دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
16 مرداد 1399 - 00:02
گفتگوی آنا با جمعی از تحلیلگران لبنانی؛

خطای انسانی یا حمله موشکی؛ علت شدیدترین انفجار شبه‌اتمی سال‌های اخیر غرب آسیا چه بود؟

بلافاصله پس از انفجار بیروت گمانه‌زنی‌ها درباره علت حادثه به سوژه داغ رسانه‌های دنیا تبدیل شد و تحلیلگران لبنانی بر دو احتمال خطای انسانی یا حمله موشکی تأکید کردند.
کد خبر : 506386
original (13).jpg

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، عصر روز سه‌شنبه وقوع آتش‌سوزی گسترده‌ در یکی از انبارهای مواد محترقه واقع در بندر بیروت باعث رخ دادن انفجار مهیبی شد. صدای انفجار به قدری شدید بود که در پایتخت و حومه شنیده شد و نیروهای آتش‌نشانی به محل حادثه اعزام شدند.


مدیرکل گمرک لبنان اعلام کرد: ماده نیترات باعث وقوع انفجار در بندر بیروت شد و سیلوهای غله کاملاً در این انفجار تخریب شدند. در همین ارتباط یک منبع امنیتی خبر داد که این انفجار تروریستی نبوده است.




بیشتر بخوانید:


ذخیره‌سازی محموله شیمیایی کشتی توقیف‌شده فاجعه آفرید




لزوم انجام تحقیقات


بلافاصله پس از انفجار گمانه‌زنی‌ها درباره علت حادثه به سوژه داغ رسانه‌های دنیا تبديل شد. تحلیلگران لبنانی در گفتگو با خبرنگار حوزه غرب آسیا و محور مقاومت گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا به بررسی ابعاد مختلف حادثه پرداختند. آنچه در اظهارات کارشناسان مشخص است، این است که عده‌ای ترجیح می‌دهند با توجه به اوضاع بحرانی این کشور با اظهارنظرهای نامطمئن بر بحران موجود دامن نزنند و از تحلیل حادثه پیش از انجام تحقیقات خودداری می‌کنند. توفیق شومان، تحلیلگر سیاسی لبنان ازجمله این افراد است.


توفیق شومان


توفیق شومان، تحلیلگر سیاسی لبنان


وی در مصاحبه با آنا گفت: انفجار بیروت اقدام جنایتکارانه‌ای است که سیاست پلید سیاستمدارانی را آشکار می‌کند که در تاریکی شب آمدند (و به قدرت رسیدند)، حکومتی سراسر فاسد دارند و از اخلاق بویی نبرده‌اند. آن‌ها هستند که شورش کردند و با اجبار مردم را به فساد کشاندند و شدت فساد آن‌ها حتی آب و خاک (که مظهر پاکی و پاک‌سازی هستند) را نجس می‌کند.


شیخ ماهر حمود، رئیس اتحادیه جهانی علمای مقاومت از اظهارنظر قطعی درباره حادثه  خودداری کرد، ولی گفت: احتمال اشتباه انسانی در حادثه بیشتر مطرح است و هرگونه تحلیلی درباره انفجار را باید به بعد از زمان مشخص شدن نتیجه تحقیقات موکول کرد.


حسام مطر، کارشناس امور بین‌الملل لبنان با بعید دانستن وقوع عملیات تروریستی گفت: آنچه گزارش شده بر اشتباه در ذخیره‌سازی مواد شیمیایی در بندر و اهمال در خلال کار متمرکز است. 


حسام مطر


حسام مطر، کارشناس امور بین‌الملل لبنان


وی همچنین احتمال وجود توطئه برای بحران‌آفرینی مضاعف در درون بحران اقتصادی لبنان را بعید دانست و گفت که دلیلی در این زمینه وجود ندارد.


حیان حیدر، کارشناس لبنانی عنوان کرد: دلیلی وجود ندارد که بخواهیم انفجار بیروت را ناشی از حمله اتمی بدانیم و باید تا زمان مشخص شدن نتیجه تحقیقات صبر کرد. آنچه در بیروت رخ داده، بسیار بزرگ، از نظر ماهیتی جدید و بی‌سابقه بوده است. چنین حادثه‌ای را نمی‌توان با حملات جنگنده‌ها و دیگر حملات شیمیایی یا اتمی سال‌های گذشته مقایسه کرد.


احتمال حمله موشکی


در مقابل، برخی از تحلیلگران لبنانی با توجه به تصاویر منتشر شده در رسانه‌های مختلف موضوع احتمال حمله یا عامل موشکی را که باعث انفجار شبه‌اتمی شد، مطرح کرده‌اند. يوسف شحاده، یکی از کارمندان بندر بیروت درباره حادثه گفت: موادی که در انبار شماره 12 منفجر شد، محموله کشتی «لطف‌الله 2» بود که از اوایل جنگ سوریه در طرابلس توقیف شده و دارای سلاح و مواد با درجه انفجاری شدید بود. پس از توقیف، محموله کشتی تخلیه و به انبار شماره 12 منتقل شده بود.


همچنین حسین کریم، تحلیلگر نظامی و از کارشناسان مواد منفجره لبنان با مطرح کردن احتمال حمله اتمی در انفجار لبنان گفت: تفاوت‌هایی میان انفجارهای مواد اشتعال‌زا با مواد شیمیایی وجود دارد. اگر نیترات منفجر شود، دود حاصل از آن حتماً سیاه است و نه سفید یا حتی سرخ. علاوه بر این، انفجار ماده شیمیایی مذکور حتی با حجم زیاد، به هیچ‌عنوان نمی‌‌تواند شبیه حالت قارچ‌گونه‌ای باشد که در تصاویر مشخص است. این انفجار شبیه انفجارهای اتمی بود.



نیترات نمی‌تواند بدون دخالت عامل انفجاری منفجر شود. انفجار این ماده شیمیایی با عواملی همچون جرقه و اتصالی، آتش‌سوزی یا گرمای زیاد رخ نمی‌دهد.



حسین کریم با بیان این موارد، احتمال وجود حمله تروریستی یا عامل موشکی را بعید ندانست و گفت: احتمالاً مکان مورد نظر با دو موشک هدف قرار گرفت؛ نخستین انفجار باعث جمع شدن مردم، گروه‌های امدادی و آتش‌نشانی شد و انفجار دوم که مهیب‌تر بود، فاجعه اسفناکی را به وجود آورد.


عدنان علامه، تحلیلگر لبنانی نیز گفت: تنها در چند دقیقه شهر بیروت و تأسیسات بندری آن با انفجاری مهیب تخریب شد. علت اولیه انفجار ذخیره‌سازی محموله قابل اشتعال و انفجار در انبار شماره 12 و سرایت آتش به مواد منفجره حاوی نیترات آمونیوم عنوان شده است. 


وی افزود: شدت انفجار به‌حدی بود که انفجارهای اتمی را در ذهن متبادر می‌کرد؛ انفجاری که موج آن تا کیلومترها دورتر را دربر گرفت و خسارت‌های فراوانی به‌بار آورد. گزارش‌ها نشان می‌دهند شدت انفجار به‌حدی بود که امواج و تکانه‌های آن در قبرس نیز حس شده است.


انتهای پیام/4033/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب