دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
08 مهر 1399 - 18:20
مفردی در گفتگو با آنا:

پیش‌بینی نتایج انتخابات آمریکا کار آسانی نیست

دبیر انجمن علمی دانشجویی روابط بین‌الملل دانشگاه خوارزمی گفت: برخی افراد می‌گویند در صورت انتخاب «جو بایدن»، دولت وی رویکردی «متعادل‌تر» نسبت به ایران در پیش خواهد گرفت و عده‌ای معتقد هستند اگر ترامپ رأی بیاورد دولت او به استراتژی «فشار حداکثری» ادامه می‌دهد.
کد خبر : 518467
2776115_606.jpg

داود مفردی آقدره، دبیر انجمن علمی دانشجویی روابط بین‌الملل دانشگاه خوارزمی در گفتگو با خبرنگار حوزه تشکل‌های دانشگاهی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، با اشاره به اینکه انتخابات ریاست جهموری آمریکا کمتر از 40 روز دیگر برگزار می‌شود، گفت: تحلیلگران در واشنگتن و تهران به آینده روابط ایران و ایالات متحده آمریکا می‌اندیشند. برخی افراد می‌گویند در صورت انتخاب «جو بایدن»، دولت وی با پیوستن مجدد به برنامه جامع اقدام مشترک و با کاهش تحریم‌ها رویکردی «متعادل‌تر» نسبت به ایران در پیش خواهد گرفت و از طرفی بعضی معتقد هستند در صورت انتخاب مجدد ترامپ، دولت او به استراتژی «فشار حداکثری» ادامه خواهد داد.


وی افزود: روشن است که هم ترامپ و هم تهران به دنبال درگیری نظامی نیستند. پیش‌بینی نتایج انتخابات ایالات متحده و انتخابات آتی ریاست جمهوری در ایران کار آسانی نیست اما مهم‌تر از همه این سؤال است که تحلیل‌گران سیاسی فعلی ایران با توجه به اینکه خروج ترامپ از توافق هسته‌ای را نیز تجربه کرده‌اند چه براوردی دارند؟ داشتن یک گزارش واضح از محاسبات و برآوردهای سیاسی فعلی ایران برای هرگونه تحلیل معتبر از نتایج احتمالی، ضروری است.


دبیر انجمن علمی دانشجویی روابط بین‌الملل دانشگاه خوارزمی بیان کرد: واقعیت این است که بی‌اعتمادی و بدبینی شدید همراه با ناامیدی در سیاست‌های آمریکا در بین مقامات ایرانی وجود دارد اما پس از 12 سال مذاکرات فشرده، ایران و قدرت‌های جهانی موفق شدند بر سر یک برنامه جامع هسته‌ای توافق کنند. براساس گزارش‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مطابق برنامه جامع اقدام مشترک، ایران بالاترین سطح شفافیت و محدودیت‌ها را در فعالیت هسته‌ای خود پذیرفت که هیچ کشور دیگری تاکنون آن را نپذیرفته است.


مفردی خاطرنشان کرد: ترامپ با خروج از توافق هسته‌ای در سال 2018 شدیدترین تحریم‌ها را از زمان انقلاب در سال 1979 اعمال کرده است. او همچنین دستورالعمل ممنوعیت سفر اتباع ایرانی و بستگان آن‌ها به ایالات متحده را اجرا و مقام معظم رهبری و وزیر امورخارجه ایران را نیز تحریم کرد. همچنین شرکت‌های اروپایی را که به طور قانونی مجاز به تجارت با ایران بودند مورد انتقاد قرار داد و آن‌ها را به خاطر تجارت با ایران مجازات کرد.


هرگز نمی‌توان به آمریکا اعتماد کرد


وی خاطرنشان کرد: سیاست‌ها و اقدامات دولت ترامپ به یک رویه در میان مقامات ایرانی تبدیل شده و محاسبات و نتایج به‌دست آمده از سوی مقامات ایرانی دارای چهار عنصر اساسی است؛ اول اینکه مقامات ایرانی بر این باور هستند که هرگز نمی‌توان به آمریکا اعتماد کرد، زیرا این کشور برای نقض توافقات بین‌المللی و دوجانبه با ایران هیچگونه تأملی ندارد و در صورت صلاحدید از آن‌ها خارج خواهد شد؛ از دیدگاه تهران هرچقدر که ایران حسن نیت و شفافیت نشان دهد هیچ تغییری در آمریکا برای اصلاح خط مشی‌های آن ایجاد نمی‌شود.


این فعال انجمن علمی گفت: ایران حتی با بالاترین سطح تعهدات و التزام به مقررات، با بالاترین  سطح فشارها و تحریم‌ها مواجه شده است و مقامات ایرانی اکنون بیش از هر زمان دیگری بر این باور هستند که مذاکرات با ایالات متحده محکوم به شکست است و منافع ایران را تأمین نمی‌کند. دومین عنصر از محاسبات و نتایج به‌دست آمده از سوی مقامات ایرانی «دکترین عقب‌نشینی» دولت ترامپ  و خروج مکرر وی از پیمان‌های مهم بین‌المللی بوده که پدیده جدیدی در روابط بین‌الملل و مؤید بدبینی ایرانیان نسبت به تعهدات آمریکا به هنجارها و قوانین بین‌المللی است.


مفردی خاطرنشان کرد: ایالات متحده نه تنها از برجام بلکه از سایر معاهدات مهم بین‌المللی همچون پیمان نیروهای هسته‌ای میان برد 1987، معاهده اقلیمی پاریس 2015، پیمان تجاری شراکت ترنس-پسیفیک، معاهده تجارت آزاد کره جنوبی 2012 معاهده تجارت آزاد آمریکای شمالی (NAFTA) و سازمان علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) خارج شده است.


وی عنوان کرد: سومین عنصر از محاسبات به‌دست آمده از سوی مقامات ایرانی این است که مقامات ایرانی متقاعد شده‌اند رژیم صهیونیستی همیشه نقش کلیدی را در سیاست خارجی آمریکا نسبت به خاورمیانه ایفا می‌کند. به عنوان مثال بنیامین نتانیاهو اذعان کرد که او ترامپ را متقاعده کرده است که از توافق هسته‌ای با ایران خارج شود. نتانیاهو همچنین فاش کرد که از رئیس‌جمهور ترامپ خواسته است که سپاه پاسداران را یک سازمان تروریستی اعلام کند.


این فعال دانشجویی ادامه داد: طبق گزارش‌ها، گفته می‌شود که بخش اطلاعات رژیم صهیونیستی، به آمریکا در ترور سرلشگر قاسم سلیمانی کمک کرده است. بنابراین مقامات ایرانی این میزان از دخالت رژیم صهیونیستی در سیاست خارجی آمریکا را دریافته‌اند و در نتیجه این امر هرگونه تلاش برای ایجاد روابط حسنه احتمالی را مسدود کرده است.


دبیر انجمن علمی دانشجویی روابط بین‌الملل دانشگاه خوارزمی گفت: چهارمین عنصر از محاسبات به‌دست آمده از سوی مقامات ایرانی این است که مقامات ایرانی از سکوت و تعارف قدرت‌های جهانی از جمله اتحادیه اروپا در مقابل زورگویی‌های ایالات متحده شگفت‌زده شده‌اند. باتوجه به اینکه ایران به طور کامل از این توافق پیروی کرده اما اروپا برای محافظت از این توافق هیچ کاری انجام نداده است؛ برای مثال اینستکس (INSTEX) به عنوان ابزاری ویژه برای تسهیل مبادلات تجاری با ایران برای جلوگیری از تحریم‌های آمریکا عملاً ناکام مانده است و اروپایی‌ها بعد از خروج آمریکا از برجام، کاری نکردند تا بتوانند بخشی از معامله هسته‌ای خود را حفظ کنند، بنابراین نمی‌توان به آن‌ها نیز اعتماد کرد.


مفردی خاطرنشان کرد: فردای انتخابات ایالات متحده آمریکا هرچه بشود و هر دولتی سر کار بیاید مهم نیست، بلکه بی‌اعتمادی ایران به آمریکا پابرجا بوده و رویکرد جمهوری اسلامی ایران، مقاومت و استقامت است.


انتهای پیام/4118/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب