دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
30 شهريور 1399 - 13:55

بررسی روند كرونا در 10 كشوری‌ كه بیشترین درگیری را با این ویروس دارند

علاوه‌بر ایران كشورهای دیگر هم که از آغاز موج تازه كرونا حرف می‌زنند، به فكر تمهیدات دوباره بوده و محدودیت‌های بیشتری برای تجمعات احتمالی شهروندان‌شان شكل داده‌اند.
کد خبر : 516501
12605006_585.jpg

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، «آغاز موج سوم كرونا» یك داستان ترسناك چهار كلمه‌ای است كه از زبان علیرضا زالی روایت شده، او گفته این موج حالا در تهران آغاز شده است. دیگر استان‌های ایران هم وضعیت مشابهی با پایتخت دارند و گاه به گاه از زبان مسؤولان محلی عنوان شده كه موج تازه این ویروس در آن استان‌ها آغاز شده است.


كشورهای دیگر هم که از آغاز موج تازه كرونا حرف می‌زنند، به فكر تمهیدات دوباره بوده و محدودیت‌های بیشتری برای تجمعات احتمالی شهروندان‌شان شكل داده‌اند. اما آیا اطلاق كلمه «موج» برای افزایش تعداد مبتلایان پشتوانه علمی دارد؟ برخی از كارشناسان این حوزه معتقدند از اساس داستان چهار كلمه‌ای عنوان‌شده، اشتباه است. چراكه بنا به باور آنها موج ابتدایی پایان نگرفته كه حالا منتظر موج دوباره آن باشیم.


آنها می‌گویند وقتی یك بیماری عفونی تحت كنترل درآمد طغیان دوباره و خارج شدن از حیطه كنترل آن را «موج تازه» می‌نامند، اتفاقی كه به اعتقاد آنها هیچ‌گاه در ایران نیفتاده و همین است كه خواندن «موج تازه» برای افزایش تعداد مبتلایان كرونا در ایران اشتباه است و تنها كاربرد آن برای فهم عموم جامعه از میزان فراگیری ویروس است.


گروه دیگری از استادان اپیدمیولوژی اما معتقدند می‌توان به تعریفی برای موج تازه كرونا رسید. آنها می‌گویند هر تغییر گسترده‌ای در تعداد مبتلایان را می‌توان به یك موج از جهش ویروس تعبیر كرد. آنها می‌گویند وقتی درصد مراجعه‌كنندگان سرپایی، مبتلایان قطعی و قربانی‌های ویروس كه در حال كاهش بوده‌اند، افزایش پیدا كند؛ می‌توانیم آن را موج تازه كرونا بدانیم.


اما نكته اینجاست كه تغییر آماری در ابتلا، مختصات تازه‌ای از رفتار ویروس كرونا را شكل نمی‌دهد، به این مفهوم كه نمی‌توانیم از جنبه علمی چنین گزاره‌ای را صحیح بدانیم كه در موج تازه، رفتار ویروس در مواجهه با مبتلایان تغییر كرده است. همین است كه نمی‌توان گفت در موج تازه یك گروه سنی در خطر بیشتر یا كمتری قرار دارد.


آغاز موج دیگر شیوع همه‌گیری بیماری‌های عفونی، یعنی پس از كاهش موارد جدید بیماری، دوباره تعداد مبتلایان افزایش پیدا كند. مسعود یونسیان، استاد اپیدمیولوژی به جام‌جم می‌گوید: ما با تغییر ساختار ژنی ویروس یا اصطلاحا جهش‌هایی كه رخ داده، هیچ تغییر رفتاری مربوط به این‌كه بیماری شدیدتر شده باشد یا گروه سنی خاصی را هدف بگیرد، در دست نداریم.


تنها با بررسی بیش از 90 هزار توالی ژنی متفاوتی كه در دنیا ثبت شده است یك تغییر در رفتار ویروس رخ داده كه نشان می‌دهد میزان سرایت‌پذیری ویروس افزایش پیدا كرده است. میزان سرایت‌پذیری ویروس یك شاخص علمی است. شاخصی كه از آن با نام عدد مولد نسلی یا عدد سرایت هم یاد می‌شود.


عددی كه نشان می‌دهد هر فرد مبتلا به طور میانگین چند نفر دیگر را مبتلا می‌كند. این عدد در روزهای ابتدایی اپیدمی در ایران بیش از 5/2 بوده است و حالا به 3/1 رسیده است. این عدد وقتی به زیر یك برسد، به مفهوم این است كه بیماری تحت كنترل قرار گرفته است. هر چند هنوز هم بسیاری از متخصصان بیماری عفونی معتقدند این‌كه موج را چگونه تعریف كنیم، علمی نیست و بیشتر اختیاری است.


اما سوال این است كه آغاز موج تازه ویروس تابع چیست؟ این را از مسعود یونسیان می‌پرسیم. این‌كه پس چه چیزی باعث تحریك موج تازه ویروس می‌شود؟ او پاسخ می‌دهد: هر چند فرضیه‌هایی بر تغییرات فصلی در میزان ابتلا وجود داشت، اما تجربه همه این ماه‌ها نشان داد كه حداقل نقش اصلی را خصوصیات محیطی همچون آب و هوا بازی نمی‌كند.


بلكه نقش اصلی در این میان به تغییر رفتار شهروندان در مواجهه با رعایت پروتكل‌های بهداشتی است. تاییدیه چنین نظری را در تغییر آمار ابتلا و مرگ ایران هم می‌توان به چشم دید. هر وقت مردم به هر دلیلی رعایت كردند، این آمار پایین آمد و آنجا كه بدون قید در تجمعات شركت كردند و موضوع كرونا برایشان به نوعی تكراری شد، این آمار افزایش داشته است.


هر چند شیب ابتلا و مرگ در ایران رو به افزایش است، اما آغاز موج تازه كرونا محدود به ایران نیست و حالا كشورهای بسیاری با چالش مهمی به نام موج تازه طغیان كرونا روبه‌رو هستند.


در ایتالیا آمار مبتلایان روزانه به بالاترین حد خود در سه ماه گذشته رسیده، در بریتانیا نخست‌وزیر گفته در حال بررسی شرایط دومین قرنطینه سراسری است، اردوغان در تركیه همین چند روز پیش اعلام كرد مجبور است به اعمال محدودیت‌ها و اتخاذ تدابیر شدید برای مقابله با كرونا برگردند و روسیه هم به بیشترین میزان مرگ و میر در دوماه گذشته رسیده است. داستان چهار كلمه‌ای ابتدایی را فراموش كنید، قصه ترسناك بیش از چهار كلمه است، این‌كه «هنوز هیچ‌كس صددرصد مطمئن نیست كه تا چه زمانی قرار است با این ویروس پیش برویم.»


آمریكا؛ چالش مدارس با 958 كشته روزانه


اگر به تعریف كارشناسان اپیدمیولوژیك باور داشته باشیم، آمریكا موج تازه‌ای از كرونا را تجربه نخواهد كرد، چراكه از ابتدا شیب ابتلا و مرگ و میر در این كشور كاهش چشمگیری نداشته است كه افزایش دوباره آن را تعبیر به موج دوم بدانیم. در آمارهای منتشرشده توسط سازمان بهداشت جهانی، ایالات متحده همچنان با فاصله در صدر فهرست مبتلایان و میزان مرگ و میرها قرار دارد.


آمار كشته‌های روزانه در آمریكا دیروز در حالی به عدد 958 نفر رسید كه این عدد در 15 تیر امسال تنها 268 نفر بوده است. این افزایش تعداد كشته‌های روزانه در تعداد مبتلایان هم به چشم می‌آید. آمار مبتلایان روزانه ایالات متحده در 28 شهریورماه 51 هزار و 345 نفر بوده است در حالی این تعداد در 17 شهریور 254 هزار و 11 نفر بوده است.


مقامات این كشور با آغاز موج دوباره كرونا چالش‌های بیشتری هم دارند. یكی از آنها بازگشایی مدارس در فصل پاییز است، آن هم درحالی كه گزارش آكادمی اطفال و انجمن بیمارستان كودكان ایالات متحده نشان می‌دهد موارد ابتلای كودكان طی دو هفته، افزایش ۲۴ درصدی داشته است.


هند؛ بی‌اعتنا به موج دوم


هند با داشتن بیش از پنج میلیون مبتلا به کرونا در فهرست سازمان بهداشت جهانی در رتبه دوم قرار دارد. شیب افزایش مبتلایان اما در این كشور هولناك است. میزان مبتلایان روزانه این كشور در روز جمعه به 92 هزار و 789 نفر رسیده است كه این عدد در 15 تیرماه 23 و 932 نفر بوده است. این صعود شگفت‌انگیز در تعداد روزانه مرگ‌ها هم قابل ملاحظه است.


در 15 تیرماه هند 421 كشته داشته در حالی كه این عدد در جمعه گذشته 1221 نفر بوده است. كارشناسان پزشكی هند می‌گویند كه موج دوم همه‌گیری در بخش‌هایی از هند آغاز شده است. آنها همچنین افزایش شمار موارد ابتلا را نتیجه افزایش تعداد آزمایش‌ها و در عین حال كاهش محدودیت‌های وضع شده بر جابه‌جایی مردم دانسته‌اند.


برزیل؛ كتمان حقیقت


روند ابتلا و مرگ به‌واسطه كرونا در برزیل، روندی همراه با پستی و بلندی بسیار است. میزان ابتلای روزانه در این كشور در 15 تیرماه 26 هزار و 209 نفر بوده و این عدد دور روز پیش به 40 هزار نفر رسیده است. تعداد روزانه مرگ‌ در این كشور در 15 تیرماه 535 نفر بوده در حالی كه دو روز پیش به تعداد روزانه 826 نفر رسیده و در یك ماه گذشته حتی به عدد مرگ روزانه 1500 نفر هم رسیده است.


همه اینها در حالی بود كه رئیس‌جمهور برزیل مخالف ایجاد شرایط قرنطینه در این كشور و معتقد بود: قرنطینه در دوران كرونا نشانه‌ ضعف است  این كشور تا مدت‌ها برای مقابله با این ویروس راه غیرمعمولی را در پیش گرفته بود و آماری از تعداد مبتلایان به این بیماری را منتشر نمی‌كرد.


روسیه؛ از ساخت واكسن تا توزیع دارو


ماه گذشته تعداد روزانه مبتلایان روسیه 9736 نفر بوده و حالا این عدد در روسیه به 5905 رسیده است،‌ هر چند نباید به این كاهش دلخوش بود، چراكه این عدد در مقایسه با هفته گذشته افزایش داشته است. تعداد مرگ و میرهای این كشور هم در ماه پیش تا امروز تفاوت چندانی نداشته ، اما تعداد قربانیان این ویروس در روسیه نسبت به هفته گذشته افزایش چشمگیری داشته است.


این كشته‌ها روز جمعه در حالی به عدد 134 نفر رسیده است كه چهار روز پیش این تعداد تنها 57 نفر بوده است. روسیه اولین كشوری بود كه به صورت رسمی خبر تولید واكسن این ویروس را اعلام كرد و تولید انبوه آن را موكول به پاییز امسال كرده است. هر چند دیروز برخی خبرگزاری‌ها حتی خبر توزیع داروی كرونا به داروخانه‌های سراسر این كشور را مخابره كرده بودند؛ راهكاری كه به نظر می‌رسد در كنار اعمال شدید محدودیت‌ها در این كشور كارساز بوده است.


پرو؛ جنگ سیاسی و موج دوباره


پنجمین كشور از لحاظ شیوع کرونا، در فهرست سازمان بهداشت جهانی كشور پرو است. آن هم با بیش از 6000 نفر مبتلای روزانه. مقایسه تعداد مبتلایان در روزهای گذشته در این كشور هم حكایت از افزایش تعداد این نفرات است. این عدد ده روز پیش تنها 1598 نفر بوده است در حالی كه روز جمعه با افزایش شش برابری به 6314 نفر رسیده است. تعداد قربانیان روزانه این ویروس در این كشور هم در حالی روز جمعه به 137 نفر رسید كه در مدت مشابه ماه گذشته تنها 65 نفر بوده است.


دولت این كشور هم احتمال تشدید مقررات محدودكننده مرتبط با كرونا مانند فاصله‌گذاری اجتماعی و تمدید منع رفت و آمد‌های شبانه حتی ممنوعیت خروج از منزل در روز‌های یكشنبه را منتفی نمی‌داند. این كشور در كنار شیوع كرونا درگیر مسائل سیاسی داخلی هم هست و این مقابله با ویروس را در سطح داخلی با مشكلات بسیاری رو‌به‌رو ساخته است.


كلمبیا؛ موجی كه آرام گرفت


كشور كلمبیا ششمین كشور از لحاظ شیوع کرونا، در فهرست سازمان بهداشت جهانی است. اما آمار ابتلا و مرگ و میر در این كشور نسبت به ماه گذشته رو به كاهش است. این در حالی است كه دیگر كشورهای منطقه از جمله برزیل، مكزیك و پرو وضعیت مناسبی ندارند. مبتلایان روزانه كرونا در این كشور در روز جمعه 6526 نفر بوده و در روز مشابه ماه گذشته بیش از 13 هزار نفر بوده است.


در این روز 185 نفر هم قربانی ویروس سمج شدند كه این عدد در ماه پیش 247 نفر بوده است. آن‌طور كه رسانه‌های این كشور گزارش داده‌اند، محدودیت شدید در تجمعات این كشور باعث آرام‌تر شد اوضاع كرونا در كلمبیا بوده است،‌ اما با شدت گرفتن شیوع كرونا در كشورهای همجوار كلمبیا این كشور همچنان به محدودیت‌های اعمال‌شده پایبند است.


مكزیك؛ نوشابه و كرونا


با 72 هزار قربانی و نزدیك به 700 هزار مبتلا حالا مكزیك هفتمین كشور از لحاظ شیوع کرونا، در فهرست سازمان بهداشت جهانی است. ابتلای روزانه در این كشور هم بالا و پایین بسیاری داشته است. از ابتلای روزانه 9500 نفر در ماه گذشته به 3500 نفر رسیده و حالا دوباره این عدد به 6000 نفر رسیده است.


وضعیت قربانیان این ویروس در مكزیك بدتر است. در حالی هفته گذشته 232 نفر در روز قربانی كرونا شدند كه این عدد دو روز پیش به 629 نفر رسیده است.


دلیل افزایش مبتلایان و مرگ و میرها از زبان مسؤولان وزارت بهداشت این كشور جالب توجه است؛ معاون وزیر بهداشت مكزیك مصرف نوشابه را با مرگ‌های ناشی از كروناویروس مرتبط اعلام كرده و قندِ آن را عامل ایجاد عوارضی مانند چاقی، دیابت و فشار خون بالا دانسته كه بیماری‌های شایع در مكزیك هستند و تاكید كرده تقریبا در حدود سه‌چهارم از جمعیت این كشور اضافه‌وزن دارند و این مساله را دلیلی بر بالا بودن تعداد مرگ و میرها در این كشور دانسته است.


اسپانیا؛ مصداق واقعی موج دوم


اسپانیا یكی از عجیب‌ترین كشورها در این ماجرا بود. نگاهی به نمودار ثبت شده از این كشور نشان می‌دهد اطلاق آغاز موج دوم برای این كشور مصداق درستی است. در حالی مبتلایان روزانه در اسپانیا در ماه گذشته به عدد 177 نفر رسیده بود كه حالا این عدد 4697 نفر است.


در رابطه با مرگ و میرهای روزانه وضعیت بدتر است و این كشور در ماه گذشته ده روز بدون مرگ را سپری كرده بود و حالا این عدد به 90 كشته در روز رسیده است.وزارت بهدشت اسپانیا اعلام كرده است شمار مبتلایان به ویروس كرونا در اسپانیا به ۴۹۸ هزار و ۹۸۹ نفر افزایش پیدا كرده است كه این بالاترین آمار مبتلایان در بین كشورهای اروپای غربی است.


اسپانیا از فروردین امسال قوانین سختگیرانه‌ای را به منظور مقابله با شیوع ویروس كرونا در پیش گرفت كه بر مبنای آن مردم این كشور تنها برای خرید مواد غذایی، مراجعه به پزشك یا كار كردن در شرایطی كه نمی‌توانند از راه دور كار كنند، مجوز خروج از خانه‌های خود را داشتند. حالا با افزایش تعداد مبتلایان دوباره زمزمه‌های بازگشت این محدودیت‌ها به گوش می‌رسد.


آفریقای‌جنوبی؛ وقتی شیب صعودی می‌شود


آفریقای‌جنوبی تنها كشور آفریقایی از لحاظ شیوع کرونا، در میان ده كشور ابتدای فهرست سازمان بهداشت جهانی است. هر چند تعداد مبتلایان روزانه این كشور نسبت به ماه گذشته كاهش چشمگیری داشته و از 14 هزار نفر مبتلای روزانه حالا به 2000 مبتلا رسیده، اما این عدد هم نسبت به هفته‌های گذشته افزایش داشته است.


چراكه این عدد در حالی حالا  2000 نفر است كه در هفته گذشته 700 نفر بوده است. همین روند در تعداد مرگ و میرهای این كشور هم دیده می‌شود،‌ به این مفهوم كه نسبت به ماه گذشته كاهش و نسبت به هفته گذشته افزایش دارد. تعداد مرگ روزانه آفریقای‌جنوبی در ماه گذشته به 414 نفر در روز هم رسیده بود، اما این عدد دو روز پیش تنها 85 نفر بوده است و البته در در هفته گذشته 20 نفر بوده است.


آرژانتین؛ ادامه مرگ و میر بالا


شیب ابتلا در این كشور از ابتدا صعودی بوده و همچنان هم ادامه دارد. روز جمعه آرژانتین 11945 مورد ابتلای جدید را شناسایی كرد. این عدد در مدت مشابه ماه گذشته 6840 نفر بوده است و در دوماه گذشته 3224 نفر. در مورد میزان مرگ و میرهای كرونایی در این كشور هم وضعیت به همین منوال بوده است.


دو روز پیس در این كشور 344 نفر قربانی كرونا شده‌اند. در حالی كه در ماه گذشته این عدد 111 نفر بوده است. این در حالی است كه به باور سازمان بهداشت جهانی آرژانتین كانون شیوع كرونا در آمریكای لاتین است، این در حالی است كه هزاران آرژانتینی چند روز پیش ضمن شركت در یك راهپیمایی، خواستار رفع محدودیت‌ها و بازگشایی فعالیت‌های اقتصادی شده بودند. 


منبع: روزنامه جام‌جم


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب