دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
15 مرداد 1399 - 10:48
آنا گزارش می‌دهد؛

چرا کاخ "ثابت پاسال" در زمره میراث ملی قرار گرفت؟

کاخ ثابت یکی از قدیمی‌ترین و گرانترین خانه‌های ایران است که پس از کش و قوس‌های چندین ساله در فهرست آثار ملی ثبت شد.
کد خبر : 506276
کاخ-ثابت-پاسال-4.jpg

به گزارش خبرنگار گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، در انتهای شمالی خیابان جردن (آفریقا یا نلسون ماندلا) تقاطع خیابان طاهری و روانپور در منطقه امانیه تهران یکی از قدیمی‌ترین و گرانترین خانه‌های ایران یعنی کاخ «ثابت پاسال» جای گرفته ‌است. این کاخ با مساحت بیش از ۱۱ هزار و ۵۴۳ متر مربع در سال ۱۳۴۰ شمسی ساخته شده است.



سرنوشت کاخ ثابت پاسال قبل و بعد از انقلاب


همان‌طور که از نام این بنا مشخص است این خانه قبل از پیروزی انقلاب متعلق به حبیب‌الله ثابت، سرمایه‌دار بهایی بود که پس از پیروزی انقلاب اسلامی مصادره شد. عمارت ثابت پاسال را به اسم‌های قصر سنگی و کاخ ورسای نیز می‌شناسند چرا که معماری آن از معماری قصر پتی تریانو در ورسای الگوبرداری شده است.


کاخ ثابت پاسال


بعد از انقلاب این خانه در اختیار نهادهای امنیتی قرار گرفت و دست آخر به یکی از بانک‌های خصوصی فروخته شد. مالکیت خصوصی این ملک در محله امانیه باعث شد تلاش‌ها برای ساخت‌وساز مجتمع تجاری‌ _ فرهنگی در این ملک آغاز شود. درست در روزهایی که زمزمه‌های تخریب این عمارت به گوش می‌رسید ثبت ملی این خانه توانست موقتاً آن را از خطر تخریب نجات دهد. گرچه ثبت ملی کاخ ثابت پاسال در سال ۱۳۹۶ این خانه را موقتاً از تخریب نجات داد اما کش و قوس پیرامون این بنا همچنان ادامه داشت.


کاخ ثابت پاسال


قیمت کاخ ثابت چقدر است؟


ارزش این خانه قبل از پیروزی انقلاب بیش از ۱۵ میلیون دلار تخمین زده شده بود و به گفته برخی ساخت این بنا ۱۲ سال به طول انجامیده است و در زمان خود به عنوان بزرگترین و گران‌ترین خانه شناخته می‌شد، اما صاحب آن خانواده ثابت پاسال تنها دو سال در خانه اقامت داشته‌اند و بعد از انقلاب به آمریکا رفتند.



رای دادگاه تجدیدنظر کاخ ثابت پاسال به نفع وزارت میراث فرهنگی


در تاریخ  ۳۱ خرداد ۱۳۹۶ مراتب ثبت ملی این خانه طی نامه‌ای از سوی معاون رئیس ‌جمهور و رئیس سازمان میراث‌ فرهنگی، صنایع ‌دستی و گردشگری به استاندار تهران ابلاغ شد.


کاخ ثابت پاسال


بر پایه این ابلاغیه «خانه ثابت» تحت حفاظت و نظارت این سازمان است و هر گونه دخل و تصرف یا اقدام عملیاتی که منجر به تخریب یا تغییر هویت آن شود جرم انگاشته می‌شود و مرتکب مشمول مجازات‌های قانونی خواهد شد و بازسازی اثر صرفاً با تأیید و نظارت این سازمان ممکن خواهد بود.


در نهایت مردادماه ۱۳۹۹ رأی تجدیدنظر دیوان عدالت اداری به نفع وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری صادر شد و ثبت بنا در فهرست آثار ملی بدون مشکل اعلام شد.


انتهای پیام/۴۰۲۸/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب