طرحهای حمایتی دولت از سالمندان چیست؟/ نحوه رسیدگی به سالمندان در آسایشگاهها در ایام کرونایی
به گزارش خبرنگار حوزه رفاه گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، سالمندی مقطعی سنی است که افراد بهدلیل اُفت تواناییهای جسمی و فکری نیازمند توجه بیشتری هستند به همینمنظور در تقویم جهانی روز یکم اکتبر (برابر با دهم مهر ماه) بهعنوان روز جهانی سالمند نامگذاری شده است.
با توجه به اهمیت قشر سالمند در دنیا و لزوم توجه بیشتر به این افراد هر سال این روز با شعار خاصی نامگذاری میشود که امسال شعار آن «کرونا، فرصتی برای تغییر نگاه به سالمندان» بود.
در کشور ما نیز با توجه به احترامی که دین اسلام برای سالمندان بهعنوان خزائن بشری قائل است و در احادیث و روایت از اهمیت احترام و حفظ حرمت آنها سخن بهمیان آورده مقارن با روز جهانی سالمند هفتهای را با همین عنوان از هفتم تا سیزدهم مهر ماه به آگاهیبخشی، تکریم و لزوم توجه به نیازهای سالمندان اختصاص داده شده است.
کرونا، سالمندان و اقدامات حمایتی
با شیوع کرونا امسال روز سالمند در ایران و جهان بهگونهای متفاوت بود بهطوریکه شعار سال آن را نیز تحت تأثیر قرار داد و با عنوان «کرونا، فرصتی برای تغییر نگاه به سالمندان» نامگذاری شد.
شاید بررسی آمار تلفات کرونا در دنیا بیانگر این شعار جهانی و نشان از بیتفاوتی جوامع پیشرفته به سالمند بهعنوان اقشار از کارافتاده دارد بهطوریکه آمار جهانی از مرگ 30 الی 40 درصدی این سالمندان حکایت دارد اما این وضعیت در کشور ما به گونهای متفاوت است و از همان آغاز خبر شیوع آن این افراد بهعنوان اقشار آسیبپذیر جامعه و در معرض خطر بیشتر مورد توجه کادر درمانی قرار گرفتهاند.
خسرو صادقنیت، رئیس مجتمع بیمارستانی امام خمینی در ارتباط با وضعیت رسیدگی به سالمندان در شرایط کرونایی میگوید کادر درمانی علاوه بر ارائه خدمات در بیمارستانها، افراد مسن در آسایشگاهها را نیز فراموش نکردند و نوع خدمات کادر درمانی در مراکز نگهداری سالمندانی همچون کهریزک باعث شد تا میزان مرگ و میر بسیار پایینی را داشته باشیم. در کهریزک بالغ بر 2 هزار و 500 سالمند و معلول ساکن هستند که در آنجا میزان مرگ و میر کمتر از ۵ درصد بوده که این موضوع نشان از اخلاقمداری کادر درمان کشور و توجه به جایگاه والای سالمندان در جامعه دارد.
وضعیت رسیدگی به سالمندان در آسایشگاهها چگونه است؟
وحید قبادیدانا، رئیس سازمان بهزیستی کشور هم در ارتباط با رسیدگی به وضعیت سالمندانی که در مراکز نگهداری سالمندان، افراد دارای معلولیت و مراکز اجتماعی و پیشگیری تحت پوشش این سازمان بهزیستی قرار دارند نیز عنوان کرد که ۸۰ هزار نفر از سالمندان در 2 هزار و ۵۳۱ مرکز شبانهروزی نگهداری میشوند و از زمان خبر شیوع کرونا در کشور اقدامات پیشگیرانه برای قرنطینه زودهنگام این مراکز انجام شد بهطوریکه ضمن رعایت دستورالعملها و پروتکلها از همان ابتدا از پذیرش پرسنل داوطلب و ملاقاتی برای این افراد جلوگیری شد که این موضوع باعث کاهش آمار مبتلایان سالمند در کشور شد.
سامانه 4030 خدمات غیرحضوری دیگری بود که از زمان آغاز شیوع کرونا به ارائه خدمات مشاورهای را برای سالمندان و خانوادههای آنها راهاندازی شد.
فرهنگسازی جهت تکریم و حفظ کرامت سالمندان توسط خانوادههایشان
علاوه بر اقداماتی که بهصورت کلان و در راستای حفظ سلامت جسمی و روحی سالمندان انجام شد، محمد شریعتمداری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز بهمنظور تکریم خانوادههای تحت پوشش سازمان بهزیستی از واریز مبلغ یک میلیون تومان به حساب آنها خبر داد.
این خبر را وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در صفحه شخصی توئیتر خود رسانهای کرد. در متن این توئیت آمده است: «در هفته سالمند به پاس قدرشناسی از ۳۳۵۹ خانوار تحت پوشش سازمان بهزیستی که علیرغم محدودیت مالی از سالمند بالای ۹۰ سال بهزیستی، در خانواده تکریم و مراقبت میکنند، یک میلیون تومان به حساب ایشان واریز گردید.»
طرحهای حمایتی سالمندان در کشور چگونه است؟
با توجه به نگاه ویژه به سالمندان در کشور «سند ملی سالمندی» بهعنوان یک سند بالادستی در سال 98 تهیه شد
این سند شامل 7 بند است که در آن به بحث فرهنگسازی برای احترام و تکریم سالمندان، نگهداری آنها در خانواده و همچنین سازوکار برای بهرهمندی از تجارب آنها در قالب سیاستهای کلی اشاره شده است.
سند ملی سالمندی همچنین دارای 6 هدف اصلی همچون ارتقای سطح فرهنگی جامعه در زمینه پدیده سالمندی، توانمندسازی سالمندان، حفظ و ارتقای سلامت جسمی، روانی و اجتماعی سالمندان، ارتقای سرمایه و حمایت های اجتماعی، توسعه زیرساخت های مورد نیاز امور سالمندی و امنیت مالی نظام حمایت از سالمندان است.
خوشبختانه این سند که توسط رئیس جمهور در جلسه شورای عالی سلامت به تصویب رسیده بود پس از ویرایش نهایی مورد تأیید سازمان برنامه و بودجه قرار گرفت.
با توجه به اینکه سالمندان زمینهساز وضعیت کنونی جامعه بوده و در این راستا تلاشهای زیادی را برای رشد و پیشرفت جامعه داشتند توجه به آنها در قالب نیازسنجی و اولویتبندی نیازهای آنها از اولویتهای مهم سازمانهای متولی محسوب میشود و شایسته است تا اقدامات لازم در جهت تأمین نیازهای آنها در شرایط عادی و بحرانی بیش از گذشته مورد توجه قرار گیرد.
انتهای پیام/4105/پ
انتهای پیام/