دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
25 خرداد 1399 - 13:00
آنا گزارش می‌دهد؛

حسرت قهرمانی آسیا 44 ساله شد/ غفلت ارکان فوتبال ایران در جام ملت‌ها

حسرت رسیدن به مقام قهرمانی جام ملت‌های آسیا برای تیم ملی فوتبال ایران 44 ساله شد.
کد خبر : 495596
57800631.jpg

به گزارش خبرنگار گروه ورزشی خبرگزاری آنا، 44 سال پیش بود که تیم ملی ایران موفق شد در خرداد سال 55، لذت قهرمانی در جام ملت‌های آسیا را برای آخرین بار حس کند. این موضوع بهانه‌ای شد تا نگاهی به کارنامه فوتبال ملی کشورمان در این رقابت‌ها داشته باشیم.


تیم ملی ایران در جام ملت‌های 2019 آسیا در دیدار نیمه‌نهایی مغلوب ژاپن شد و بار دیگر فرصت حضور در دیدار فینال را از دست داد. با وجود اینکه دیدار رده‌بندی برگزار نمی‌شود کمیته برگزاری مسابقات یوزهای ایرانی را به دلیل کسب امتیاز بیشتر نسبت به امارات به‌عنوان تیم سوم مسابقات معرفی کرد.


ایستادن تیم ملی در رتبه سوم مسابقات باعث شد تا کارلوس کی‌روش با اتکا به قراردادی که با مهدی تاج، رئیس فدراسیون فوتبال بسته بود، تقاضای دریافت پاداش 200 هزار دلاری کند و فیفا هم به سود سرمربی پرتغالی رأی داد که این موضوع باعث شد تا مسئولان فدراسیون دفاعیات خود را به فیفا ارائه کنند و این خبر نیز مطرح شده که شکایتی به دادگاه بین‌المللی حکمیت ورزش CAS ارائه شده است.


11 دوره از آخرین قهرمانی ایران در جام ملت‌ها می‌گذرد که در 6 دوره ملی‌پوشان کشورمان به جمع 4 تیم پایانی صعود کردند که 5 بار صاحب عنوان سوم شدند. جالب است که پس از کسب عنوان سوم در آخرین دوره به خاطر آنکه در جام ملت‌های 2007، 2011 و 2015 ایران پیش از مرحله نیمه‌نهایی حذف شده بود، برخی از اعضای هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال راهیابی به جمع 4 تیم در 2019 امارات را موفقیتی بزرگ دانستند.


3 قهرمانی ایران در جام ملت‌های آسیا


تیم ملی فوتبال کشورمان آخرین بار در جام ملت‌های 1976 ایران که مسابقات در تهران و تبریز برگزار شد، موفق به کسب آخرین عنوان قهرمانی خود در این رقابت‌ها شد و اگر در جام ملت‌های 2023 چین بتواند این افتخار را تکرار کند، پس از 47 سال موفق شده به مهم‌ترین عنوان قهرمانی ملی قاره کهن دست پیدا کند.


اولین قهرمانی تیم ملی ایران به جام ملت‌های آسیای 1968 برمی‌گردد که دیدارها در تهران برگزار می‌شد. تیم ملی کشورمان به ترتیب برابر تیم‌های هنگ‌کنگ، چین و برمه به پیروزی رسید تا در آخرین دیدار در 29 اردیبهشت سال 47 برابر رژیم غاصب صهیونیستی نیز برنده شود و با اقتدار به عنوان قهرمانی دست پیدا کند.


دومین قهرمانی ملی‌پوشان فوتبال ایران چهار سال بعد در کشور تایلند رقم خورد. در جام ملت‌های آسیا 1972 تیم ملی کشورمان در مرحله گروهی برابر عراق و تایلند به پیروزی رسید و راهی مرحله حذفی شد. در مرحله نیمه‌نهایی کشورمان به پیروزی دو بر یک مقابل جمهوری خمر دست یافت و در دیدار نهایی نیز برابر کره جنوبی دو بر یک به پیروزی رسید تا دومین عنوان قهرمانی را کسب کند.


آخرین قهرمانی نیز در جام ملت‌های آسیایی 1976 ایران برای کشورمان رقم خورد. ملی‌پوشان فوتبال در دور مقدماتی برابر عراق و یمن جنوبی به پیروزی رسیدند و در مرحله نیمه‌نهایی چین را 2 بر صفر مغلوب کردند و در آخرین مسابقه روز در مصاف کویت با تک‌گل علی پروین در ورزشگاه آزادی برنده شدند تا سومین قهرمانی متوالی را در قاره کهن به دست آوردند.


حسرت قهرمانی در مهم‌ترین تورنمنت آسیایی


24 خرداد 1355 آخرین قهرمانی ما در جام ملت‌ها رقم خورد و 44 سال از آن قهرمانی می‌گذرد. جالب است که در پایان آن مسابقه کارشناسان و هواداران تیم ملی معتقد بودند بازی زیبایی از سوی ملی‌پوشان انجام نشده و باید برتری پرگلی به دست می‌آوردیم؛ در حالی که آن مسابقه آخرین قهرمانی و فرصت حضور در دیدار فینال جام ملت‌ها بود و پس از آن هیچ‌گاه در میان دو تیم برتر هم قرار نگرفتیم. جای هیچ تردیدی نیست که در 44 سال گذشته بازیکنان مستعد و توانمند زیادی پیراهن تیم ملی ایران را پوشیده‌اند و تمام تلاش خود را کرده‌اند تا برنده از زمین خارج شوند و در پایان هر تورنمنت جام ملت‌ها به‌عنوان قهرمانی دست پیدا کنند؛ اما هیچ‌گاه نتوانسته‌ایم افتخاراتی که در گذشته رقم خورده را تکرار کنیم و کماکان حسرت به دل مانده‌ایم.


علت عدم موفقیت تیم ملی فوتبال ایران در جام ملت‌ها را باید در تمام ارکان فوتبال ایران جستجو کنیم. در این قضیه از تمامی رؤسای فدراسیون‌ها، اعضای هیئت رئیسه، سرمربیان و حتی بازیکنان مقصر هستند؛ چون نتوانسته‌اند از امکاناتی که داشته‌ایم به‌درستی استفاده کنند. در فاصله سال‌های 1968 تا 1976 میلادی قطعاً امکانات فوتبال ایران برتری محسوسی نسبت به بسیاری از کشورها نداشته و اینکه ما در حال حاضر از لحاظ امکانات از بسیاری کشورها عقب هستیم، توجیه نسبتاً مقبولی است اما کافی نیست.


بزرگ‌ترین ایراد را باید در مدیریت و عملکرد ضعیف سرمربیان بدانیم که نتوانسته‌اند فضایی حاصل کنند تا ما بتوانیم بر بام فوتبال آسیا بنشینیم. در حال حاضر نیز فوتبال ایران اسیر مسائل مختلف مدیریتی است و فدراسیون فوتبال بدون رئیس اداره می‌شود و اساسنامه آن نیز هنوز مورد تأیید فیفا قرار نگرفته است. این اتفاقات باعث می‌شود تا امید چندانی به کسب عنوان قهرمانی جام ملت‌های آسیا 2023 چین هم نداشته باشیم.


انتهای پیام/4048/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب