حس استقلالطلبی در 70 درصد ایالتهای آمریکا زنده است/فاصله کم ایالات متحده با وقوع جنگ داخلی
رضا یگانه شکیب، عضو هیئتعلمی گروه تاریخ کالج سانتامونیکا در کالیفرنیای آمریکا، در مصاحبه با گروه بینالملل خبرگزاری آنا گفت که تمایل به استقلالطلبی در حدود 70 درصد ایالات آمریکا جدی است و افول غیرقابلانکار قدرت دولت فدرال میتواند در آینده نزدیک، کاتالیزور فروپاشی اتحادیه ایالات باشد.
یگانه همچنین گفت که دادن اجازه مالکیت سلاح به شهروندان آمریکایی موجب شده این کشور تبدیل به انبار باروتی شود که در صورت از بین رفتن امید شهروندان به اصلاح سیستم سیاسی ممکن است منفجر شود.
مشروح این گفتگو در ادامه آمده است:
آنا: در ماههای اخیر شاهد بودیم یک رهبر استقلالطلب از کالیفرنیای آمریکا به ایران پیام داد و از تمایل به برقراری روابط با ایران بهعنوان یک کشور خبر داد. حتی در خبرها آمد که کالیفرنیاییها از ایران درخواست کردهاند این ایالت را مستقل از آمریکا به رسمیت بشناسد. تمایل به استقلالطلبی چقدر در کالیفرنیا و دیگر ایالتهای آمریکا جدی است؟ فکر میکنید ممکن است واقعاً این استقلال روزی محقق شود؟
یگانه: از اواسط قرن نوزدهم که جنگهای داخلی در آمریکا با حدود 600 هزار کشته به پایان رسید – توجه کنید جمعیت آن زمان آمریکا فقط 31 میلیون نفر بود – استقلالطلبی ایالتها همیشه بحثی زنده بوده است. اصلاً فکر نکنید این استقلالطلبی فقط در ذهن یک عده متوهم وجود دارد که از آمریکا متنفر هستند.
جامعه آمریکا با این بحث دستبهگریبان است. اما اینکه استقلالطلبان یک ایالت چقدر میتوانند آرمان خود را جلو ببرند تابعی است از شرایط اقتصادی، قدرت دولت مرکزی و اراده ایالتهای دیگر.
کالیفرنیا بهطور خاص فرهنگ نسبتاً متفاوتی با آمریکا دارد. اهالی کالیفرنیا به یک خارجی که به آمریکا میآید، میگویند شما فکر نکنید کالیفرنیا جزء آمریکاست، فکر کنید اینجا یک کشور دیگر است، چون واقعاً فرهنگ بسیار متفاوتی دارد. شما ایالتهای دیگر آمریکا را ببینید. مثلاً تگزاس که پولدارترین و بزرگترین ایالت جمهوریخواه بعد از کالیفرنیا است. در این ایالت نفت و گاز وجود دارد و بنگاههای اقتصادی بزرگی فعالیت میکنند. تگزاس فرهنگ خود را دارد که با فرهنگ ایالتهای کوچک مانند مِین و نیوهمپشابر که اقتصاد کشاورزی دارند متفاوت است.
اما کالیفرنیا یک چیز دیگر است. نمیتوانم دقیقاً بگویم مثل کشورهای اروپایی، اما بیشتر شبیه یک ایالت اروپایی است تا یک ایالت آمریکایی. مردم شمال کالیفرنیا دورهای به رهبری یک نظامی توانستند جمهوری کالیفرنیا را تشکیل دهند. شما پرچم کالیفرنیا را نگاه کنید زیر آن خرس گریزلی که سمبل افتخار کالیفرنیا است نوشته شده «جمهوری کالیفرنیا». این عبارت اشاره به آن دوره پرافتخار دارد که کالیفرنیاییها جمهوری داشتند. این پرچم را بر اکثر خانههای کالیفرنیا مشاهده میکنید.
تمایل به استقلال به حدی بالاست که فرماندار فعلی کالیفرنیا هم یکبار اعلام کرد کالیفرنیا یک ملت – حکومت یا Nation-State است. فرماندار در آمریکا انتصابی نیست و با رأی مردم انتخاب میشود.
فرماندار وقتی که با رأی انتخاب میشود، حرف خود را با محاسبه قبلی بیان میکند. حرفی میزند که رأیدهنده دوباره پشت او بایستد و به او رأی دهد. این کالیفرنیایی است که از اول حس اتحادیه بودن در آن خیلی قوی بوده است. اما الان این معادلات تغییر کرده است. بنابراین تمایل به استقلالطلبی را اصلاً دستکم نگیرید.
آنا: از بین 50 ایالت چند ایالت الان برای خود هویت ملت-حکومت بودن قائل هستند؟
یگانه: خیلیها. ایالتهای جنوبی که از همان سال 1856 تا الان میگویند اصلاً این اتحادیه تقلبی است. هنوز که هنوز است پرچم آمریکا را نمیزنند و پرچم فدراسیون خود را میزنند. بهراحتی میتوانم بگویم بیش از 70 درصد این هویت را برای خود قائل هستند.
آنا: این جرم نیست؟
یگانه: جرم هست اما زیرسبیلی رد میکنند. در تگزاس اگر پرچم آمریکا را بزنی چپچپ نگاهت میکنند تا اینکه این پرچم فدراسیون!
تأثیر اعتراضات سیاهپوستان بر روند افول
آنا: فکر میکنید اعتراضات اخیر که با قتل جورج فلوید شروع شدند چگونه میتوانند بر این روند تأثیر بگذارد؟
یگانه: این اعتراضات حس استقلالطلبی را میان آمریکاییها تقویت کرد. آمریکا در حال حاضر فاصله بسیار کمی با وقوع جنگ داخلی دارد. درست است ما نمیتوانیم احتمال وقوع جنگ داخلی را 100 درصد بدانیم، ولی نمیتوانیم رد کنیم که این خطر وجود دارد.
در آمریکا قانون اجازه مالکیت سلاح را به اشخاص میدهد. طبق متمم دوم قانون اساسی آمریکا، هرکسی که در این کشور زندگی میکند اجازه مالکیت سلاح دارد. لازم نیست شهروند باشید، گرین کارت هم کفایت میکند. بنابراین اکثر مردم سلاح دارند.
بیشتر بخوانید:
بعضی ایالتها مثل کالیفرنیا قوانین سفتوسخت کنترل سلاح دارند. مثلاً در کالیفرنیا قبل از اینکه بخواهید سلاح بخرید باید گواهی سوءپیشینه شما از طرف نهاد قضایی صادر شود. بعد قوانین محدودکننده دیگری هم وجود دارند. مثلاً سلاح کمری را نمیتوانید با ظرفیت خشاب بیشتر از 10 گلوله بخرید. اما باز شما را از خرید سلاح منع نمیکنند.
در این فرهنگ شما با بشکه باروتی مواجه هستید که هرلحظه امکان انفجار دارد. شما اگر برای تمرین تیراندازی به باشگاه بروید میبینید که خیلیها بچههایشان را میآورند. آنجا این فرهنگ شکلگرفته که هرکس باید از خود دفاع کند. مثلاً اگر کسی آمد داخل خانه، شما باید از سلاح استفاده کنی و دفاع شما دفاع مشروع است.
اگر اوضاع متشنج شود این احتمال وجود دارد که مردم بهصورت انفرادی یا گروهی برای مقابله با پلیس اقدام کنند. اما در شرایط فعلی هنوز مردم آمریکا دست به اسلحه نشدهاند که مثلاً مقابل این پلیس بیرحم و سیستم زورگو که تبعیض ایجاد کرده بایستند. چرا؟ هنوز امید به اصلاح این سیستم وجود دارد. زمانی که آن امید به اصلاح سیستم از بین برود، آنوقت است که وقوع جنگ داخلی و استقلال خیلی از این ایالتها بسیار محتمل است.
آنا: فکر میکنید این اتفاق کی ممکن است رخ دهد؟ 10 سال دیگر؟ 20 سال دیگر؟
یگانه: پیشبینی خیلی سخت است. مشکلی که احتمال دارد حتی بین پنج تا 10 سال آینده به جاهای باریک بکشد بحث افول امپراتوری است. ببینید این افول امپراتوری فقط جنبه ایدئولوژیک ندارد، محاسبه منطقی پشت آن است.
شاید بتوان گفت آمریکا در آینده نزدیک بهاحتمالقوی بهعنوان یک اتحادیه از ایالات نیمهمستقل به حیات ادامه میدهد، اما آمریکا دیگر یک امپراتوری نخواهد بود.
آمریکا کشوری مستقل خواهد بود، مثل بریتانیا که بخشی از اتحادیه اروپا هم نیست ولی مستقل است. ولی به قول منتقدان، آمریکا دیگر آن امپراتوری امپریالیستی نیست. آن بهاصطلاح زورگوی دنیا (Bully of the world) دیگر به تاریخ پیوسته است. این افول میتواند کاتالیزور فرآیند فروپاشی اتحادیه ایالات پنجاهگانه باشد.
آنا: یعنی به تاریخ پیوستن امپراتوری آمریکا ممکن است در 5 تا 10 سال آینده اتفاق بیفتد.
یگانه: سرعت افول خیلی زیاد است. شما به آمارهای اقتصادی هم نگاه کنید این اعداد را میبینید. مثلاً شما میبینید اکنون 60 درصد تجارت جهانی با دلار انجام میشود، درحالیکه پیشتر 80 درصد تجارت جهانی با دلار انجام میشد. چرا؟ چون پیمانهای دوجانبه و چندجانبه دارد شکل میگیرد.
چرا باید با استفاده از دلار که به معنی استفاده از سیستم مالی آمریکاست خود را به رئیسجمهوری وابسته کنید که با یک توئیت سیاست خارجی را دگرگون میکند؟ حتی کشورهای دیگر کمکم شروع کردهاند اوراق قرضه آمریکا را بفروشند.
انتهای پیام/4106/4153/
انتهای پیام/