دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
01 آذر 1394 - 09:02

اروپا بر سر دوراهی آزادی سفر و کنترل مسافران

وزیران کشور و دادگستری اتحادیه اروپا به منظور مبارزه با تروریسم بر سر تدابیری چون کنترل مرزها و ثبت اطلاعات پروازهای مسافران به توافق رسیدند. این تدابیر با وجود مخالفت کشورهای اروپای شرقی قرار است تا پایان سال میلادی (11 دی) به تصویب برسد.
کد خبر : 51048

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا از «صدای آلمان»، وزیران کشور و دادگستری اتحادیه اروپادر نشست اضطراری روز جمعه این تدابیر تازه‌ را وضع کردند.


به نوشته «اشپیگل آنلاین» بحث درباره این تدابیر از ماه ژانویه (دی‌ماه 1393) یعنی پس از حملات تروریستی به دفتر مجله «شارلی ابدو» در پاریس آغاز شده بود اما اکنون وزیران کشور اعضای اتحادیه اروپا در یک نشست اضطراری، آن هم در نیمی از یک‌ روز، بر سر آن توافق کردند.


سه نکته مهم مورد توافق


کنترل مرزها: از این به بعد در مرزهای خارجی اتحادیه اروپا نیز شهروندان این اتحادیه مورد کنترل قرار خواهند گرفت. این چاره​اندیشی شامل کنترل هویت افراد بر اساس پایگاه​های اطلاعات مشترک کشورهای عضو منطقه قرارداد شنگن خواهد بود.


بنابراین شهروندان اتحادیه اروپا که پیش از این داخل حوزه شنگن (شامل ۲۸ کشور) فقط با نشان دادن پاسپورت معتبر خود مسافرت می‌کردند، اکنون باید در انتظار صفی طولانی باشند.


ثبت اطلاعات پروازهای مسافران (پی.‌ان.‌آر): این تدبیر مربوط است به پروازهای داخلی اروپا که تمامی اطلاعات مربوط به کارت اعتباری، برنامه سفر و آدرس تماس مسافران را شامل می​شود.


کنترل سلاح گرم: در این راستا تمرکز بیشتر روی سلاح​هایی است که غیرقابل استقاده بوده​اند و دوباره مورد استفاده قرار گرفته​اند. اکنون آنها با تدبیری چون علامت​گذاری، ردیابی آنها امکان‌پذیر می​شود.


به گزارش صدای آلمان، «برنار کازنوو» وزیر کشور فرانسه، می​گوید اروپا مدیون قربانیان ترور و خانواده​های آنان است تا به سرعت و با قدرت عمل کند اما آیا واقعا آنگونه که وزیران اروپایی می​خواهند این تدابیرعملی خواهد شد؟


ایمنی بیشتر یا محدودیت در آزادی سفر؟


کمیسیون اروپا برای کنترل مرزهای بیرونی خود تا پایان سال جاری میلادی (دی‌ماه) باید در قانون شنگن تغییراتی دهد. تاکنون این کمیسیون به‌شدت با تغییر این قانون به دلیل محدود شدن آزادی سفر در داخل اتحادیه اروپا مخالفت کرده بود.


بحث بر سر ثبت اطلاعات مربوط به پروازهای مسافران نیز مدت‌هاست ادامه دارد. طرفداران آن بر این باورند که این تدبیر سبب شناسایی برنامه سفر آن دسته از افراط‌گرایانی خواهد شد که خود از اروپا برخاسته​اند.


به نوشته صدای آلمان، گفته می​شود نزدیک به پنج هزار اروپایی به سوریه سفر کرده‌اند و در این کشور می​جنگند.


«توماس دمزیر» وزیر کشور آلمان، می​گوید: حملات تروریستی داخل اروپا از سوریه برنامه​ریزی می​شود و هر هفته تقریبا یک نفر از افرادی که قصد سفر به سوریه را دارد، در آلمان دستگیر می​شود.


مخالفان ثبت اطلاعات پروازهای مسافران که بسیاری از آنان در پارلمان اروپا حضور دارند، هشدار می​دهند که این تدبیر سبب مراقبت و کنترل کامل سفرها و محدویت آزادی سفر می​شود. مخالفان این برنامه در پارلمان اروپا پیش از این حتی با ثبت اطلاعات مربوط به پروازهای مسافران به مدت یک ماه مخالفت کرده بودند.


«بیرگیت زیپل» نماینده حزب سوسیال دموکرات در پارلمان اروپا، در مخالفت با ثبت اطلاعات پرواز مسافران در اروپا می​گوید در صورت استفاده دقیق از سامانه اطلاعاتی شنگن این تدبیر در مبارزه با تروریسم بی​معنا خواهد بود.


شکاف بیشتر بین کشورهای غرب و شرق اتحادیه اروپا


با وجود وحدتی که وزیران اتحادیه اروپا سعی کردند در نشست بروکسل نشان دهند، شکاف بین غرب و شرق اروپا واضح بود. بلغارستان با کمک نظامی به فرانسه در مبارزه علیه گروه داعش مخالفت کرد. دیگر کشورهای اروپای شرقی نیز از اینکه مساله پناهجویان و داعش را به عنوان یک موضوع بررسی کنند، ابایی ندارند.


دولت تازه راستگرای لهستان با توجه به حملات تروریستی در پاریس اعلام کرد دیگر نباید هیچ​گونه پناهجوی سوری را پذیرفت، در حالی که کشورهای عضو اتحادیه اروپا بر اساس قوانین این اتحادیه به پذیرش پناهجویان موظفند.


مجارستان مخالف تقسیم پناهجویان بر اساس سهمیه​بندی و توزیع آنان داخل اتحادیه اروپاست. «ویکتور اوربان» نخست‌وزیر محافظه​کار این کشور، مدعی شده است پناهجویان تهدیدی مستقیم برای شهروندان اروپایی به شمار می‌روند.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب