اعلام عادیسازی روابط سودان و اسرائیل، مقدمه سقوط خارطوم خواهد بود/ اشتباه بزرگ سیاست خارجی آمریکا
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا، کاخ سفید تلاش کرد از شرایط دوره انتقالی و نابسامانی اقتصادی سودان برای به رسمیت شناخته شدن رژیم صهیونیستی در این کشور بهره برداری کند، اما ظاهراً تیر واشنگتن به سنگ خورده است.
عبدالله حمدوک, نخستوزیر سودان روز سه شنبه به مایک پمپئو, وزیر امور خارجه آمریکا که برای دیدار از خرطوم, پایتخت سودان عزیمت کرده بود, گفت عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی پیش از پایان دوره انتقالی در سودان که برای سال 2022 پیشبینی شده است, انجام نخواهد شد و دولت موقت در وضعیتی نیست که در این رابطه تصمیمگیری کند.
مایک پمپئو در سفر به سودان
نخستوزیر سودان در توضیح این مطلب اعلام کرد چون دولت کنونی این کشور با حمایت ائتلافی از چند حزب این کشور بر سر کار آمده است، ایدئولوژی متفاوتی دارد و نمیتواند قدمی در راستای عادیسازی روابط با اسرائیل بردارد.
این اظهارات حکایت از آن دارد که جریانهایی قدرتمند در دولت انتقالی وجود دارند که بهشدت با عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی مخالف هستند.
بیشتر بخوانید:
قدردانی وزیر امور خارجه فلسطین از مخالفت سودان با عادیسازی روابط
«محمدهادی تسخیری»، رایزن فرهنگی سابق جمهوری اسلامی ایران در سودان در گفتگو با خبرنگار حوزه آفریقای خبرگزاری آنا گفت: بنا بر میثاقی که میان گروههای انقلابی سودان بسته شده بود، دولت انتقالی تشکیل شد و این دولت حق تصمیمگیری در امور اساسی مانند موضوع فلسطین را ندارد و این وظیفه را به تشکیل مجلس ملی سودان سپردهاند. در آن مجلس قانون اساسی تصویب میشود و دولت منتخب و قانونی حق تصمیمگیری درباره چنین موضوعاتی دارد که با رژیم صهیونیستی ارتباط برقرار کند یا نکند.
محمدهادی تسخیری، رایزن فرهنگی سابق ایران در سودان
وی افزود: علاوه بر این، مخالفت عمومی مردم سودان با عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی باعث ناکامی وزیر امور خارجه آمریکا شد. اوایل سال جاری زمانی که رئیس شورای نظامی سودان با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی دیدار کرد، بیشتر گروههای سیاسی سودان آن را محکوم و اعلام کردند نه این شورا و دولت بنا بر میثاقی که بسته شده است، حق انجام چنین دیدارها و گفتگوهایی را ندارند.
رایزن فرهنگی سابق کشورمان در خارطوم گفت: سودان به کشور «سه نه بزرگ» معروف است. در کنفرانس سران کشورهای اسلامی که در سال 1967 میلادی در خارطوم برگزار شد، از سوی دولت سودان سه «نه» بزرگ اعلام شد؛ نه صلح، نه به رسمیت شناختن و نه گفتگو با رژیم صهیونیستی. بر این مبنا کشورهای اسلامی حق ندارند با رژیم صهیونیستی صلح کنند، آن را به رسمیت بشناسند یا حتی گفتگو کنند که متأسفانه بسیاری از کشورها و در رأس آنها مصر بعد از این سال قاعده را نقض کردند
وی افزود: در این کنفرانس شخصیتهایی همچون جمال عبدالناصر، رئیسجمهور اسبق مصر، پادشاه عربستان، سالم الصباح امیر سابق کویت و شخصیتهای بزرگ دیگری شرکت کردند. بنابراین تاریخ و فرهنگ مبارزاتی سودان اجازه نمیدهد این کشور به راحتی آرمانهای سیاسی خود را نادیده بگیرد.
تسخیری گفت: ملت سودان رابطه عاطفی بسیار شدیدی با فلسطین دارند. من زمانی که سودان بودم از نزدیک مشاهده کردم چگونه مردم این کشور زمانی که موضوع نقض حقوق فلسطینیان مطرح میشد، ابداً سکوت نمیکردند و با کوچکترین مشکلی که برای فلسطین پیش میآمد، دانشجوها تظاهرات میکردند، مردم به همراهشان به خیابانها میآمدند و حساسیت شدیدی به موضوع فلسطین دارند.
امکان ایجاد رابطه میان سودان و رژیم صهیونیستی وجود ندارد، حتی اگر آمریکا بخواهد واسطهگری کند.
به گزارش آنا، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان روز گذشته(چهارشنبه) در توئیتی درباره رد عادیسازی روابط از سوی نخستوزیر سودان با رژیم صهیونیستی نوشت: به لطف مایک پمپئو، معیار خروج یک کشور و درج نام یک کشور در لیست تروریستی آمریکا را فهمیدیم. روابط با اسرائیل.
وی افزود: تهدید شماره یک اتمی جهان، ناقض حقوق بشر، اشغالگر و موجودیتی تروریستی. جهان چگونه میتواند سیاست خارجی ایالات متحده را جدی بگیرد؟
محمدهادی تسخیری دراینباره گفت: دو سه ماه بعد از تشکیل دولت انتقالی، زمزمه خروج نام سودان از لیست سیاه حامیان تروریسم که بهوسیله آمریکا تشکیل شده است، شنیده شد و حتی عربستان قرار بود میانجیگری کند. آنها بارها اعلام کردند تلاش خواهند کرد تا نام سودان را از این لیست حذف کنندو حتی بعضی از شخصیتهای آمریکایی هم چراغ سبزهایی به سودانیها نشان دادند، اما با گذشت 6 ماه، آخرین بار که کاخ سفید لیست جدید را اعلام کرد، دوباره نام سودان در این لیست مشاهده شد.
توافق بر سر منشور ملی سودان
وی افزود: این لیست بعد از سفر «عبدالله حمدوک» نخستوزیر موقت سودان به آمریکا اعلام شد و همه خیال میکردند بعد از آن سفر و ابراز علاقه سودان به روابط با آمریکا، نام سودان حذف شود. با تحقق نیافتن این موضوع سودانیها اعتراض زیادی کردند و آمریکا در جواب اعلام کرد واشنگتن همچنان نگران است دوباره «نیروهای افراطی» دولت را ساقط کنند و در سودان بر قدرت مسلط شوند. مشخص بود این بهانه است و هدف اصلی آنها این است که سودان را در وضعیتی قرار دهند که در مقابل صلح با رژیم صهیونیستی یا به رسمیت شناختن این رژیم با آمریکا معامله کند.
رایزن فرهنگی سابق ایران در سودان گفت: از حدود پنج ماه پیش بسیاری از شخصیتهای سودانی هشدار میدادند که باید مواظب بود و دولت موقت حق ندارد از اصول پذیرفته شده مردم سودان مانند آزادی سرزمین فلسطین عدول کند. وقتی این صحبتها مطرح شد، آمریکا دستپاچه شد و بعد از توافق عادیسازی روابط امارات با رژیم صهیونیستی، سریع به سراغ سودان رفتند و از این کشور خواستند عادیسازی روابط با تلآویو را اعلام کند که این یکی از اشتباهات بزرگ سیاست خارجی آمریکاست.
وی عنوان کرد: وقتی آمریکا درخواستی از کشور ضعیفی مانند سودان داشته باشد و این کشور به آمریکا نه بگوید، تودهنی بسیار سختی به سیاست خارجی آمریکاست. دولت سودان واقعاً نمیتوانست عادیسازی را اعلام کند و اگر میتوانست، این کار را انجام میداد. آنها روزی که اعلام کنند میخواهند عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی را انجام دهند، مطمئن باشید آن روز، روز آغاز اعتراضات تا سقوط کامل این دولت خواهد بود.
تسخیری گفت: آمریکاییها برخلاف چراغ سبزهای قبلی مبنی بر حذف نام سودان از لیست حامیان تروریسم، این کار را انجام ندادند تا آن را وجهالمصالحه ایجاد رابطه این کشور با رژیم صهیونیستی قرار دهند. این کار یکی از خطاهای بزرگ سیاست خارجی آمریکاست.
انتهای پیام/4033/
انتهای پیام/