تحقق جهش تولید با فعالیتهای آزمایشگاهی؛ از تولید ماهیان خاویاری تا همکاری با دانشجویان و علمپژوهان
گروه استانهای خبرگزاری آنا؛ در ادامه سلسله گزارشها و گفتگوهای معرفی ظرفیتهای آزمایشگاهی و کارگاهی دانشگاه آزاد اسلامی در استانها و شهرهای مختلف بهمنظور خدمت به جامعه دانشگاهی، پژوهشی و صنعتی کشور به بررسی ظرفیتهای خدمات آزمایشگاهی و کارگاهی دانشگاه آزاد اسلامی استان گیلان بهویژه واحد رشت در گفتگو با حسین صفری پرداخته میشود.
بیشتر بخوانید:
ارائه ۲ هزار و ۴۰۰ خدمت آزمایشگاهی و کارگاهی در دانشگاه آزاد اسلامی همدان
فعالیت ۵۰۰ باب آزمایشگاه، کارگاه و مرکز تحقیقاتی در دانشگاه آزاد اسلامی آذربایجانشرقی
گفتگوی خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری آنا با حسین صفری رئیس اداره خدمات آزمایشگاهی و کارگاهی دانشگاه آزاد اسلامی استان گیلان را پی میگیریم.
آنا: با توجه به توصیه رهبر انقلاب اسلامی به مسئولان و فعالان جوان در عرصه علم و فناوری و کار آزمایشگاهی در راستای جهش تولید، ظرفیتهای آزمایشگاهی و کارگاهی دانشگاه متبوع خود را در این زمینه چگونه ارزیابی میکنید؟
صفری: با توجه به تحریمهای دشمن که موجب استفادهنکردن از برخی دستگاهها و تجهیزات بهروز خارجی در آزمایشگاهها شده، شرکتهای دانشبنیان و برخی آزمایشگاههای استان گیلان به دستگاههایی با تکنولوژی روز دنیا و پیشرفته تجهیز شدند.
واحد رشت نیز با داشتن آزمایشگاههای متعدد میتواند برای تحقق جهش تولید در زمینه صنایع خدمت فراوانی به دانشگاهیان و پیشرفت علوم آزمایشگاهی ارائه کند.
دانشگاه آزاد اسلامی مرکز «لشتنشا» دارای آزمایشگاههای پیشرفته و کاربردی در زمینههای مکانیک ضربه، مقاومت مصالح و بتن است که در استان گیلان و گاهی کشور خدماتی را در اختیار محققان قرار میدهد.
با توجه به اینکه صنایع هوا و فضا، خودرو و صنایع سنگین نیاز به استخراج مدل مادی مواد دارند در این آزمایشگاهها موفق به ساخت و تجهیز به دستگاههای پیشرفته در این زمینه شدهایم.
وجود آزمایشگاه همکار استاندارد در زمینه غذا و دارو و مرکز تحقیقات علوم شیلاتی دکتر کیوان در دانشگاه آزاد اسلامی لاهیجان، موقعیت بسیار ممتازی را در استان گیلان به وجود آورده است.
آزمایشگاه بتن، مقاومت مصالح، مکانیک خاک و تربیتبدنی واحد بندرانزلی ظرفیت درآمدزایی و ارائه خدمات مهندسی در استان گیلان، توانایی فعالیتهای تحقیقاتی و پژوهشی بروندانشگاهی و همچنین برگزاری دورههای تخصصی آزمایشگاهی را دارد و آزمایشگاه تخصصی بتن و مقاومت مصالح در واحد فومن نیز موجب حرکت در فعالیتهای تحقیقاتی دانشجویان داخل و خارج از دانشگاه در استان گیلان شده است.
آنا: چه دستگاهها و تجهیزات شاخصی در دانشگاه متبوع خود یا استان دارید که حتی میتواند برند محسوب شود؟
صفری: دستگاههای موجود در آزمایشگاه همکار استاندارد دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت اغلب از نوع پیشرفته و کمنظیر در استان گیلان است؛ در سایر آزمایشگاههای واحد رشت نیز دستگاههایی موجود است که در استان گیلان ممکن است نمونهای نداشته باشند؛ ازجمله میکروسکوپ و لوپ تحقیقاتی المپیوس با قابلیت عکسبرداری و گرفتن فیلم با کیفیت بالا، دستگاه اندازهگیری فتوسنتز، دستگاه اندازهگیری اشعه خورشید در جوامع گیاهی و ... .
دستگاهها و تجهیزات بسیار پیشرفته در سایر واحدهای دانشگاهی استان گیلان نیز وجود دارند که دستگاه تست کشش سریع با نرخ بالا، دستگاه تست فشار سریع با نرخ بالا، دستگاه هاپکینسون بار کششی و فشاری با مقاومت بسیار بالا، دستگاه تست یونیورسال 25 تن مجهز به کوره تا دمای هزار درجه سانتیگراد، دستگاه سنجش سختی سطح راکول c ازجمله آن است.
دستگاه سقوط آزاد جرم با ظرفیت 500 کیلوگرم و قابلیت آزادسازی بیش از 7 هزار و 500 ژول انرژی و اندازهگیری بارهای وارده، دستگاه شکلدهی دینامیکی هیدروفرمینگ لوله و ورق، دستگاه شکلدهی انفجاری به روش مخلوط گازها، دستگاه تفنگ گازی مجهز به اندازهگیری سرعت و بار دینامیکی در پنج سایز مختلف گلوله، دستگاه جک بتنشکن مجهز به رسم نمودار، دستگاه تست یخبندان بتن از دیگر تجهیزات پیشرفته در سایر واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی استان گیلان است.
دستگاه تست نفوذ آب در بتن، دستگاه تست نفوذ هوا در بتن، دستگاه التراسونیک با قابلیت اندازهگیری موج طولی و عرضی، دستگاه تست خردگی میلگرد در بتن و دستگاه سنجش مقاومت الکتریکی بتن در واحد لشتنشا، دستگاه کشش میلگرد تمام اتوماتیک 100 تن، دستگاه جک بتنشکن تمام اتوماتیک، دستگاه التراسونیک بتن، دستگاه سه محوری، دستگاه برش مستقیم 30 در 30 در واحد انزلی، CNC تراش، PLC زیمنس از دیگر تجهیزات پیشرفته در سایر واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی استان گیلان است.
از دیگر دستگاهها و تجهیزات پیشرفته میتوان ماشین تراش معمولی، میکروسکوپ دوربیندار، میکروسکوپ پلاریزان، الیزا، میکروسانتریفوژ یخچالدار، لایهنشانی چرخشی، کوره تونلی، کلروفیلمتر، فتوسنتز متر برگ، گاز کروماتوگرافی، HPLC، PCR، دوربین نقشهبرداری، دستگاه جذب اتمی، کجلدال و سوکسله اتوماتیک در واحد لاهیجان و ... را نام برد.
آنا: کاربرد این دستگاهها برای چه گروههای تحصیلی و پژوهشی است؟
صفری: دستگاهها و تجهیزات آزمایشگاهی موجود در دانشگاه آزاد اسلامی استان گیلان برای طیف وسیعی از گروههای تحصیلی کاربرد دارند که عبارتند از: مهندسی مکانیک، مهندسی مواد، مهندسی شیمی، مهندسی عمران، مهندسی برق، صنایع غذایی، مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی، زیستشناسی، میکروبیولوژی، گیاهشناسی، شیمی (در تمام گرایشها)، فیزیک، شیلات، امور دامی و ... .
آنا: آیا آزمایشگاههای شما به آزمایشگاه همکار استاندارد تبدیل شده است؟
صفری: در دانشگاه آزاد اسلامی استان گیلان، واحدهای رشت، لاهیجان و بندرانزلی آزمایشگاههای همکار استاندارد فعال دارند.
آنا: تاکنون چه اقداماتی برای گسترش دانش آزمایشگاهی و علمی دانشگاهتان داشتهاید؟
صفری: برای استفاده مناسب از ظرفیت آزمایشگاههای واحد رشت و خدمترسانی در استان گیلان مقدمات ساخت و تجهیز دو آزمایشگاه همکار استاندارد انجام شده و راهاندازی کلینیک گیاهپزشکی در کشاورزی برای تبدیل به کلینیک مرجع در حال انجام است.
مقالات مربوط به آزمایشگاههای دانشگاه آزاد اسلامی رشت در واحد لشتنشا هم که مستخرج از آزمایشهای صورت گرفته است، وجود دارند که محققان میتوانند از این مقالات استفاده کنند.
واحد بندرانزلی هم به اخذ مجوز مرکز مهارتآموزی فنیوحرفهای و امضای تفاهمنامه پژوهشی و آموزشی با منطقه آزاد انزلی اقدام کرده و واحد لاهیجان نیز با آموزش کارکنان و شرکت آنان در دورههای کوتاهمدت تخصصی آزمایشگاهی در داخل و خارج از دانشگاه، برگزاری کارگاههای آموزشی در هفته پژوهش از طریق آزمایشگاه ساتا و بنیاد ملی نخبگان، انعقاد طرحهای بروندانشگاهی فعالیت خود را ادامه میدهد.
آنا: با توجه به شعار سال (جهش تولید) در آزمایشگاهها و کارگاههای دانشگاه متبوعتان چه برنامههایی برای کمک به رونق و جهش تولید در سال جاری دارید؟
صفری: در صورت تخصیص بودجه مناسب آزمایشگاههای استان گیلان آمادگی کامل برای همکاری با دانشجویان، علمپژوهان و نهادهای مرتبط دارند تا شعار سال محقق شود.
تولید ماهیان خاویاری در گروه شیلات و فروش آب گرم محصول ثانویه نیروگاه برق از اقدامات واحد بندرانزلیبرای حرکت در مسیر تحقق شعار سال بوده و تلاش برای دریافت مجوز نهایی آزمایشگاه معتمد سازمان غذا و دارو نیز در رأس برنامههای واحد لاهیجان است.
آنا: در زمینه سامانههای ساها و ساتا چه فعالیتهایی داشتهاید.؟
صفری: در دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت، سامانه ساها (سامانه آزمایشگاههای همکار آزاد) و ساتا (شبکهای از آزمایشگاههای تحقیقاتی و ارائه سرویس به صنایع) فعال بوده و متقاضیان میتوانند با مراجعه به سامانه نوع خدمت مورد نظر را انتخاب کرده و در صورت رضایت برای انجام فعالیت پژوهشی خود به آزمایشگاه مربوط مراجعه کنند.
واحد بندرانزلی طی سه سال گذشته از خدمات ساها در آزمایشگاههای بتن خاک و تربیتبدنی درآمد داشته و اقدامات لازم برای عضویت در ساتا و شبکه آزمایشگاهی ریاست جمهوری به معاونت علمی ریاست جمهوری تقدیم شده است.
واحد لشتنشا در زمینه ساها تاکنون درآمدزایی داشته؛ اما موفق به انجام هیچگونه هزینهای برای کالیبراسیون یا نگهداری دستگاهها از محل درآمد نشده است. واحد لاهیجان از آزمایشگاههای ساها بهصورت محدود درآمدزایی دارد.
آنا: در زیرمجموعه آزمایشگاهی استان و واحد رشت اقداماتی علیه کرونا هم صورت گرفته است که منجر به موفقیت و تولید محصول شده باشد؟
صفری: جدا از ضدعفونی بخشهای واحدهای دانشگاهی، معابر شهری، آمادهسازی و توزیع بستههای معیشتی و بهداشتی در واحد لاهیجان، محلول ضدعفونیکننده و ماسک تنفسی تولید و اقلام تولید شده به بیمارستان پیروز لاهیجان و شبکه بهداشت آستانه اشرفیه اهدا شد.
پخش بیش از 100 لیتر مایع ضدعفونی توسط قرارگاه جهادی بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی در بیمارستان امام حسن شهرستان فومن و شفت، توزیع بیش از 200 گان محافظ پرستار در سه شبکه بهداشت شهری و روستایی، برپایی ایستگاه ضدعفونی خودروهای شخصی و عمومی توسط قرارگاه جهادی بسیج دانشجویی و گندزدایی بیش از 430 واحد منزل مسکونی، دو دانشگاه و چهار مدرسه نیز با موفقیت انجام شد.
آنا: چنانچه موضوعی درباره مبحث آزمایشگاهی دارید، توضیح بفرمایید.
صفری: ایجاد زیرساخت و توسعه فعالیتهای علمی نیاز به هزینهکرد مستمر و منظم دارد تا بستری برای شکوفایی برنامههای درازمدت و زیربنایی شود که متأسفانه در دو سال اخیر این هزینهکرد به صفر رسیده و موجب وقفه در پیشبرد اهداف استان گیلان شده است.
برای گرفتن سفارش از بیرون از دانشگاه آزاد اسلامی رشت باید محدودیت جذب نیرو برداشته شود؛چراکه الزام برای این کار برای واحدهایی که فاقد نیروهای علاقهمند و متخصص در کار با دستگاههای پیشرفته هستند، میتواند ضررهای جبرانناپذیری به بدنه آزمایشگاهی وارد کند.
انتهای پیام/4078/4062/
انتهای پیام/