دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
22 ارديبهشت 1399 - 21:27

علت گرانی سکه بورسی نسبت به سکه بازار چیست؟

صرافی‌ها معتقدند حضور بانک‌ها در بورس و خرید سکه با حدود ۵۰۰ هزار تومان بالاتر از بازار آزاد سبب شده که مردم اقدام به خرید سکه از صرافی‌ها و عرضه آن‌ها در بورس کنند که این کار سبب افزایش قیمت سکه شده است.
کد خبر : 489144
coins.jpg

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، در این باره حسن کاظم زاده، کارشناس بازار سرمایه و مدیر سابق یکی از صندوق‌های طلا، درمورد روند شکل گرفته در بازار گواهی سپرده کالایی سکه طلا و مقصر دانستن بانک‌های خزانه گواهی سپرده سکه طلا در پیشی گرفتن قیمت‌ها در بورس نسبت به بازار آزاد توضیح داد: مقصر دانستن چهار بانک خزانه سکه طلا در بازار گواهی سپرده سکه یا بورس به هیچ عنوان منطقی و درست نیست؛ چراکه در این بازار، بانک‌ها صرفا نقش انباردار را ایفا و همانند یک گاو صندوق بزرگ فقط از دارایی سپرده گذاران سکه حفاظت و نگهداری و در قبال ارایه این خدمات کارمزد دریافت می‌کنند. بورس نیز فقط بستر معاملاتی لازم را فراهم کرده و نقشی در افزایش یا کاهش قیمت‌ها ندارد.


رشد تقاضا در پی انتظارات تورمی


وی در مورد علل سبقت قیمت سکه بورسی نسبت به بازار نقدی توضیح داد: یکی از مهم‌ترین دلایل بروز این شرایط، آن است که تمایل به سرمایه گذاری روی دارایی‌های مختلف همچون ملک، خودرو، سهام و نیز طلا افزایش یافته و انتظارات تورمی موجود در جامعه تقاضای سرمایه گذاران را تحت تاثیر قرار داده است؛ به طوری که قیمت‌ها در بورس با واقعیت‌ها و انتظارات تورمی حاکم بر اقتصاد کشور انطباق دارد.


این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: افزون بر تمایل به سرمایه گذاری روی دارایی‌های تورمی، درصد قابل توجهی از نقدینگی سرگردان در جامعه طی ماه‌های اخیر به سمت بورس سوق پیدا کرده که بخشی از این منابع ورودی به بازار سرمایه به سرمایه‌گذاری در بازار طلا و گواهی سپرده سکه اختصاص پیدا کرد و موجب رشد تقاضا در این بازار شد.


اطمینان در معاملات و سهولت دسترسی


کاظم زاده یکی از مهم‌ترین دلایل اقبال از خرید سکه در بورس نسبت به بازار نقدی را سهولت در انجام معامله به صورت آنلاین و عدم نیاز به مراجعه حضوری اعلام کرد و افزود: معامله‌گران گواهی سپرده سکه ضمن راحتی انجام معامله به صورت آنلاین، از بابت خرید سکه واقعی و تقلبی نبودن آن اطمینان خاطر دارند؛ ضمن اینکه افراد پس از خرید سکه در بورس کالا نگران نحوه حمل و نگهداری آن نبوده و از طریق نگهداری سکه خود در قالب گواهی سپرده کالایی ریسک ناشی از سرقت آن را نیز پوشش می‌دهند.


کرونا تقاضای بازار آزاد سکه را به بورس هدایت کرد


وی با تاکید بر اینکه قیمت سکه در بازار آزاد واقعی نیست، توضیح داد: در شرایط کنونی به دلیل شیوع ویروس کرونا در کشور و لزوم رعایت فاصله‌های اجتماعی و کاهش تردد‌های غیرضروری در سطح شهر، خرید حضوری در بازار آزاد سکه به شدت کاهش یافته و در مقابل معاملات آنلاین گواهی سپرده سکه طلا در بورس با رونق همراه شده است؛ به طوری که افراد ترجیح می‌دهند بدون مراجعه حضوری به بازار روی کالای سکه سرمایه گذاری کنند.


افزایش ظرفیت خزانه‌های بانکی یک راهکار موثر


این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه بورس کالا توان و ظرفیت تعادل بخشی به بازار سکه طلا را دارد، گفت: اگر برخی افراد معتقدند که قیمت‌ها در بورس کاذب است، می‌توانند اقدام به گواهی کردن سکه کنند و با قیمت بالاتر آن را بفروشند، اما نکته حائز اهمیت این است که اتهامات مطرح شده نسبت به چهار بانک خزانه گواهی سپرده سکه درست نیست و اگر ظرفیت این بانک‌ها افزایش یافته و بانک‌های دیگر نیز به عنوان خزانه بورسی اعلام آمادگی کنند، می‌توان به رونق هر چه بیشتر این معاملات و تعادل بخشی هر چه بهتر قیمت‌ها کمک کرد.


راه اندازی صندوق‌های جدید طلایی منتظر صدور مجوز


کاظم زاده بر لزوم افزایش ظرفیت سرمایه گذاری در صندوق‌های سرمایه‌گذاری با پشتوانه طلا در بورس تاکید کرد و گفت: در حال حاضر دارایی‌های تحت مدیریت چهار صندوق سرمایه گذاری مبتنی بر سکه طلا در بورس بیش از ۱۵۰۰ میلیارد تومان رشد کرده است که اگر با صدور مجوز از سوی سازمان بورس ظرفیت این صندوق‌ها افزایش یابد، می‌توان به بازار گواهی سپرده سکه طلا نیز عمق بیشتری بخشید.


وی افزود: اگر سازمان بورس و اوراق بهادار ضمن ارایه مجوز جهت امکان افزایش ظرفیت صندوق‌های فعال در حوزه طلا، مجوز صندوق‌های جدید سرمایه گذاری مبتنی بر طلا را نیز صادر کند شاهد عمیق شدن بازار و توسعه معاملات گواهی سپرده سکه طلا خواهیم بود و حجم معاملات افزایش پیدا خواهد کرد. در این شرایط احتمال ایجاد تفاوت قابل ملاحظه بین قیمت‌ها در دو بازار آزاد و بورس نیز کاهش می‌یابد و نوسانات کاذب قیمت‌ها در بازار نیز مدیریت می‌شود.


یک پیشنهاد به بانک مرکزی


این کارشناس بازار سرمایه در خاتمه سخنان خود اجرای طرح پیش فروش سکه در قالب گواهی سپرده سکه طلا از سوی بانک مرکزی را پیشنهاد داد و گفت: اگر بانک مرکزی اجرای طرح پیش فروش سکه را از طریق بورس و در قالب گواهی سپرده کالایی انجام دهد، پاسخ به تقاضای بازار نیز بهتر و راحت‌تر خواهد شد و این نهاد پولی کشور می‌تواند به کمک این ابزار مالی تعادل لازم بین عرضه و تقاضای بازار را به راحتی حفظ کند.


در لحظه انتشار این گزارش (ساعت ۱۴)، در بازار قیمت سکه طرح قدیم ۶ میلیون و ۶۵۰ هزار تومان، سکه طرح جدید ۶ میلیون و ۹۸۰ هزار تومان، نیم سکه ۳ میلیون و ۵۸۰ هزار تومان، ربع سکه یک میلیون و ۹۷۰ هزار تومان و سکه یک گرمی یک میلیون تومان است. این در حالی است که در بورس کالا قیمت سکه طرح قدیم ۶ میلیون و ۶۵۰ هزار تومان، سکه طرح جدید ۶ میلیون و ۹۰۹ هزار تومان، نیم سکه ۳ میلیون و ۵۵۰ هزار تومان، ربع سکه یک میلیون و ۹۸۰ هزار تومان و سکه یک گرمی ۹۹۰ هزار تومان است.


منبع: ایسنا


انتهای پیام/4127


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب