دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
27 تير 1399 - 12:08
آنا گزارش می‌دهد؛

چگونگی حضور محققان خارجی در کشور

وزارت علوم با تدوین راه‌حل‌هایی در پی تسهیل حضور محققان خارجی در کشور برآمده است.
کد خبر : 502144
ایمیل-زدن-به-استاد-برای-اپلای (1).jpg

به گزارش خبرنگار حوزه آموزش و پژوهشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، بسیاری از محققان خارجی مخصوصاً از کشورهای همسایه علاقه دارند که در برنامه‌های تحقیقاتی کشور مشارکت داشته باشند اما این محققان بعد از ورود به کشور و سپری کردن مدتی به دلیل نبود شرایط مناسب ناگزیر می‌شوند که کشور را ترک کنند. در این مسیر اخیراً وزارت علوم تفاهم‌نامه‌ای را با وزارت کار منعقد کرده تا محققان خارجی بتوانند به راحتی و قانونی در کشور حضور داشته باشند.


حسین سالار آملی، قائم مقام وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در امور بین‌الملل در این زمینه گفت: ما در کشورمان برای جذب افراد برجسته علمی دنیا دچار یک سری مشکلاتی بوده‌ایم و ضعف‌هایی داشتیم، امکان ارائه مجوز کار به آن‌ها در حد محدودی بوده و پیچیدگی زیادی داشت.


وی ادامه داد: با انعقاد تفاهم‌نامه‌ای که بین وزارت علوم تحقیقات و فناوری و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی صورت گرفت از این پس دانشگاه‌ها می‌توانند برای جذب افراد خارجی در داخل کشور پول بپردازند و برای آن‌ها درخواست ویزای طولانی مدت داشته باشند و شرایط زندگی در ایران را برای آن‌ها فراهم کنند.


عیسی منصوری، معاون توسعه و کارآفرینی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز در این باره گفت: پارادایم جهانی به گونه‌ای است که دیگر نمی‌توان از راه‌های سنتی به جوابی رسید و در آینده کشوری پیشرفته است که در حوزه علمی اقتدار داشته باشد. اطمینان دارم که این تفاهم‌نامه، مزیت‌های مستقیم و غیر مستقیمی برای پیشرفت کشور خواهد داشت.


این تفاهم‌نامه 7 ماده‌ای برای صدور پروانه کار موقت محققان خارجی برای فرصت مطالعاتی و پسا دکتری در دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی به امضا رسید. هدف از اجرای این تفاهم‌نامه، فراهم کردن تسهیلات لازم برای حضور و بهره‌مندی از ظرفیت نخبگان خارجی به ویژه کشورهای اسلامی برای ارتقای سطح کیفی آموزش عالی کشور عنوان شده است.


بر اساس این تفاهم‌نامه، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به درخواست وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، پروانه کار موقت سه ماهه را برای اتباع بیگانه به صورت فوری صادر می‌کند و اعتبار آن برای مدت دو سال قابل تمدید است.


به موجب ماده‌ای از این تفاهم‌نامه، مؤسسه متقاضی صدور پروانه کار برای محققان خارجی باید درخواست خود را به مرکز همکاری‌های علمی بین‌المللی وزارت علوم ارسال کند تا مراحل لازم برای صدور پروانه انجام شود.


بی شک بسیاری از کشورها به دنبال جذب نخبگان هستند تا از این طریق برنامه‌های خود را به سرانجام برسانند و حتی برای چالش‌هایی که با آن مواجه‌اند راه حل پیدا کنند در این مسیر بسیاری از دولت‌ها قوانین تسهیل کننده وضع می‌کنند تا این نخبگان بتوانند در کشورهای مقصد اقامت داشته باشند، حال وزارت علوم هم تصمیم گرفته در این مسیر گام بردارد. آنطور که سالارآملی می‌گوید «محققان کشورهای مسلمان و همسایه بسیار مایل هستند که شرایط حضورشان در ایران فراهم شود و به صورت فرصت مطالعاتی، استاد راهنمای وابسته و پسا دکتری در کشور ما کار کنند.»


به اعتقاد معاون امور بین الملل وزارت علوم پیش از این امکان پرداخت حقوق و ویزای درازمدت نبود ولی با این توافقنامه این امکان فراهم شد که محققان بتوانند به راحتی وارد کشور شوند.


البته در شرایط کنونی شیوع ویروس کرونا در جهان و ایران حاکم است تعاملات علمی بین‌المللی در جهان تا حد زیادی کاهش پیدا کرده است و در میان ضروری است کشورهای در حال توسعه مانند ایران راه‌حل‌های مناسبی برای حفظ تعاملات بین‌المللی بیابند البته شاید در این رابطه امکان اقامت طولانی مدت در کشورهایی که مقصد تحقیقات یا برنامه‌های مشترک است، یکی از راه حل‌ها باشد. از طرفی تحقیقات و سرمایه گذاری مشترک و ارتباطات مجازی برای حفظ ارتباطات در کوتاه مدت نیز می‌تواند راهگشا باشد.


البته پیشنهاد می‌شود که وزارتخانه‌های امور خارجه، کشور، اقتصاد و بانک مرکزی که در رابطه با آمدوشد محققان خارجی و ایرانی تصمیم گیر هستند باید مشارکت‌های لازم را داشته باشند.


انتهای پیام/4040/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب