌نشینی نکند، حمایت خواهد کرد.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب