نقدی بر اظهارات سلطانیفر؛ از صحبتهای چالشی اساسنامه فدراسیونهای ورزشی تا خصوصیسازی استقلال و پرسپولیس
به گزارش خبرنگار گروه ورزشی خبرگزاری آنا، وزیر ورزش و جوانان در تازهترین صحبتهای خود درمورد اصلاح اساسنامه فدراسیونهای ورزشی و کمیته ملی المپیک و پارالمپیک، صحبت کرده و گفته است: چابک سازی ساختار وزارتخانه و اصلاح تعاملات مالی، اداری، تشکیلاتی و مدیریتی در این وزارتخانه انجام شده است و امروز سیزده، چهارده نفر از مدیران کل استانی بین ۳۳ تا ۴۵ ساله هستند که درواقع این مدیران، تیم مدیریتی آینده وزارت ورزش و جوانان هستند.
اصلاح اساسنامه فدراسیونهای ورزشی دستاورد وزارتخانه فعلی نیست
اما نکته قابل توجه این است که هنوز اصلاح اساسنامه فدراسیونهای ورزشی ابلاغ نشده است و ضمن اینکه اصلاح این اساسنامه تنها به زمان سلطانیفر برنمیگردد و در دوره گودرزی هم در دستور کار بوده است اما هیچ زمانی نهایی نشده است. وزیر سابق ورزش و جوانان اساسنامه فدراسیونهای ورزشی را اصلاح کرد و آن را به هیئت دولت ارجاع داد اما اتفاقی نیفتاد. حتی خصوصیسازی استقلال و پرسپولیس هم در زمان گودرزی پیگیری شد؛ اما هیچوقت به نتیجه نرسید. بنابراین نمیتوانیم بگوییم اصلاح اساسنامه فدراسیونهای ورزشی دستاورد وزارتخانه فعلی است بلکه از گذشته بوده است و ضمن اینکه هنوز این اساسنامه ابلاغ نشده است. اساسنامه فدراسیونهای ورزشی به دلیل برخی ایرادات قانونی از سوی شورای نگهبان هنوز ابلاغ نهایی نشده است.
میانگین سنی مدیران وزارت ورزش و جوانان بالاست
موضوع دیگری که وزیر ورزش و جوانان به آن اشاره کرد بحث جوانگرایی در وزارتخانه ورزش و جوانان بوده است. در حالی که به اعتقاد خیلی از اهالی ورزش جوانگرایی در این وزارتخانه چندان به چشم نمیخورد؛ در حال حاضر به غیر از علینژاد و تمامی معاونین وزیر ورزش میانگین سنی بالایی دارند و هیچ کدام در رده جوانان نیستند. همچنین میانگین سنی مدیران ستادی در وزارت ورزش هم بالاست و به هیچ عنوان نمیتوانیم بگوییم جوانگرایی در این وزارتخانه به اجرا درآمده است. این مسائل همگی جای سؤال دارد. یکی از ایرادهای همیشگی به وزارت ورزش و جوانان این است که با وجود اینکه این وزارتخانه متولی امور جوانان است اما در بدنه مدیریتی خود از جوانان استفاده نمیکند. بحث تخصص در وزارتخانه یک موضوع چالشبرانگیز است و اینکه آیا افرادی که در این مجموعه پستهای کلیدی را برعهده دارد آیا تخصص کافی را دارند و تحصیلات مرتبط با ورزش دارند؟!
27 صدم ارزش افزوده در زمان گودرزی هم بوده است!
وزیر ورزش و جوانان همچنین قانون ۲۷ صدم درصد از ٩ درصد از اعتبارات مالیات بر ارزش افزوده برای ورزش را اتفاقی بزرگ یاد کرده است و گفت: اگرچه در یکی دو سال گذشته به خاطر مسائل مالی که به دلیل تحریمهای ناعادلانه، کشور با آن مواجه شده و محدودیت منابع درآمدی، نتوانستهایم از تخصیص کامل آن استفاده کنیم ولی با این قانون، بنیان بسیار خوبی گذاشته شده است و چنانچه این شرایط تحریمی و کرونا را پشت سر بگذاریم این سهمیه و عددی که در قانون اصلی مالیاتی درج و تصویبشده میتواند کمک زیادی به اجرای پروژههای مختلف و تأمین نیازهای هیئتهای ورزشی داشته باشد . این در حالی است که 27 صدم ارزش افزوده از زمان گودرزی وزیر سابق ورزش و جوانان پیگیری شده بود و مربوط به دوره کنونی نیست.
نتایج کاروان ایران در دوره سلطانیفر رضایتبخش نبود
وزیر ورزش و جوانان در بخش دیگری از صحبتها خود به نتایج کسب شده در ورزش ایران در چند سال اخیر اشاره کرد و گفته است: در طی دو سال گذشته، صدها مدال طلا در کاراته ، تکواندو ، کشتی و ووشو بدست آمده و در ووشو هم دو بار در حضور چین قهرمان جهان شدهایم و روند کسب سهمیهها هم برای المپیک خوب بوده است.این در حالی است که به اعتقاد خیلی از اهالی ورزش در بحث نتیجهگیری در المپیک ریو کاروان ورزشی ایران نتایج ضعیفی کسب کرد. در بازیهای آسیایی 2018 هم اگر برخی رشتهها مثل ووشو و پنجاب سیلاب نبود، نتایج به دست آمده در این بازیها هم چندان قابل قبول نبود. بنابراین نمیتوان گفت در دوره ریاست سلطانیفر عملکرد کاروان ایران درخشان بوده است.
چرا هماکنون مدیران سرخابی به دادگاه اعزام میشوند؟
بحث خصوصیسازی دو باشگاه استقلال و پرسپولیس هم یکی از مسائل چالشی در وزارت ورزش و جوانان است؛ به گفته وزیر ورزش سرخابیها از شهریورماه وارد بورس میشوند؛ این در حالی است که مدیریت سرخابیها بسیار چالشی است و همیشه حرف و حدیث در آن بوده است.اگر واقعاً عملکرد مدیران این باشگاه شفاف و قابل قبول بود چرا هماکنون مدیران سرخابی به دادگاه اعزام میشوند؟ این نشان میدهد که فساد در این دو باشگاه زیاد بوده است و بیشترین حجم بدهی استقلال و پرسپولیس در دوران مدیریت سلطانیفر اتفاق افتاده است. دخالت مستقیم وزیر ورزش در امور این دو باشگاه و فدراسیون فوتبال کاملاً محرز شده است.به عنوان مثال سامانه 3090 یکی از چالشبرانگیرترین مسائل در وزارت ورزش و جوانان است که در مورد هزینههای آن تاکنون هیچگونه شفافسازی صورت نگرفته است.
حق بخش سالهاست در بودجه کشور بوده است!
وزیر ورزش و جوانان در صحبتها خود به نکته جالب توجهی اشاره کرده است؛ او مدعی است که حق بخش در بودجه کشور نبوده است و این وزارتخانه توانسته است حق پخش را در قالب تبصرهای در بودجه ۹۹ با بهره ۳۰ درصد وزارت ورزش و جوانان و ۷۰ درصد صداوسیما بگنجاند. در ابلاغیه برنامه و بودجه برای ما آمد که بالاخره فرایند اجرایی شدن آن در حال انجام است. این در حالی است که حق پخش از گذشته تا به الان بوده است و ادعای سلطانیفر مبنی بر اینکه این موضوع را در بودجه آوردند، درست نیست چرا که این مسئله در گذشته وجود داشته است و قبلاً هم سهمی به وزارت ورزش و باشگاهها اختصاص داده میشده است؛ اما اینکه چقدر تخصیص پیدا کرده و به وزارت ورزش چه مقدار پول داده میشده است هیچ زمانی مشخص نبوده است.
سلطانیفر در صحبتهایش مطرح کرده است: «یکی از مشکلات ورزش کشور دلالی و واسطهگری و زد و بندهای پشت پرده است که کشف آن فقط در توان وزارت ورزش و جوانان نیست. بنابراین با توجه به اینکه عزم جلوگیری از فساد وجود دارد به وزیر محترم اطلاعات نامه نوشتم از طرفی وزارت اطلاعات واقعاً در این ٦ سال نهایت همکاری و پشتیبانی را داشته است و در این زمینه پشتیبانی دستگاه قضا هم وجود دارد و انشاءالله یادگاری خوبی در مبارزه با فساد بگذاریم.» این در حالی است که متأسفانه دخالتهای بیمورد وزارت ورزش در دو باشگاه استقلال و پرسپولیس اثرات سوء بر جای گذاشته است و هماکنون این دو باشگاه بدهیهایی زیادی برعهده دولت گذاشتهاند و وزیر ورزش و جوانان باید بهعنوان متولی ورزش در دوره ریاست خود پاسخگوی این بدهیها باشد. اگرچه بدهی سنگین فدراسیون فوتبال به ویلموتس هم مورد بسیار مهمی است که وزارت ورزش قطعا در آن نقش اساسی را ایفا کرد.
در عرض چهار سال چطور به رشد 20 درصدی ورزش همگانی رسیدیم؟!
بدون شک یکی از وظایف اصلی وزارت ورزش و جوانان در بحث ورزش همگانی است؛ وزارت ورزش و جوانان بهعنوان متولی باید بحث ورزش همگانی را برای مردم جامعه فراهم کند؛ اما متأسفانه در این سالها تنها آمارسازی صورت گرفته شده است. در بحث همگانی تنها آمارسازی داریم. در تحقیقات عنوان شده است 20 درصد رشد جامعه سرانه ورزش همگانی به مردم اختصاص داده میشود این در حالی است که بعد از انقلاب تنها 10 درصد مردم ورزش همگانی میکردند و حالا سوال این است که چطور میشود در عرض چهار سال به رشد 20 برسیم؟!
این سوال وجود دارد آیا ما در طول این مدت فرهنگسازی قوی انجام دادهایم که آمار ورزش همگانی کشور را توسعه دهیم؟! این نشاندهنده عدم شفافسازی است و ربطی به توسعه ورزش همگانی و مطابق با استانداردهای بهداشت جهانی ندارد. در بحث مسابقات جام خوشهچین هم که مربوط به ورزش همگانی است ایرادهای جدی وارد شده است و حتی رئیس فدراسیون روستایی و عشایری هم در این زمینه بارها صحبت کرده است که این نحوه برگزاری مسابقات ایرادات زیادی داشته است و نفرات زیادی که در این مسابقه شرکت کردهاند حتی روستایی نبودهاند و برای جامعه شهری بودند. شاید فرد مورد نظر روستازاده باشد؛ اما ساکن شهر بوده ولی در این مسابقات شرکت کرده است که خروجی ندارد و تنها هزینه شده است.
افراد جوان تجربه مدیریتی ندارند
سلطانی فر با بیان اینکه علاوه بر جوانگرایی در بدنه مدیریتی ستاد، در فدراسیونها هم این موضوع پیگیری شده است و عنوان کرد کسانی که در فدراسیونها به کار مشغول بودند با سابقه بالای یکی پس از دیگری جای خود را به جوانان دادند. وزیر ورزش مدعی است که برخی فدراسیونهای ورزشی رئیس جوان دارند که اتفاقاً اکثر جامعه ورزش به این موضوع معترضند چرا که افرادی که روی کار آمدند هیچکدام تجربه کافی مدیریتی ندارند و طبق آییننامهای که نحوه رئیس فدراسیون توسط وزیر ورزش ابلاغ شده است، رعایت نکردند. به عنوان مثال در فدراسیون هندبال رئیس جوان این فدراسیون هیچ سابقه مدیریتی نداشته است اما تأیید صلاحیت شده است.
مدیران جوانی که روی کار آمدند، هیچکدام دستاورد خوبی برای ورزش ایران نداشتند. در فدراسیون قایقرانی، هندبال، سهگانه یا حتی در فدراسیون جودو، مدیران آنها چه نتایجی کسب کردند و چه آوردهای برای ورزش داشتند؟ متأسفانه در فدراسیون جودو به خاطر عدم ارتباط درست میراسماعیلی با فدراسیونهای جهانی و نهادهای بینالمللی مثل کمیته بینالمللی المپیک، جودو با محرومیت مواجه شد. پاکدل به عنوان رئیس فدراسیون هندبال تاکنون یک حامی مالی برخلاف وعدههایی که داده بود نتوانسته جذب کند. تا حدی که به خاطر نبود منابع مالی حتی تیم بانوان را به مسابقات اعزام نکردند یا تیم ملی بزرگسالان یک اردوی تدارکاتی خوب نداشتند. بازیکنان تیم ملی هندبال حتی در مسابقات سال گذشته از نظر پوشش و لباس هم با مشکل روبهرو بودند؛ بهطوریکه در هتل، بازیکنان به خاطر پوششهای متفاوت تیم ملی مورد بحث دیگر کشورها قرار گرفتند.
در فدراسیون قایقرانی هم که ریاست آن به یک رئیس جوان سپرده شده است، تاکنون یک اردوی برونمرزی برگزار نشده است. در واقع تمامی این مدیران جوانی که روی کار آمده بودند هیچکدام تجربه مدیریتی ندارند و این در حالی است که این موضوع برخلاف آییننامه انتخاب رئیس فدراسیون است. متأسفانه هیچکدام از این مدیران جوان نتوانستند تأمین اعتبار کنند و برای فدراسیونهای مورد نظر حامی مالی جذب کنند.
در این شرایط اقتصادی اگر رئیس فدراسیون نتواند منابع مالی جذب کند، قطعاً در آینده به مشکل برمیخورد و نمیتواند نتایج درخشانی کسب کند. پس نمیتوان گفت رئیس فدراسیون تنها از بودجه وزارت ورزش استفاده و امور را مدیریت کند. این موضوع برای دوران گذشته بوده و با شرایط اقتصادی جامعه ما همخوانی ندارد. طبق آییننامه رئیس فدراسیون باید سابقه مدیریت به مدت چهار سال داشته باشد؛ اما هیچکدام از رؤسای جوان فدراسیونهای ورزشی این سابقه را نداشتند. این نشان میدهد که مدیریتی صحیح صورت نگرفته است و آییننامهای که در زمان سلطانیفر برای انتخاب رؤسای فدراسیونهای ورزشی ابلاغ شده است هیچکدام اجرایی نشده است.
در تاریخ ورزش هیچ زمانی به وزیر فحاشی نمیشد!
در تاریخ ورزش کشور هیچ زمانی در ورزشگاهها هواداران به وزیر ورزش فحاشی نمیکردند. در چه تاریخی از ورزش کشور هواداران جلوی وزارت ورزش تجمع میکردند که در نهایت توسط نیروهای انتظامی آنها متفرق شدند؟ متأسفانه در دوره ریاست سلطانیفر این اتفاق بارها دیده شد. البته در گذشته مواردی بوده است که ورزشکاران به هر دلیلی اعتراض میکردند که در وزارت ورزش یا دفتر امور مشترک فدراسیونهای ورزشی جلسه برگزار میشد و به مشکلات آنها رسیدگی میکردند؛ اما هیچ زمانی شاهد این نبودیم که یک جامعه وسیعی از تماشاگران جلوی وزارت ورزش و جوانان تجمع کنند و علیه شخص اول ورزش ایران شعار سر دهند یا در جلوی دو باشگاه استقلال و پرسپولیس هم همین شرایط به وجود بیاید و به وزیر ورزش توهین کنند.
متأسفانه در استادیومها کار فرهنگی در حوزه ورزش انجام نشده است. آیا جو استادیومها نسبت به گذشته بهتر شده است؟ اگر کار فرهنگی در وزارت ورزش انجام شده است، کدام موارد بوده است؟! متأسفانه در حوزه جوانان هم وزارت ورزش تنها شعار میدهد و هیچ کار اجرایی انجام نمیدهد. هنوز تسهیلات به جوانان یا بحث وام ازدواج، مشکلات رایج آنهاست. ما در حوزه جوانان به غیر از برگزاری چند جشنواره که بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد کاری انجام ندادهایم.در بحث اشتغال جوانان و مسکن هیچ کار تأثیرگذاری انجام نشده است.
در فدراسیون گلف رئیس جوان این مجموعه تاکنون چه آوردهای برای این رشته داشته است؟ عزیزی حداقل 20 شرکت را به عنوان حامی مالی در برنامههای خود معرفی کرده بود اما اکنون کدام یک از این شرکتها حامی مالی این فدراسیون شدند؟ به گفته بسیاری از کارشناسان ورزش و مخصوصاً کارکنان و مدیران ورزش، سیاسیترین دوره تاریخ ورزش کشور در زمان سلطانیفر رقم خورده است. افراد بر اساس منصبها و زد و بندهای سیاسی روی کار آمدند. مدیران خارج از دستگاه وزارت ورزش باعث بیانگیزگی کارکنان شده است و چطور توقع تربیت مدیر در این وزارتخانه داشته باشیم؟!
سلطانیفر اگر به نیروی جوان و متخصص اعتقاد دارد چرا افرادی که طبق بخشنامه شورای عالی اداری که رئیس جمهور آن را ابلاغ کرده بود در تربیت مدیران از سوی سازمان اداری استخدامی موفق شدند و این دوره را طی کنند اما به خدمت گرفته نشدند؛ از بین ۴۴۳ نفر تنها ۴۳ نفر موفق شدند از کل دستگاههای اجرایی این دوره را با موفقیت طی کنند. چهار نفر از وزارت ورزش و جوانان در این دور حضور داشتند. چطور می شود وزیر ورزش و جوانان از هیچ کدام از این نفرات در سمت مدیریتی استفاده نکردند؟! اگر واقعاً اعتقاد به جوانگرایی در وزارتخانه داشتند قطعاً از بین افرادی که این دوره را با موفقیت طی کردند؛ بر اساس مصوبه دستگاههای اجرایی این افراد را در اولویت قرار دهند. چرا تنها از افراد سیاسی بیرون از دستگاه استفاده شده است.
انتهای پیام/
انتهای پیام/