زمان لغو تحریمهای تسلیحاتی ایران + نظر کارشناسان
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا، کارشناسان علوم نظامی در منطقه و جهان منتظر فرارسیدن بیست و هفتم مهرماه هستند تا شورای امنیت سازمان ملل متحد تحریم تسلیحاتی علیه ایران را لغو کند.
بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد در مورد برجام (توافق هستهای) به تاریخ ۲۰ ژوئن ۲۰۱۵، کلیه اقدامات تحریمی بینالمللی اعمالشده توسط شورای امنیت سازمان ملل از سال ۲۰۰۶ لغو شد، اما همین سند ممنوعیت تحویل تجهیزات نظامی سنگین به ایران برای مدت ۵ سال و سلاحهای موشکی و فناوری موشکی به مدت هشت سال را حفظ کرد.
کارشناسان و تحلیلگران بسیاری منتظرند تا از برنامههای خرید تسلیحات ایران پس از لغو تحریم مطلع شوند زیرا برنامه ایران برای خرید تسلیحات مدرن نهتنها میتواند بین روسیه و چین دو کشور دوست ایران ایجاد رقابت کند بلکه میتواند تا حدی توازن قوا در منطقه حساس غرب آسیا مخصوصاً خلیجفارس را بر هم بزند.
روسیه و چین برای فروش تسلیحات مدرن به ایران رقابت خواهند کرد
تحلیلگران مؤسسه بینالمللی مطالعات راهبردی هم همین عقیده را دارند و تقریباً مطمئن هستند که ایران بین صادرکنندگان تسلیحات در روسیه و چین رقابت ایجاد میکند و به دو منظور خود که تقویت توان دفاعی و گرفتن تخفیف فراوان است دست خواهد یافت.
هنری بوید، یکی از کارشناسان بینالمللی مطالعات راهبردی دانشگاه میشیگان با اشاره به دشمنان ایران در منطقه و احتمال حمله هوایی آنها علیه تأسیسات ایران تأکید میکند که تهران در ابتدا به سراغ خرید سامانههای موشکی ضدهوایی مدرن روسی یا چینی خواهد رفت.
وی ادامه میدهد که ایران بسیار علاقهمند به خرید سامانه دفاع موشکی پیشرفته اس-400 از روسیه است. این سامانه میتواند هرگونه حمله هوایی از سوی دشمنان منطقهای و بینالمللی را دفع کند. اما اگر تهیه این سامانه هزینه بالایی داشته باشد ایران احتمالاً بهسوی چین تغییر جهت خواهد داد تا موشکهای اف دی 2000 فانگ دون را خریداری کند.
بیشتر بخوانید:
واشنگتن درک نمیکند که امکان بازگرداندن تحریمها علیه ایران وجود ندارد
آیا ایران در تجهیزات نظامی به خودکفایی رسیده است؟
بوید میگوید احتمال زیادی وجود دارد که ایران از روسیه جنگنده سوخو 30 و از چین جنگنده جی 10 یا جنگنده بمبافکن جی اف 17 خریداری کند. این جنگنده بمبافکن محصول مشترک چین و پاکستان است.
بوید ادامه میدهد که ایران به بالا بردن توان نیروی دریایی خود نیز فکر میکند و با خرید زیردریایی چینی یوان که مدلی دیزلی-برقی و بیصداست، به اهداف دفاع دریایی خود دست خواهد یافت. بهعلاوه خرید موشکهای ضد شناور وای جی 18 چین یا حتی سامانه موشکی روسی سیزلر که موشک دریا به خشکی هم شلیک میکند درنهایت میتوانند دشمنان ایران را از هرگونه حملهای پشیمان کنند.
داگلاس باری، یکی دیگر از تحلیلگران این مرکز با بیان اینکه نیروی هوایی ایران قطعاً به دنبال نوسازی ناوگان خود است تصریح کرد که ایران حتماً با خرید جنگندههای مدرن روسی توان دفاعی و حمله خود را بالاتر خواهد برد. این امر میتواند ایران را که در ساختن قایقهای تندرو، پهپادهای گشتی و رزمی و موشکهای هدفیاب تواناست به قدرتی برتر در منطقه مبدل کند.
ایران در تولید بسیاری از تسلیحات به خودکفایی رسیده و خرید انبوه سلاح نخواهد داشت
مایکل کلارک، یکی از کارشناسان مؤسسه رویال یونایتد سرویس به نکته جالبی اشاره میکند و تأکید میکند که ایران به جایگاهی رسیده است که بهجای خرید انبوهی از تسلیحات، دست به خرید تسلیحات پیشرفته بزند. وی عقیده دارد که ایران هواپیماهای آواکس خریداری خواهد کرد، ارتباطات ماهوارهای و ظرفیتهای مجازی خود را تقویت خواهد کرد تا ظرفیت دریافت هشدار کشور را در مقابل حملات احتمالی تقویت کند.
بعضی از کارشناسان مؤسسه بینالمللی تحقیقات راهبردی به محدود بودن امکانات مالی ایران به دلیل تحریمهای متعدد اشاره میکنند و معتقدند که دستیابی به تسلیحات پیشرفته برای ایران تقریباً دو دهه زمانبر خواهد بود.
بهعنوانمثال، هزینههای اولیه برای تهیه یک اسکادران متشکل از 18 تا 24 جنگنده مدرن میتواند به مبلغی حدود 2 میلیارد دلار نیاز داشته باشد.
اولویت ایران مجهز کردن صنایع نظامی به جدیدترین فنآوریها خواهد بود
مایکل آیزنشتاد، یکی از محققان و کارشناسان مسائل نظامی انستیتوی واشنگتن در خصوص سیاست خاور نزدیک هزینه نوسازی نیروهای نظامی را بسیار بیش از این میداند و میگوید ایران برای مدرنسازی نیروی هوایی به 100 میلیارد دلار و تقریباً همین میزان برای نیروی زمینی و دریایی نیاز دارد اما وی به مسئله دیگری هم توجه دارد و بیان میکند که ایران در تولید اقلام فراوان تجهیزات نظامی از سلاحهای سبک گرفته تا موشک، هواپیما، تانک، زیردریایی کوچک و ناوچه به خودکفایی رسیده است.
وی تصریح میکند که ایران بهاحتمالزیاد به دنبال مجهز کردن صنایع نظامی خود به جدیدترین فناوریها خواهد بود.
بنابراین، رفع تحریم تسلیحاتی ایران با توجه به کاهش منابع ارزی کشور براثر تحریمها، تهران را بهسوی خرید تسلیحات مدرن به میزان نیاز اما بهبود حداکثری کیفیت تولید سلاح در کشور سوق خواهد داد.
انتهای پیام/4155/پ
انتهای پیام/