دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
27 مرداد 1399 - 00:05
سعید فائقی در گفتگو با آنا:

عدم شفافیت دلیل اصلی فساد در ورزش است/ مدیران حرفه‌ای و متخصص تربیت نکردیم/ سیاسیون وقتی وارد ورزش می‌شوند دیگر نمی‌روند!

رئیس اسبق سازمان تربیت بدنی گفت: فکر می‌کنم یکی از دلایل بروز فساد در ورزش، عدم شفافیت است. ما در بحث باشگاه‌ها بازار شفافی نداریم به این خاطر که بازار سرمایه نداریم.
کد خبر : 508377
D1737410T12702776(web)(b).jpg

سعید فائقی در گفتگو با خبرنگار گروه ورزشی خبرگزاری آنا، درباره موضوع فساد در ورزش گفت: بحث فساد در ورزش ابعاد مختلفی دارد و اگر بخواهیم نگاه واقع‌بینانه داشته باشیم من فکر می‌کنم فسادهایی که در بیرون از ورزش اتفاق می‌افتد، به‌مراتب خیلی بیشتر است و می‌توان گفت حجم فساد در ورزش پایین‌تر از حوزه‌های دیگر است. شاید حجم فساد در این مقوله سرجمع 3 هزار میلیارد تومان باشد؛ اما در جاهای دیگر به اعداد عجیب و غریبی برمی‌خوریم که نشان‌دهنده فساد گسترده آنهاست.


ورزش همیشه پاک بوده اما الان نه!


وی اظهار کرد: اگر منصفانه به این قضیه نگاه کنیم، ورزش نسبت به سایر دستگاه‌ها سالم‌تر است. البته من اعتقاد دارم برخی از این مسائل بزرگ‌نمایی هم می‌شود. حتی در فوتبال که همه معتقدند فساد زیاد است، از نظر حجم اقتصادی، فساد در فوتبال خیلی پایین‌تر از سایر دستگاه‌هاست؛ اما این یک واقعیت است که ورزش همیشه پاک بوده و حالا این ورزش پاک به سمت و سوی فساد کشیده شده است، هر چند که مقدار آن  هم کم باشد.


عدم شفافیت دلیل اصلی فساد در ورزش است


رئیس اسبق سازمان تربیت بدنی با اشاره به موضوع فساد و دلایل آن در ورزش گفت: فکر می‌کنم یکی از دلایل بروز فساد در ورزش، عدم شفافیت است. ما در بحث باشگاه‌ها بازار شفافی نداریم به این خاطر که بازار سرمایه نداریم. اگر باشگاه‌ها در بورس عرضه می‌شدند، ارزش آنها مشخص و همچنین درآمدها و هزینه‌های آنها هم به صورت کامل شفاف‌سازی می‌شد. وقتی چنین مسائلی را در ورزش نداریم، مطمئناً هزینه‌هایی که صورت می‌گیرد و درآمدهایی که باشگاه‌ها به دست می‌آورند، همه نامشخص هستند و به دنبال آن قرارداد بازیکنان و مربیان هم در هاله‌ای از ابهام است. در فوتبال ما هیچ زمانی مبلغ قرارداد بازیکنان یا مربیان مشخص نیست.


در فوتبال ایران شفافیت یک حلقه گمشده است


وی خاطرنشان کرد: در همین بحث کرونا خیلی از باشگاه‌ها هزینه تست کرونای بازیکنان خود را یک مبلغ عجیب و غریب مطرح می‌کردند و تنها هدف‌شان این بود که نشان دهند در این شرایط چه هزینه‌هایی را متحمل شده‌اند. حالا اگر این هزینه‌ها در یک دفتر رسمی به ثبت می‌رسید، قطعاً آنها نمی‌توانستند بزرگ‌نمایی کنند. متأسفانه در فوتبال ایران شفافیت یک حلقه گمشده است و همین موضوع باعث می‌شود که خیلی از مسائل ناشناخته باقی بماند و به دنبال آن موضوع فساد و پنهان‌کاری بروز کند.


اگر ارزیابی قیمت  باشد، جلوی فساد گرفته می‌شود


فائقی عنوان کرد: علاوه بر بحث عدم شفافیت، موارد دیگری هم وجود دارد که می‌تواند دلیل فساد در ورزش باشد و آن هم نبود آژانس‌ها برای نقل و انتقالات بازیکنان و مربیان است. شما اگر ملکی داشته باشید با مراجعه به بنگاه املاک حدود قیمت آن را از قبل می‌دانید و کاملاً همه چیز برای شما شفاف است؛ اما با توجه به اینکه در فوتبال ایران ما مجوز آژانس‌های نقل و انتقالات را نداریم، بنابراین ارزیابی قیمت هم به درستی صورت نمی‌گیرد و مدیران هر قیمتی که تمایل دارند برای جذب بازیکن یا مربی هزینه می‌کنند. در صورتی که اگر یک آژانس نقل و انتقالات وجود داشته باشد، بازار قیمت هم تعیین می‌شود و هیچ‌کس نمی‌تواند به صورت انفرادی هر رقمی که تمایل دارد قرارداد ببندد.


ادعای حقوق معنوی داریم اما ساز و کار آن را بلد نیستیم


وی گفت: داشتن بازار سرمایه، ارزیابی قیمت افرادی که برند محسوب می‌شوند باید به صورت کاملاً کارشناسانه انجام شود. به هر حال قیمت‌گذاری برند با کالا کاملاً متفاوت است و کسی که چنین کاری را انجام می‌دهد باید تخصص لازم را هم داشته باشد. ما سال‌هاست که ادعای حقوق معنوی می‌کنیم، اما هیچ زمانی نتوانستیم این حقوق معنوی را به عدد و رقم تبدیل کنیم. در واقع اصلاً علم آن را بلد نیستیم. سال‌هاست که فوتبال ایران با صدا و سیما در مورد حق پخش درگیر است، اما اینکه این حق پخش چقدر و چگونه ارزیابی شود، کار تخصصی است که مدیران ما علم آن را ندارند.


مدیران حرفه‌ای و متخصص در ورزش نداریم و حتی تربیت هم نکردیم


فائقی تأکید کرد: اگر مدعی هستیم که فوتبال ایران حرفه‌ای شده است باید مدیران حرفه‌ای هم در رأس کار داشته باشیم اما متأسفانه تاکنون حتی هیچ مدیر حرفه‌ای را هم تربیت نکردیم. ورزش حرفه‌ای قانون ندارد، به این خاطر که از بیرون به ما تحمیل شده است. در مقابل ما هم نتوانستیم کادرسازی انجام دهیم. همان‌طور که مدعی هستیم باید ورزشکار و ورزشگاه حرفه‌ای داشته باشیم اما هیچ‌وقت یک دستورالعمل برای تربیت مدیران حرفه‌ای و متخصص نداشتیم. در ورزش به این سمت و سو نرفتیم که مدیرانی که قرار است روی کار بیایند چطور باید حرفه‌ای شوند و یک قانون مشخص برای تربیت آن‌ها درست نکردیم. ضمن اینکه به همین افرادی که در ورزش بودند بسنده کردیم، در صورتی که این یک امر جهان‌شمول است و در سطح بین‌المللی باید کادرسازی صورت می‌گرفت.


سیاسیون به خاطر ضعف سیستم ورزش جلو آمدند


وی در ادامه عنوان کرد: وقتی که این ایراد در سیستم ورزش به وجود آمد، دست به دامن افرادی شدیم که خارج از مجموعه ورزش بودند. در این شرایط معمولاً افراد سیاسی خیلی تیز هستند و بلافاصله وقتی متوجه این ضعف شدند، به ورزش ورود کردند. هر زمانی هم که فردی سیاسی وارد حوزه ورزش شد، دیگر بیرون نمی‌رود. عزل و نصب‌هایی که در ورزش صورت می‌گیرد، براساس معیار حرفه‌ای بودن نیست.


برخورد مسئولان قضایی با فساد نوشدارو پس از مرگ سهراب است


فائقی در مورد نحوه برخورد مسئولان قضایی و نهادهای نظارتی در خصوص مبارزه با فساد در ورزش اظهار کرد: به نظرم این موضوع نوشدارو بعد از مرگ سهراب است. وقتی که ما در پرونده‌های بین‌المللی محکوم و حتی تهدید به تعلیق هم می‌شویم، نهادهای نظارتی، مجلس، تحقیق و تفحص و بازرسی کل کشور به موضوعات ورود کردند. در پرونده ویلموتس و اتفاقاتی که در قرارداد این سرمربی رخ داد ما را شهره عام و خاص کرده است. بنابراین این مسائل از مدت‌ها قبل وجود داشته است. این‌طور نیست که تخلف یک مدیر یک شبه اتفاق بیفتد و مسلماً این کار طی فرآیندی صورت می‌گیرد اما ما وقتی که دیگر همه چیز مشخص شد، به‌یکباره ورود کردیم.


وظیفه وزارتخانه فراهم کردن محیط برای نبود فساد است


رئیس اسبق سازمان تربیت بدنی در خصوص راه‌های مقابله با فساد در ورزش یادآور شد: به اعتقاد من وظیفه وزارتخانه و ادارات تابعه آن این نیست که در امور سازمان‌های نظارتی دخالت کنند بلکه آنها باید شرایط و محیط را برای مقابله با فساد فراهم کنند. وقتی که شفاف‌سازی وجود ندارد و باشگاه‌ها ملزم به این امر نمی‌شوند، از طرف دیگر تربیت نیروهای متخصص و مدیران حرفه‌ای به درستی صورت نگیرد، راه برای فساد هم باز می‌شود. من قبول دارم که شرایط پذیرش باشگاه‌ها در بورس فراهم نیست اما می‌توان از طریق فرابورس، شفاف‌سازی لازم را انجام داد.


ورزش را باید به دست اهالی ورزش سپرد


فائقی گفت: ورزش در امر آموزش و تربیت مدیران متخصص می‌تواند خیلی جلوتر از سایر دستگاه‌ها حرکت کند. مدرسان بین‌المللی که در این حیطه فعالیت می‌کنند، به راحتی می‌توانند باعث ارتقای سطح دانش مدیران در این حوزه شوند. وقتی که چنین شرایطی به وجود بیاید، قطعاً سیاسیون نمی‌توانند به ورزش ورود کنند اما تمام این مسائل باید به گونه‌ای باشد که مقام ارشد وزارت به این معتقد باشد که ورزش را به دست اهالی ورزش سپرد. وزیر و رئیس کمیته ملی المپیک باید از بدنه ورزش باشند. در IOC به شدت تأکید می‌کنند که در هیئت اجرایی از المپین‌ها استفاده کنند به این خاطر که آنها را تربیت کنند تا برای به کارگیری در ورزش آمادگی لازم را پیدا کنند. در مدیریت ورزش باید این موضوع فرهنگ‌سازی شود که اهالی ورزش کار را دست بگیرند. در کجای دنیا دیده‌اید که یک بیمارستان را به مهندس بسپارند؟ ما باید نظام ورزش را به وجود بیاوریم و ورزش را در تمام امور و ابعاد گسترش دهیم. اگر این نظام ورزش را به همین گونه طراحی کنیم، قطعاً راه مقابله با فساد را هم ایجاد خواهیم کرد.


عملکرد وزارت‌خانه در مقابله با فساد ضعیف بود


فائقی در مورد ارزیابی‌اش از عملکرد وزیر ورزش در حوزه مقابله با فساد عنوان کرد: من عملکرد وزارت‌خانه را برای مقابله با فساد را ضعیف می‌بینم. فکر می‌کنم مبارزه با فساد تنها در حد حرف و کلام باقی مانده، در صورتی که ما باید سیستم را اصلاح کنیم. زمینه‌های لازم را برای جلوگیری از ورود فساد به ورزش فراهم کنیم، نه اینکه فساد اتفاق بیفتد و ما به دنبال مقابله با آن باشیم. 


انتهای پیام/4057/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب