دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
07 ارديبهشت 1399 - 14:59
نتایج مقاله استاد ایرانی منتشر شده در نیچر؛

ایجاد اشتغال برای حدود ۱ میلیون نفر در کشور توسط صنعت پسته

مقاله علمی سیدمهدی سیدی استاد ایرانی و جمعی از همکاران وی در مجله معتبر "Scientific Reports" منتشر شد که یکی از زیر مجموعه‌ های دسترسی آزاد Nature Publishing Group است. 
کد خبر : 485760
پسته.jpg

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، مقاله علمی سیدمهدی سیدی مشاور دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، عضو وابسته فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران و عضو شاخه زیست‌شناسی فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران و جمعی از همکاران وی در مجله معتبر "Scientific Reports" منتشر شد که یکی از زیر مجموعه‌ های دسترسی آزاد Nature Publishing Group است. 
در این مقاله که در مقدمه به خواص "پسته"، ارزش اقتصادی و لزوم کشت علمی این محصول با ارزش اشاره کرده است؛ این موضوع عنوان شده که پسته با کسب رتبه نخست در بین محصولات صادراتی بخش کشاورزی کشور، همواره به‌عنوان یکی از محصولات عمده صادراتی و ارز آور مطرح بوده است.
این مقاله می‌افزاید: آخرین آمارها نشان می‌دهد پسته به‌عنوان مهم‌ترین محصول باغی کشورمان در سال ۲۰۱۷ میلادی با ۴۲۹۵۳۵ هکتار سطح زیر کشت و ۵۷۴۹۸۷ تن محصول تولیدشده در میان کشورهای اصلی تولیدکننده پسته توانسته رتبه نخست را به دست آورده است. علاوه براین، صنعت پسته به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم برای حدود یک میلیون نفر در کشور اشتغال ایجاد کرده است.
در بخش دیگری از مقاله نگاشته شده توسط سیدی و همکاران وی با اشاره به این موضوع که گونه‌های مختلف پسته ارزش اکولوژیکی خاصی دارند، این موضوع نیز مورد اشاره قرار گرفته که درخت پسته با استقرار بر روی زمین‌های معمولاً شیب‌دار کوهستانی و مناطقی که گیاهان دیگر توان تحمل شرایط سخت زیست‌محیطی آن را ندارند، نقش ارزشمندی را در حفظ تعادل زیست بوم «اکوسیستم» و تلطیف هوا و تثبیت شن‌های روان ایفا می‌کند.
این مقاله می‌افزاید: از نظر اهميت تغذیه‌ای میوه پسته در میان آجیل‌ها، بالاترین سطح γ- توکوفرول، ویتامین K، فیتواسترول‌ها، گزانتوفیل‌ها، برخی مواد معدنی مانند (Cu، Fe و Mg)، ویتامین‌هایB1  و B6 و تیامین را دارا است و همچنین پسته دارای آهن فراوان و چربی‌های مفید غیراشباع است‌.
در ادامه مقاله نگاشته شده توسط سیدی و همکاران وی، ضمن اشاره به این موضوع که تعداد کشورهای تولیدکننده پسته در جهان محدود است، این نکته نیز مورد اشاره قرار گرفته که پسته تولیدی کشورمان مشتریان زیادی در خارج از کشور دارد و برای تداوم ارزآوری قابل توجه این محصول اقتصادی و با توجه به این نکته که برخی اقتصاددانان بر اين باورند که پسته می‌تواند جايگزين نفت در اقتصاد ایران شود، توسعه کشت علمی و اقتصادی پسته برای غلبه بر رقبای اصلی ایران در این حوزه از جمله آمریکا ضروری به نظر می‌رسد.
این مقاله با تاکید بر استفاده از روش‌های متنوع از جمله کشت بافت، انتخاب به کمک نشانگر، میکوریز و آفت‌کش برای مطالعه در سطوح مختلف فیزیولوژی، مولکولی و ژنتیکی در مورد پسته این موضوع را نیز مورد تاکید قرار داده است که علی رغم ارزآوری پسته برای کشور، این صنعت با مشکلاتی روبروست که مهمترین این مشکلات کاهش محصول ناشی از تغییرات آب و هوایی و تنش‌‌های خشکی و شوری در باغات پسته است.
در بخش دیگری از این مقاله علمی با استفاده از تکنیک‌‌های جدید توالی‌یابی موسوم به نسل جديد توالی‌یابی (NGS) یا توالی‌یابی در مقیاس وسیع، برای اولین بار به توالی‌‌یابی و مطالعه ترانسکریپتوم پسته و ساخت توالی رفرنس برای lncRNA های این گیاه پرداخته شده و در این زمینه 53220 ترانسکریپت شناسایی و معرفی شده ‌اند. در ادامه، پس از بررسی و شناسایی lncRNA ها و miRNA ها در مقیاس وسیع، سعی شده عوامل تنظیمی دخیل در پاسخ به تنش شوری در این گیاه همراه با نگرش مقایسه‌ای بین ژنوتیپ‌های حساس و متحمل بررسی شود.
لازم به ذکر است در این پژوهش از روش‌‍‌های ابداعی برای تعیین عملکرد lncRNA ها استفاده شده که می‌تواند به‌عنوان الگو در سایر گیاهان غیرمدل نیز استفاده شود و علاوه بر این، این مقاله اطلاعات دقیق و ارزشمندی را از مسیرهای مولکولی و شبکه‌های تنظیمی در گیاه پسته در پاسخ به تنش شوری ارائه می‌دهد.
داده‌ های ارائه شده در این مقاله شامل ارائه توالی رفرنس برای lncRNA ها، شناخت مسیرهای تنظیمی این گیاه تحت تنش شوری، معرفی lncRNA ها و miRNA های دخیل در پاسخ به تنش شوری و شناسایی توالی ‌های SSR برای طراحی نشانگرهای مولکولی غربال کننده گیاهان پسته متحمل به شوری می‌تواند مسیر را برای مطالعات آینده روی این گیاه اقتصادی هموار کند.
این گونه مطالعات زمینه را برای شناخت بیشتر مسیرهای مولکولی و در نتیجه انتخاب روش‌های مناسب برای بهره ‌وری بیشتر از پسته در کشور فراهم می‌سازد.
انتهای پیام/۴۱۱۸/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب