دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
20 مهر 1399 - 11:35

آیا تحریم‌های بانکی تاثیری در شرایط اقتصادی ایران دارد؟

۴۰ سال است که ایران با تحریم‌های آمریکا مقابله می‌کند و این کشور برای ضربه زدن به کشورمان دست به دامان تحریم‌ها شده است.
کد خبر : 522377
637367327986038410_lg.jpg

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، در آستانه انتخابات آمریکا شاهد این هستیم که وزارت خزانه داری آمریکا عصر پنجشنبه (به وقت تهران) ۱۸ بانک ایران را تحت تحریم قرار داده است.


در بیانیه وزارت خزانه داری آمریکا آمده است که این وزارتخانه طی رایزنی با وزارت خارجه این کشور نهاد‌های مالی ایران را برای قرار دادن در لیست تحریم‌ها شناسایی کرده است؛ این در حالی است که ویروس کرونا همچنان در دنیا جولان می‌دهد و وضعیت کشور‌های تحت تحریم آمریکا نگران کننده است.


چندی پیش مایک پومپئو وزیر خارجه آمریکا مدعی شد که شرکت‌ها و اشخاص امدادرسان در فهرست تحریم‌های آمریکا نیستند، این در حالی است که بسیاری از کشور‌ها از ترس تحریم‌های آمریکا حتی حاضر به فروش تجهیزات پزشکی و دارو به ایران و بقیه کشور‌های تحت تحریم نیستند. علاوه بر این تحریم‌ها مانع تراکنش‌های مالی بین المللی و حمل و نقل می‌شود و عملا هرگونه تجارت با ایران از جمله در اقلامی مانند دارو‌ها و تجهیزات پزشکی تقریبا غیرممکن است.


آیا مقامات آمریکایی واقعا نگران مردم ایران هستند؟


مقامات دولت ترامپ بارها ادعا کرده‌اند که آمریکا تمایل دارد کمک‌های انسان دوستانه و حتی دستگاه‌های تنفسی به ایران بفرستد، اما تردیدی نیست که این حرف‌ها دروغ و ریاکارانه است، چراکه بهترین راه امدادرسانی انسان دوستانه رفع تحریم‌های مالی علیه ایران و اجازه دادن به ایران برای خرید لوازم و تجهیزات پزشکی است.


مورگان اورتگاس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا سه‌شنبه ۱۵ مهر ادعا کرد که ایالات متحده نگران بدتر شدن شیوع کرونا در ایران است و آمریکا آماده کمک به ایران است. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در توییتی نوشت، ایالات متحده از بدتر شدن وضعیت کووید ۱۹ در ایران نگران است و ما بار دیگر همانند اول فوریه پیشنهاد کمک خود را تکرار می‌کنیم.


در همین حال شاهد تحریم‌های ثانویه آمریکا علیه ۱۸ بانک ایرانی بودیم، این دوگانگی حرف و عمل در اقدامات واشنگتن به خوبی آشکار است که در میان همه گیری کرونا درصدد نابود کردن کانال‌های باقی مانده برای پرداخت پول دارو و غذا علیه ایران است.


بر اساس بیانیه وزارت خزانه‌داری آمریکا بانک‌های «تامین سرمایه امین»، «بانک کشاورزی»، «بانک مسکن»، «بانک رفاه کارگران»، «بانک شهر»، «بانک اقتصاد نوین»، «بانک قرض الحسنه رسالت»، «بانک حکمت ایرانیان»، «بانک ایران زمین»، «بانک اسلامی همکاری منطقه ای»، «بانک کارآفرین»، «بانک خاورمیانه»، «بانک قرض‌الحسنه مهر ایران»، «بانک پاسارگاد»، «بانک سامان»، «بانک سرمایه»، «بانک توسعه تعاون» و «بانک گردشگری» را تحت تحریم‌های ثانویه آمریکا قرار گرفته‌اند.


پیشتر کارشناسان اعلام کرده بودند که این اقدام ممکن است کانال‌هایی که ایران از آن برای واردات اقلام بشردوستانه مانند غذا و دارو استفاده می‌کند را مسدود کند، بر اساس اعلام کارشناسان، این تحریم‌های جدید آمریکا دو هدف را دنبال می‌کند؛ بستن معدود منافذ مالی موجود در تحریم‌ها که به دولت ایران اجازه کسب درآمد می‌دهد و بی اثر کردن وعده «جو بایدن»، نامزد حزب دموکرات برای بازگشت به برجام در صورت پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری ماه نوامبر.


دسیسه چینی آمریکا، این بار با هدف گرسنگی دادن به یک جامعه


«محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه کشورمان پنجشنبه ۱۷ مهر ماه تحریم‌های جدید آمریکا علیه تعدادی از بانک‌های ایرانی را محکوم کرد. ظریف در حساب توئیتری خود نوشت که رژیم آمریکا قصد دارد در بحبوحه همه گیری جهانی ویروس کرونا کانال‌های [مالی] باقیمانده ما برای پرداخت بهای غذا و دارو را نابود کند.


وزیر امور خارجه کشورمان همچنین گفت که ایرانیان در مقابل این ستمگری جدید تاب خواهند آورد. اما دسیسه چینی برای ایجاد گرسنگی دادن به یک جامعه جنایت علیه بشریت است. ظریف همچنین هشدار داد که «عاملان و اجراکنندگان [این اقدام ستمگرانه]که پول ما را بلوکه می‌کنند، با عدالت روبه رو خواهند شد.


سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت خارجه کشورمان هم با اشاره به تحریم‌های جدید آمریکا علیه کشورمان در صفحه توییتر خود نوشت که «بی‌بی اول‌ها سرخورده از شکست‌های حقارت بار و بی ثمر فشار حداکثری، ترامپ را برای تشدید سیاست غیرانسانی هدف قرار دادن مردم عادی ایران، اغوا کرده‌اند. همین دار و دسته، در طول چهار سال گذشته نیز بدون ملاحظه با منافع و اعتبار ایالات متحده قمار کرده‌اند، یک بار دیگر نیز شکست خواهند خورد.


در ادامه بهرام قاسمی سفیر جمهوری اسلامی ایران در فرانسه هم در رشته توییتى نوشت که خزانه داری آمریکا با تشدید فشار‌های حداکثری و علنی خود به ویژه با آغاز ریاست جمهوری آقای ترامپ و افزایش این سیاست‌های تحریمی از فردای خروج آمریکا از یک معاهده و تفاهم بین المللی، اقدامات جنون آمیز خود را علیه مردم ایران و با خیالی خام به صور گوناگون افزون ساخته است.


او در ادامه نوشت که تحریم جدید ۱۸ بانک ایرانی که عمدتاً برای خرید دارو و تجهیزات پزشکی با برخی شرکت‌های خارجی در عرصه جهان و با مجوز خزانه داری آمریکا داد و ستد داشته اند، چیزی نیست جز اقدامی «جنایت کارانه» و «ضد بشری» برای مخالفت با دریافت بخشی از دارو و تجهیزات بیمارستانی برای بیماران صعب العلاج و خاص.


قاسمی همچنین گفت که سیاستمداران آمریکا باید بدانند جهان بزرگتر از آن است که آنان تصور می‌کنند و ایرانیان سرفراز علیرغم افزایش موانع برای درمان برخی از بیماری‌ها نهایتاً این «سادیسم آمریکایی» و این خودمحوری و خود بزرگ بینی را نیز با هنر و فرهنگ و صبوریِ برگرفته از داشته‌های تاریخی ایرانی خود، درمان خواهند کرد.


حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان جمعه ۱۸ مهر هم با عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی به صورت تلفنی گفت‌وگو کرد. روحانی  در این تماس گفت که اقدامات دولت آمریکا در چارچوب تلاش‌های تبلیغاتی-سیاسی با اهداف داخلی خودشان است.


رئیس جمهور، این حرکت‌ها و رفتار‌های بی سرانجام آمریکا را در تداوم خطای راهبردی ترامپ در خروج از برجام دانست و گفت که دولت آمریکا در چارچوب تحلیلی غلط بر این باور بود که این تحریم‌ها مقاومت ایران را در هم می‌شکند و ما را دچار مشکل می‌کند، اما گذشت زمان نشان داد که این تحلیل به شدت با واقعیت فاصله دارد و ناکارآمد بوده است.


در ادامه شاهد بودیم که ماریا آدِبار، سخنگوی وزارت خارجه آلمان، از تحریم‌های آمریکا علیه ایران به خصوص در دوره شیوع ویروس کرونا انتقاد کرد.او در نشستی خبری گفت که این تحریم‌ها ارسال کالا‌های انسان‌دوستانه به ایران را باز هم دشوارتر می‌کند و این از دیدگاه ما در دوران کرونا نشانه خوبی نیست و ما به این اقدام انتقاد داریم.


سخنگوی وزارت خارجه آلمان همچنین گفت که این تحریم‌ها باعث کاهش بیشتر تجارت در کمک‌های بشردوستانه خواهد شد، در حالی که این کمک‌ها برای ایران که به سختی با کرونا درگیر است، اهمیت دارد. ما به طور مرتب با تحریم‌های فرامرزی و فراسرزمینی آمریکا مخالفت کرده‌ایم و در این باره همواره تاکید می‌کنیم که باید این امکان وجود داشته باشد تا تجارت انسان‌دوستانه انجام شود.


چرا آمریکا تحریم های ثانویه‌ای علیه ایران اعمال کرد؟/ تحریم های واشنگتن علیه تهران؛ حربه انتخاباتی؟


سید رضا صدرالحسینی کارشناس روابط بین الملل و استاد دانشگاه در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، درباره اقدام اخیر آمریکا در قبال تحریم‌های جدید علیه بانک‌های ایرانی، گفت که با توجه به بن بست رسیدن بسیاری از اقدامات اقتصادی واشنگتن در حوزه تحریم‌ها و تهدیدات نظامی، این کشور دستور تحریم تعدادی از بانک‌های ایران را صادر کرده است.


با بیان اینکه تاریخ تحریم‌های آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران به سال ۵۷ و دو روز بعد از اعلام پیروزی انقلاب اسلامی برمی‌گردد، گفت: روند تحریم‌ها در طول ۴۲ سال گذشته سیر صعودی داشته و به طور مرتب در زمان‌بندی‌های مشخص اشخاص، نهادها، مؤسسات و سیستم بانکی داخلی، بانک‌ها و موسسات مالی که در خارج از ایران به ثبت رسیده و حتی بانک‌ها و مؤسسات مالی که با ایران تعاملات بانکی و تجاری داشتند را هم در بر گرفته است.


کارشناس روابط بین الملل همچنین می‌گوید که  در دو سال اخیر وزارت خزانه داری آمریکا به اتاق جنگ اقتصادی ایران تبدیل شده است و همه وزارت خانه‌ها و نهاد‌های سیاسی، اقتصادی، نظامی، امنیتی آمریکا و کشور‌های هم پیمان این کشور موظف به ارائه خدمات به این اتاق جنگ ظالمانه علیه ملت ایران شده‌اند، اما فرمانده این اتاق جنگ در ماه‌های اخیر به دلیل ناتوانی در مقابل اراده ملت ایران مجبور به استعفای صوری شد و رئیس جمهور آمریکا بلافاصله او را از این مسئولیت برکنار کرد.


کارشناس روابط بین‌الملل تصریح کرد: در دو سال اخیر وزارت خزانه‌داری آمریکا به اتاق جنگ اقتصادی ایران تبدیل شده است و همه وزارتخانه‌ها و نهاد‌های سیاسی، اقتصادی، نظامی، امنیتی آمریکا و کشور‌های هم پیمان این کشور موظف به ارائه خدمات به این اتاق جنگ ظالمانه علیه ملت ایران شده‌اند، اما فرمانده این اتاق جنگ در ماه‌های اخیر به دلیل ناتوانی در مقابل اراده ملت ایران مجبور به استعفای صوری شد و رئیس جمهور آمریکا بلافاصله او را از این مسئولیت برکنار کرد.


صدرالحسینی معتقد است که در چند روز گذشته به دلیل بهبود شرایط اقتصادی در کشورمان، مقامات کاخ سفید دوباره تعدادی از بانک‌های ایرانی را که بعضی از این مؤسسات تنها در حوزه داخلی اقدام به انجام مبادلات بانکی می کردند را به همراه یک عملیات روانی سنگین مورد تحریم قرار داده است، علاوه بر این بررسی فهرست اخیر تحریم‌های بانکی نیز می‌تواند به ما اثبات کند که اقدام اخیر آمریکا، اقدامی تبلیغاتی و به منظور تأثیرگذاری بر افکار عمومی و کف بازار ایران است.


او در ادامه می‌گوید که آنان تابستان داغ را برای ایران پیش بینی کرده بودند، در حالی که این تابستان در آمریکا به وجود آمد و با توجه به اینکه روز شمار انتخابات آمریکا به روز‌های نهایی خود نزدیک می‌شود و هیچ دستاوردی برای مستأجران کاخ سفید از تحریم‌های ایران وجود ندارد، این اقدام اخیر کاملاً مشخص می کند که برای مصرف داخلی و انتخاباتی به این اندازه برجسته و تبلیغاتی شده است.


تحریم‌های جدید علیه بانک‌های ایرانی  چه تاثیری بر شرایط اقتصادی ایران دارد؟


فؤاد ایزدی کارشناس مسائل آمریکا هم درباره اقدام اخیر آمریکا در اعمال تحریم‌های جدید علیه بانک‌های ایرانی گفت که تحریم‌های جدید آمریکا بر شرایط اقتصادی کشور بی تاثیر نیست، البته این بدان معنی نیست که اقتصاد ایران مختل شود و به گونه‌ای به بن بست برسد.


او در ادامه گفت که بیش از ۴۰ سال است که ملت ایران با تحریم‌های آمریکا دست و پنجه نرم می‌کنند و  آمریکا برای ضربه زدن به جمهوری اسلامی ایران دست به دامان تحریم‌ها شده است، لذا به نظر می‌رسد که دستگاه دیپلماسی ایران باید در سیاست خارجی خود بازنگری کند.


کارشناس مسائل آمریکا با اشاره به اینکه واشنگتن در برابر اعمال تحریم‌های ضد ایرانی هیچ هزینه ای پرداخت نمی‌کند، گفت که جمهوری اسلامی ایران و دستگاه دیپلماسی باید در برابر هر اعمال تحریمی آمریکا هزینه ایجاد کند، از اهرم فشار برای سرعت بخشیدن به فعالیت‌های صلح آمیز هسته‌ای گرفته که تا ناامن کردن منطقه برای آمریکا می‌تواند از جمله اقدامات مهمی باشد که نگذارند اعمال این تحریم‌ها برای آمریکا بدون هزینه باشد.


عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی هم در گفت‌وگو با حجت الاسلام حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان، گفت که تحریم‌های جدید آمریکا معافیت‌های قبلی دارو و کالا‌های اساسی را لغو نکرده و بانک‌هایی که در این مرحله مشمول تحریم ثانویه شده اند، همچنان از سوئیفت استفاده کرده و به کار تأمین مالی کالا‌های اساسی ادامه خواهند داد. دولت آمریکا به بهانه‌های مختلف، موانع و مشکلات جدی در نقل و انتقال ارزی برای تامین دارو و غذا ایجاد می‌کنند، ولی با تلاش بانک مرکزی، بانک‌ها و تجار محترم، با استفاده از روش‌های خاص نگذاشتیم کمبودی از این لحاظ ایجاد شود.


همتی همچنین در واکنش به تسری تحریم‌های ثانویه به باقیمانده بانک‌های ایرانی گفت که تعدادی از این بانک‌ها وظیفه انتقال منابع برای خرید دارو و مواد غذایی را به عهده دارند و بانک‌های خارجی که با این بانک‌ها مبادلاتی داشتند، عملا معافیت‌ها و مجوز‌های لازم را برای تأمین مالی مبادلات دارو و محصولات غذایی دریافت کرده‌اند.


رئیس کل بانک مرکزی گفت که هر چند در ماه‌های گذشته برای تامین دارو و غذای مردم به خاطر فشار حداکثری به شدت در مضیقه بودیم، ولی تاکنون از مسیر‌ها و روش‌هایی اجازه ندادیم هیچگونه کمبودی در کشور ایجاد شود. از این پس نیز بانک مرکزی در کنار بخش خصوصی، تمام تلاش خود برای تأمین دارو و کالا‌های اساسی مورد نیاز مردم از روش‌های مختلف به کار خواهد بست و اجازه نخواهد داد از این ناحیه فشار بیشتری بر مردم وارد شود. این اقدام آمریکا بیش از آنکه اثر اقتصادی داشته باشد، برای اهداف تبلیغاتی و سیاسی داخلی آمریکا انجام شده است و نشانگر دروغ و فریب بودن ادعای حقوق بشر و انسان دوستی سران این کشور است و قطعا چنین اقداماتی در حافظه ملت ایران ثبت خواهد شد.


منبع: باشگاه خبرنگاران جوان


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب