دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
18 خرداد 1399 - 10:35
در دانشگاه آزاد اسلامی کرج؛

فلز تحریمی نیکل از پسماندهای صنعتی تولید شد/ دعوت از صاحبان صنایع کشور

همکاری مشترک مرکز تحقیقات مهندسی مواد پیشرفته دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج و شرکت دانش‌بنیان مواد پژوهان گوهرفام به تولید فلز نیکل از پسماندهای صنعتی منجر شد.
کد خبر : 494194
Dr.-Hamed-Sabet.jpg

به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا از کرج، همکاری مشترک مرکز تحقیقات مهندسی مواد پیشرفته دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج و شرکت دانش‌بنیان مواد پژوهان گوهرفام به تولید فلز نیکل از پسماندهای صنعتی منجر شد. این موفقیت در حالیست که فلز نیکل مشمول شرایط تحریم است.


بیشتر بخوانید:


«نانوپوشش آبگریز» در دسترس صاحبان صنایع تولیدی و ساختمانی کشور


معاون پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج در این‌باره اظهار کرد: «پروژه حاضر با همکاری مشترک مرکز تحقیقات مهندسی مواد پیشرفته و شرکت دانش بنیان مواد پژوهان گوهر فام انجام شده و در آن فرآیند بازیابی و تولید فلز ارزشمند نیکل از پسماندهای صنعتی (کاتالیست‌های مستعمل صنایع فولاد و پتروشیمی) صورت گرفته است.»


 حامد ثابت بیان کرد: «در این پروژه تولید فلز نیکل با استفاده از فرآیندهای هیدرومتالورژی از قبیل حل‌سازی، خالص‌سازی و ربایش الکتریکی صورت گرفته است.»



وی با اشاره به استفاده گسترده کاتالیست‌ها در صنایع تصفیه و جداسازی و فرایندهای شیمیایی یادآور شد: «حدود 75 درصد فرایندهای شیمیایی به کاتالیست‌ها وابسته هستند و بازار کاتالیست‌ها سالانه پنج درصد رشد دارد.»


معاون پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج اضافه کرد: «در کاتالیست‌های پشتیبانی شده از آلومینا، زئولیت، کربن، سیلیکا، زیرکونیا یا رس به‌عنوان پایه‌ای برای فلزات کاتالیستی مانند نیکل، پلاتین، پالدیوم، مولیبدن، کبالت، مس، آهن و ... استفاده می‌شود و این کاتالیست‌ها پس از مصرف به علت ازدست‌دادن سطح تماس  یا تشکیل یک لایه سطحی از کربن، سولفور و ... مستعمل یا سمی می‌شود؛ بنابراین پس از گذشت مدتی باید کاتالیست‌های استفاده‌شده با کاتالیست‌های نو جایگزین شوند.»


ثابت توضیح داد: «با توجه به مصرف زیاد کاتالیست‌های مختلف در صنایع فولاد و پتروشیمی، سالانه میزان زیادی از این نوع کاتالیست، به‌صورت مستعمل و غیرقابل استفاده در واحدهای نام‌برده ایجاد می‌شود.»


وی تصریح کرد: «در این پروژه موفق، بازیابی فلز نیکل از کاتالیست‌های مستعمل به روش هیدرومتالورژی انجام  شده است. برای این منظور ابتدا کاتالیست‌های مستعمل بدون هیچ فرایند قبلی در یک اسید حل شده و پس از حذف ناخالصی‌ها، نیکل خالص از محلول به روش الکتروپلیتینگ (ربایش الکتریکی) به‌صورت فلزی روی کاتد بازیابی شده است.»


معاون پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج تأکید کرد: «فلز نیکل در تولید فولادهای آلیاژی، تولید سوپر آلیاژها، فلز روکش مخازن، سوخت جامد و ... مورد استفاده وسیعی داشته و به‌عنوان یک فلز استراتژیک محسوب می‌شود و اکنون واردات این فلز به کشور تحریم است.»


ثابت با دعوت از صاحبان صنایع کشور برای بهره‌مندی از این محصول ملی گفت: «اکنون خط تولید نیمه‌صنعتی محصول راه‌اندازی شده و مرکز تحقیقات مهندسی مواد پیشرفته دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج آماده عرضه فلز نیکل مورد نیاز صنایع است.»


انتهای پیام/4103/4062/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب