رشته «ایمنی صنعتی و محیط کار» چه ویژگیهایی دارد؟/ ثبت نام دانشجو از مهر 99
گروه استانهای خبرگزاری آنا - حسین غمخوار سرایدشتی؛ رشته ایمنی صنعتی و محیط کار، تلفیقی از سه رشته بهداشت حرفهای، مدیریت صنعتی و مهندسی صنایع است و فارغالتحصیلان این رشته در دو زمینه ایمنی فنی و بهداشت صنعتی توانمند میشوند.
فارغالتحصیلان این رشته در زمینه ایمنی فنی میتوانند به اندازهگیری مقاومت زمینی و ارائه طرح و محاسبه سیستم اتصال زمین، طراحی و محاسبه سیستمهای اعلام و اطفای حریق، طراحی و محاسبه مدارهای حفاظتی الکتریکی، طراحی و محاسبه حفاظهای مکانیکی همه دستگاهها بپردازند.
ایمنی صنعتی، علمی است که با پیشگیری از بروز حوادث در محیط کار به یاری انسان میشتابد و همواره در راستای حفاظت و حراست از نیروی کار و سرمایه گام برمیدارد.
ارائه طرح ایمنیسازی مراحل مختلف تولید، ارائه دستورالعملهای ایمنی برای همه مشاغل، ارائه جدول لوازم استحفاظ فردی برای همه مشاغل، ارائه طرح تابلوهای ایمنی و هشداردهنده، بررسی علل حوادث ناشی از کار و اثرات زیستمحیطی آن بخشی از وظایف فارغالتحصیلان این رشته است.
در زمینه بهداشت صنعتی، بررسی و اندازهگیری سر و صدا و تجزیهوتحلیل و کنترل آن در محیط کارهای مختلف، بررسی و اندازهگیری ارتعاشات وارد بر انسان و دستگاهها و تجزیهوتحلیل و کنترل آن، بررسی و اندازهگیری روشنایی و تجزیه و طراحی آن در محیط کار، بررسی و اندازهگیری نقشهای گرمایی وارد بر انسان و تجزیهوتحلیل و کنترل آنها در محیط کار در حیطه فعالیت آنهاست.
مهسا پزشکی عضو هیئت علمی گروه مهندسی صنایع دانشگاه آزاد اسلامی قم، مقطع کارشناسی را در رشته مهندسی صنایع در دانشگاه آزاد اسلامی تهران واحد شمال، مقطع ارشد را در دانشگاه علم و فرهنگ تهران و مقطع دکتری را در دانشگاه آزاد اسلامی قزوین گذرانده و از سال ۱۳۸۹ تاکنون در دانشگاههای مختلف قم تدریس داشته است.
خبرنگار آنا در قم درباره رشته ایمنی صنعتی و محیط کار با مهسا پزشکی گفتگو کرده است که در ادامه خواهیم خواند.
آنا: دانشگاه آزاد اسلامی قم برای نخستین بار برای مهر 99 در رشته ایمنی صنعتی و محیط کار مقطع کارشناسی ناپیوسته دانشجو میپذیرد برای آشنایی متقاضیان ادامه تحصیل در این رشته تحصیلی مختصری درباره ماهیت رشته ایمنی صنعتی سخن بگویید؟
پزشکی: آمار کشتهشدگان و مجروحان مراکز صنعتی در سراسر دنیا کم نیست و هرساله در اقصی نقاط جهان شاهد حوادث غیرمترقبه زیادی هستیم که برخی از این حوادث باعث مرگ و برخی دیگر موجب ازکارافتادگی موقت میشوند که ممکن است ماهها ادامه داشته باشد. حوادث ناشی از کار، سبب ناراحتی افراد بشر، زیانهای اقتصادی و تخریب محیطزیست میشوند.
در کشور ما نیز هرساله حوادث صنعتی بسیاری رخ میدهد که با خسارتهای مالی و جانی قابل توجهی روبهروست. در واقع میتوان گفت که حوادث صنعتی در ماهیت جوامع صنعتی است و با پیشرفت فناوری و افزایش کاربرد ماشینآلات در تولید، مخاطرات و احتمال بروز حوادث در اینگونه محیطها فزونی میگیرد و غالباً کارگران در معرض خطرات گوناگون قرار دارند.
در این میان، ایمنی صنعتی، علمی است که با پیشگیری از بروز حوادث در محیط کار به یاری انسان میشتابد و همواره در راستای حفاظت و حراست از نیروی کار و سرمایه گام برمیدارد. اصولاً ایمنی صنعتی، رشته گستردهای بوده و به مجموعه تدابیر، اصول و مقرراتی گفته میشود که با بهکار گرفتن آنها میتوان نیروی انسانی و سرمایه را در برابر خطرات گوناگون در محیطهای صنعتی بهگونهای مؤثر و کارا نگهداری کرد و به این وسیله، محیط کار بیخطر و سالم برای افزایش کارایی کارکنان به وجود آورد.
این رشته، تلفیقی از سه رشته بهداشت حرفهای، مدیریت صنعتی و مهندسی صنایع است و فارغالتحصیلان این رشته، در دو زمینه ایمنی فنی و بهداشت صنعتی توانمند میشوند. بین گرایشهای مهندسی صنایع، گرایش ایمنی صنعتی از جدیدترینها بوده که نخستینبار سال ۱۳۷۴ این رشته ارائه شد.
آنا: آیا بسترهای مناسب برای راهاندازی این رشته تحصیلی در دانشگاه آزاد اسلامی قم وجود دارد؟
پزشکی: با توجه به این نکته که کار مهندسان ایمنی صنعتی به کار مهندسان صنایع شباهت دارد؛ آنان نیز با فعالیت تولیدی سروکار دارند و با به کار بردن دانش فرآیندهای صنعتی بهعلاوه اصول مکانیک، شیمیایی و روانی به بهبود ایمنی محصول و سلامت محیط کار میپردازند و نظر به قدمت رشته مهندسی صنایع در دانشگاه آزاد اسلامی قم، این واحد دانشگاهی بستر مناسبی برای راهاندازی این رشته در اختیار دارد.
آنا: رشته ایمنی صنعتی و محیط کار تا چه اندازه توانسته است برای دانشآموختگان این رشته تحصیلی فرصتهای شغلی ایجاد کند؟
پزشکی: با وجود رشد در صنعت و پیچیدهتر شدن فعالیتهای تجاری به علت خودکارسازی روزافزون فعالیتها در کارخانهها و به دلیل افزایش اهمیت سلامت و ایمنی محیط کار، دانشجویان گرایش ایمنی صنعتی از بازار کار و فرصتهای شغلی بیشتری برخوردار خواهند شد.
آنا: مزیت ادامه تحصیل و ویژگیهای این رشته تحصیلی کدام است و آیا متقاضیان ادامه تحصیل در این رشته باید زمینههای استعدادی خاصی داشته باشند؟
پزشکی: دانشجوی ایمنی صنعتی باید در دروس ریاضی و فیزیک، قدرت تحلیل و درک بالایی داشته باشد؛ بهویژه در آمار و احتمالات توانمند باشد. لازم است که دانشجوی این رشته، از خلاقیت و نوآوری برخوردار باشد و قدرت تجزیهوتحلیل خوبی داشته باشد. بعضی از دروس مهم تخصصی گرایش ایمنی صنعتی عبارتند از حفاظت صنعتی، عوامل فیزیکی محیط کار، ارگونومی، عوامل شیمیایی محیط کار و ایمنی در برق.
با گسترش رو به رشد صنایع در کشور و ارتباط تنگاتنگ ارتقای کیفیت تولید با ایمنی صنعتی و اهمیت جلوگیری از عملکردهای غیرقانونی واحدهای کاری، میتوان به اهمیت و ضرورت حضور فارغالتحصیلان این رشته در بازار کار پی برد.
در کل، اکثر مراکز صنعتی مانند ذوبآهن، آلومینیومسازی، پتروشیمی، صنایع خودروسازی، هواپیمایی، راهآهن، مترو و هر مرکز فعالیت اقتصادی(خصوصی یا دولتی) میتواند بهنوعی بازار کار این رشته محسوب شود.
شاهد این ادعا هم دانشجویان موفقی هستند که در مقاطع تحصیلات تکمیلی به تحصیل ادامه داده و هم فارغالتحصیلانی که جذب بازار کار شدهاند.
ضریب ایمنی در کشورهای در حال توسعه در مقایسه با کشورهای پیشرفته از استانداردهای جهانی پایینتر است. علت این امر فقط فقر اقتصادی نیست، ایمنی کار یا بازرسی فنی و مسائل جانبی آن زمانی برای ما مسئلهساز میشود که دچار مشکلی بشویم؛ بنابراین بنای اولیه کارها بر پیشگیری نیست؛ بلکه عموماً به دنبال حل مشکل هستیم؛ بنابراین توجه به چنین رشتههایی، مسیر تولید در کشور را هموار میکند.
یکی از ویژگیهای اصلی این رشته، مانند رشته مهندسی صنایع بازار کار وسیع و دادن قدرت انتخاب به فرد با توجه به علایق و توانمندیهای شخصی اوست.
انتهای پیام/4121/4062/
انتهای پیام/