دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
18 تير 1399 - 00:05
ظرفیت‌های آزمایشگاهی؛ خدمات تحقیقاتی 11/ رئیس دانشگاه آزاد اسلامی قائمشهر:

واحدهای فناور مرکز رشد صاحب آزمایشگاه می‌شوند/ تولید الکل 70 درصد در مبارزه با کووید - 19

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی قائمشهر گفت: «مقدمات راه‌اندازی آزمایشگاه مجهز در مرکز رشد واحدهای فناور این دانشگاه به‌منظور رفاه صاحبان ایده در تحقیق و در راستای جهش تولید فراهم شده و در آینده نزدیک به بهره‌برداری می‌رسد.»
کد خبر : 499390
0u_2.jpg

گروه استان‌های خبرگزاری آنا؛ دانشگاه آزاد اسلامی با حدود 11 هزار آزمایشگاه و کارگاه و بیش از 147 هزار تجهیزات تخصصی، 12 پژوهشکده و 125 مرکز تحقیقاتی در خدمت جامعه دانشگاهی، پژوهشی و صنعتی کشور است. مجموعه‌ای که در قالب سامانه‌های ساها، ساتا و آزمایشگاه همکار استاندارد آماده هرنوع خدمت آزمایشگاهی به دانشگاهیان و صنعتگران سراسر ایران است. 


بیشتر بخوانید:


تولید و اشتغال علم‌محور با ظرفیت‌های علمی و آزمایشگاهی


هزار دستگاه و تجهیز آزمایشگاهی در خدمت جهش تولید و نوآوری علمی


15 باب آزمایشگاه در دانشگاه آزاد اسلامی آزادشهر فعال هستند


بر این اساس بر آن هستیم تا این ظرفیت بزرگ خدماتی کشور را در سلسله گزارش‌ها و گفتگوهایی به دانشگاهیان، پژوهشگران، صنعتگران و ... معرفی و اطلاع‌رسانی کنیم. در این شماره (11) و در گفتگو با پیمان ولی‌پور رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائمشهر به ارائه خدمات آزمایشگاهی، کارگاهی و تحقیقاتی این دانشگاه پرداخته می‌شود. گفتگو را باهم پی‌می‌گیریم:


آنا: ظرفیت‌های آزمایشگاهی و کارگاهی دانشگاه متبوع خود را چگونه ارزیابی می‌کنید؟


ولی‌پور: یکی از رسالت‌های دانشگاه آزاد اسلامی احصا و رفع مشکلات منطقه‌ای و کشوری است. این نکته در بیانات مقام معظم رهبری با عبارات مختلفی در سال‌های گذشته تکرار شده است که دانشگاه باید به سهم خود در راستای شعار سال و اهداف انقلاب اسلامی گام بردارد.


دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائم‌شهر با بيش از 100 کارگاه، آزمایشگاه، لابراتوار و سالن برای انجام پژوهش و تحقیقات در حال سرویس‌دهی به دانشجویان و استادان بوده و سعی دارد منویات مقام معظم رهبری را عملیاتی و با نگاه حل مسئله، گوشه‌ای از مشکلات جامعه را رفع کند.


دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائم‌شهر تلاش می‌کند آموزش‌های ارائه‌شده به دانشجو در راستای اشتغال‌زایی و مهارت‌محوری باشد تا برای کاریابی و اشتغال بعد از تحصیل یا حین تحصیل ظرفيت‌های لازم را كسب كند.


تشریح سرویس‌دهی آزمایش‌های استاندارد به سازه‌های فولادی و بتنی


آزمایشگاه واحد قائمشهر


به‌ همين منظور با توجه به رشته‌های مختلف فرصت‌های شغلی موجود در منطقه بررسی، ارتباط لازم با صنعت و حوزه مربوط برقرار و نیازهای نیروی انسانی با نوع تخصص مدنظر استخراج شد. با توجه به اطلاعات كسب شده در زمان انتخاب رشته‌ به دانشجویان درباره فرصت‌های شغلی موجود با توجه به رشته‌ انتخابی مشاوره‌ ارائه می‌شود و آنان مهارت‌های لازم را می‌بینند تا صلاحیت برای کسب شغل پیشنهادی را داشته باشند.


 در این زمینه تفاهم‌نامه‌هایی با صنایع و سازمان‌های مرتبط منعقد شده تا دانشجویان برای  آشنایی بیشتر و کسب مهارت عملی به شکل کارآموز به این مراکز معرفی شوند.


به عنوان مثال در صورتی که بخواهیم یک نمونه از مدل جذب دانشجوی اشتغال‌محور را ذکر کنیم، می‌توانیم به تولید لباس دانش‌آموزان مدارس سما و لباس فرم کارکنان واحد قائم‌شهر اشاره کنیم.


مراحل طراحی و دوخت این لباس‌ها توسط استادان و دانشجویان رشته‌های طراحی لباس، دوخت و نساجی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائمشهر انجام شده و این کار از جنبه‌های مختلف از جمله گام برداشتن در راستای جهش تولید، حمایت از جوانان و کارآفرینی، خودباوری و بالا بردن اعتماد به‌ نفس دانشجویان در اجرای پروژه عملی و در نهایت دستاوردهای اقتصادی برای دانشجویان، استادان و واحد دانشگاهی به سود این دانشگاه بوده است.


آنا: چه دستگاه‌ها و تجهیزات شاخص آزمایشگاهی در دانشگاه خود دارید؟


ولی‌پور: GC-Ms(GC-spectrometry), AA S (Atomic Absorption), UV-Vis(UV-Visible Spectrophotometer), Auto lab (Microautolab), Rt-PCR (Real-time PCR), PCR, Gel Doc, Ultra Sonic, STM (دستگاه کشش و فشار) برای سرویس‌دهی آزمایش‌های استاندارد به کارخانجات نساجی است.


این دستگاه کاربردهایی مانند ثبات شستشویی، ثبات نوری، استحکام‌سنج نخ، استحکام‌سنج پرز فرش، نمونه رنگ‌کنی HT 6-استنتر آزمایشگاهی و ثبات سایشی دارد.


برای سرویس‌دهی آزمایش‌های استاندارد به سازه‌های فولادی و بتنی باید؛ تست‌های تخصصی مقاومت‌سنجی بتن، تست مقاومت فشاری بتن، تست pull off در بتن، تست برای تعیین جرم حجمی سیمان، تست برای غلظت نرمال سیمان هیدرولیکی، تست برای تعیین مقاومت کششی ملات سیمان، تست برای تعیین مقاومت خمشی ملات سیمان هیدرولیکی و تست برای تعیین نرمی سیمان پرتلند با استفاده از دستگاه نفوذپذیری هوا و ... انجام شود.


همچنین سرویس‌دهی آزمایش‌های استاندارد به واحدهای کشاورزی نیز به عوامل؛ رکوردگیری با تعیین درصد چربی شیر، آزمایش کیفی و کمی سموم، آزمایش انواع آب‌پاش‌های آبیاری بارانی، آزمایش خاک: تعیین (S.P) (‌درصد اشباع) - تعیین (E.C) (‌قابلیت هدایت الکتریکی) - تعیین(P.H) (‌اسیدیته) - تعیین (O.C) (‌مواد آلی) - تعیین کربات کلسیم (‌آهک) - تعیین گچ - تعیین فسفر قابل جذب - تعیین پتاسیم و ... بستگی دارد.


و در نهایت برای سرویس‌دهی آزمایش‌های استاندارد به واحدهای معدنی ابتدا باید تعيين سطح مشخصه (Surface Area) تعیین و سپس دانه‌بندی ذرات (Laser Particle Sizer) توزیع شود؛ تعيين شاخص سايش (Attrition Index) و زاويه قرار (Angle Of Repose) از دیگر عوامل برای سرویس‌دهی آزمایش‌های استاندارد به واحدهای معدنی است.


طرح ساماندهی آزمایشگاه‌ها و کارگاه‌های گروه کامپیوتر نیز با همکاری ویژه گروه کامپیوتر- در راستای مهارت‌ورزی و کارآفرینی (کارگاه برنامه‌نویسی، کارگاه کسب‌ و کار دیجیتال، آزمایشگاه سخت‌افزار و طراحی دیجیتال، آزمایشگاه اینترنت، آزمایشگاه شبکه و کارگاه تحقیقات پیشرفته) در حال انجام است.


آنا: کاربرد این دستگاه‌ها برای چه گروه‌های تحصیلی و پژوهشی است؟


ولی‌پور: این دستگاه‌‌های آزمایشگاهی برای رشته‌های دانشکده فنی مهندسی و علوم پایه مانند شیمی، مهندسی شیمی، زیست‌شناسی، محیط‌زیست و مهندسی عمران، مهندسی نساجی، مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی در مقاطع کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری کاربرد دارد.


آنا: آیا آزمایشگاه‌های شما به آزمایشگاه همکار استاندارد تبدیل شده است؟


ولی‌پور: با توجه به پیگیری‌های انجام‌شده تاکنون موفق به دریافت مجوز برای آزمایشگاه‌های فیزیک و شیمیایی به تعداد 6 پارامتر که شامل  COD,DO,TDS,BOD,TSS، نیترات و دما است، شده‌ایم و درحال رایزنی برای دریافت سایر مجوزها هستیم.


آنا: درباره اقداماتی که برای گسترش دانش آزمایشگاهی و علمی دانشگاه‌تان داشته‌اید توضیح دهید.


ولی‌پور: در راستای ارتباط با صنعت و آشنایی دانشجویان با بازار کار و مهارت‌افزایی دانشجویان، تلاش کردیم تفاهم‌نامه‌های مختلفی با ادارات، مؤسسات و پژوهشکده‌های مختلف در استان مازندران امضا کنیم که  امضای تفاهم‌نامه با برق منطقه‌ای استان مازندران، برگزاری جلسه مشترک با حوزه پژوهشی برق منطقه‌ای مازندران و دریافت تجهیزات فوق سنگین از مدار خارج‌ شده برای تجهیز کارگاه برق صنعتی، امضای تفاهم‌نامه با آموزش‌وپرورش شهرستان قائم‌شهر، امضای تفاهم‌نامه با سازمان نظام‌مهندسی کشاورزی استان مازندران، امضای تفاهم‌نامه با شرکت معدنی شوکا شور دماوند در راستای مجموعه همکاری‌های علمی، امضای تفاهم‌نامه با سازمان فنی و حرفه‌ای استان مازندران و دریافت مجوز مرکز مدیریت مهارت‌آموزی و مشاوره شغلی از این سازمان و بازدید از آزمایشگاه‌های دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائم‌شهر توسط دانش آموزان(در سال تحصیلی و قبل از شیوع کرونا) نمونه‌ای از این تفاهم‌نامه‌هاست.


آنا: با توجه به شعار سال (جهش تولید) در آزمایشگاه‌ها و کارگاه‌های واحد متبوعتان چه برنامه‌هایی برای کمک به رونق و جهش تولید دارید؟


ولی‌پور: از آنجا که دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائم‌شهر دارای مرکز رشد با تعداد بیش از 20 واحد فناور و شرکت دانش‌بنیان مستقر در آن است برای رفاه حال واحدهای فناور و در راستای جهش تولید مقدمات راه‌اندازی یک آزمایشگاه مجهز در مرکز رشد را فراهم کردیم و چند ماه آینده به بهره‌برداری می رسد.


آنا: در زمینه سامانه‌های ساها و ساتا چه فعالیت‌هایی داشته‌اید؟



ولی‌پور: اطلاعات آزمایشگاه و کارگاه‌های دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائم‌شهر در سامانه‌های مربوط ثبت است و مراجعات زیادی به‌واسطه این سامانه‌ها به مراکز آزمایشگاهی واحد انجام‌شده و مراجعه‌کنندگان سرویس دریافت می‌کنند.


آنا: آیا در دوره مبارزه با ویروس کرونا موفق به تولید محصولات بهداشتی و درمانی شده‌اید؟


ولی‌پور: همان‌طور که  رهبر معظم انقلاب فرمودند، حادثه کرونا یک ابتلای عمومی و یک آزمونی برای دولت‌ و ملت‌ است. دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائم‌شهر نیز با توجه به داشتن رشته‌های مختلف فنی و مهندسی، علوم انسانی و کشاورزی و منابع طبیعی با آغاز شیوع ویروس منحوس کرونا  به شکل عملی وارد میدان شد و در حوزه‌های مختلف تلاش داشت تا رسالت دانشگاهی خود را انجام دهد.


تولید الکل 70 درصد با مشارکت یک واحد فناوری در مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائمشهر (در رشته مهندسی شیمی و زیست‌شناسی)، ارائه دستور تولید چند نوع ژل و مواد ضدعفونی‌کننده با مشارکت رشته‌های شیمی و مهندسی شیمی، تولید انواع ماسک و گان بیمارستانی با مشارکت رشته‌های مهندسی نساجی، طراحی لباس و با همکاری بسیج دانشجویی، تهیه مواد ضدعفونی‌کننده و گندزدایی سطوح و معابر در شهرستان با امکانات دانشگاه و حضور کارشناسان آزمایشگاه‌ها، ارائه خدمات مشاور خانواده‌ای با مشارکت اساتید رشته‌های روانشناسی و علوم تربیتی ازجمله این اقدامات است.


آنا: آیا موفق به پیوستن به شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های معاونت علمی ریاست جمهوری شده‌اید؟


ولی‌پور: بله، تمام اطلاعات آزمایشگاه‌ها و امکانات پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائمشهر در سامانه معاونت علمی ریاست جمهوری ثبت‌ شده است.


انتهای پیام/4078/4062/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب