طبع، خواص، مضرات و مُصلح سماق در ویکی آنا
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا، سماق، یکی از اقلام چیدنی بر سر سفره هفت سین است که نماد رنگ (طلوع خورشید) و مزه زندگی است.
سماق در قدیم ”سماک“ نیز تلفظ میشده است، در حقیقت فارسی آن سماک و عربی آن سماق است. درختچه ای است کوهستانی که میوههای خوشهای دارد. رنگ میوه ی آن قرمز و قهوهای است و طعم آن گس است، ولی پس از رسیدن ترش می شود. میوه ی آن پس از کوبیدن به عنوان چاشنی، همراه با غذاهایی مانند کباب استفاده میشود.
در یونان باستان از چوب سماق به جهت رنگآمیزی پارچههای پشمی استفاده میشده است و در کشور ایتالیا از این گیاه برای رنگ دادن به چرم هم استفاده میشود. در ایران اما سماق فقط دو کاربرد معروف دارد. خوردن با چلو کباب و رنگ کردن مو!
خواص و مضرات سماق
- تقویت کننده معده است.
- در تحریک اشتهای افراد گرم مزاج و بخصوص صفراوی مزاجها مفید است.
- قابض و پاککننده معده میباشد.
- از انواع اسهال حاد و مزمن و خونریزی معده جلوگیری میکند.
- سماق همچنین خونریزی دوران قاعدگی را کم میکند و در برطرف کردن اسهال معمولی و اسهال خونی موثر است.
- مصرف سماق در بهبود نقرس موثر است.
- مصرف ساییده سماق با آب سرد خونریزیهای داخلی را بند میآورد.
- کسانی که زیاد ادرار میکنند با مصرف سماق بهبود مییابند.
- از دیگر خواص قابل توجه سماق، نقش مؤثر آن در چربی سوزی و لاغری می باشد و این خاصیت به دلیل وجود ویتامین C در ترکیب آن می باشد.
- خواص آنتی اکسیدانی سماق سبب شده به عنوان یک محصول درمانگر کبد چرب و همچنین یک سم زدا برای کبد محسوب گردد.
- در ترکیبات سماق تانن هایی وجود دارند که از بیماریهای قلبی و عروقی جلوگیری می نمایند و فعالیت قلب را تنظیم می نمایند.
- سماق اشتها را تحریک میکند.
- لثه را تقویت و از خونریزی معده جلوگیری میکند.
- غرغره جوشانده سماق جهت ورم گلو و دهان تجویز میشود.
- گرد سماق جهت تقویت و استحکام لثه و جوشهای چرکی دهان و تسکین درد دندان و کرم خوردگی مفید است.
- از دیگر خواص سماق می توان به خواص ضد التهابی ویژه آن اشاره نمود، این خاصیت سبب شده در درمان آرتروز بسیار مؤثر و مفید باشد.
- سماق جزو گیاهانی می باشد که خواص آنتی اکسیدانی ویژه ای دارد به همین دلیل، ضد سرطان محسوب می شود.
- ضد تهوع های ناشی از گرما و صفرا است که در گرم مزاجان و فصول گرم بیشتر اتفاق می افتد.
- سماق مملو از ویتامین C می باشد، وجود این ویتامین در سماق از چین و چروک صورت و نشستن رخسار پیری زودرس در افراد جلوگیری می کند.
- عصاره حاصل از سماق بویژه بخش آبی رنگ آن به سبب خاصیتی که دارد به عنوان درمان هپاتیت B از سوی متخصصان توصیه می شود.
- برای درمان بواسیر می توان هم از دم کرده سماق برای نوشیدن و هم از ضماد تهیه شده از بواسیر برای رفع خونریزی آن بهره برد.
- سماق، با مهار آنزیم آلفا- آمیلاز که مسئول شکستن نشاسته به قندهای کوچکتر است تحمل بیماران دیابتی را به گلوکز افزایش میدهد.
- مانع حالت تهوع و قی در گرم مزاجان و کسانی که در فصل گرما صفرا به معده شان میریزد، است.
- سماق مانع ریختن صفرا به اعضا می شود. ریشه برخی از بیماری های اعضا این است که صفرایی که در بدن تولید می شود به آن عضو ریخته میشود.
- برای تسکین گلودرد از جوشانده سماق به صورت غرغره استفاده کنید.
- اگر هنگام حرکت و فعالیت زیاد عرق می نمایید دم کرده سماق را مانند چایی مصرف نمایید.
- برنج همراه با سماق، برای گرم مزاجانی که دچار تهوع و دلپیچه و احیاناً اسهال ناشی از غلبه صفرا میشوند، مخصوصاً در اقلیمها و فصول گرم، مفید میباشد.
- یکی از خواص سماق نقش آن در درمان انزال زودرس در مردان است به این ترتیب که برگ درخت سماق و بارهنگ را با هم جوشانده و در پایین آلت تناسلی و ستون فقرات می مالند.
- سماق همچنین برای برخی از ورمهای حاد مفید است. وقتی فرد ضربه خورده و قسمتی از بدن در حال ورم کردن و داغ شدن است، میتوان سماق را به حالت خمیری درآورده، در محل ورم گذاشت و از افزایش ورم و داغ شدن و تورم جلوگیری کرد.
- برگ و دانههای بسیار ریز سماق خواص دارویی دارند. بیشتر نیروی سماق در دانهها می باشد. دانهها را کوفته و ساییده و مورد استفاده قرار میدهند.
- پزشکان طب سنتی میگویند سماق خواص ضدمیکروبی بسیار قوی دارد و به همین دلیل باید با گوشت خورده شود. از طرف دیگر، سماق به هضم غذای سنگینی مثل کباب کمک میکند و از آنجا که ضد کلسترول است میتواند همنشین خوبی برای کباب باشد.
- زیاده روی در مصرف سماق برای معده و کبد سرد مضر است.
- منجر به بروز واکنشهای آلرژیکی میگردد.
- افراط در مصرف آن، کاهش وزن را به دنبال خواهد داشت.
- سعی کنید سماق خشک شده مصرف نمایید زیرا سماق تازه سبب مسمومیت می شود،
- مصرف بی رویه سماق تازه ممکن است مسمومیت هایی را به دنبال داشته باشد.
طبع سماق چیست؟
مزاج آن سرد و خشک است.
مصلح سماق چیست؟
انیسون و مصطکی مصلح لازم برای کاهش ضرر و بهبود خواص و مزاج سماق هستند.
پختن سماق با بادمجان نیز از ضرر آن کم میکند.
انتهای پیام/
انتهای پیام/