قوانین انتخابات آمریکا؛ از رأیهای مردمی تا رأی الکترال
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا، طبق قوانین داخلی آمریکا، انتخابات ریاست جمهوری در دو مرحله انجام میشود؛ در مرحله نخست کسانی که واجد شروط رأی دادن هستند در روز انتخابات رأی خود را به صندوق میاندازند تا شمارش آرا انجام و نامزد پیروز در این مرحله مشخص شود.
در مرحله دوم اعضای مجمع گزینندگان یا الکترال کالج (Electoral college) که تعدادشان ۵۳۸ نفر است، باید یکی از نامزدهای انتخابات را بهعنوان رئیسجمهور انتخاب کنند که در این مجمع معاون اول رئیسجمهور نیز انتخاب میشود.
ماجرای ۲۷۰ رأی الکترال
با توجه به قوانین مذکور طبعاً ممکن است مردم در روز انتخابات فردی را بهعنوان رئیسجمهور انتخاب کنند، ولی بعداً مجمع وی را از این سمت محروم کند و رقیبش راهی کاخ سفید شود. این موضوع تاکنون پنج بار در تاریخ آمریکا رخ داده است، در آخرین مورد، در انتخابات ریاست جمهوری 2016 دونالد ترامپ ۳ میلیون رأی کمتر از رقیبش، هیلاری کلینتون داشت، ولی با رأی الکترال توانست به ریاست جمهوری برسد.
بیشتر بخوانید:
ترامپ و بایدن روز قبل از آغاز انتخابات کجا بودند؟
پیروز رقابتهای انتخاباتی باید از ۵۳۸ رأی الکترال دستکم ۲۷۰ رأی را به خود اختصاص دهد. در اینجا سختی دو مرحلهای بودن انتخابات مشخص میشود، زیرا رأی مردمی تعیینکننده نیست و رأی الکترال است که رئیسجمهور را مشخص میکند. رؤسای جمهوری که نتوانسته باشند ۵۰ درصد رأی مردمی را به خود اختصاص دهند و با رأی الکترال به کاخ سفید راه یابند را روسای جمهور اقلیت مینامند؛ دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۶ و جورج دبلیو بوش در سال ۲۰۰۰ حائز این صفت شدهاند.
هر رأی الکترال نماینده ۶۷۰ هزار آمریکایی است. گفته میشود امسال رأی الکترالها ۲۴ آذر علنی و در همان روز آرا به واشنگتن ارسال میشوند تا نتیجه نهایی 20 ژانویه (30 دی سال جاری) اعلام شود.
اعضای الکترال کالج مجبور به تبعیت از رأی مردمی نیستند.
تعداد اعضای الکترال کالج در هر ایالت برابر با تعداد نمایندگان آن ایالت در مجلس نمایندگان بهعلاوه تعداد سناتورهای همان ایالت است. تگزاس، کالیفرنیا و نیویورک که جمعیت بیشتری نسبت به دیگر ایالتهای این کشور دارند هم در مرحله رأی مردمی و هم در مرحله الکترال برتری دارند. آرای کالیفرنیا با ۵۵ و تگزاس با ۳۸ الکترال در مرحله دوم بسیار مهم است.
اگر نامزدهای انتخابات از الکترال کالج رأی مساوی بگیرند وظیفه تعیین رئیسجمهور به مجلس نمایندگان داده میشود که در این صورت هر ایالت بدون توجه به جمعیت دارای یک رأی خواهد بود. اگر در این مرحله نیز مجلس نمایندگان به دو نامزد رأی مساوی دهد، این سناست که با تعیین معاون رئیسجمهور وی را بهصورت خودکار جانشین رئیسجمهور معرفی میکند.
انتهای پیام/4033/
انتهای پیام/