دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
11 تير 1399 - 23:15

سانحه هواپیمای اوکراینی و واقعیت‌هایی که دیده نشد

هرچند رسانه‌های بیگانه و برخی در داخل کشور شدیدترین حملات را متوجه مراجع مسئول رسیدگی به حادثه و نحوه اطلاع رسانی پیرامون آن معطوف کردند لیکن روند طی شده برای بررسی ابعاد و دلایل این رخداد مسیری کاملا طبیعی، حرفه‌ای و حقوقی بوده است.
کد خبر : 499166
_MID0585.jpg

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، دادستان نظامی استان تهران در دیدار با جمعی از خانواده‌های شهدای سانحه هواپیمای اوکراینی و تعدادی از وکلای آنان توضیحات کاملی در خصوص تحقیقات صورت گرفته در این زمینه بیان کرد.


او با تشریح ابعاد حادثه و اقدامات صورت گرفته در این زمینه اعلام کرد که خاطیان در این حادثه بلافاصله از سوی دستگاه قضایی احضار شدند و طی این مدت تحقیقات مبسوطی در این زمینه صورت گرفته است.


پس از سقوط هواپیمای اوکراینی که با حمله موشکی ایران به پایگاه آمریکایی عین الاسد در عراق مقارن بود رسانه‌های گروهی معاند با طرح گمانه‌زنی‌ها و تحلیل‌های مختلف هجمه سنگین رسانه‌ای علیه جمهوری اسلامی ایران را آغاز کردند.


فضاسازی رسانه‌های معاند در شرایطی آغاز شد که حضور میلیونی مردم ایران و عراق در مراسم تشییع پیکر پاک فرماندهان مقاومت که به دست ارتش تروریست آمریکا به شهادت رسیدند حاکمان کاخ سفید و هم‌پیمانان غربی و منطقه‌ای آنان را در شوک و بهت فرو برده بود.


انفعال ایجاد شده در هیئت حاکمه آمریکا ناشی از قدرت‌نمایی امواج خروشان مردمی باعث شد که واشنگتن بعد از حمله موشکی مقتدرانه ایران به پایگاه عین‌الاسد تحقیر کم‌سابقه ارتش این کشور را بپذیرد و کوچک‌ترین واکنشی از خود نشان ندهد.


حادثه سقوط هواپیمای اوکراینی در شرایطی رخ داد که آمریکا به شدت نیازمند تغییر فضای روانی سنگین ایجاد شده علیه خود بود و از این رو با طراحی رسانه‌ای و فضاسازی‌های همه‌جانبه تلاش کرد که از این رخداد تلخ زمین بازی جدیدی برای افزایش فشار به ایران و کاهش موج انزجار و تنفر ایجاد شده علیه این کشور پس از ترور فرماندهان مقاومت ایجاد کند.


هرچند رسانه‌های بیگانه و برخی در داخل کشور شدیدترین حملات را متوجه مراجع مسئول رسیدگی به حادثه و نحوه اطلاع‌رسانی پیرامون آن معطوف کردند لیکن روند طی شده از سوی جمهوری اسلامی ایران برای بررسی ابعاد و دلایل شکل‌گیری این رخداد با توجه به شرایط خاص وقوع آن، مسیری کاملاً طبیعی، حرفه‌ای و حقوقی بوده است.


در صورتی که مراجع مسئول اعلام علت اصلی وقوع حادثه تحت تأثیر فشارهای رسانه‌ای و قبل از انجام کامل تحقیقات اقدام به شرح و توضیح عجولانه و ناقص ماجرا می‌کردند، طبیعتاً فضا برای ایجاد شبهات بعدی و به دنبال آن فضاسازی‌های بیشتر فراهم می‌شد.


جمهوری اسلامی ایران در ابتدای وقوع این حادثه تلخ بر اساس قوانین ایکائو، کلیه کشورهای ذی‌نفع در موضوع سقوط هواپیمای اوکراینی و حتی شرکت آمریکایی سازنده هواپیما را برای حضور در ایران و مشارکت در تعیین علت حادثه دعوت کرد و در کمتر از 72 ساعت، ضمن پذیرش مسئولیت این سانحه تلخ، بدون کمترین پنهان‌کاری، خطای انسانی اپراتور سامانه پدافندی را به عنوان علت حادثه اعلام و از پیگیری کامل این موضوع خبر داد.


با این حال؛ برای جلوگیری از تضییع حقوق جان‌باختگان و خانواده‌های آنان، گریزی از این نبود که جمهوری اسلامی ایران و تمام دستگاه‌های مرتبط با این حادثه تلخ برای اعلام صادقانه و شفاف ابعاد کامل آنچه رخ داده بود، منتظر پایان روند کامل و جامع تحقیقات بمانند و سپس اقدام به اطلاع‌رسانی کنند.


اظهارات صریح و دقیق دادستان نظامی تهران با توجه به پایان تحقیقات جامع پیرامون چیستی، چرایی و چگونگی این سانحه و تشریح جزئیات ماجرا، انتهای مسیری بود که از ابتدا با هدف احقاق حقوق خانواده‌های جان‌باختگان این حادثه آغاز شد.


این اعلام رسانه‌ای البته چنانچه پیش‌بینی می‌شد در رسانه‌های بیگانه ضریب نگرفت، زیرا صراحت، صداقت و شرح دقیق جزئیات ماجرا از سوی دادستان نظامی تهران، تمام رشته‌های این رسانه‌ها را پنبه کرد.


رسانه‌های معاند از ابتدای وقوع حادثه در حالی مدعی بودند که ایران مسئولیت این اتفاق را نمی‌پذیرد و برای پنهان‌کاری حاضر به ارسال جعبه سیاه به خارج از کشور نیست که در همان ساعات نخست از کشورهای ذی‌نفع خواسته شد نمایندگانی را برای بررسی حادثه به ایران اعزام کنند تا تحقیقات درباره علت سقوط به صورت شفاف انجام شود.


در ادامه نیز جلسات متعددی با حضور نمایندگان آن‌ها در ایران انجام شد و اسماعیلی سخنگوی قوه قضائیه نیز در تاریخ 24 دی‌ماه 98 در نشست رسانه‌ای اعلام کرد ایران آمادگی دارد تا حقوق بازماندگان جان‌باختگان این پرواز را استیفا کرده و جعبه سیاه هواپیما را نیز برای بازخوانی به فرانسه ارسال کند.


دادستان نظامی استان تهران در این گزارش توضیح داد که دلیلی بر هک سایبری و الکترونیکی، اختلال بیرونی در سامانه‌های پدافندی و موشکی و نفوذ در سامانه‌ها یا شبکه‌ها بدست نیامده و به صراحت به خطای فاحش کاربر سامانه پدافندی در اقدام به شلیک بدون اخذ اجازه از شبکه اشاره و تأکید کرد افرادی که مجموعه این خطا‌ها را مرتکب شدند، بازداشت شده و روند قضایی درباره آن‌ها در حال انجام است.


او همچنین با توضیح این مسئله که مطابق دستورالعمل‌های موجود اگر حمله هوایی دشمن خارجی به کشور قطعی باشد باید فرمان توقف پرواز‌ها صادر شود، گفت: برابر شواهد و قرائن و تشخیص سلسله مراتب، فقط احتمال حمله و تهدید وجود داشته و به دلیل عدم قطعیت، مراجع مسئول مطابق مقررات به اتخاذ تدابیر کنترلی اکتفا نموده و آسمان بر روی پرواز‌ها به طور کامل بسته نشده است.


به هر شکل؛ هر چند از دست دادن تعدادی از هم‌وطنانمان و همچنین اتباع سایر کشورها در این حادثه تلخ و دردناک است، اما پیگیری‌های مجدانه و شفاف مقامات ایرانی در این رخداد نشان‌دهنده عزم جدی برای جبران این اتفاق و جلوگیری از تکرار آن است.


منبع: نورنیوز


انتهای پیام/4129/


انتهای پیام/

ارسال نظر
نظرات بینندگان ۰ نظر
ندا
Iran (Islamic Republic of)
جمعه ۱۳ تير ۱۳۹۹ - ۰۲:۵۵
۰
مقاله بالا رو قبول نداریم تمام تقصیرها گردن یک شخص انداخته شده و انگار فقط میخوان بگن سپاه مقصر بوده! اشتباه کرده اما چرا؟ کی باعث شده افسر پدافند اشتباهی شلیک کنه؟ اون مدت زمان وقفه ای که ارتباط پدافند قطع شده رو چی؟ ماها نسل هوشمندیم نمیشه با یه گزارش از یه مسوولباور کنیم.
قالیشویی ادیب