3 مجوز آزمایشگاه همکار استاندارد واحد اردبیل در مراحل نهایی/ مرکز سنجش سلامت و استعدادیابی ورزشی گسترش مییابد
گروه استانهای خبرگزاری آنا - مجتبی آزادیان؛ با توجه به جایگاه مهم و اثربخش آزمایشگاهها و کارگاههای دانشگاهی در آموزش دانشجویان و آیندهساران، توسعه پایدار کشور، بخش تولید و بهویژه رونق و جهش آن، مهارتآموزی دانشجویان و ... لزوم توجه بیشتر مسئولان به این حوزه اهمیتی حیاتی دارد.
دانشگاه آزاد اسلامی با حدود ۱۱ هزار آزمایشگاه و کارگاه و بیش از ۱۴۷ هزار تجهیزات تخصصی، ۱۲ پژوهشکده و ۱۲۵ مرکز تحقیقاتی در خدمت جامعه دانشگاهی، پژوهشی و صنعتی کشور است. مجموعهای که در قالب سامانههای ساها، ساتا و آزمایشگاه همکار استاندارد آماده هرنوع خدمت آزمایشگاهی به دانشگاهیان و صنعتگران سراسر ایران است.
بیشتر بخوانید:
پذیرش 4 آزمایشگاه واحد کرج در شبکه فناوری معاونت علمی ریاستجمهوری
ارتقای فنی و گسترش دانش آزمایشگاهی با بهکارگیری اعضای هیئت علمی
آزمایشگاه همکار استاندارد صنایع غذایی در مرحله صدور مجوز
در ادامه معرفی این ظرفیت بزرگ خدماتی کشور به دانشگاهیان، پژوهشگران، صنعتگران و در شماره (40) در گفتگو با داور میرعباسی رئیس اداره خدمات آزمایشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی استان اردبیل به تشریح خدمات آزمایشگاهی، کارگاهی و تحقیقاتی این دانشگاه پرداخته میشود.
گفتگوی خبرنگار خبرگزاری آنا با میرعباسی را در ادامه میخوانید.
آنا: ظرفیتهای آزمایشگاهی و کارگاهی دانشگاه و استان متبوع خود را چگونه ارزیابی میکنید؟
میرعباسی: دانشگاه آزاد اسلامی اردبیل در تمام رشتههای موجود در دانشگاه مجهز به آزمایشگاههای آموزشی کامل است که برخی از این آزمایشگاهها مانند آزمایشگاه شیمی، کشاورزی، زیستشناسی و بیوتکنولوژی، میکروبیولوژی، آزمایشگاههای عمران شامل آزمایشگاه بتن و ژئوتکنیک و کارگاه مکانیک از ظرفیتهای بسیار خوب در زمینه تحقیقات و تبدیل به یک آزمایشگاه مولد و خدماترسان به سایر سازمانها برخوردار هستند.
راهاندازی مرکز سنجش سلامت و استعدادیابی
برای نخستینبار با همکاری مهدی خورشیدی، از اعضای هیئت علمی واحد اردبیل و با حمایت ویژه مسئولان دانشگاه، مرکز سنجش سلامت و استعدادیابی در واحد اردبیل راهاندازی شده است که علاوه بر اشتغالزایی، ارائه خدمات در زمینه سلامت را نیز انجام میدهد.
هدف از راهاندازی این مرکز، کمک به نظام سلامت و ورزش کشور در راستای کاربردی و عملیاتیشدن مبانی علمی فیزیولوژی پزشکی ورزشی در زمینههای پیشبینی ژنتیکی و ارزیابی فاکتورهای خطرآفرين بيماریهای شایع ناشی از کمتحرکی و کمک به بازتوانی بیماران، غربالگری سلامت ورزشکاران برای پیشگیری از وقوع حوادث قلبی-عروقی و تنفسی ناگهانی و آسیبهای ورزشی و ارزیابی عملکردی و ژنتیکی استعدادهای ورزشی کودکان و نوجوانان است؛ البته با فرهنگسازی بیشتر و نیز تبلیغات گستردهتر امید زیادی به توسعه آن در آینده وجود دارد.
آنا: چه دستگاهها و تجهیزات شاخص آزمایشگاهی در دانشگاه آزاد اسلامی استان اردبیل فعال هستند؟
میرعباسی: علاوه بر دستگاههای مختلف موجود در آزمایشگاههای واحدهای استان که به بهرهبرداری آموزشی میرسند، بهصورت خلاصه دستگاههای پیشرفته موجود در آزمایشگاههای واحدهای مختلف استان شامل دستگاههای HPLC، GC-MS، جذب اتمی و طیفسنج مادون قرمز FTIR در آزمایشگاههای شیمی، دستگاههای اسپکتروفوتومتر DR، رآکتور COD، BOD متر و انکوباتور، کجلدال و دستگاه اسپکتروفوتومتر شعلهای در آزمایشگاههای محیطزیست و کشاورزی، دستگاههای برش مستقیم، تحکیم، کاساگرانده، تجهیزات کامل هیدرومتری، دستگاه سهمحوری و سایر تجهیزات آزمایشگاه ژئوتکنیک، تمام تجهیزات مرتبط با آزمایشگاه بتن در حد استانداردهای سازمان نظام مهندسی ساختمان و ادارهکل مسکن و شهرسازی، دستگاههای تراش، CNC، برش، پرسکاری و تجهیزات کامل در کارگاه مکانیک هستند.
با تلاش مسئولان و کارشناسان آزمایشگاهها، تقریباً تمام تجهیزات پیشرفته موجود بهمنظور بهرهبرداری و اخذ مجوز همکاری سایر سازمانها در وضعیت استاندارد و کالیبره توسط مراجع استاندارد قرار داشته و آماده خدماترسانی هستند.
آنا: کاربرد این دستگاهها برای چه گروههای تحصیلی و پژوهشی است؟
میرعباسی: در زمینه تحقیقاتی و پژوهشی، دستگاهها و تجهیزات بیانشده عمدتاً برای دانشجویان تحصیلات تکمیلی و استادان و اعضای هیئت علمی دانشگاه آزاد و سایر دانشگاهها مورد استفاده قرار میگیرند.
آنا: آیا آزمایشگاههای واحد اردبیل به آزمایشگاه همکار استاندارد تبدیل شده است؟
میرعباسی: تقریباً تمام اقدامات لازم برای اخذ مجوز آزمایشگاه همکار سایر سازمانها در سه آزمایشگاه واحد اردبیل انجام شده است. طبق برنامهریزیهای اولیه مقرر شده بود که تا پایان مهر 99 هر سه مجوز کسب شود که با توجه به شرایط بیماری کرونای موجود در کشور و استان اردبیل، تأخیرهایی در این امر اتفاق افتاد؛ اما امیدواریم تا دو ماه آینده موفق به کسب آنها شویم.
در آزمایشگاه شیمی (غذا و دارو) واحد اردبیل تمام اقدامات لازم برای کسب مجوز آزمایشگاه همکار سازمان غذا و دارو انجام شده که اکنون منتظر بازدید نهایی از طرف سازمان غذا و داروی کشور قرار دارد.
آزمایشگاه واحد اردبیل در کنار آزمایشگاه موجود در سازمان غذا و داروی استان، پیشرفتهترین آزمایشگاه در این زمینه در استان است و با توجه به دستگاههای پیشرفته موجود و بهویژه نیروی متخصص در دانشگاه، قابلیت خدماترسانی به استان و منطقه را دارد.
تمام امور مربوط به آزمایشگاه آب و خاک کشاورزی واحد اردبیل نهایی شده و منتظر تأیید مسئول فنی معرفیشده به سازمان نظام مهندسی کشاورزی استان هستیم.
برای آزمایشگاه بتن واحد اردبیل هم تمام اقدامات لازم بهمنظور اخذ مجوز پایه 1 آزمایشگاه همکار سازمان نظام مهندسی ساختمان و ادارهکل مسکن و شهرسازی استان انجام شده و اکنون امور حقوقی برای واگذاری آن در قالب مشارکتی در دست انجام است.
مرکز سنجش سلامت و استعدادیابی ورزشی واحد اردبیل هم همانطور که پیش از این عنوان کردم، بیش از یک سال است که در حال خدماترسانی به تمام همشهریان در حوزه سلامت و نیز جامعه ورزش قهرمانی است.
آنا: تاکنون چه اقداماتی برای گسترش دانش آزمایشگاهی و علمی دانشگاهتان داشتهاید؟
میرعباسی: با توجه به تخصصیبودن آزمایشگاهها، مهمترین کاری که در این زمینه از ابتدا به آن احساس نیاز شد، ضرورت قرارگرفتن فرد یا افراد متخصص با روحیه کاری و تحقیقاتی بالا در رأس هریک از آزمایشگاههای تخصصی بود. به این منظور با حمایت رئیس و معاونان دانشگاه و در جلسات مختلف با اعضای هیئت علمی و بهویژه با استفاده حداکثری از تجربیات قبلی در هر آزمایشگاه، سعی شد تا اعضای هیئت علمی، کارمندان دانشگاه و حتی نیروهای متخصص خارج از دانشگاه به فعالیت در حوزه تخصصی خودشان تشویق و ترغیب شوند.
خوشبختانه در بسیاری از آزمایشگاههای پیشرفته دانشگاه اعضای هیئت علمی و همکاران باتجربه و متخصص در متن کار قرار گرفتهاند و امیدوار هستیم که با توجه به ظرفیت بسیار بالای تمام همکاران، بقیه همکاران نیز به مرور در حوزه آزمایشگاهها فعالتر شوند. بهطور قطع حضور فعال همکاران بهعنوان موتور محرک در پیشبرد اهداف دانشگاه، گسترش فعالیتهای تحقیقاتی و علمی و نیز توسعه فعالیتهای آزمایشگاهی خواهد بود.
همچنین تلاش شده تا از طریق روابط و تجربیات همکاران فعال در حوزه آزمایشگاهها و مسئولان دانشگاه بهویژه حوزه ریاست و معاون پژوهشی دانشگاه، ارتباطات لازم بهعنوان حلقه واسطه صنعت و دانشگاه با سازمانها و ادارات مختلف متقاضی دریافت خدمات آزمایشگاهی ایجاد شود.
توسعه بهرهبرداری از مرکز سنجش سلامت و استعدادیابی ورزشی در دستورکار
آنا: با توجه به شعار سال (جهش تولید) در آزمایشگاهها و کارگاههای واحد متبوعتان چه برنامههایی برای کمک به رونق و جهش تولید در سال جاری داشتهاید؟
میرعباسی: نهاییکردن مجوز آزمایشگاه همکار در آزمایشگاههای غذا و دارو بهعنوان همکار سازمان غذا و دارو، آزمایشگاه بتن بهعنوان همکار سازمان نظام مهندسی ساختمان و اداره کل مسکن و شهرسازی و آزمایشگاه آب و خاک بهعنوان همکار سازمان جهاد کشاورزی در اولویت فعالیتهای این استان در راستای تولید قرار دارد. توسعه بهرهبرداری از مرکز سنجش سلامت و استعدادیابی ورزشی واحد اردبیل نیز جزء اولویتهای واحد اردبیل است.
آنا: در زمینه سامانههای ساها و ساتا چه فعالیتهایی داشتهاید؟
میرعباسی: چهار آزمایشگاه غذا و دارو، بتن، خاک کشاورزی و مرکز سنجش سلامت با کسب مجوزهای همکاری سازمانها جزء آزمایشگاههای ساتا (سامانه آزمایشگاههای تحقیقات آزاد) فعالیت خواهند کرد. در کنار آنها سایر آزمایشگاهها نیز خدماترسانی خود را در قالب ساها (سامانه آزمایشگاههای همکار آزاد) انجام میدهند.
آنا: آیا در دوره مبارزه با کرونا موفق به تولید محصولات بهداشتی و درمانی شدهاید؟
میرعباسی: با همکاری و مشاوره اعضای هیئت علمی گروههای پرستاری و پزشکی و کارشناسان آزمایشگاههای شیمی و پزشکی بهصورت مرتب مایع و اسپری ضدعفونیکننده دست و محیط تولید و در اختیار تمام کارکنان دانشگاه قرار گرفته است.
با توجه به اینکه در طول سالهای گذشته، عمده فعالیتهای آزمایشگاههای دانشگاهی در زمینه آموزشی و بهصورت محدود تحقیقاتی و پژوهشی بوده بهمنظور ارتقای بهرهبرداری از آنها برای خدماترسانی به حوزه صنعت، نیازمند برنامههای کوتاهمدت و میانمدت است تا از انجام خطاها و اتلاف سرمایهها برای منافع موقتی خودداری شود. در استان اردبیل هم با نظر مساعد رئیس و معاون پژوهشی، سعی شده توسعه خدماترسانی آزمایشگاهها و اهداف توسعهای آزمایشگاهها براساس برنامه پیش برود.
انتهای پیام/4103/4062/پ
انتهای پیام/