دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
01 خرداد 1399 - 14:02
آزادی قدس؛ صبح قریب 10/ یادداشت؛ رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی؛

آرمان قدس شریف و تغییر معادلات جهانی در پساکرونا

اهتمام به‌روز قدس، به‌مثابه پاسداشت نظام معنایی منطبق باارزش‌های الهی در گستره جوامع جهانی است.
کد خبر : 491286
IMG_20200522_115324_081.jpg

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، در عصری به سر می‌بریم که ویروس کرونا، مهمان ناخوانده مردم سراسر جهان شده است و ابعاد مختلف بهداشت و سلامت و اقتصاد و سیاست جوامع بشری را تحت تأثیر قرار داده است.


روز جهانی قدس که با اندیشه‌های متعالی امام راحل (ره) در جهان اسلام مطرح گردید، از تأثیرات این ویروس منحوس در امان نبوده است، لذا به علت شیوع ویروس کرونا، روز قدس امسال، متفاوت‌تر از سال‌های گذشته برگزار خواهد شد.


در این میان لزوم واکاوی آیندهٔ آرمان قدس شریف، به‌ویژه پس از تضعیف ساختارهای اجتماعی و اقتصادی غرب پس از ناکارآمدی در مقابله با کرونا و ایجاد تغییرات اساسی معادلات جهانی در دوران پساکرونا، غیرقابل‌انکار است.


در وهله نخست باید گفت برخی تجلی‌های الهی، خاص و منطبق بر تکوین است که باید به آن یوم‌الله اطلاق نمود؛ چراکه جهان را دچار تغییر و دگرگونی خواهد کرد، از این رهگذر خدامحوری، زمان را برای ما بسط خواهد داد و یوم‌الله به علت تجلیات الهی، از مکانت خارج می‌شود و در زمان بسط پیدا می‌کند، این‌گونه است که شب قدر، شب تجلی الهی، از هزار ماه برتر است.


دراین‌بین روز جهانی قدس، یوم‌الله و ازجمله روزهای خاص تجلی خداوند به شمار می‌رود که جهان را تغییر می‌دهد، و به تعبیر امام خمینی (ره): «روز قدس یک روز جهانی است. روزی نیست که فقط اختصاص به قدس داشته باشد. روز مقابله مستضعفین با مستکبرین است، روزی است که باید سرنوشت ملت‌های مستضعف معلوم شود».


تأمل در کلام نورانی امام راحل نشان می‌دهد که ظهور و تجلی روز جهانی قدس در آخرین جمعه ماه مبارک رمضان هرسال، در وهله نخست زمان را بسط می‌دهد و نظام معنایی جدید (بخوانید جهان پدیداری) به نفع مستضعفان جهان رقم می‌زند، سپس نظام کنشی منبعث از سرمایهٔ اجتماعی و منطبق بر ارزش‌های الهی از قبیل ایثار و مقاومت، شهادت‌طلبی و آخرت‌گرایی را شکل می‌دهد.


لذا اهتمام به‌روز قدس، به‌مثابه پاسداشت نظام معنایی منطبق باارزش‌های الهی در گستره جوامع جهانی است. از این رهگذر شهادت مظلومانه سردار سلیمانی، را نیز باید یوم‌الله دانست چراکه حرکت مذبوحانه آمریکا در ترور سردار سلیمانی، اوج فروپاشی آمریکا و متحدانش و شکل‌گیری واقعی امت اسلامی در جغرافیای جهان اسلام بر مبنای آزادی قدس شریف، طنین‌انداز نمود؛ درنتیجه منطقه غرب آسیا، به‌ویژه پس از بحران اخیر کرونا در جهان، از لوث وجود آمریکا و متحدان غربی- عربی-عبری پاک خواهد شد.


از سوی دیگر نباید فراموش نمود نظم نوین جهانی غرب در جهان پساکرونا به‌شدت در حال فروپاشی است؛ چراکه ناکامی غرب تعین یافته در مواجهه با ویروس کرونا، در عمل به فروپاشی ساحت اقتصادی و اجتماعی و سیاسی غرب و فروریختن هیمنه ابرقدرتی آمریکا و متحدانش منتهی شده است.


همچنین ویروس کرونا، تشدید بحران‌های دولت‌های غرب‌گرا در جهان، به‌ویژه افزایش بحران‌های رژیم‌های ظالم منطقه‌ای را شکل خواهد داد؛ چراکه فقدان سرمایه اجتماعی در این کشورها، مواجهه با بحران‌هایی هم چون ویروس کرونا را به علت غفلت از ظرفیت‌های درونی با مخاطرات جدی مواجه کرده است.


گرفتاری‌های بحران کرونا در غرب و شرق در حالی است که مردم مظلوم فلسطین، به‌ویژه مردم مقاوم غزه به سبب تحمل محاصره 13 ساله و مقاومت بی‌امان در برابر فشارهای متعدد نظامی، اقتصادی و سیاسی، به علت سرمایه اجتماعی عظیم خود در مقاومت مردمی در برابر دشمن، این بار در مواجهه با ویروس کرونا نیز علیرغم کمبود امکانات و ملزومات بهداشتی، نه به فرسایش؛ بلکه به ورزیدگی خواهد رسید.


این مسئله نشان می‌دهد واپس‌گرایی و فروپاشی برای نظم تعین یافته غرب، حقیقتی انکارناپذیر است، همان‌گونه که ارتقای ساختار در حال استقرار و استحکام مردم مقاوم فلسطین در پساکرونا، به علت اصرار بر بومی‌گرایی و استقلال معرفتی و استفاده از ظرفیت‌های درونی در مقابله با دشمن اجتناب‌ناپذیر خواهد بود.


این مهم، یعنی «آرمان قدس شریف» در جهان پساکرونا نه‌تنها رنگ و بوی فرسایش و استیصال را به خود نخواهد گرفت بلکه جبهه مقاومت عزم خود را برای نابودی قطعی رژیم منحوس اسرائیل و آزادی قدس شریف جزم خواهد کرد.


*محمدحسین مختاری رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی و استاد خارج فقه و اصول حوزه علمیه قم


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب