دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
15 تير 1399 - 16:08
آنا بررسی می‌کند؛

نحوه برگزاری برنامه‌های توانمندسازی باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه آزاد/ ترویج علم در دوره‌های آموزشی کوتاه‌مدت

تأكید بر دو امر خودآموزی و آموزش فراگیر به‌عنوان اصل‌های مهم در آموزش از راه دور و اجرای اينگونه آموزش‌ها از استراتژی‌‌های مهم آموزش اعضای انجمن‌های علمی و باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی محسوب می‌شود.
کد خبر : 499613
سازمان مرکزی.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه آموزشی و پژوهشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، با توجه به شرایط به وجود آمده در نتیجه شیوع بیماری کووید-19 و مجازی شدن بسیاری از فعالیت‌های آموزشی دانشجویان در واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی، برنامه‌های پژوهشی دانشجویان به‌خصوص توانمندسازی آن‌ها با شرایط موجود و از سوی دیگر ظرفیت مناسب بسترهای آموزش مجازی فراهم شده است و باشگاه‌های پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی در این زمینه می‌توانند نقش مؤثری ایفا کنند.


از تمامی باشگاه‌های پژوهشگران جوان و نخبگان مستقر در واحدهای دانشگاهی انتظار می‌رود که برنامه‌های توانمندسازی خود را در قالب‌های مجازی برنامه‌ریزی و اجرا کنند. در این راستا، به منظور برطرف کردن برخی ابهامات، ایجاد انگیزه و محرک لازم برای توجه و از سرگیری فعالیت‌های توانمندسازی دانشجویی، ضوابط برگزاری برنامه‌های توانمندسازی به صورت وبینار در قالب «دستورالعمل برگزاری برنامه‌های توانمندسازی باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان به صورت وبینار» توسط اداره کل هدایت و توانمندسازی معاونت دانشجویی باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی تهیه شده است.



این دستورالعمل برای اجرای مجازی فعالیت‌های توانمندسازی دانشجویی بوده و اجرای برنامه‌های توانمندسازی دانشجویی انجمن‌های علمی و باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان به‌صورت حضوری در واحدهای دانشگاهی تابع تصمیمات و دستورالعمل‌های ابلاغی از سوی دانشگاه است و از سوی مسئولان مربوطه گفته شده است و انتظار می‌رود هر انجمن علمی حداقل یک وبینار و باشگاه پژوهشگران جوان سه وبینار در تابستان سال جاری برگزار کند.


برنامه‌های توانمندسازی از راه دور به صورت وبینار (Webinar) به برنامه‌هایی اطلاق می‌‌شود كه فراگیران از طريق برنامه‌های غیرحضوری در بستر فضاهای مجازی به انجام مجموعه فعالیت‌های یادگیری می‌پردازند و طی برنامه يا دوره از پیش‌ طراحی شده، دانش و مهارت خود را ارتقا می‌بخشند. درحقیقت وبینار نحوه ارائه برنامه‌های توانمندسازی در بستر فضای مجازی است.


دسترسی آسان‌تر، کم‌هزينه‌‌تر، عدم نیاز به طی مسافت و ترک محل استقرار، انعطاف‌پذيری در امکان استفاده از مکان‌ و زمان مناسب و انتخاب موضوع مورد علاقه جهت بهره‌گیری از برنامه‌های آموزشی و ترویجی به‌عنوان مزايای آموزش از راه دور، لزوم بسترسازی جهت فراهم‌آوری این محیط و نوع يادگیری انگیزشی را بیش از پیش مطرح ساخته است.


با در نظر گرفتن و تأكید بر دو امر خودآموزی و آموزش فراگیر به‌عنوان اصل‌های مهم در آموزش از راه دور و اجرای اينگونه آموزش‌ها از استراتژی‌‌های مهم آموزش اعضای انجمن‌های علمی و باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی محسوب می‌شود. لذا به منظور حفظ كیفیت و استاندارد در اجرای برنامه‌های توانمندسازی به صورت وبینار و همچنین ايجاد وحدت رويه و ساختار منسجم در اجرای آن‌ها، ضوابط و اصول کلی برگزاری برای آن تدوین شده است.



اهداف برنامه‌های توانمندسازی باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه آزاد


ارتقای دانش و نگرش اعضای انجمن‌های علمی و باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، آشنایی این اعضا با مرزهای دانش در قالب سخنرانی‌های کلیدی، ترویج علم در دوره‌های آموزشی کوتاه‌مدت، ایجاد انگیزه و ترغیب فراگیران به مطالعه و بهره‌وری از برنامه‌های خودآموزی، تسهیل و فراهم کردن بستر يکسان جهت آموزش تمامی اعضای انجمن‌های علمی و باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان در کشور، برخورداری فراگیران از حق انتخاب موضوع و زمان آموزش، كاهش هزينه‌ها، پیشگیری از اختلال در انجام کارهای متعدد موجود در زندگی عادی فراگیر و مدیریت بهینه زمان از جمله اهداف برنامه‌های توانمندسازی باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه آزاد اسلامی به‌صورت وبینار است.


10 ضابطه کلی برنامه‌های توانمندسازی باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه آزاد


نحوه برگزاری برنامه‌های توانمندسازی به‌صورت مجازی است که عمدتاً دربرگیرنده سخنرانی‌های تخصصی کلیدی، کارگاه‌های آموزشی و دوره‌های کوتاه مدت علمی است که برای اعضای انجمن‌های علمی و باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان تحت ضوابط کلی زیر صورت خواهد پذیرفت:


1) واحدهای دانشگاهی می‌توانند برنامه‌های توانمندسازی مصوب شده سال جاری انجمن‌های علمی و باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان خویش را که به دلیل شرایط حاکم در اثر بیماری کووید-19 موفق به برگزاری نشده‌اند را با ضوابط و مصوبات قبلی به صورت وبینار برگزار کنند.


2) باتوجه به شرایط حاکم و ابعاد جدید مسائل مطرح شده در اثر شیوع بیماری کووید-19، تعریف برنامه‌های توانمندسازی جدید برای انجمن‌های علمی و باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان مطابق مقررات و دستورالعمل‌های ابلاغ شده سابق ممکن است.


3) باشگاه‌های واحدهای دانشگاهی می‌توانند به‌صورت مستقل، مشترک و یا با کمک حامی نسبت به برگزاری تمامی برنامه‌های توانمندسازی به صورت وبینار اقدام کنند.


4) وبینارها را می‌توان در محیط پخش یک طرفه و عمومی یا محیط تعاملی برگزار کنند. وبینار تعاملی باتوجه به کارایی بالاتر در توانمندسازی و انتقال مفاهیم توصیه می‌شود.


5) برگزاری وبینارها به صورت بین‌المللی با حضور شخصیت‌های مطرح ملی و یا بین‌المللی توصیه می‌‌‌شود.



6) ستاد مرکزی باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان آمادگی دارد در صورت تمایل واحدهای دانشگاهی، جهت برگزاری وبینارهای بین‌المللی با واحد‌های دانشگاهی همکاری کند. محورهای همکاری می‌توانند شامل: اطلاع‌رسانی گسترده در سطح کشور، پشتیبانی و ارائه نسخه ضبط شده وبینار در سایت رسمی باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان و استفاده از ظرفیت‌های ستاد مرکزی در سازمان‌های مرتبط و خارج از دانشگاه باشند. حمایت‌ها تنها به موارد ذکر شده محدود نخواهد بود. جهت بهره‌مندی از این حمایت‌ها واحدهای دانشگاه باید درخواست خود را دو هفته قبل از برگزاری برنامه به ستاد مرکزی باشگاه منعکس کنند.


7) باعنایت به نقش و رسالت دانشگاه در تحقق اهداف کلان کشور و دانشجویان به‌عنوان بازوهای اجرایی آینده، توصیه می‌‌شود در برنامه‌ریزی و اجرای وبینارها علاوه‌بر توجه به علوم محض و مرزهای دانش، توجه ویژه به علوم انسانی، موضوعات مطرح اقتصادی و همچنین رویکرد کارآفرینی و مهارت آموزی دانشجویان در ذیل اسناد بالا دستی کشور از جمله منویات مطرح شده از سوی مقام معظم رهبری (مدظله العالی) جهت تحقق شعارهای سالانه (سال 1399، سال جهش تولید) صورت پذیرد.


8) برنامه‌های اجرا شده به صورت وبینار باید مطابق روال گذشته در سامانه‌های مربوطه (همچون پیوند) جهت انعکاس عملکرد باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان و انجمن‌های علمی واحد ثبت شوند و به‌صورت فصلی نیز به طور اختصاصی گزارشی از وبینارهای برگزار شده توسط شورای استانی باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان تنظیم و به ستاد مرکزی باشگاه ارسال شود.


9) توصیه می‌‌شود وبینارهای برگزار شده به صورت نرم‌افزاری ضبط ویدئویی شود و فايل ضبط شده در بستر مناسب و به نحو متتضی در محیط مجازی در اختیار دانشجویان و علاقه‌مندان قرار گیرد.


10) مسئولیت اجرا و فراهم کردن زیرساخت وبینارها به عهده رئیس باشگاه واحد دانشگاهی و مسئولیت محتوا و صلاحیت مدرس با شورای باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان واحد دانشگاهی است.


13 اصل کلی برنامه‌های توانمندسازی باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه آزاد


در برگزاری برنامه‌های توانمندسازی به‌صورت مجازی در قالب وبینار، رعایت اصول زیر برای اجرای بهتر توصیه می‌شود:


1) با توجه به سطح برگزاری وبینار (در واحد دانشگاهی، شهرستان، استان، ملی و یا بین‌المللی) و گروه هدف، اطلاع‌رسانی مناسب و در سطح لازم از طریق رسانه‌های رسمی و یا شبکه‌های مجازی بومی صورت پذیرد.



2) در برگزاری وبینارها حتی‌المقدور از نرم‌افزارها و بسترهای بومی (شبکه ملی) استفاده شود.


3) در مورد زیرساخت‌های لازم برای برگزاری وبینار، استفاده حداکثری از امکانات دانشگاه آزاد اسلامی برای آموزش مجازی (چه در واحد برگزار کننده و چه در واحدهای شاخص دیگر) توصیه می‌شود.


4) مدتی قبل از برگزاری،


- جلسه توجیهی و هماهنگی با هدف معرفی اهداف باشگاه و مشخصات مخاطبان برای سخنران/سخنرانان به صورت مجازی برگزار شود.


- با ارائه اطلاعات کامل، فراگیران نسبت به شیوه ثبت‌نام، شرکت به‌صورت مهمان، زمان و مقررات اخلاقی و ... وبینار آگاه شوند.


- در صورت نیاز به آموزش استفاده از نرم‌افزار خاص وبینار یا دیگر نرم‌افزارهای لازم، آموزش تصویری یا ویدئویی آن، پیش از برگزاری وبینار در دسترس سخنران/سخنرانان و فراگیران قرار گیرد.


5) مدت زمان استاندارد برای سخنرانی کلیدی كه به صورت وبینار برگزار می‌شود با توجه نوع موضوع، گروه هدف و تعداد سخنرانان حداکثر بین یک تا دو ساعت (با احتساب پرسش و پاسخ) در نظر گرفته شود.


6) زمان اجرای وبینار حتی‌المقدور در خارج از اوقات اداری در نظر گرفته شود تا با ساعت ارائه خدمت یا تحصیل فراگیران تداخل نداشته باشد و بیشترین تعداد علاقه‌مندان بتوانند در وبینار شرکت کنند.


7) تاريخ و زمان ثبت‌نام و اجرای دقیق وبینار و به ویژه مدت زمان آن در اطلاع‌رسانی برای ثبت‌نام‌کنندگان و نیز برای حضور مدعوین به‌صورت مهمان و به ویژه خود سخنران/سخنرانان، تعیین و ترجیحاً یک هفته قبل اعلام شود. ارسال آگهی یادآوری نیز یک روز قبل توصیه می‌‌شود.


8) موضوع و عناوین کلیدی وبینار در آگهی و تبلیغات مربوطه قید شود تا شرکت‌کنندگان با موضوع و حدود گستره سخنرانی سخنران، آشنا شوند.



9) از ارزشیابی دیجیتالی در پایان وبینار جهت ارزیابی دوره و مدرس جهت رفع کمبودهای احتمالی و ارتقای کیفیت برگزاری وبینارها استفاده شود.


10) راهنمایی‌های لازم جهت شرکت در وبینار سخنرانی کلیدی از قبیل نوع نرم‌افزار، الزامات سیستمی و دستورالعمل نصب نرم‌افزارهای مربوطه از قبل، ارائه شود.


11) در ابتدای اجرای وبینار و به‌خصوص بازپخش آن، با نمایش کلیپ یا نماهنگ، باشگاه و واحد دانشگاهی معرفی شود. در طول اجرای وبینار و یا بازپخش آن نیز، آرم دانشگاه و باشگاه در گوشه صفحه نمایش به تصویر درآید.


12) حضور و غیاب شرکت‌کنندگان در وبینار مرسوم نیست اما می‌تواند به صورت نامحسوس، خودکار و نرم‌افزاری انجام شود.


13) پوستر وبینار تنها به‌صورت الکترونیکی تهیه و توزیع شود. در پوستر الکترونیکی، عنوان وبینار، سرفصل مطالب، نام سخنران/سخنرانان، تخصص سخنران/سخنرانان، ابزارهای اجرا، نام حامی (در صورت وجود)، تاریخ و زمان ثبت‌نام، تاریخ و زمان برگزاری، لینک/نشانی سایت ثبت‌نام و ارائه وبینار، آرم باشگاه و دانشگاه، نام واحد و نشانی واحد دانشگاهی درج شود.


دستورالعمل برگزاری برنامه‌های توانمندسازی به صورت وبینار در باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان به شرح فوق به تصویب رسیده و مسئولیت حُسن اجرای آن با رؤسای شورای باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان است.


باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی با داشتن نیروهای نخبه و ارزشمند در حوزه علمی و پژوهشی می‌تواند گام‌های مؤثری در راستای ارتقای انجمن‌های علمی دانشجویی بردارد و به تولید علم کمک بسیاری کند تا شاهد رشد پرشتاب علم و فناوری در کشور باشیم.


انتهای پیام/4118/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب