صفر تا صد برگزاری امتحانات و نمرهدهی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی/ برگزاری امتحان تستی برای دانشجویان دوره کارشناسی
به گزارش خبرنگار حوزه آموزشی و پژوهشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، اخیراً برخی از واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی سامانههای جداگانهای برای برگزاری امتحانات راهاندازی کردهاند تا امتحانات را برگزار کنند. در این میان واحد تهران مرکزی نیز سامانهای راهاندازی کرده تا از این طریق دانشجویان در امتحانات شرکت کنند.
از اینرو برای تشریح نحوه عملکرد این سامانه با محمد سپهری، معاون آموزشی واحد تهران مرکزی به گفتگو نشستیم. در ادامه مشروح این گفتگو را میخوانید.
آنا: سامانه دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی چگونه عمل میکند؟
سپهری: در ابتدا سامانه «سیدا هفت» که مختص واحد تهران مرکزی است، راهاندازی شد. راهنمایی برای دانشجویان تهیه شده تا نحوه استفاده از این سامانه آموزش داده شود. این راهنما را در این سایت دانشگاه بارگذاری کردیم. بارگذاری سؤالات از امروز آغاز شده تا کنترلهای نهایی صورت گیرد و در صورت بروز مشکلات احتمالی تمهیدات لازم اندیشیده شود. از امروز برای اولین بار امتحانات دانشجویان به صورت تستی از طریق این سامانه انجام میشود. سؤالات امتحانی دانشجویان در دوره کارشناسی به صورت تستی و برای دورههای دکتری و کارشناسی ارشد به صورت تشریحی است.
آنا: در این سامانه ابزارهایی برای جلوگیری از سوءاستفاده دانشجویان در نظر گرفته شده است؟
سپهری: بله. ابزارهایی گذاشته شده تا استادان بتوانند کنترلهای لازم را انجام دهند. استفاده از سامانه بسیار راحت و آسان است.
آنا: آیا دسترسی به این سامانه با گوشیهای موبایل هم فراهم شده است؟
سپهری: با موبایل هم مقدور است ولی ما توصیه کردهایم که خیلی بر موبایل تأکید نشود. اساتید مشکلی ندارند چرا که آنها باید سؤالات خود را 48 ساعت قبل از آغاز امتحان بارگذاری کنند. یعنی از الان هم میتواند برای هفته آینده سؤالات را بارگذاری کنند. منتهی تا 48 ساعت قبل حتماً باید بارگذاری کرده باشند. بنابراین الزامی ندارد که در یک زمان خاص این کار انجام شود، در هر ساعت از روز یا شب بارگذاری سؤالات امکانپذیر است. بنابراین اساتید میتوانند در خانه و سر فرصت سؤالات را بارگذاری کنند. به دانشجوها هم توصیه کردیم از کامپیوتر رومیزی و لپتاپ استفاده کنند. ضمن اینکه با موبایل هم میتوانند به سؤالات جواب دهد اما به هر حال اساس برنامه برای موبایل طراحی نشده است.
آنا: کسانی که تجهیزات لازم را نداشته باشند باید چه کنند؟
سپهری: کسانی هم که تجهیزات ندارند میتوانند از سایت دانشگاه استفاده کنند. ما سه سایت برای امتحانات در نظر گرفتیم. در هر مجتمعی این سایتها آماده هستند. برای دانشجویانی هم که کمتوان هستند و شرایط ویژه دارند، منشی میگیریم ولی باید به دانشگاه بیایند. آنهایی هم که در خانه هستند، میتوانند از منشی استفاده کنند. اگر بخواهد راحتتر باشد باید به دانشگاه بیاید.
کسانی هم که امتحان «تداخلی» دارند، یعنی دو امتحان در یک ساعت دارند، چون وقت میگذرد و برای امتحان دوم زمان کافی نیست، توصیه میکنیم که به دانشگاه بیایند. تعداد این دانشجویان کم است. تعدادشان در مجموع در چهار هفته امتحان حدود 200 نفر است. بنابراین شاید روزی پنج تا 6 نفر در دانشکدههای مختلف حضور یابند.
آنا: مجموعاً چند هزار شرکتکننده برای امتحانات برآورد کردهاید؟
سپهری: 240 هزار نفر-برگه امتحان داریم. حدود 10 هزار برگه هم برای دانشجویان دکتری است. چون آنها بهصورت «کتاب باز» امتحان میدهند و الزامی ندارند که در این سامانه باشند. منتهی از نظر زمانی، هر دانشکدهای برای خودش برنامهریزی کرده است تا بتوانند کنترلهای لازم را انجام دهند و نمره را از استاد بگیرند و زمان مشخصی برای آن در نظر گرفته شود. توصیه اساتید هم همین بود که به ما وقت بدهید تا زمان داشته باشیم.
وقتی امتحانات کتاب باز باشد، ممکن است دانشجو آماده نباشد، یک دانشجو امروز امتحان دهد، دانشجوی دیگر بگوید من 10 روز دیگر امتحان میدهم و مستندات علمی خود را میآورم. بنابراین هر دانشکده و گروهی مطابق شرایط خود با اساتید هماهنگ کردهاند که دانشکده هم بهگونهای نظارت داشته باشد و بتواند یک امتحان منصفانه برگزار کند.
احتمالاً ممکن است بعداً هم یک زمانی اختلاف نظری پیش بیاید و دانشجویی اعتراض داشته باشد باید همه امور قابل کنترل و پاسخگویی باشد. از همه اساتید هم ایمیل خواستهایم. یعنی در هر برگهای که استاد سؤال داده، یک کادر توضیحات گذاشتهایم و در آنجا گفتهایم حتماً ایمیل خودش را بگذارد تا دانشجو اگر به هر دلیلی نتوانست از طریق سامانه، پاسخنامه را ارسال کند، پاسخ سؤالات را از طریق ایمیل ارسال کند، تا 10 دقیقه بعد از امتحان دانشجویان میتوانند با استفاده از ایمیل، پاسخنامه خود را ارسال کنند.
آنا: پس در صورتی که اتفاق ناخواستهای مانند قطعی برق یا اینترنت رخ دهد، دانشجویان میتوانند پاسخهای خود را برای اساتید ارسال کنند؟
سپهری: بله منتهی باید در یک زمان خاصی این کار انجام شود. یعنی اینگونه نمیشود که امروز امتحان دهند و فردا بعدازظهر پاسخها را بفرستند. امتحان به این صورت است که وقتی دانشجویان وارد سامانه میشوند بعد از شروع امتحان، سؤالات به ترتیب میآیند و بعد از ذخیره پاسخ، سؤال بعدی نمایش داده میشود.
دانشجویان میتوانند برای هر سؤال هر چقدر که نیاز دارند زمان بگذارند و محدودیت زمانی برای تکتک سؤالات در نظر گرفته نشده و این محدودیت برای مجموعه سؤالات در نظر گرفته شده است. دانشجویان میتوانند برای یک سؤال دو دقیقه وقت بگذارد، برای سؤال دیگر 10 ثانیه یا اصلاً یک سؤالی را نمیخواهند جواب دهند، زود میتوانند از آن عبور کنند.
در امتحانات تشریحی هم اگر به هر دلیلی نتوانند تایپ کنند، با وجود دسترسی به ایمیل استاد میتوانند تا 10 دقیقه بعد از پایان زمان امتحان پاسخها را از طریق ایمیل یا واتسآپ برای اساتید ارسال کنند.
معاون آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی گفت: نمرهدهی بر اساس بخشنامههای معمول است. در مورد کارشناسی ارشد و دکتری بهطور کلی نمرهدهی فرق میکند، تقریباً همه چیز دست استاد است. ضمن اینکه اساتید هم خودشان خیلی تمایل ندارند که بیضابطه و همه چیز در اختیار خودشان باشد که بعداً اگر مسئلهای پیش آمد، ابزاری برای بررسی آنها نباشد و بگویند که در اختیار استاد بوده به هر حال وقتی رقابت هست، در نهایت ممکن است بعضیها معترض باشند.
آنا: برای جلوگیری از تقلب چه ابزارهایی را در نظر گرفتهاید؟
سپهری: تستیها راحت است به این دلیل که یکی یکی میآیند، دوم اینکه ترتیبشان فرق میکند. ما به دانشجویان اعتماد کردهایم و خودشان میدانند با خدایشان و وجدان علمیشان. ولی سعی شده که فرصتهایی که آدم وسوسه میشود،گرفته شود؛ و الّا اصل کار این است که دانشجو باید یاد بگیرد که صادقانه در امتحانات حضور پیدا کند. امتحان برای این است که دانشجویان از یک مرحلهای عبور کنند و شیوه سنجش است. در تشریحی هم باز سؤالات یکی یکی میآیند و بعد از ذخیره سؤال بعدی در دسترس قرار میگیرد. در این روش هم سعی شده دانشجویان فرصت مشورت یا نگاه به جزوه را نداشته باشند.
آنا: برای نمرهدهی چه روشی را در نظر گرفتهاید؟
سپهری: نمرهدهی بر اساس بخشنامههای معمول است. در مورد کارشناسی ارشد و دکتری بهطور کلی نمرهدهی فرق میکند، تقریباً همه چیز دست استاد است. ضمن اینکه اساتید هم خودشان خیلی تمایل ندارند که بیضابطه و همه چیز در اختیار خودشان باشد که بعداً اگر مسئلهای پیش آمد، ابزاری برای بررسی آنها نباشد و بگویند که در اختیار استاد بوده به هر حال وقتی رقابت هست، در نهایت ممکن است بعضیها معترض باشند.
بنابراین باید یک ابزار سنجش وجود داشته باشد تا بتوان از طریق آن به اعتراضها رسیدگی کرد. ولی در مورد کارشناسی، آییننامه میگوید تا 6 نمره مجموع نمرهای است که در اختیار استاد است ولی 14 نمره باید از سنجش و امتحان کسب شود. بنابراین مانند آن چیزی که وزارت علوم و جاهای دیگر اعلام کردند، نیست.
همه چیز در دست استاد نیست. اگر همه چیز دست استاد باشد، ممکن است یک استادی 350 دانشجو داشته باشد کمااینکه در دروس عمومی و معارف اسلامی اینگونه است، اگر این استاد بخواهد به 350 دانشجو نمره دهد و دستش هم باز باشد، طبیعتاً اذیت میشود. به همین دلیل یک نُرمی برای آنها تعریف شده و با استقبال اساتید هم مواجهه شده است و اساتید با این روش مشکلی ندارند. ضمن اینکه در مجموع آن چیزی که معیار قرار میگیرد و ثبت میشود، نمرهای است که استاد اعلام میکند.
انتهای پیام/4040/پ
انتهای پیام/