جبهه اصلاحات؛ ناامید از انتخابات 1400/اردوگاه اصلاحطلبان چگونه ناکامی خود را برای انقلاب فاکتور میکند؟
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری آنا، درحالیکه حدود هفت ماه به انتخابات ریاست جمهوری باقیمانده، مجمع روحانیون مبارز اواخر هفته گذشته نشستی به ریاست سید محمد خاتمی با محوریت انتخابات 1400 برگزار کرد.
در شرایطی که اصولگرایان در حال برنامهریزی و آماده شدن برای انتخابات سال جاری هستند، بسیاری از جریانهای اصلاحات به دلیل عملکرد منفی دولت، تاکنون بهصورت نیمه فعال عمل کردهاند و جهش و انرژی خاصی در این طیف دیده نمیشود. ازاینرو، پدرخواندههای اصلاحات (خاتمی و موسویخوئینیها) در تلاشاند بدنه اجتماعی این طیف را شارژ کرده و به حضور در این هماورد سیاسی ترغیب کنند. این سکوت معنادار در اردوگاه اصلاحطلبان اندکی پیش از انتخابات مجلس یازدهم آغاز شد، کماکان ادامه دارد و در حالی است که تنها برخی از جریانهای اصلاحات همچون کارگزاران بهطور قطعی اعلام کردهاند در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده شرکت خواهند کرد.
از سوی دیگر، اعضای حاضر در اردوگاه اصلاحطلبی از زمان وخامت اوضاع اقتصادی، ترجیح دادهاند برای فرار از زیر بار مسئولیت سیاسی خود، ژست انتقاد به دولت را بگیرند و اینگونه وانمود کنند که در کنار مردم قرار دارند. درعینحال، منتظر برگزاری انتخابات آمریکا هستند تا شاید «جو بایدن»، نامزد دموکراتها در انتخابات پیروز شده و با سوارشدن روی این موج، اندکی از شدت انتقادات را با وعده سرخرمن گشایشهای اقتصادی قریبالوقوع بکاهند.
بحران عدم اقبال به اصلاحطلبان
همه این ترفندها از وجود یک بحران در جبهه اصلاحات خبر میدهند. علیرغم اینکه هشت سال قبل، بسیاری از مردم مترصد روز برگزاری انتخابات و حضور در پای صندوقهای رأی بودند و درنهایت، چهره مطلوب و محبوب آنها حائز اکثریت آرا شد، اما سیاستهای اقتصادی دولت کار را بهجایی رسانده که برخی از جریانهای فکری این جناح نیز اذعان دارند اگر افکار عمومی، نامزد اصلاحطلبان در انتخابات 1400 را طرد نکنند، حداقل آن است که با اقبال بسیار اندکی مواجه خواهد شد. به همین دلیل است که شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان که بعد از سال 92، چشمانداز فتح سنگر به سنگر را در نظر داشت، تحرکات خود را متوقف کرد چراکه تصمیمات خلقالساعه و غیر کارشناسی شده قوه مجریه، حامیان این جریان را سرخورده کرده است.
بیشتر بخوانید:
رهامی: مردم اعتماد خود به اصلاح طلبان را از دست دادهاند
بخشی از این جماعت پشیمان حتی در آشوبهای آبان 98 دست به اعتراض زدند و گروهی دیگر، راه سیاسی را برای خارج کردن اصلاحطلبان از گردونه امورات کشور برگزیدند. درنتیجه، در انتخابات دور یازدهم مجلس، نمایندگان لیست امید و چهرههای سرشناس حامی خاتمی و موسویخوئینیها جای خود را به لیست شورای ائتلاف نیروهای انقلاب و اصولگرایان دادند.
سیاستهای اقتصادی دولت کار را بهجایی رسانده که برخی از جریانهای فکری اصلاحات اذعان دارند اگر افکار عمومی، نامزد اصلاحطلبان در انتخابات 1400 را طرد نکنند، حداقل آن است که با اقبال بسیار اندکی مواجه خواهد شد.
با این حساب، خیز دوباره چهرههای اصلاحطلب برای فتح پاستور در سال آینده و سپس جلوس بر کرسیهای سبز ساختمان هرمی پارلمان در حالی دوباره آغازشده که نباید فراموش کرد این طیف سیاسی، راه دشوار و سختی برای پیروزی در انتخابات در پیش دارند زیرا لیست انتخاباتی آنها در انتخابات پارلمانی 98 با استقبال سرد مردم روبرو شد.
نامزد همسو یا نیابتی، گزینه احتمالی اصلاحات در انتخابات پیش رو
حسن خلیلآبادی، فعال سیاسی اصلاحطلب در خصوص راهکار انتخاباتی این طیف روز گذشته گفته است: «جریان اصلاحات هماینک در پی جلب آرا و بالا رفتن نرخ مشارکت مردم در انتخابات پیش رو است. چراکه در انتخابات مجلس شورای اسلامی و میاندورهای شاهد کاهش مشارکت مردمی بودهایم. به همین جهت احزاب اصلاحطلب ممکن است از نامزد همسو و یا حتی نیابتی در انتخابات ۱۴۰۰ حمایت کنند. هماینک بررسی صلاحیت گزینههای مختلف این جریان در حال انجام است.»
منظور از نامزد همسو یا نیابتی احتمالاً به گزینههایی مثل علی لاریجانی، رئیس مجلس سابق بازمیگردد، چون برخی از چهرههای اصلاحطلب صراحتاً اعلام کردهاند که حمایت از لاریجانی، بهتر از جانبداری از شخصیتهایی مثل عارف است.
نکته قابلتوجه اینجاست که حتی با چنین تدابیری، این جریان سیاسی نمیتواند در آینده نزدیک، جایگاه خود را ترمیم کند، ضمن اینکه تحلیل درستی از اتفاقات ندارد و همواره سعی کرده حقبهجانب رفتار نموده و عدم اقبال مردم به اصلاحات را برای انقلاب فاکتور کند. بهعنوان نمونه، معصومه ابتکار، معاون رئیسجمهور در امور زنان بدون تصریح و یا حتی اشاره به کارنامه منفی دولت در بسیاری از حوزهها که به پس راندن عقبه اجتماعی اصلاحات در انتخابات منتهی شده، در شهریورماه سال جاری گفته بود: «انتخابات مجلس یازدهم واقعه خوبی نبود و چنین مشارکتی در شأن انقلاب ما نیست. باید این فضا تغییر کند و فضا هم موقعی تغییر خواهد کرد که مردم بدانند در آینده نظام تعیینکننده هستند.»
در هر صورت، یأس و ناامیدی رقبای اصولگرایان از آینده سیاسی خود کاملاً هویداست و نمیتوان آن را کتمان کرد؛ ضمن اینکه برگزاری نشست و همایش به ریاست پدرخواندهها نیز نمیتواند اثر چندانی بر کنشگری منفعلانه اصلاحات داشته باشد. محمدعلی ابطحی عضو جامعه روحانیون مبارز در خصوص نشستی که به ریاست خاتمی برگزار شد اذعان کرد: «در جلسه بحث شد که آنچه به چشم میآید روندی نیست که اتفاق جدیدی بیفتد و احتمالاً انتخابات ریاست جمهوری بر اساس همان حداقل آراء و حداقل کاندیداهای مطلوب پیش میرود. ولی از باب اینکه ما حتماً مسیر واقعی رسیدن به رأی مردم را طی کنیم، بحث این مطرح بود که شاید ضرورت نداشته باشد گذشته را قضاوت کنیم و نیاز دارد که به آینده هم نگاه کنیم، گرچه ازنظر تحلیلی باور ما این است که اتفاق جدیدی نخواهد افتاد.»
انتهای پیام/4106/
انتهای پیام/