امیرعبداللهیان: در صورت ادامه اقدات آمریکاییها در نشست وین شرکت نمی کنیم
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا، حسین امیرعبداللهیان در گفتگوی اختصاصی با شبکه تلویزیونی المیادین در پاسخ به این سوال که آیا در نشست وین دو شرکت می کنید یا آن را تحریم می کنید، گفت: مشارکت ما در نشست وین دو به این مساله ارتباط دارد که این نشست یک نشست واقعی و متکی به نظر ملت سوریه باشد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، وی افزود: اما اگر در ماورای این نشست قرار باشد بدون هماهنگی قبلی با همه شرکت کنندگان در این نشست برخی دیدارها صورت بگیرد،> ما ترجیح می دهیم تنها در نشستی شرکت کنیم که واقعی باشد و سازمان ملل متحد در برگزاری آن نقش اساسی داشته باشد و تحت نظارت این سازمان صورت گیرد. ما ترجیح می دهیم در نشستی شرکت کنیم که حقوق ملت سوریه حفظ شود.
امیرعبدالهیان گفت: ما اخباری داریم که حاکی از آن است که در نشست آتی وین بدون مشورت و هماهنگی با همه طرف ها، احتمال دارد نشست های مقدماتی برگزار شود. از این رو ما با برگزاری هرگونه نشست مقدماتی آن هم بدون مشارکت همه کشورهای موثر در این نشست که از قبل بر سر حضور آن ها توافق صورت گرفته است موافقت نمی کنیم و خارج از چارچوب بندهای نه گانه بیانیه ای که دو هفته پیش در وین صادر شد و وزرای خارجه شرکت کننده در آن نشست با آن موافقت کردند هیچ گونه اقدامی را نمی پذیریم.
امیرعبدالهیان تصریح کرد: محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران بر اساس برنامه از پیش تنظیم شده برای همراهی رئیس جمهور محترم باید راهی قاره اروپا باشد. از این رو مساله مشارکت در نشست وین دو یا عدم مشارکت در این نشست در دست بررسی است. مشارکت یا عدم مشارکت ما در این مرحله از نشست وین به برخورد دیگر طرف ها با این نشست بستگی دارد و همچنین به اثبات اینکه طرف های مختلف حاضر در این نشست دارای دیدگاه های مثبت و واقعی درمورد نشست وین باشند بستگی دارد.
وی افزود: در نتیجه هیچ یک از بازیگران این عرصه نباید به صورت خودسرانه اقدام کنند. اگر کشوری بخواهد خودسرانه و خارج از توافقی که در نشست گذشته وین صورت گرفته است اقدام بکند و دست به دیدارهای جانبی بزند یا بخواهد مزاحمتی برای روند طبیعی این نشست ایجاد کند باید بگوییم که ما حاضر نیستیم تحت هیچ شرایطی در این نشست شرکت کنیم.
معاون وزیر امور خارجه بیان کرد: ما اطلاعاتی کسب کرده ایم که این اطلاعات تایید می کند طرف آمریکایی به همراه برخی کشورها به دنبال این هستند که بدون گرفتن نظرات دیگر کشورها ترتیباتی را برای نشست تنظیم کنند. ما هیچ ترتیباتی خارج از توافق نشست وین یک را برای گفتگوهای حاشیه ای و گفتگوهای پشت پرده نمی پذیریم و فقط در نشست وین دو در صورتی شرکت خواهیم کرد که تمام توافقات وین یک در نشست وین دو مورد بحث قرار بگیرد و هرگونه تصمیمی حتی در مورد جزئیات باید با حضور و مشورت همه طرف های ذی ربط انجام شود. اما اینکه ایران شرکت می کند یا نه و اینکه وزیر خارجه ایران در نشست وین دو شرکت می کند یا نه همه این مسائل به این بستگی دارد که مطمئن شویم که نشست وین دو با مشورت همه طرف ها صورت می گیرد و قبل از آن هیچ نشست محرمانه و خارج از توافقی تشکیل نشود.
امیرعبدالهیان خاطرنشان کرد: در یک هفته گذشته آمریکا و برخی کشورها بدون اینکه نظر سایر شرکت کنندگان در نشست وین یک را بگیرند در خصوص تشکیل یکسری کمیته ها با یکدیگر مشورت داشته اند و تصمیم هایی گرفته اند که ما این تصمیم ها را نمی پذیریم. اگر آمریکا بخواهد به این صورت عمل کند نشست وین دو برای حل سیاسی بحران سوریه در این مسیر سازنده نخواهد بود. اما چنانچه همه چیز بر اساس تصمیم هایی باشد که در نشست وین یک گرفته شد و امور بر مبنای نقش آفرینی سازمان ملل متحد پیش رود و به نظر مردم سوریه توجه شود، جمهوری اسلامی ایران موضوع را مورد بررسی قرار می دهد.
وی در پاسخ به این سوال شبکه تلویزیونی المیادین که پرسید شما از مسکو می آیید نظر مقامات مسکو درباره مطالبی که شما بیان می کنید چیست؟ گفت: ما با مسکو دارای دیدگاه های مشترکی در خصوص وضع سوریه هستیم. گفتگوهای مفید و سازنده ای با نماینده ویژه رئیس جمهور روسیه در امور خاورمیانه داشتیم و در مورد مسائل مختلف منطقه از جمله مسائل فلسطین و انتفاضه سوم فلسطینیان، اوضاع یمن، مسائل سوریه و وضع منطقه خاورمیانه و خلیج فارس گفتگو کردیم.
معاون عربی و آفریقای وزیر امور خارجه گفت: در خصوص ارائه راه حل سیاسی برای بحران سوریه در نشست وین دو، تبادل نظر داشتیم. ما تاکید کردیم که هیچ تصویبی خارج از چارچوب نشست وین و بدون حضور یکایک شرکت کنندگان در جلسه نباید اتخاذ شود. ما به دوستانمان در مسکو صراحتاً اعلام کردیم اگر آمریکا و برخی بازیگران بخواهند خارج از قاعده مورد توافق بازی دیگری را ارائه دهند ما با آن بازی همراهی نخواهیم کرد. ما با هرکسی همراهی خواهیم کرد که در چارچوب حقوق بین الملل باشد و به اراده ملت سوریه احترام بگذارد و از سوریه در زمینه مبارزه با تروریسم حمایت واقعی بکند. ما همچنین معتقدیم که تنها راه برای حل بحران سوریه راه حل سیاسی است.
وی ادامه داد: مایلم صراحتاً بگویم برای همه بازیگران، کشورهای منطقه و فرامنطقه ای، حضور ایران در نشست وین یک فرصت طلایی و مهمی بود. نشستن همه بازیگران منطقه ای و بین المللی که در عرصه سوریه تاثیرگذار بودند بر سر یک میز در نشست وین یک و با حضور نماینده سازمان ملل متحد در امور سوریه، فرصت کم نظیری ایجاد کرد. اگر آمریکایی ها بخواهند برخی خطاها را مرتکب شوند و از نشست وین دو سوءاستفاده بکنند جمهوری اسلامی ایران در چنین نشستی شرکت نخواهد کرد .
وی تصریح کرد: برای ایجاد راه حلی برای بحران سوریه چهار ایده و طرح روی میز وجود دارد. ایده نخست مربوط به پیشنهادهای استفان دی میستورا نماینده ویژه سازمان ملل در سوریه است. طرح دی میستورا مجموع ایده هایی است که هم نکات مثبت دارد و هم نکات منفی دارد. ایده دوم مربوط به جمهوری اسلامی ایران است که در مورد آن ما با طرف های مختلف گفتگو کرده ایم و بویژه در این ایده ها مهم بود که نقطه نظرات حکومت سوریه را نیز داشته باشیم و بتوانیم با یک طرح سیاسی واقع بینانه کار را پیش ببریم. در نشست وین یک طرف آمریکایی ورقه ای ارائه کرد که این ورقه که مورد مناقشات فراوان قرار گرفت و همچنان ورقه مورد نظر آمریکا هم مطرح است. در عین حال دوستان ما در مسکو نیز ایده هایی را مطرح کرده اند که ما روز گذشته با میخائیل باگدانوف معاون وزیر خارجه روسیه در خصوص این ایده ها گفتگو کردیم. ایده های تهران و مسکو در خصوص ایجاد راه حل سیاسی برای بحران سوریه کاملاً مشترک است. در چگونگی پیگیری اهداف هم نزدیک به هم هست.
وی تأکید کرد: ما در آینده نزدیک جزئیات بیشتر ایده های دوستانمان در مسکو را بررسی می کنیم.
در نشست وین فاصله زیادی میان دیدگاه های طرف های شرکت کننده در این نشست وجود داشت. برخی از کشورها از جمله عربستان سعودی به صورت غیر دموکراتیک و غیرقابل قبولی به صراحت می گفتند که ما آماده نیستیم که بشار اسد در یک روند انتخاباتی تعیین وضعیت شود. وزیر خارجه عربستان اصرار داشت که بشار اسد بدون توجه به انتخابات باید از قدرت کنار برود.
انتهای پیام/