دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
12 آبان 1399 - 15:12
یادداشت| سیدمحمود کمال‌آرا *

اتاق فکر صلح جهانی؛ اندیشه‌ای برای صلح پایدار

خطر وقوع جنگ‌های منطقه‌ای و گسترش آن‌ها به حدی جدی است که تشکیل اتاق فکر صلح جهانی شاید تنها راه برای خنثی‌سازی این تهدیدات باشد.
کد خبر : 527115
iStock-172360481-768x614.jpg

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، درحالی‌که امروزه در برخی نقاط جهان جنگ، نزاع یا حملات تروریستی انجام می‌شود، بیشتر جوامع به‌دنبال دستیابی به راهکارهای پیشگیری یا مقابله با حوادث هستند و همواره تقویت بنیه امنیتی، اطلاعاتی، نظامی و امدادی موردتوجه دولت‌هاست تا برای مقابله با حوادث احتمالی آمادگی داشته باشند.


مطالعه درباره صلح و ارائه اندیشه‌های نو درباره آن شاید ظرفیت جلوگیری تمام‌قد را در برابر اقدامات جنگ‌طلبانه و تروریستی نداشته باشد، اما ممکن است تشکیل اتاق فکر صلح جهانی مقدمه‌ای برای اندیشیدن حول محور انقلاب صلح‌آمیز پایدار جهانی باشد.


ازاین‌رو بدون تردید مؤسساتی در جهان اقدام به فعالیت در زمینه حل اختلافات و مناقشات می‌کنند و هدفشان تقویت مؤلفه‌های صلح در سراسر دنیاست؛ به‌عنوان‌ نمونه مؤسسه IPA در سال 1970 در قالب آکادمی بین‌المللی صلح تأسیس شد که بر آموزش افسران و دیپلمات‌های نظامی برای عملیات حفظ صلح سازمان ملل متحد تمرکز داشت. در سال 2008 این سازمان نام خود را به «مؤسسه بین‌المللی صلح» تغییر داد تا از هویت کنونی خود به‌عنوان مؤسسه پژوهشی که با نهادهای چندجانبه، دولت‌ها، جامعه مدنی و بخش خصوصی در چالش‌های امنیتی منطقه‌ای و جهانی کار می‌کند، حمایت کند.



مؤسسه IPI در آفریقا، غرب آسیا، اروپا و آسیای مرکزی فعالیت می‌کند.



 IPI به پیشبرد پیشگیری و حل‌وفصل اختلافات میان کشورها و بحران‌های داخلی با تقویت نهادهای صلح و امنیت بین‌المللی متعهد است و برای دستیابی به اهداف خود ترکیبی از تحقیقات سیاسی، تشکیلاتی، انتشار و ارتباطات را به کار می‌گیرد.


تشکیل مؤسسات مطالعاتی و تحقیقاتی نظیر IPI راهبرد مناسبی برای دستیابی به اهداف تعریف‌شده است، اما گستره این‌گونه مؤسسات زیاد نیست و حجم خروجی آن با مناقشات بین‌المللی برابری نمی‌کند.


تأسیس و هدایت اتاق فکر صلح جهانی با هدف مطالعات صلح، راهکارهای ایجاد صلح، مذاکره، اندیشه درباره حل‌وفصل مناقشه، میانجی‌گری و مدیریت بحران با بهره‌مندی از ظرفیت شبکه جهانی متشکل از آحاد مردم و نیز صاحب‌نظران مورد تأکید است.




بیشتر بخوانید:


صلح صادق و عادلانه باید بر پایه کرامت انسانی در جهان تبیین شود




ارائه خط فکری و تولید پایگاه‌های اطلاعاتی برای اقشار تأثیرگذار جامعه با هدف حضور هدفمند در عرصه تصمیم‌گیری و تصمیم‌سازی صلح جهانی و کوتاه کردن حدفاصل اندیشه‌های صلح‌آمیز مردم دنیا تا نهادهای تصمیم‌گیر و تأثیرگذار از نخستین اهداف موردنظر در تشکیل اتاق فکر است.


اتاق فکر صلح جهانی با اعطای کرسی اندیشه‌ورزی به آحاد مردم به‌ویژه جنگ‌زدگان، مهاجران، پناه‌جویان، نظامیان، داوطلبان امدادی، خبرنگاران و نمایندگان صلیب سرخ در سراسر جهان، صاحب‌نظران و دانش‌آموختگان درصدد است تا اقدام جدیدی برای ایده‌پردازی و جمع‌آوری ایده در دنیا انجام دهد. اتاق فکر صلح جهانی دارای مکانیسمی برای ساختارآفرینی و سازمان‌دهی اندیشه‌ورزان خواهد داشت. جمع‌آوری و ثبت ایده‌های صلح‌طلب و به‌تبع آن بررسی ایده‌ها و درنهایت به‌کارگیری اندیشه‌های قابل‌ اجرا از دیگر محورهای فعالیت است.


اتاق فکر صلح جهانی چشم‌اندازی نظیر تشکیل شبکه جهانی و اتحاد همگانی مردمان سراسر جهان و جمع‌آوری میلیون‌ها اندیشه صلح محور را با هدف برقراری صلح جهانی، کاهش نزاع و اقدامات خصمانه برای خود متصور است.


ایجاد پروژه‌ای صلح محور با بهره‌گیری از حداکثر ظرفیت مخاطبان صلح، بررسی و ارائه راهکار با هدف تقریب مذاهب اسلامی، کاهش نزاع و درگیری در این زمینه و نیز سازمان‌دهی هدفمند جنبش‌ها و پویش‌های مردمی که در راستای دستیابی به صلح مشتاق هستند، از دیگر اهداف مهم این اتاق فکر است.


باید توجه کرد بررسی و ارائه‌ راهکار برای مبارزه با تروریسم و خشونت، آینده‌پژوهی و بررسی تهدیدات و فرصت‌های بین‌المللی و ارائه راهکارهای مطالعاتی و سیاست سازی‌های عملیاتی، بررسی نقاط ضعف و معضلات جوامع جنگ‌زده و در خطر جنگ و ارائه راهکارهای هدفمند، از مأموریت‌های هر کرسی اندیشه‌ورزی در مرکزیت هر کشور برای ارائه به اتاق فکر صلح جهانی است.


تشکیل اتاق فکر صلح جهانی به ابتکار ایران


اتاق فکر صلح جهانی با ارائه خط فکری و تولید پایگاه‌های اطلاعاتی برای اقشار تأثیرگذار جامعه با هدف حضور هدفمند در عرصه تصمیم‌گیری و تصمیم‌سازی صلح جهانی و کوتاه کردن حدفاصل اندیشه‌های صلح‌آمیز مردم دنیا تا نهادهای تصمیم‌گیر و تأثیرگذار، پژوهش درباره علل وقوع جنگ و خشونت‌طلبی در نقاط شناسایی‌شده، پیش‌بینی، تحلیل و پیش‌دستی در ارائه گمانه‌زنی‌ها به سیاسیون و نشان و عضویابی مشاهیر و صاحب‌نظران سایر کشورها با هدف تشکیل و ساماندهی مرکز اتاق فکر کشور خود در ذیل ساختار اتاق فکر صلح جهانی، بیش‌ازپیش از صاحب‌نظران سایر ملل به‌صورت نظام‌مند بهره خواهد برد.


تلاش در عرصه نبرد دیپلماتیک و ارائه اندیشه‌های نو برای دستیابی به صلح به‌وسیله راهکار دیپلماتیک و تلاش در راستای صلح جهانی با بهره‌مندی از منویات حاکمان و بزرگان دینی، تقریب مذاهب و اشتراکات دینی، قومی و نژادی رسالت اصلی اتاق فکر صلح جهانی است که می‌بایست در رأس سیاست‌گذاری کلان این نهاد موردتوجه قرار گیرد.


اتاق فکر صلح جهانی مجموعه‌ای نظام‌مند و اندیشه‌محور است که در نقاط مختلف جهان نمایندگی دارد و با پیش‌دستی جمهوری اسلامی ایران تأسیس می‌شود تا هر شخصی در هر لحظه‌ای بتواند ایده و انديشه خود را در زمینه صلح ارائه کند.


* کارشناس روابط بین‌الملل


انتهای پیام/4155/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب