دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
14 ارديبهشت 1399 - 15:00
یادداشت/ عباس حاجی نجاری

باور به توانستن در بین مسئولان و نخبگان، مهم‌ترین گام تحقق شعار سال

نام‌گذاری سال جاری به‌عنوان جهش تولید که شاید از نگاه ظاهری با فضای حاکم بر جامعه متفاوت باشد، اما نشانه رویکرد مبتنی بر فرصت دیدن تهدیدات موجود است.
کد خبر : 487164
download (1).jpg

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، عباس حاجی نجاری طی یادداشتی در روزنامه جوان نوشت: کم نیستند افراد و کارشناسانی که امکان تحقق شعار سال یعنی جهش تولید را با توجه به شرایط تحریم اقتصادی دشمن، کاهش درآمد‌های نفتی و مالیاتی و تعطیلی فعالیت‌های اقتصادی ناشی از کرونا، امکان‌پذیر نمی‌دانند و دلسوزانی از میان آن‌ها نگران بر زمین ماندن تدبیر رهبری معظم انقلاب هستند. دشمنان مردم ایران هم که همواره بر طبل ناکارآمدی نظام جمهوری اسلامی می‌کوبند، جنگ رسانه‌ای گسترده‌ای را باهدف ناموفق نشان دادن نظام در این عرصه آغاز کرده و بعضی از مدعیان داخلی نیز بدون توجه به ضرورت‌ها و چرایی طرح این شعار برای سال ۹۹ و ازآنجایی‌که به دلیل شکست‌های سیاسی و ادبار مردم، مخالف خوانی به بخشی از شاکله وجودشان تبدیل‌شده، بعضاً از دشمنان بیرونی نیز در تخطئه شعار سال تندتر رفته‌اند که در این زمینه تنها به یک نمونه و آن‌هم سخنان محسن امین‌زاده فعال اصلاح‌طلب و معاون وزیر خارجه دولت اصلاحات در یادداشتی در روزنامه شرق اشاره می‌شود که سیاست جهش تولید داخلی و خودکفایی، را به‌عنوان یک استراتژی توسعه‌ای، راهبردی کاملاً شکست‌خورده و از رده خارج معرفی می‌نماید، او درعین‌حال در همین نوشتار سیاست نگاه به شرق، را رویکرد تخیلی، گمراه‌کننده و بی‌معنی دانسته و به ادعای او شرط قطعی تحقق مناسبات گسترده اقتصادی با شرق، درگرو حل مناقشات ایران با امریکا، یعنی تسلیم ایران در برابر فزون‌خواهی‌های کاخ سفید است!



اما در همین ایام کوتاه از آغاز سال و در شرایطی که همه اهتمام مسئولان به مقابله و مهار ویروس کرونا و کاهش پیامد‌ها و آلام آن در جامعه اختصاص‌یافته و کمتر به فکر پیاده‌سازی شعار سال هستند، جلوه‌هایی از همدلی و همبستگی در کشور تحقق‌یافته که در عین اثبات توانمندی و کارآمدی نظام، زوایای پنهان فرهنگ غنی اسلامی – ایرانی، مردم ایران را آشکار می‌کند. رزمایش فراگیر همدلی مؤمنانه در کمک به اقشار ضعیف با محوریت روحانیت، مساجد، پایگاه‌های بسیج و مردم خیر، بسیج گسترده و فراگیر نیرو‌های مردمی در کمک به مراکز مسئول در بهداشت و درمان و غربالگری بیماران، چند برابر شدن تخت‌های بیمارستانی در مدتی کوتاه و در یک حرکت جهادی با همکاری نیرو‌های مسلح و... همگی نماد‌هایی از این تحول هستند.



اما در عرصه تولید امکانات موردنیاز نیز معیار‌ها و مرز‌ها شکسته شده وجهش نمود یافته است. رحمانی وزیر صنعت، معدن و تجارت روز پنج‌شنبه بابیان اینکه ظرفیت تولید ماسک کشور قبل از کرونا ۲۰۰ هزار عدد بود، گفت: پس از شیوع کرونا و باهمت نیرو‌های مردمی و جهادی، تولید ماسک کشور به ۶ میلیون عدد در روز (یعنی ۳۰ برابر) رسیده است و آماده صادرات ماسک به دیگر کشور‌های نیازمند هستیم.



سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری ریاست‌جمهوری هم از نهضتی در ساخت دستگاه‌ها و تجهیزات پزشکی در کشور در شرکت‌های دانش‌بنیان سخن به میان می‌آورد که ترسش از کار‌های بزرگ ریخته و اگر بخواهد دستگاهی همچون سی. تی. اسکن یا ام. آر.‌ای بسازد، تنها کافی است که اراده کند. وی افزود شرکت‌های دانش‌بنیان این روز‌ها که دنیا درگیر ویروس کرونا است، خوب درخشیده‌اند، آن‌قدر خوب که در بعضی از مواقع حتی تعجب مسئولان کشور از این‌همه توانایی و استعداد را هم برانگیخته‌اند، در حال حاضر کشور در بسیاری از تجهیزات و امکانات مراقبتی و درمانی ویروس کرونا خودکفا شده و نیازی به واردات ندارد.



آنچه در این‌یک ماه اتفاق افتاده بیانگر آن است که حتی در دوران سخت کرونایی و تحریم اقتصادی و تعطیلی فعالیت‌های اقتصادی، اگر اراده ملی تحقق یابد، تحقق شعار سال با همین زیرساخت‌ها و امکانات امکان‌پذیر است. بخشی از الزامات تحقق شعار سال وجود منابع و امکانات و زیرساخت‌های صنعتی است که زمینه‌های آن در کشور فراهم است؛ وجود منابع عظیم انرژی، منابع غنی معدنی و مواد اولیه موردنیاز، نیروی کار فراوان جوان و تحصیلکرده، وجود زیرساخت‌های صنعتی برای تسهیل رشد اقتصادی، ظرفیت‌های فراوان خالی در صنایع، رشد و گسترش شرکت‌های دانش‌بنیان و وجود بازار مصرف داخلی و امکان صادرات به کشور‌های همسایه، از پیش‌نیاز‌های یک تحول در عرصه اقتصادی است که ایران در این زمینه‌ها کمبودی ندارد.



اما آنچه به‌عنوان شریان حیاتی برای بهره‌گیری از این ظرفیت‌ها و زیرساخت‌ها برای تحقق شعار سال لازم است مجموعه‌ای از عوامل معنوی است که فرهنگ ایرانی اسلامی ظرفیت‌ها و بنیان‌های لازم برای آن را دارد. آنچه ما در تجلی همبستگی ملی برای رزمایش‌های همدلی مؤمنانه برای کمک به آسیب دیدگان از بیماری در این ایام و تولید امکانات و تجهیزات شاهد بودیم، عملاً ابعادی از این ظرفیت‌ها و مؤلفه‌های معنوی را آشکار کرده است:



- باور به توانستن و امکان تحقق شعار سال در بین مسئولان، نخبگان و تلاشگران عرصه تولید، مهم‌ترین گام است. تجربه یک ماه گذشته نشان‌دهنده وجود این اراده است. در این خصوص نقش نهاد‌های آموزشی اعم از آموزش‌وپرورش، دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها، رسانه‌های دیداری و شنیداری و حمایت مسئولان رده‌بالای کشور برای ایجاد و بسط چنین باوری لازم و ضروری است.



-قطع امید از دیگران و اتکای به ظرفیت درونی، لازمه دیگر تحقق شعار است. طی سال‌های اخیر هرگاه و در هر زمینه‌ای ما از دشمن قطع امید کردیم، در آن حوزه موفق بودیم. عرصه دفاعی مصداق روشنی از این قطع امید و اتکا به ظرفیت درونی است، که خودکفایی در تولید تجهیزات موردنیاز و پیشرفت‌های غیرقابل‌باور سال‌های اخیر در هوا، فضا و دریا را در پی داشته است که آخرین آن ارسال ماهواره نور یک به فضا با ماهواره‌بر قاصد است. در نقطه مقابل آن هزینه‌هایی که در سال‌های اخیر کشور به دلیل دل بستن به برجام وامید به کمک بیگانگان پرداخت به‌هیچ‌وجه قابل‌محاسبه نیست.



-توجه به اینکه تنها راه خنثی شدن فشار‌ها و تحریم‌های فلج‌کننده دشمن در تحقق شعار امسال یعنی «جهش تولید» نهفته است. چراکه هم موجب رونق اشتغال و کاهش بیکاری، افزایش سرمایه‌گذاری، بهبود وضع معیشتی مردم، افزایش درآمد دولت از طریق مالیات و جبران کاهش درآمد‌های نفتی و... می‌شود. آنچه در سال‌های اخیر تشدید تحریم‌های دشمنان را در پی داشته و امید به اثرگذاری تحریم‌ها برای شکست اراده مردم ایران و تسلیم نظام جمهوری اسلامی را افزایش داده است، مواضع نابجای مسئولان و ابراز ضعف و ناتوانی داخلی، شرطی کردن کشور به برجام و اتخاذ سیاست‌های نامناسب است که زمینه‌ساز وقایعی، چون واقعه آبان ماه ۹۸ در کشور گردید و دشمنان را در تشدید فشار‌ها و تحریم‌ها مصمم‌تر کرد.



-نام‌گذاری سال جاری به‌عنوان جهش تولید که شاید از نگاه ظاهری با فضای حاکم بر جامعه متفاوت باشد، اما نشانه رویکرد مبتنی بر فرصت دیدن تهدیدات موجود است. این مهم را می‌توان با نگاهی به مدیریت اقتصاد کشور در شرایط کاهش درآمد نفتی به‌درستی تبیین کرد. درست است که تحریم‌ها و کاهش درآمد نفتی، بودجه دولت را دچار مشکل کرده است، اما تجربه دو سال اخیر به‌خوبی نشان داد که بودجه غیرنفتی که تا چند سال قبل، امکان‌پذیر نمی‌نمود، اکنون به‌سختی و به‌تدریج در حال تحقق است. البته اگر دولت‌ها از همان دو دهه قبل که خبری از تحریم‌های نفتی نبود، به هشدار‌های رهبر معظم انقلاب برای کاهش وابستگی به نفت توجه می‌کردند، اکنون ایران به‌راحتی با تحریم‌های نفتی کنار می‌آمد و حتی گزینه تحریم نفتی علیه ایران از روی میز امریکا برداشته می‌شد، مشابه وضعیتی که درباره گزینه تحریم بنزینی ایران پس از خودکفایی آن رخ داد. این واقعیت سبب شده که در شرایط کاهش قیمت نفت در جهان، ایران در مقایسه با دیگر کشور‌های صادرکننده نفت آسیب کمتری ببیند.



مبتنی براین ضرورت‌هاست که رهبر معظم انقلاب اسلامی در روز میلاد حضرت بقیه‌الله‌الاعظم ارواحنا فداه در سخنان زنده و تلویزیونی خطاب به ملت شریف ایران، مسئولان و فعّالان جوان در عرصه علم و فنّاوری بر مسئله شعار سال تأکید و یادآور می‌شوند که جهش تولید برای کشور حیاتی است و ما بایستی به هر قیمتی که هست، مسئله تولید را دنبال کنیم و به معنای واقعی کلمه، جهش برای تولید [را]به وجود بیاوریم.


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب