افزایش ایمنی محصولات غذایی از مزرعه تا سفره/ معضلات بخش کشاورزی و صنعت پایش میشود
نجمه یزدانپناه در گفتگو با خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری آنا درباره چگونگی و چرایی ایجاد مرکز تحقیقات «ایمنی سازی مواد غذایی و کشاورزی» دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان اظهار کرد: با توجه به رشد روزافزون جمعیت، بشر برای تداوم حیات خود نیاز به تأمین غذای کافی و با کیفیت مطلوب دارد.
به گفته رئیس مرکز تحقیقات «ایمنی سازی مواد غذایی و کشاورزی» دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان، بخش عمدهای از غذا از طریق محصولات کشاورزی تأمین میشود؛ بنابراین ایمنیسازی محصولات کشاورزی از جایگاه ویژهای در حفظ بقای بشر برخوردار است.
وی افزود: با توجه به وسعت قابل توجه استان کرمان و تنوع آب و هوایی آن، محصولات کشاورزی متنوعی در آن کشت میشود که برخی از آنها صادراتی و دارای اهمیت استراتژیک هستند. پسته، خرما، مرکبات و گیاهان دارویی ازجمله مهمترین محصولات کشاورزی کرمان بوده که هر یک سالانه میلیونها دلار ارز غیرنفتی عاید کشور میکند.
یزدانپناه خاطرنشان کرد: این در حالی است که با توجه به مشکلات پیش رو در صادرات فرآوردههای نفتی، تولید و صادرات محصولات غیرنفتی اهمیت بسزایی برای کشور دارد.
این مسئول اضافه کرد: انجام فعالیتهای پژوهشی که منجر به حفظ و ارتقای کمی و کیفی محصولات کشاورزی شود، میتواند میزان صادرات محصولات کشاورزی را بهطور قابل ملاحظهای افزایش داده و به این ترتیب گام مؤثری در ارزآوری کشور برداشته شود.
رئیس مرکز تحقیقات «ایمنی سازی مواد غذایی و کشاورزی» دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان گفت: با توجه به مشکلاتی از قبیل آفات و بیماریها در بخش کشاورزی کرمان و وجود مجموعههای صنعتی بزرگ، وجود مرکز تحقیقاتی با نگاه به اینگونه مسائل در استان بهشدت احساس میشد.
یزدانپناه ادامه داد: با این رویکرد و به دنبال پیگیریهای صورتگرفته توسط رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان، آذر 1398 مرکز تحقیقات «ایمنیسازی مواد غذایی و کشاورزی» در این واحد دانشگاهی راهاندازی شد.
مأموریتهای مرکز تحقیقات «ایمنیسازی مواد غذایی و کشاورزی»
وی درباره مأموریتهای مرکز تحقیقات «ایمنیسازی مواد غذایی و کشاورزی» اظهار کرد: هدف اصلی این مرکز، افزایش سطح ایمنی محصولات غذایی از مزرعه تا سفره است. مرکز تحقیقات ایمنیسازی مواد غذایی و کشاورزی با نگرشی فراگیر به بررسی تهدیدها و عوامل آلودهکننده و مخرب محیطزیست در زمینههای مختلف مانند آب، هوا، خاک، گردوغبار، مواد زائد، آفتکشها، علفکشها، کودهای شیمیایی، فلزات سنگین و فاضلاب میپردازد.
رئیس مرکز تحقیقات «ایمنی سازی مواد غذایی و کشاورزی» دانشگاه آزاد اسلامی کرمان عنوان کرد: اجرای پژوهشهای مرتبط با آزمایش، پایش، نظارت، کنترل کیفی، افزایش ایمنی، سلامت و ارتقای کیفیت مواد غذایی و محصولات کشاورزی از اولویتهای این مرکز تحقیقاتی است.
به گفته وی، برگزاری دورههای آموزشی برای ارتقای علمی دانشجویان و استادان، ارائه خدمات آزمایشگاهی تخصصی و توسعه خدمات مشاورهای برای سازمانها و مراکز ذینفع از برنامههای جاری و پیش روی مرکز تحقیقات ایمنی سازی مواد غذایی و کشاورزی است.
یزدانپناه جذب دانشجویان علاقهمند با زمینههای علمی مرتبط با سلامت و ایمنی محصولات کشاورزی و مواد غذایی برای انجام پروژههای تحقیقاتی، ایجاد زمینههای تحقیقاتی برای دانشجویان تحصیلات تکمیلی، جذب ایدههای نو و برتر برای ثبت بهصورت اختراع و زمینهسازی برای راهاندازی شرکتهای دانشبنیان را از دیگر برنامههای جاری و پیش روی مرکز تحقیقات ایمنیسازی مواد غذایی و کشاورزی واحد کرمان نام برد.
وی درباره دستاوردها و فعالیتهای این مرکز تحقیقاتی مطرح کرد: از آنجا که این مرکز نوپاست در گام نخست، سعی شد تا قابلیتها و امکانات آن به نهادها و سازمانهای مربوط معرفی شود. اکنون، پیگیریها برای عقد تفاهمنامه و انجام قراردادهای پژوهشی در راستای پایش و ارائه راهکار برای معضلات موجود در بخشهای مختلف کشاورزی و صنعت در قالب طرحهای بروندانشگاهی در جریان است.
تفاهمنامههای امضا شده در مرکز تحقیقات ایمنیسازی مواد غذایی و کشاورزی
رئیس مرکز تحقیقات ایمنیسازی مواد غذایی و کشاورزی واحد کرمان خاطرنشان کرد: در این مدت کوتاه که مرکز راهاندازی شده با نهادها و سازمانهای متعددی برای انعقاد تفاهمنامه رایزنی داشتهایم که با برخی از آنها مانند شهرداری تفاهمنامه منعقدشده و برخی دیگر مراحل نهایی خود را طی میکند.
وی افزود: با چند کارخانه که در حوزه صنایع غذایی فعالیت دارند در حال مذاکره هستیم تا بتوان در قالب انعقاد قرارداد طرحهای پژوهشی، چالشهای موجود در تولید محصولات غذایی آنها مورد پژوهش قرار گیرد.
یزدانپناه درباره جایگاه پایاننامههای دانشجویی و طرحهای پژوهشی استادان و اعضای هیئت علمی در مرکز تحقیقات ایمنیسازی مواد غذایی و کشاورزی واحد کرمان توضیح داد: پایاننامههای کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی ازجمله مواردی هستند که میتوانند از خدمات آزمایشگاهی و تجهیزات این مرکز استفاده کنند. اعضای هیئت علمی نیز در قالب قرارداد اجرای طرحهای برون دانشگاهی میتوانند با مرکز تحقیقات همکاری و از امکانات آن بهرهمند شوند.
وی درباره ادامه فعالیت این مرکز تحقیقاتی عنوان کرد: با وجود مجموعههای صنعتی بزرگ ازجمله مجموعههای کشت و صنعت، صنایع مرتبط با محصولات خرما و پسته و وجود شهرکهای صنعتی بسیار زیاد و صنعتگران متعدد آن در کرمان و نبود مرکز تحقیقاتی مشابه در استان و حتی استانهای مجاور به فعالیت مستمر و قابل قبول این مرکز بسیار خوشبین هستیم.
انتهای پیام/4121/4062/
انتهای پیام/