همزمان با معامله خودرو تعویض پلاک هم انجام شود
رضا قربانی در گفتگو با خبرنگار حوزه حقوقی و قضائی گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، در خصوص اتمام اعتبار وکالتنامههای تعویض پلاک و مسائلی که در این رابطه برای مردم پیشآمده است، گفت: ابتدا بهتر است تعریفی وفق قانون از وکالت داشته باشیم که مطابق ماده ۶۵۶ از قانون مدنی، «وکالت» به عقدی اطلاق میشود که بهموجب آن یکی از طرفین، طرف دیگر را برای انجام امری نایب خود میکند؛ بنابراین اثر اصلی عقد وکالت، نیابت است. به این صورت که شخصی (موکل) شخص دیگری را (وکیل) نایب خود برای انجام کاری قرار میدهد تا از جانب وی موضوع وکالت را انجام دهد.
وی افزود: بهموجب مفاد مواد ۶۷۸، ۹۵۴ و ۶۸۳ قانون مدنی با موت، جنون و سفه، زمانی که رشد مؤثر باشد و هرگاه متعلق و مورد وکالت از بین برود یا موکل آن را انجام دهد یا مدتزمان نمایندگی وکیل در مورد وکالت منقضی شود؛ وکالت منفسخ شده و از بین میرود که در این گفتگو منظور ما مدتزمانی است که در وکالت برای انجام کار معین شده است و با مشکل پیشآمده که تعطیلی اضطراری و الزامی مراکز تعویض پلاک برای رعایت بهداشت در مورد شیوع ویروس کرونا، غیر اختیاری است.
عضو کمیسیون صیانت و حمایت مرکز وکلای قوه قضائیه با تأکید بر اینکه با قطعنظر از تقسیمبندی وکالت و شرایط آن و محاسن و معایب هر یک از آنها به موضوع اصلی سؤال میپردازیم، یادآور شد: تعطیلی مراکز شمارهگذاری در درجه اول بر عهده ستاد ملی مبارزه با کرونای هر استان است و البته ناگفته نماند که فرماندهی محترم نیروی انتظامی هم پیگیر این موضوع بوده و از هیئت دولت در خصوص تعطیلی مراکز تعویض پلاک خودرو سؤال کرده است.
وی با طرح این سؤال که با تعطیلی مراکز تعویض پلاک به دلیل دستور ستاد ملی مقابله با کرونا، تکلیف خریدارانی که برای تعویض پلاک یا تنظیم سند وکالت دارند و فرصت داده شده در وکالتنامه به اتمام رسیده است، چیست؟ توضیح داد: وفق قانون، مهلت داده شده در وکالتنامهها، اختیاری بوده و در همان مهلت داده شده وکیل، خریدار ماشین موظف است که موضوع وکالت که در اینجا همان تعویض پلاک یا تنظیم سند است را انجام دهد و با اتمام مهلت داده شده وکالت نیز به اتمام میرسد و موکل یا خریدار خودرو دیگر نمیتواند به استناد وکالتی که مهلتش به اتمام رسیده تعویض پلاک یا تنظیم سند کند و دقیقاً مشکل و سؤال همینجاست که در حال حاضر با توجه به تعطیلی مراکز تعویض پلاک، خریدار یا موکل اختیاری نداشته که به مراکز مراجعه نموده و امر مربوطه را انجام دهد و جبر در این موضوع ایشان را مجبور به عدم انجام آن اقدام کرده است.
قربانی افزود: البته برخی مسئولان تدابیری را برای جلوگیری ازاینگونه معضلات در پیشگرفتهاند که بهعنوانمثال سرپرست پلیس راهور استان گیلان از شهروندان خواست، نگران اتمام تاریخ وکالتنامه فروش خودرو برای تعویض پلاک نباشند.
وی توضیح داد: با این تدبیر آن دسته از افرادی که تاریخ وکالتنامه آنها در حال اتمام است و امکان تمدید آن وجود ندارد با مراجعه به مراکز تعویض پلاک و تحویل مدارک به کارشناس راهنمایی و رانندگی به منزل مراجعه میکنند و مسئولان تعویض پلاک اقدامات سیستمی و اداری تعویض پلاک را بدون حضور افراد انجام میدهند و با اولویتبندی لازم از مالکان برای بازدید خودرو و تحویل پلاک جدید در صورت عدم وجود موانع قانونی دعوت به عمل میآمد.
این وکیل دادگستری یادآور شد: فرمانده پلیس راهور هم برای حل این مسئله گفته بود که برای جلوگیری از شیوع کرونا، مدارک خریدوفروش بین طرفین معامله تا ۱۵ اردیبهشت اعتبار دارد و بنابر این وکالتنامههایی که مهلت آنها به اتمام رسیده بود نیز دارای مهلت جدید اعلامی قرار گرفت و قابل اعتبار و مهلت قانونی شد.
وی تأکید کرد: با چنین تدابیری این معضلات رفع شد و میتوان با نگرشهای دیگری از سوی وکیل -که در اینجا خریدار خودرو است- توجه شود تا دچار چنین مشکلاتی نشوند بدین ترتیب که یا مهلت انجام امور وکالت را بیشتر در نظر بگیرند و یا وکالتهای بلاعزل در صورت رضایت موکل قرار دهند و یا در همان مهلت ابتدایی برای انجام امور وکالتی مثل تعویض پلاک اقدام نمایند تا با مشکلات بعدی روبرو نشوند.
انتهای پیام/4145
انتهای پیام/