فعالیت 9 ساله و مداوم بازارچه کارآفرینی و توانمندسازی دانشجویان/ نخستین دانشگاه کشور که میزبان 8 شهید گمنام شد
به گزارش خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری آنا، معاونت فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی یکی از محوریترین و حساسترین معاونتهای این دانشگاه بوده که علاوه بر ارتباط مستقیم با دانشجویان، تصدی سیاستگذاری، برنامهریزی و اجرای آنها را در راستای انجام امور مربوط به دانشجویان اعم از رفاهی، فارغالتحصیلی، تسهیلات و امور فرهنگی مربوط را عهدهدار است.
در دوره مدیریت جدید دانشگاه آزاد اسلامی بهرهگیری از ظرفیتهای معنوی، مادی و سرمایههای انسانی دانشگاه بهویژه تقویت نقشآفرینی مدیران واحدهای دانشگاهی در امر تربیت، ایفای وظیفه دانشگاه در اصلاح محیط دارای اهمیت بوده و بر خلاقیتهای فردی و مدیریت اسلامی در راستای تحقق منویات مقام معظم رهبری و اعتلای دانشگاه تأکید شده است.
خبرگزاری آنا با توجه اهمیت حوزه فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی و تأکید معاون جدید دانشگاه بر اصل تمدنسازی در دانشگاه بر اساس بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی، مجموعه فعالیتها، دستاوردها و برنامههای پیش روی واحدهای دانشگاهی در شهرهای مختلف کشور را بررسی میکند.
بیشتر بخوانید:
از شنیدن حرف دل دانشجویان تا میزبانی جشنواره جوان لاهیجی
فعالیت 30 کانون دانشجویی، نشریه و تشکل سیاسی و مذهبی در شاهرود
«اعتکاف علمی» دانشجویان راهاندازی میشود
در چهارمین گفتگو از سلسله گفتگوهای «دانشگاه، فرهنگ، دانشجو» با محمدرضا دهقانی معاون فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد به بحث و گفتگو نشستهایم که ماحصل آن را باهم میخوانیم.
آنا: برای توسعه فضای معنویت، اخلاق و سبک زندگی اسلامی براساس بیانیه گام دوم انقلاب چه اقداماتی در واحد یزد صورت گرفته است؟
دهقانی: با توجه به توصیه مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی مبنیبر سه گام خودسازی، جامعهپردازی و تمدنسازی با تأکید بر جوانان در دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد برای خودسازی جوانان برنامهریزی شد. بهمنظور تحقق این هدف نیازمند استادانی هستیم که با مهارت شاگردپروری، اثر رفتاری لازم را داشته باشند.
بسترهایی مانند اردوهای جهادی که هم سبک زندگی انقلابی را ترویج میکند و هم برای خودسازی بسیار مؤثر است، مورد حمایت ویژه قرار گرفت و در مناطقی مانند رودبار جنوب کرمان، روستاهای کرمانشاه و مناطق محروم ابرکوه برنامهریزی چندساله صورت گرفت.
در حوزه سبک زندگی سه همایش اختصاصی برگزار شد که بهعنوان نمونه همایش بانو «ستیفاطمه» (خواهر گوهرشاد بیگم و همسر مرحوم امیرچخماق) در مسیر الگوسازی بانوان متعهد با مشارکت آستان قدس رضوی و با حضور دکتر طهرانچی رئیس دانشگاه از بهترین این موارد بود.
آنا: بهمنظور گسترش فضای انقلابی و اهتمام در اجرای راهبردهای تربیتی و فرهنگی سند دانشگاه اسلامی چه فعالیتهایی داشتهاید؟
دهقانی: سند راهبردی، چشمانداز دقیق برنامهها را بهدرستی مشخص کرده است؛ بنابراین ابتدا الگوریتم درختی سند استخراج و در فضاهای فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد نصب شد تا همواره مورد توجه قرار گیرد.
اقدام بعدی این بود که این سند در همه شوراهای فرهنگی ملاک تصویب برنامهها برای همه بخشهای فرهنگی قرار گرفت تا توزیع برنامههای فرهنگی در همه عرصهها و محورها بهدرستی دیده شود. بودجهبندی واحد نیز مطابق بر سند راهبردی، پیشبینی و اجرا شده تا در عمل برنامههای سند در فضای دانشگاه تحقق یابد. بهنظر میرسد اگر واحدها این سند را مبنای حرکت فرهنگی خود قرار دهند، اهداف بزرگی در این حوزه محقق خواهد شد.
آنا: در راستای افزایش روحیه خودباوری و شکوفایی خلاقیتها و استعدادهای دانشجویی چه اقداماتی صورت دادهاید؟
دهقانی: یکی از مزیتهای واحد یزد توجه تخصصی به روحیه خودباوری و خلاقیت بوده است. حدود 9 سال بهصورت منظم بهعنوان نخستین واحد کشور اقدام به برگزاری بازارچه کارآفرینی و توانمندسازی دانشجویی کردهایم که هدفگذاری آن تقویت خلاقیت، خودباوری و شکوفایی استعدادهای دانشجویان بوده است.
به اذعان دانشجویان، این حرکت تأثیر بسیار ارزشمندی داشته که در کنار برگزاری دورههای تخصصی و کارگاههای مهارتی به این امر کمک قابل توجهی کرده است. در کنار این اقدام برگزاری نخستین استارتآپ دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی و برگزاری رویداد ایدهشوی فرهنگی نیز اقدامی سازنده بود. نکته کلیدی دیگر حضور هشت شهید گمنام و دو شهید مدافع حرم در دانشگاه است که الگوی بزرگی برای این هدف هستند.
آنا: استفاده از ظرفیت اعضای هیئت علمی در فعالیتهای فرهنگی و دانشجویی دانشگاه به چه صورت بوده است؟
دهقانی: از نخستین اقدامات چند سال اخیر معاونت فرهنگی دانشجویی واحد یزد، تشکیل منظم نشستهای معرفتی هفتگی است که دوشنبه هر هفته ویژه استادان برگزار شده است. در این نشستها اولاً بسیاری از استادان اقدام به ارائه مطالب فرهنگی با مبانی علمی کردهاند، علاوهبر اینکه فضای بحث و گفتگو نیز موجب گفتمانسازی موضوعات فرهنگی بین استادان شده و برگزاری چند کرسی آزاداندیشی موفق این ظرفیت را تقویت کرده است.
در بخش دانشجویی، فعالسازی کانونهای فرهنگی در عرصههای متنوع و جذاب از بهترین فعالیتهای دانشجویی بوده که ظرفیت دانشجویان را سازماندهی کرده است. از طرفی ظرفیت بالای بسیج دانشجویی و هیئتهای مذهبی موجب جذب بسیار خوب دانشجویان فعال شده است.
آنا: آیا برای قویشدن در فضای مجازی و بهرهگیری مفید و اثربخش از آن اقداماتی داشتهاید؟
دهقانی: تشکیل شورای عالی فضای مجازی از حدود سه سال پیش در واحد یزد موجب سازماندهی خوب ما در فضای مجازی شد که حتی این الگو برای سازمان نیز ارسال شد. در این شورا دو کارگروه تولید محتوا و نیز پایش و ترویج محتوای فرهنگی پیشبینی شده که از اعضای حقیقی و حقوقی متخصص تشکیل شده است.
بهرهگیری از ظرفیت نهادهای مرتبط مانند پلیس فتا که با تشکیل چند کارگاه برای استادان و دانشجویان موجب تقویت سواد رسانه شدند، بسیار مؤثر بود. تشکیل گروههای متعدد در فضای مجازی در بسترهای مختلف داخلی مانند ایتا و سروش و نیز پیامرسانهای خارجی مانند اینستاگرام و واتسآپ موجب ارتباط بهتر با مخاطب جوان شده است. علاوهبر اینکه برگزاری دورههای متعدد و مسابقات متنوع در فضای مجازی موجب جذب بیشتر مخاطبان بوده است.
آنا: ارتباط برادرانه با آحاد دانشجویان و توسعه و ساماندهی فعالیت جمعی دانشجویان چگونه بوده است؟
دهقانی: شرط موفقیت و اثرگذاری فعالیت فرهنگی ارتباط با آحاد دانشجویان است. این موضوع با هدفگذاری جذب حداکثری با برگزاری رویدادهایی متنوع مانند سه دوره مسابقه استندآپ و پانتومیم برای ارتباطگیری با اقشار مختلف بهصورتی بسیار هدفمند آغاز و با سازماندهی در حوزههای دیگر مانند نشریات همسو و کانونهای انقلابی تکمیل شد.
حضور در خوابگاههای دانشجویی، شرکت کامل در برنامههای دانشجویان بهصورت غیررسمی و رسمی، همراهی در اردوهای جهادی و فرهنگی و نیز نشستهای متعدد و متنوع با دانشجویان از جمله راهکارهایی است که بهطور معناداری این ارتباط صمیمی را رقم زده است.
آنا: آیا برای تقویت همکاری نظاممند و هدفدار با سازمانها و نهادهای فرهنگی داخل و خارج از دانشگاه همکاری داشتهاید؟
دهقانی: تعامل با نهادهای داخلی مانند نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری، بسیج اساتید و کارکنان و انجمن اسلامی اساتید به گونهای تنگاتنگ و مؤثر بوده است که به اذعان همه تشکلهای فرهنگی، یکپارچگی و هماهنگی کمنظیری بین این معاونت فرهنگی و این نهادها وجود دارد که این ظرفیتها بسیار در عرصه همافزایی مؤثر بوده است.
ارتباط با نهادهای بیرونی فرهنگی نیز ارتباطی کاری و همافزاست بهعنوان مثال مسئولیت کارگروههای 14 گانه بسیج اساتید دانشگاههای استان برعهده معاونت فرهنگی واحد یزد است. عضویت در شورای عالی جبهه فرهنگی، عضویت در اتاق فکر ستاد امر به معروف و نهی از منکر، عضویت در شورای مشورتی سازمان تبلیغات اسلامی، عضویت در شورای مرکزی فعالان اقتصادی فرهنگی استان و ... بخشی از این ارتباط است، علاوهبر اینکه برگزاری برنامههای مشترک با نهادهای فرهنگی مانند کانون مساجد، آستان قدس رضوی و سازمان ورزش و جوانان نیز در تقویت این همکاری نقشی اثرگذار داشته است.
آنا: چنانچه فعالیتهای عمومی و اجتماعی بهویژه در دوره همهگیری ویروس کرونا داشتهاید، تشریح کنید
دهقانی: در دوره شیوع ویروس کرونا مانند همه آحاد مردم و نهادها، معاونت فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد نیز در عرصههای مختلف نقشی فعال داشت که مراقبت از بیماران ICU در منزل توسط تیم جهادی پزشکی و پرستاری بسیج دانشجویی، نذر قربانی امام زمان(عج) (جمعآوری کمکهای نقدی برای تهیه بستههای معیشتی و انجام نذر قربانی از نیمه شعبان تا نیمه ماه مبارک رمضان توسط کانون دوستان جمکرانی)، مشارکت در تولید محصولات ضدعفونیکننده محیطی توسط یکی از استادان بسیجی و فعالسازی کارگاه تولید ماسک ازجمله این فعالیتها بوده است.
جمعآوری کمکهای نقدی و بستهبندی و توزیع هزار بسته معیشتی در مسجد دانشگاه در چهار نوبت، راهاندازی مشاوره مجازی با نام «گروه جهادی، آرامش قلبها»، ارائه مشاوره شبانهروزی تلفنی به دانشگاهیان و شهروندان درگیر کرونا، مشارکت دانشجویان فعال و کانون هلال احمر در پایگاههای سطح شهر، تجلیل از کارکنان تلاشگر بیمارستان شاهولی یزد، حضور تیم جهادی دانشگاه آزاد اسلامی یزد در فضای درمان، اهدای خون توسط دانشجویان و کارکنان بسیجی دانشگاه در ایام کرونایی، چالش عکس در روزهای قرنطینه و مشارکت در طراحی و ساخت دستگاه تبسنج از دیگر فعالیتهای حوزه فرهنگی دانشجویی واحد یزد است.
آنا: و سخن آخر...
دهقانی: چند طرح موفق فرهنگی در واحد یزد اجرا شده که قطعاً در توفیقات فرهنگی دانشگاه مؤثر بوده است. طرح حضور استادان فرهنگی در یک جلسه از کلاسهای درس با موضوعات فرهنگی مانند فضای مجازی، حجاب و عفاف، ارتباط و ازدواج که در سه ترم اجرا شد. رضایتمندی بالای 80 درصدی دانشجویان را درپی داشت.
تبیین خوب، حفظ و انتخاب چادر بهعنوان حجاب برتر در واحد یزد توسط دانشجویان ازجمله مزیتهای این دانشگاه است. کسب افتخارات متعدد ملی و استانی توسط گروه تواشیح شمیم وصال نیز از امتیازات ویژه این واحد دانشگاهی است.
در پایان افتخار تقدیم 9 شهید دانشجو در دفاع مقدس، تدفین هشت شهید گمنام در واحد یزد بهعنوان نخستین دانشگاه میزبان شهدا در کشور و دریافت پیام اختصاصی مقام عظمای ولایت و تقدیم دو شهید دانشجو بهعنوان مدافع حرم از موارد کمنظیر در کشور بوده که فضای دانشگاه آزاد اسلامی یزد را با عطر شهادت بیمه کرده است.
انتهای پیام/4103/4062/
انتهای پیام/