دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
27 مهر 1399 - 15:55

طبع، خواص، مضرات و مُصلح سماق در ویکی آنا

سماق یک طعم‌دهنده و چاشنی است که اثر ضدمیکروبی و ضدباکتریایی قوی داشته و به خاطر دارا بودن برخی ترکیبات خاص یک اشتهاآور به حساب می‌آید.
کد خبر : 521639
fbd0b297-c668-4acd-af2c-7e07fca96d64.jpg

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، سماق، یکی از اقلام چیدنی بر سر سفره هفت سین است که نماد رنگ (طلوع خورشید) و مزه زندگی است.


سماق در قدیم ”سماک“ نیز تلفظ می‌شده است، در حقیقت فارسی آن سماک و عربی آن سماق است. درختچه ای است کوهستانی که میوه‌های خوشه‌ای دارد. رنگ میوه ی آن قرمز و قهوه‏ای است  و طعم آن گس است، ولی پس از رسیدن ترش می‏ شود. میوه‌ ی آن پس از کوبیدن به عنوان چاشنی، همراه با غذاهایی مانند کباب استفاده می‌شود.


در یونان باستان از چوب سماق به جهت رنگ‌آمیزی پارچه‌های پشمی استفاده می‌شده است و در کشور ایتالیا از این گیاه برای رنگ دادن به چرم هم استفاده می‌شود. در ایران اما سماق فقط دو کاربرد معروف دارد. خوردن با چلو کباب و رنگ کردن مو!



خواص و مضرات سماق



  • تقویت کننده معده است.

  • در تحریک اشتهای افراد گرم مزاج و بخصوص صفراوی مزاج‌ها مفید است.

  • قابض و پاک‌کننده معده می‌باشد.

  • از انواع اسهال حاد و مزمن و خونریزی معده جلوگیری می‌کند.

  • سماق همچنین خونریزی دوران قاعدگی را کم می‌کند و در برطرف کردن اسهال معمولی و اسهال خونی موثر است.‏

  • مصرف سماق در بهبود نقرس موثر است.

  • مصرف ساییده سماق با آب سرد خونریزی‌های داخلی را بند می‌آورد.




  • کسانی که زیاد ادرار می‌کنند با مصرف سماق بهبود می‌یابند.

  • از دیگر خواص قابل توجه سماق، نقش مؤثر آن در چربی سوزی و لاغری می باشد و این خاصیت به دلیل وجود ویتامین C در ترکیب آن می باشد.

  • خواص آنتی اکسیدانی سماق سبب شده به عنوان یک محصول درمانگر کبد چرب و همچنین یک سم زدا برای کبد محسوب گردد.

  • در ترکیبات سماق تانن هایی وجود دارند که از بیماریهای قلبی و عروقی جلوگیری می نمایند و فعالیت قلب را تنظیم می نمایند.

  • سماق اشتها را تحریک می‌کند.

  •  لثه را تقویت و از خونریزی معده جلوگیری می‌کند.

  • غرغره جوشانده سماق جهت ورم گلو و دهان تجویز می‌شود.

  • گرد سماق جهت تقویت و استحکام لثه و جوش‌های چرکی دهان و تسکین درد دندان و کرم خوردگی مفید است.

  • از دیگر خواص سماق می توان به خواص ضد التهابی ویژه آن اشاره نمود، این خاصیت سبب شده در درمان آرتروز بسیار مؤثر و مفید باشد.

  • سماق جزو گیاهانی می باشد که خواص آنتی اکسیدانی ویژه ای دارد به همین دلیل، ضد سرطان محسوب می شود.

  • ضد تهوع های ناشی از گرما و صفرا است که در گرم مزاجان و فصول گرم بیشتر اتفاق می افتد.

  • سماق مملو از ویتامین C می باشد، وجود این ویتامین در سماق از چین و چروک صورت و نشستن رخسار پیری زودرس در افراد جلوگیری می کند.

  • عصاره حاصل از سماق بویژه بخش آبی رنگ آن به سبب خاصیتی که دارد به عنوان درمان هپاتیت B از سوی متخصصان توصیه می شود.

  • برای درمان بواسیر می توان هم از دم کرده سماق برای نوشیدن و هم از ضماد تهیه شده از بواسیر برای رفع خونریزی آن بهره برد.

  • سماق، با مهار آنزیم آلفا- آمیلاز که مسئول شکستن نشاسته به قندهای کوچک‌تر است تحمل بیماران دیابتی را به گلوکز افزایش می‌دهد.

  • مانع حالت تهوع و قی در گرم مزاجان و کسانی که در فصل گرما صفرا به معده شان می‌ریزد، است.

  • سماق مانع ریختن صفرا به اعضا می شود. ریشه برخی از بیماری های اعضا این است که صفرایی که در بدن تولید می شود به آن عضو ریخته می‌شود.

  • برای تسکین گلودرد از جوشانده سماق به صورت غرغره استفاده کنید.

  • اگر هنگام حرکت و فعالیت زیاد عرق می نمایید دم کرده سماق را مانند چایی مصرف نمایید.

  • برنج همراه با سماق، برای گرم مزاجانی که دچار تهوع و دلپیچه و احیاناً اسهال ناشی از غلبه صفرا می‌شوند، مخصوصاً در اقلیم‌ها و فصول گرم، مفید می‌باشد.

  • یکی از خواص سماق نقش آن در درمان انزال زودرس در مردان است به این ترتیب که برگ درخت سماق و بارهنگ را با هم جوشانده و در پایین آلت تناسلی و ستون فقرات می مالند.

  • سماق همچنین برای برخی از ورم‌های حاد مفید است. وقتی فرد ضربه خورده و قسمتی از بدن در حال ورم کردن و داغ شدن است، می‌توان سماق را به حالت خمیری درآورده، در محل ورم گذاشت و از افزایش ورم و داغ شدن و تورم جلوگیری کرد.




  • برگ و دانه‌های بسیار ریز سماق خواص دارویی دارند. بیشتر نیروی سماق در دانه‌ها می باشد. دانه‌ها را کوفته و ساییده و مورد استفاده قرار می‌دهند.

  • پزشکان طب سنتی می‌گویند سماق خواص ضدمیکروبی بسیار قوی دارد و به همین دلیل باید با گوشت خورده شود. از طرف دیگر، سماق به هضم غذای سنگینی مثل کباب کمک می‌کند و از آنجا که ضد کلسترول است می‌تواند همنشین خوبی برای کباب باشد.

  • زیاده روی در مصرف سماق برای معده و کبد سرد مضر است.

  • منجر به بروز واکنش‌های آلرژیکی می‌گردد.

  • افراط در مصرف آن، کاهش وزن را به دنبال خواهد داشت.

  • سعی کنید سماق خشک شده مصرف نمایید زیرا سماق تازه سبب مسمومیت می شود،

  • مصرف بی رویه سماق تازه ممکن است مسمومیت هایی را به دنبال داشته باشد.



طبع سماق چیست؟


مزاج آن سرد و خشک است.



مصلح سماق چیست؟


انیسون و مصطکی مصلح لازم برای کاهش ضرر و بهبود خواص و مزاج سماق هستند.


پختن سماق با بادمجان نیز از ضرر آن کم می‌کند.
 



انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب