دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
01 شهريور 1399 - 00:02
پس‌لرزه‌های عادی‌سازی روابط ابوظبی- تل‌آویو؛

تغییر راهبرد ایران علیه امارات به چه معناست؟/تحولات جدید در دکترین منطقه‌ای جمهوری اسلامی

جمهوری اسلامی پس از توافق عادی‌سازی روابط امارات با رژیم صهیونیستی، از تغییر راهبرد خود علیه این کشور خبر داد اما سؤال اینجاست که این چرخش استراتژیک در قبال ابوظبی چه مؤلفه‌هایی دارد؟
کد خبر : 509613
3.jpg

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، پس از اظهارات حسن روحانی در کسوت رئیس شورای امنیت ملی پیرامون تغییر نگرش ایران در قبال امارات، روز یک‌شنبه هفته گذشته، سردار باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران به‌عنوان بالاترین مقام مندرج در قانون نیروهای مسلح پس از مقام معظم رهبری با تهدید دانستن اقدامات امارات ابراز کرد:‌ «قطعاً رویکرد ملت ایران به این کشور همسایه از اساس تغییر خواهد کرد و نیروهای مسلح جمهوری اسلامی نیز به این کشور با محاسبات دیگری نگاه خواهند کرد و چنانچه اتفاقی در منطقه خلیج‌فارس بیفتد و امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران دچار خدشه هرچند اندک شود ما آن را از چشم کشور امارات متحده عربی می‌بینیم و تحمل نخواهیم کرد.»


از سوی دیگر، جمهوری اسلامی ایران امنیت خود را در سلب امنیت از رژیم صهیونیستی و حذف هر متغیر امنیتی مربوط به تل‌آویو می‌داند. در چنین شرایطی امارات در مرحله جدیدی از بازی‌های امنیت منطقه‌ای قرار گرفت است که پیوندش با تل‌آویو به معنای تخاصم با محور امنیتی ساخته‌شده جمهوری اسلامی ایران است. بر اساس گزارش اندیشکده مطالعات جهان اسلام، بدین معنا جمهوری اسلامی ایران هر کاری برای تضعیف راهبردهای امنیتی رژیم صهیونیستی نشان خواهد داد و در اولین مرحله باید شاهد تحول نگرش و دکترین تهران در قبال شورای همکاری خلیج‌فارس ازجمله امارات از کشورهای غیرهمسو و مجاور به کشورهای متخاصم محیط پیرامونی باشیم. بر این اساس، سه نکته در این خصوص قابل‌تأمل به نظر می‌رسد.




بیشتر بخوانید:





یکم: ایران در محور بازدارندگی، رویکرد خود را در سیاست‌گذاری به دفاع پیش‌دستانه تغییر داده و رویه پدافندی خود را در حوزه آفندی دنبال می‌کند. ماکت ناو هواپیمابر تمرینی سپاه، رزمایش‌های نوین و معرفی تجهیزات جدید همگی در این حوزه قابل تفسیر و تحلیل هستند. تغییر دکترین که پیش‌تر از آن سخن گفته شد، در حقیقت می‌تواند ابزار، تجهیزات و توان رزمی ایران را دگرگون سازد و ساختار مبارزاتی جمهوری اسلامی ایران در برابر رژیم صهیونیستی را با تنوع اهداف همراه سازد. مقامات اماراتی خوب می‌دانند جملات سردار باقری به چه معناست و ایران چه پیامی به ابوظبی ارسال کرده است.



دوم: موضع مقتدرانه ایران در کنار موضع سیاسی ترکیه مهمترین واکنش‌ها به سیاست اخیر امارات بود. ترکیه تنها کشور درگیر با رژیم صهیونیستی که آن را به رسمیت شناخته و در آن سفارت داشته است اما نسبت به مذاکرات صلح امارات – اسرائیل واکنش سیاسی نشان داد و از بازگشت سفیر خود از امارات سخن به میان آورد. علاوه بر این، جمهوری اسلامی، تل‌آویو را دولت متخاصم می‌داند و هر نوع رابطه با این رژیم را برنتابیده و از آن به‌عنوان تخاصم راهبردی و تاکتیکی یاد می‌کند. ازاین‌رو، همکاری ابوظبی و تل‌آویو می‌تواند این فرصت را در برابر ایران قرار دهد که تهران از دشمنان امارات برای تضعیف راهبردهای رژیم صهیونیستی استفاده کند. حال این دشمنان چگونه قرار است با تهران در رد منافع این مذاکرات هم‌اندیشی و همراهی کنند قابل‌تأمل است.


سوم: امارات سرمایه‌گذاری سنگینی برای همکاری شهروندان فلسطینی با دولت خود داشته است. چندین دوره بورسیه تحصیلی و اقتصادی، انتصاب محمد دحلان مسئول سابق امنیتی دولت فلسطین به‌عنوان مشاور حاکم امارات و ده‌ها ایده دیگر با این اقدام به هدر رفت. امارات تلاش زیادی برای صدرنشینی بر جهان عرب انجام داد اما اقدام آنان و جرأت رسانه‌ای کردنش دست کشورها و گروه‌های مخالف امارات را باز کرده تا چالش‌های جدیدی در امارات متحده عربی و حوزه نفوذش در غرب آسیا و شمال افریقا ایجاد کند. کاهش و آسیب رساندن به منافع امارات کمترین دستاوردی است که امارات با این تصمیم به خود وارد ساخته است.


به نظر می‌رسد در چند هفته آینده باید شاهد تحول جدیدی در حوزه خلیج‌فارس و دکترین ایران پیرامون کشورهای هم‌جوار و هم‌مرز باشیم.


انتهای پیام/4106/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب