دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
14 مهر 1399 - 00:12
آنا گزارش می‌دهد؛

معرفی برنامه علمی مقاومت اسلامی نظام پایش آزاد/ چالش‌های 3 گانه برای پژوهش در حوزه گفتمان مقاومت

«مقاومت اسلامی» یکی از برنامه‌های علمی نظام پایش آزاد می‌باشد که برعهده دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان است. در این گزارش به بررسی چالش‌های پژوهش در این حوزه پرداختیم.
کد خبر : 520574

گروه دانشگاه خبرگزاری آنا-محدثه حسینی؛ «پژوهش اثرگذار یکپارچه شبکه‌ای دانشگاه آزاد اسلامی» که با نام اختصاری «پایش آزاد» شناخته می‌شود به دنبال تبدیل چالش‌های کلان کشور به زمینه‌های پژوهشی است تا استاد و دانشجو بتوانند بر اساس آن موضوع پایان‌نامه و یا رساله را تعریف کنند.
 
این طرح دارای ۴۰ برنامه علمی است که یکی از آن‌ها برنامه علمی مقاومت اسلامی است. این برنامه علمی برعهده دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان است.


تا کنون سه چالش با محوریت محدودیت‌های پیش روی رشد، ترویج و گسترش مقاومت اسلامی در ایران، موانع پیش روی جبهه مقاومت اسلامی در منطقه  و موانع احیا و تحقق تمدن نوین اسلامی در برنامه علمی مقاومت اسلامی احصا شده است.


مجری برنامه علمی مقاومت اسلامی: ارتباط مستقیم مقوله گفتمان با رسیدن به اهداف نظام جمهوری اسلامی


افشین صالحی مجری برنامه علمی مقاومت اسلامی به خبرنگار خبرگزاری آنا می‌گوید: یکی از مهمترین و تاثیرگذارترین سیاست‌های دانشگاه آزاد اسلامی راه‌اندازی نظام پایش است که از مجموعه اجزایی به هم پیوسته برای تولید عناوین پایان‌نامه‌ها و رساله در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری بر اساس مشکلات چالش‌ها و نیازهای کشور در نظر گرفته شده است و محصول نهایی آن پیشنهادات و ارائه راه‌کارهایی است که دانشجویان بر اساس عناوین پیشنهادی مطرح خواهند کرد.


وی می‌افزاید: در راستای ارائه و پیشنهاد عناوین چالش‌های موجود در کشور یکی از مهم‌ترین و تاثیرگذارترین آن در حوزه‌های مختلف سیاسی، اجتماعی و فرهنگی، گسترش و تبیین گفتمان مقاومت در جامعه و در ابعاد مختلف است؛ این برنامه علمی به چالش‌های پیش روی گفتمان مقاومت عدم تحقق آن با توجه به موانع موجود می‌پردازد که پس از شناخت و بررسی چالش‌ها پیشنهادهایی را در راستای حل موانع پیش رو مطرح می‌کند. 


به گفته مجری برنامه علمی مقاومت اسلامی، براساس آموزه‌های دین مبین اسلام و آنچه در فرمایشات بزرگان است و  همچنین در بیانات بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران و مقام معظم رهبری به آن اشاره شده، پرداختن به مقوله گفتمان در ابعاد مختلف یکی از مواردی است که می‌تواند در مسیر تمدن سازی نوین و رسیدن به اهداف نظام مقدس جمهوری اسلامی در ابعاد مختلف تاثیرگذار باشد.


چالش‌های سه گانه در رابطه با پژوهش در حوزه گفتمان مقاومت


وی می‌گوید: تاکنون سه چالش در ارتباط با گفتمان مقاومت، جبهه مقاومت و همچنین گفتمان مقاومت و تمدن نوین اسلامی احساس شده است و در استخراج این عناوین از چند تیم تخصصی و کمیته‌های علمی حدودا بیش از 20 نفر از همکاران متخصص استفاده شده است.


به گفته صالحی چالش اول به محدودیت‌های پیش روی رشد و ضرورت ترویج و گسترش مقاومت اسلامی در ایران می‌پردازد که چهار هدف عینی ذیل هر کدام از این اهداف چند راهبرد تعریف شده است. چالش پیشنهادی دوم به موانع پیش روی جبهه مقاومت اسلامی در منطقه می پردازد که سه هدف عینی پیشنهاد شد که ذیل هر کدام راهبردهایی تعریف کرده است چالش پیشنهادی سوم موانع احیا و تحقق تمدن نوین اسلامی است که این چالش هم دارای سه هدف عینی است.


وی معتقد است که نهادهای آموزشی همانند آموزش و پرورش، دانشگاه‌ها، مراکز تحقیقاتی و مطالعاتی، مراکز پژوهشی، ادارات و نهادهایی همچون بنیاد شهید و امور ایثارگران، بنیاد حفظ آثار و ارزش‌های دفاع مقدس، کتابخانه‌ها، وزارتخانه‌ها و... می‌توانند از این برنامه علمی بهره ‌ببرند. هم‌چنین دانشجویان رشته‌های علوم سیاسی، اقتصاد، تاریخ، الهیات، معارف اسلامی، علوم تربیتی، مدیریت، روانشناسی، زبان، جامعه شناسی و... می‌توانند پایان‌نامه‌ها و رساله‌های دکتری خود با استفاده از برنامه علمی مقاومت اسلامی تعریف کنند‌.


وی می‌گوید، برنامه علمی مقاومت اسلامی هنوز در سامانه پژوهشیار بارگذاری نشده است‌. تاکنون چندین جلسه با اعضای دبیرخانه پایش در سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی و هیئت داوران برگزار شده است، مواردی در بحث شکلی و موضوعی تذکر داده شده که در طی زمان در برنامه اصلاح و یا در حال اصلاح است‌.


چالش نخست: محدودیت‌های پیش روی رشد و ضرورت ترویج و گسترش مقاومت اسلامی در ایران


چالش نخست برنامه علمی مقاومت اسلامی، محدودیت‌های پیش روی رشد و ضرورت ترویج وگسترش مقاومت اسلامی در ایران است که هدف غایی از این چالش، ترویج و گسترش گفتمان مقاومت در ایران است.


افزایش هوشیاری وبصیرت در جامعه، توسعه فرهنگی-اجتماعی در حوزه گفتمان مقاومت با تاکید بر فرهنگ پایدار ی (تقوا، ایثار، مقاومت، شهادت، جهاد، ظلم‌ستیزی ، عدالت محوری و ایستادگی)، توسعه سیاسی گفتمان مقاومت و توسعه اقتصاد مقاومتی چهار هدف عینی چالش نخست برنامه علمی مقاومت اسلامی است که برای هر یک از این اهداف عینی راهبرد‌هایی تدوین شده است.


چالش نخست برنامه علمی مقاومت اسلامی شامل دانشجویان رشته‌های زبان، علوم سیاسی، اقتصاد، تاریخ، الهیات و معارف اسلامی، علوم تربیتی، روانشناسی، مدیریت برنامه‌ریزی امور فرهنگی، جامعه شناسی ، کتابداری و مدیریت می‌شود.


افزایش هوشیاری و بصیرت در جامعه


راهبرد‌های هدف عینی افزایش هوشیاری و بصیرت در جامعه شامل شناسایی و ظرفیت سازی گفتمان مقاومت از منظرهای فرهنگی، اجتماعی و مذهبی، شناسایی و ظرفیت سازی گفتمان مقاومت از بعد سیاسی-نظامی و هم‌چنین راهبرد عینیت بخشی اندیشه‌های امام خمینی(ره)،  رهبر معظم انقلاب، رهبران جنبش‌های مقامت و سایر اندیشمندان در گفتمان سازی مقاومت و تاثیرات آن‌ها در بیداری اسلامی می‌شود.


توسعه فرهنگی- اجتماعی گفتمان مقاومت
هدف عینی توسعه فرهنگی- اجتماعی در حوزه گفتمان مقاومت با تاکید بر فرهنگ پایداری نیز دارای دو راهبرد شناخت، تبیین و صیانت از میراث گران‌بهای شهدا و شناخت  و معرفی الگوهای صبر و مقاومت) پیامبران الهی-ائمه معصومین، شهدا، فرماندهان نظامی، جوانان و نوجوانان جوامع الگو و...) می‌شود.


توسعه سیاسی گفتمان مقاومت  
توسعه فرهنگ و آگاهی سیاسی جامعه در حوزه گفتمان مقاومت و گسترش گفتمان مقاومت از بعد سیاسی - نظامی  با تاکید بر امنیت ایران اسلامی از جمله راهبردهای هدف عینی توسعه سیاسی گفتمان مقاومت است.


اقتصاد مقاومتی -1



توسعه اقتصاد مقاومتی
هدف عینی توسعه اقتصادی مقاومت دارای دو راهبردی توسعه فرهنگی-اجتماعی اقتصاد مقاومتی با تاکید بر نقش رسانه‌های  عمومی وسبک زندگی ایرانی-اسلامی و  برآورد شاخص‌های اقتصاد مقاومتی و ایجاد الگوها و سیاست‌گذاری‌های  نوین در رشد  اقتصادی ایران است که هر یک از این راهبرد‌ها دارای زمینه‌های پژوهشی هستند که دانشجویان مقاطع تحصیلی می‌توانند پایان‌نامه‌ها و رساله‌های خود را بر اساس آن زمینه‌های پژوهشی تعریف کنند.


چالش دوم: موانع پیش روی جبهه مقاومت اسلامی در منطقه


هدف غایی چالش موانع پیش‌‌روی جبهه مقاومت اسلامی در منطقه شناخت و رفع موانع پیش‌روی مقاومت  و احیای عـزت اسـلامـى و قدرت جهان اسلام و همگرایی در بین کشورهای اسلامی است که شامل سه هدف عینی توسعه اهداف فرهنگی، اجتماعی جبهه مقاومت در منطقه، توسعه ابعاد سیاسی گفتمان مقاومت در منطقه و توسعه و تقویت اقتصاد محور مقاومت  در منطقه می‌شود‌.


ارتش سوریه 


توسعه اهداف فرهنگی، اجتماعی جبهه مقاومت در منطقه


بیداری و بصیرت ملتهای مظلوم جهان در راستای وحدت اسلامی و وحدت و تعامل فرهنگی، اجتماعی بین ملت‌های مسلمان، دو راهبرد هدف عینی توسعه اهداف فرهنگی، اجتماعی جبهه مقاومت در منطقه است‌.


توسعه ابعاد سیاسی گفتمان مقاومت در منطقه
راهبردهای محور مقاومت و نظام امنیتی جدید منطقه (جغرافیای سیاسی مقاومت) و هدایت و جهت‌دهی سیاست خارجی کشور با محوریت مقاومت نیز دو راهبرد هدف عینی توسعه ابعاد سیاسی گفتمان مقاومت در منطقه است.
توسعه و تقویت اقتصاد محور مقاومت  در منطقه 


راهبردهای هدف عینی توسعه و تقویت اقتصاد محور مقاومت  در منطقه شامل تقویت و گسترش نظام آموزشی محور مقاومت در راستای خود اتکایی و بهره‌مندی از فناوری‌های پیشرفته، شناخت و  گسترش منابع اقتصادی محور  مقاومت و تخصیص بهینه آن‌ها و راهبرد تبیین ضرورت و چگونگی افزایش همکاری‌های منطقه‌ای و بین‌المللی در جهت گسترش بازارهای اقتصادی می‌شود.
دانشجویان رشته‌های مدیریت، اقتصاد، علوم سیاسی، جامعه شناسی، الهیات و معارف اسلامی، تاریخ و جغرافیا می‌توانند پایان‌نامه‌ها و رساله‌های خود را در خصوص این چالش تدوین کنند.


چالش سوم: موانع احیا و تحقق تمدن نوین اسلامی


احیا و گسترش تمدن نوین اسلامی هدف غایی چالش موانع احیا و تحقق تمدن نوین اسلامی است. این چالش دارای سه هدف عینی است.


تمدن نوین اسلامی


اهداف عینی این چالش شامل شناخت موانع و آسیب‌های پیش روی تمدن نوین اسلامی با راهبرد شناسایی آسیب‌ها و علل ایجاد آن‌ها در بستر تمدن نوین اسلامی و  راهکارهای برون رفت از آسیب‌ها در حوزه تمدن نوین اسلامی، فضاسازی جهت  رشد و توسعه تمدن اسلامی با راهبرد ایجاد ساختار مطلوب  حکمرانی اسلامی در مسیر تمدن نوین اسلامی و راهبرد  استحکام و تقویت ساختار تمدن نوین اسلامی در مقابله با آسیب‌ها و هدف عینی ارتقا دستاوردهای تمدن نوین اسلامی  با راهبرد استفاده از جایگاه تمدن نوی ن اسلامی در ترسیم نقشه مهندسی فرهنگی کشور و توسعه عدالت اجتماعی و رونق اقتصادی می‌شود.


از این چالش دانشجویان رشته‌های الهیات و معارف اسلامی، تاریخ، اقتصاد، مدیریت و جامعه شناسی می‌توانند استفاده کنند‌.


گفتی است، افشین صالحی مجری برنامه علمی مقاومت اسلامی است. هم‌چنین در تدوین و بررسی این برنامه علمی داوران تخصصی طاهره زرنگار در حوزه فقه و معارف اسلامی، حسن نصیرزاده در حوزه علوم سیاسی، محمدباقر بابایی طلاتپه در حوزه مدیریت فرهنگی، مصطفی عباسی مقدم در حوزه علوم قرآنی، امیر غلامی در حوزه علوم اقتصادی نقش به‌سزایی داشتند.


انتهای پیام/۴۰۸۴/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب