دستیابی محققان به تکنولوژی تولید 3 گونه بذر/ 2 شتابدهنده در حوزه کشاورزی راهاندازی میشود
گروه استانهای خبرگزاری آنا - مجتبی آزادیان؛ مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان سال 1394 فعالیت خود را با اهدافی مانند «بسترسازی در راستای ایجاد فرصتهای شغلی بهمنظور جذب کارآفرینان و دانشآموختگان دانشگاهی برای توسعه فناوریهای پیشرفته»، «ایجاد فضای مناسب برای تجاریکردن دستاوردهای تحقیقاتی و فناورانه»، «حمایت از ایجاد و توسعه کارآفرینی و تحقق نوآوریهای فناورانه»، «کمک به رونق اقتصاد محلی و ملی مبتنیبر دانش و فناوریهای پیشرفته»، «تخصیص فضا و امکانات برای گسترش و رشد واحدهای کوچک و متوسط دانشبنیان فعال در زمینه فناوریهای پیشرفته» و «جلوگیری از مهاجرت متخصصان و فارغالتحصیلان استان گلستان به استانهای همجوار و یا خارج از کشور» آغاز کرد.
«کمک در جذب دانشجویان خلاق و فارغالتحصیلان دارای ایدههای نوین و حمایت از نوآوری و خلاقیت نیروهای محقق جوان»، «ایجاد شرکتهای دانشبنیان کوچک و تخصصی با امکان رقابت در بازارهای داخلی و جهانی»، «ایجاد ارتباط بین شرکتها و مراکز علمی و تحقیقاتی سایر استانهای کشور»، «آموزش نیروی متخصص با نگاه نیاز بازار صنعت»، «ایجاد امکان استفاده از تکنولوژی و دانش روز»، «تولید و توسعه محصولات و فرآیندهای فناوری قابل عرضه به بازار»، «جذب سرمایه تحقیقات مراکز اداری و صنعتی»، «ایجاد ارزش افزوده برای تحقیقات انجامشده در دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی موجود» از دیگر اهداف راهاندازی مرکز رشد واحد گرگان بوده است.
بهمنظور تشریح کامل مأموریتها، دستاوردها و فعالیتهای 15 ساله این مرکز و برنامههای پیش رو با محمدتقی خیرآبادی مدیر مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان به گفتگو نشستیم که مشروح کامل آن را میخوانید.
آنا: درباره تاریخچه راهاندازی مرکز رشد واحد گرگان توضیح بفرمایید.
خیرآبادی: مرکز رشد واحدهای فناور واحد گرگان بهمن سال 93 موافقت اصولی خود را دریافت و سال 94 فعالیت خود را آغاز کرد. موافقت اصولی این مرکز در زمینه گیاهان دارویی است؛ اما به تدریج با توجه به شرایطی که وجود داشت و بهدلیل اینکه مجوز راهاندازی سرای نوآوری در زمینه تجاریسازی گیاهان زینتی به گرگان داده شد، فعالیتهای این مرکز مقداری به سمت کشاورزی چرخش پیدا کرد.
اکنون فعالیتهای این مرکز رشد به سه بخش تقسیم میشود، یک بخش کشاورزی است که با گلخانه فرهیختگان که بزرگترین گلخانه گلهای زینتی کشور است، در زمینه تولید بذر فعالیت میکند. بخش دیگر که در زمینه گیاهان دارویی بود، صنایع تبدیلی است که بیشتر هم از محصولات کشاورزی تولیدشده در دانشگاه استفاده میکند و یک قسمت هم تجارت الکترونیک یا فناوری اطلاعات است که چند شرکت در این زمینه فعال داریم و این شرکتها را به سمت موضوع کشاورزی سوق دادهایم و در بخش فناوری اطلاعات مشغول به کار هستند.
آنا: چه تعداد هسته، واحد فناور و شرکت دانشبنیان در این مرکز فعالیت میکنند؟
خیرآبادی: سه شرکت دانشبنیان و 10 واحد و هسته فناور فعال در این مرکز داریم؛ البته تعدادی شرکت دیگر هم بودند که اکنون خارج شدهاند.
آنا: زمینه فعالیت شرکتهای دانشبنیان چیست؟
خیرآبادی: شرکت بذر و نهال استرآباد در زمینه تولید بذر گل کاکتوس و گلهای زینتی کار میکند و در سه سالی که این شرکت در مرکز رشد واحد گرگان مستقر است، موفق به تولید سه گونه بذر شده است که تاکنون در کشور تولید نمیشد و معمولاً از طریق واردات تهیه میشد و این شرکت موفق شد به تکنولوژی تولید آنها دست یابد.
شرکت دیگر وابسته به مرکز رشد واحد گرگان، شرکت بهان فرانگر ایدهپرداز است که از گیاه استریا، شیرینکننده تولید کرده است. البته نام «بهان» مخفف است؛ چراکه نام شرکتها چندقسمتی است. این شرکت ثبت اختراع کرده و مجوز دانشبنیانی خود را گرفته و چند بار در نمایشگاههای کشوری رتبه ممتاز را کسب کرده و اکنون در حال رایزنی با اوقاف برای دریافت سرمایه و تجاریسازی بوده و بهشکل نیمهصنعتی در حال تولید محصول است.
شرکت سوم نیز شرکت پژوهان صنعت هومر است که چند محصول متفاوت دارد؛ اما محصولی که با آن دانشبنیان شده است «کیتوسان» نام دارد که در گُمیشان استان گلستان، یکی از بزرگترین مجموعههای مزارع تولید میگو در کشور را داریم و این شرکت طی فرآیندی توانسته است از پوست میگوهایی که بهصورت زباله در آنجا ایجاد میشود، به ماده کیتوسان دست یابد که مادهای استراتژیک است و کاربردهای بسیاری در زمینه بهداشت و صنایع پزشکی دارد. در حقیقت ایده محوری این شرکت، کمک منعقدکننده زیست تخریبپذیر H1 و بیوپلیمرکیتوسان از پوست میگو است.
نخستین مرکزی که موفق به دستیابی به تکنولوژی تولید بذر گل کاکتوس شده است
آنا: شاخصترین دستاورد علمی مرکز رشد واحد گرگان چیست؟
خیرآبادی: بذری که تولید کردیم یکی از شاخصترین محصولات ما بوده است که تاکنون به هیچ عنوان داخل کشور تولید نشده بود. نخستین مرکزی هستیم که به تکنولوژی تولید این بذر رسیدهایم و تاکنون فقط واردات داشتهایم. کیتوسان هم ماده وارداتی است که ما و یک دانشگاه دیگر موفق به تولید آن شدهایم؛ اما خلوص محصول ما طبق نتایج آزمایشگاهی بالاترین خلوص کشور است.
رونمایی از سامانهای در زمینه فناوری اطلاعات تا 2 ماه آینده
در مورد استریا هم استریای تولیدی مرکز رشد واحد گرگان خلوص بسیار بالایی دارد. در زمینه فناوری اطلاعات یکی از شرکتهای ما فعال بوده و سامانهای طراحی کرده است که در یکی دو ماه آینده رونمایی میشود. این شرکت در نمایشگاه اینوتکس هم شرکت کرده بود و قرار است تمام خدمات مربوط به روستا شامل خرید و فروش، کاریابی، گردشگری و اجاره تجهیزات کشاورزی و همه مواردی را که مربوط به زندگی روستایی میشود، پشتیبانی کند. در حقیقت سامانهای شبیه دیوار ولی مختص روستا طراحی شده است.
محصول دیگری نیز تولید کردهایم که مورد نیاز کشاورزان و گلخانههاست، این محصول یک سنجشگر هوشمند رطوبت و دمای خاک و محیط است که به تکنولوژی IOT مجهز شده و بهصورت یک عصای سیار است که باغبان یا کشاورز میتواند آن را با خود حمل کرده و در هر جایی که آن را وارد خاک کند، رطوبت آن منطقه و محیط را مشخص و موقعیت مکانی را هم با GPS مشخص کرده و همه این اطلاعات را در اینترنت ثبت میکند و میتوان با گوشی و رایانه آنها را رصد کرد و برای کارهای آزمایشگاهی و علمی و دستیابی به نحوه رشد، میزان رطوبت و محیطهایی که گیاهان دارند، قابل استفاده است.
تولید ماسک با فناوری نانوذرات و قابلیت پیشگیری بالای 90 درصد
آنا: آیا مرکز شما محصولی در مبارزه با کرونا تولید کرده است؟
خیرآبادی: در این زمینه دو محصول داشتیم. شرکت پژوهان صنعت هومر موفق به تولید یک ماسک سهلایه شده است. ویژگی این ماسک این است که داخل آن لایهای جدید قابل اضافهکردن بوده و با فناوری نانوذرات تولید شده است. لایه داخلی معمولی نیست، لایه نانو است و بیشتر برای محیطهای بیمارستانها و پزشکان و پرستاران قابل استفاده است؛ چراکه درصد پیشگیری آن بالای 90 درصد است.
تولید ضدعفونیکننده هوشمند
محصول دیگر ضدعفونیکننده هوشمند است؛ البته در مرکز رشد واحد گرگان چند نمونه ضدعفونیکننده تولید کردهایم؛ اما بهدلیل اینکه در تولید این محصول از سنسورهای اولتراسونیکی (Ultrasonic sensors) که دست را روی آن میگذارند، استفاده میشود و شرکتهای دیگر تمام اولتراسونیکهایی که در ایران بوده را یکجا خریدهاند و مرزها هم بسته است، تهیه این اولتراسونیکها برای مرکز سخت شده است، به مشکل برخوردهایم با اینکه تکنولوژی تولید محصول را داریم.
در این زمینه کمی مسیر خود را تغییر دادیم، در واقع همه شرکتهایی که این محصول را تولید کردند، بیشتر برای ادارهها بود و هر فردی توان خرید آن را نداشت؛ اما مرکز ما محصولی تولید کرد که هر شخصی با هزینه پایین بتواند آن را تهیه کند؛ بنابراین به جای اینکه مردم یک دستگاه 3 تا 5 میلیون تومانی بخرند، دستگاه 300 هزار تومانی میخرند که با ظرفیت کوچکتر قابلیت نصب روی میز شخصی را دارد.
راهاندازی 2 شتابدهنده در استان گلستان در دستورکار
آنا: اهداف و برنامههای پیش روی مرکز رشد واحد گرگان در سال جاری و آینده چیست؟
خیرآبادی: یکی از برنامههایی که در سرای نوآوری داریم، راهاندازی دو شتابدهنده در استان گلستان است که یک شتابدهنده کشاورزی با عنوان «کشاورزی، صنایع تبدیل و تجارت الکترونیک» قرار است در واحد گرگان راهاندازی شود.
شتابدهنده دیگر مربوط به تجهیزات هوشمند کشاورزی بوده که قرار است در واحد علیآباد کتول در استان گلستان راهاندازی شود.
انتقال مرکز رشد از دانشگاه به داخل شهر گرگان؛ مهمترین برنامه پیش رو
برنامه دیگر ما این است که امسال حداقل پنج تا هفت واحد فناور دیگر را جذب کنیم؛ اما مهمترین برنامه مرکز این است که محل استقرار مرکز رشد را از داخل دانشگاه به شهر منتقل کنیم. دانشگاه ساختمانی در شهر دارد که مسئولان دانشگاه قول دادهاند تا پایان شهریور به آن ساختمان منتقل شویم؛ بنابراین علاوه بر فضای بزرگتر، یک ساختمان مستقل در شهر خواهیم داشت.
انتهای پیام/4103/4062/پ
انتهای پیام/