دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
03 ارديبهشت 1399 - 12:57

اثر روزه داری بر روی ایمنی بدن در ویکی آنا

روزه داری قند خون را تا حدود زیادی تنظیم می کند، وزن را کاهش می دهد، از چاقی افراد کم می کند، ایمنی بدن را افزایش می دهد و در مقابل استرس مقاومت ایجاد می کند.
کد خبر : 484497
40713a31fe6f7cc38e922846c81fd85e89e1660c.jpg

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، این ماه نه تنها برای مسلمانان دارای فواید معنوی است بلکه از لحاظ سلامت نیز به آنها کمک می کند. از ماه رمضان می توان به عنوان ماه منحصر به فردی برای برخورداری از موهبت های جسمی نیز یاد کرد.


مطالعات علمی
شناسایی سلول‌ها و مولکول ‌های خودی از بیگانه و از بین بردن یا بی‌خطر کردن آن‌ها بر عهده سیستم ایمنی بدن است. همچنین کمبود بیشتر مواد غذایی عوارض نامطلوبی روی سیستم دفاعی بدن دارد و مهم‌ترین اثر سوء تغذیه روی سیستم ایمنی، کاهش مقاومت در برابر انواع مختلف عفونت‌ها است که در صورت کاهش شدید کالری دریافتی، میزان فعالیت سیستم ایمنی نیز کاهش می‌یابد. با افزایش سن، فعالیت سیستم ایمنی بدن کاهش می‌یابد، اما کاهش متوسط مصرف مواد غذایی می‌تواند باعث بهتر شدن فعالیت سیستم ایمنی شود؛ به طوری که کاهش مصرف غذا در افراد سالمند که اضافه وزن دارند، باعث بهتر شدن عملکرد گلبول های سفید می شود. همچنین، کاهش متوسط مصرف غذا باعث افزایش قدرت دفاعی سلول‌های روده و کاهش درد و التهاب در برابر ورود مواد آلوده و بیماری‌زا می‌شود.
 افراد سالم با کم کردن مقدار غذای مصرفی در حد متوسط می توانند اثرات مفیدی بر روی سیستم ایمنی داشته باشند و در افراد سالمند دارای اضافه وزن، چربی خون بالا یا فشار خون بالا، کاهش متوسط مصرف غذا از طریق کاهش تولید مواد مضر در بدن باعث افزایش فعالیت سیستم ایمنی می‌شود.


مطالعات جهانی
بر اساس نوشته روزنامه دیلی میل، مطالعه پژوهشگران دانشگاه کالیفرنیای جنوبی در آمریکا نشان می دهد در پی روزه گرفتن، بدن روزه گیران با استفاده از سلول های ایمنی، شروع به ذخیره انرژی می کند که این انرژی، معمولا مورد استفاده بدن نیست.
به نوشته این دانشمندان، زمانی که روزه دار، افطار می کند بدنش به «بن یاخته ها» دستور می دهد تا دوباره به ساخت و ساز بپردازند و همه سیستم ایمنی را مجددا بسازند.
بدین ترتیب، دو تا چهار روز روزه داری در هر شش ماه، بدن را ناچار می سازد تا با استفاده از ذخایر چربی و شکر و شکستن سلول های قدیمی، برای بقایش اقدام کند. این روند به ویژه در زمانی که بدن در پی مواردی همچون بالا رفتن سن و یا شیمی درمانی آسیب دیده است، مورد نیاز انسان است.
همچنین پیش از این ثابت شده بود که روزه داری برای سلامت انسان مفید است و اکنون روشن می شود که روزه داری، بدن را تشویق می کند تا سلول های آسیب دیده را حذف و سلول های جدید و سالم را جایگزین آن ها سازد.


شیوه تغذیه ای
اما نکته ای که در ماه رمضان حائز اهمیت است، شیوه تغذیه ای روزه داران است زیرا اگر روزه داران تغذیه مناسبی نداشته باشند، دچار ضعف جسمی شده که این ضعف می تواند بر فعالیت های روزانه آنها تاثیر سوء داشته باشد. روزه باعث فعال شدن سیستم ایمنی بدن می شود محققان معتقدند روزه گرفتن با کاهش دریافت 20 تا 40 درصدی مصرف غذا باعث فعال شدن سیستم ایمنی بدن می شود. 


فواید روزه گرفتن
به کرات می توان از فواید روزه گرفتن سخن گفت. فوایدی مانند: حذف سموم ذخیره شده در بدن، دستگاه گوارش و سایر اعضای بدن که در هضم و جذب مواد غذایی نقش دارند در این ماه استراحت کرده تا پس از روزه داری به فعالیت های گذشته خود بازگردند. روزه داران نباید در مصرف غذا زیاده روی کنند زیرا در زمان روزه داری، اسید معده به جای غذا به وسیله صفرا خنثی می شود و زخم معده را به دنبال نخواهد داشت. به همین دلیل داشتن برنامه غذایی صحیح در ایام این ماه می تواند برای روزه داران نقش اساسی را ایفا کند. 


روزه دارای افراد دارای چربی خون بالا 
روزه می تواند چربی خون بالا را کنترل کرده و میزان چربی های نامطلوب موجود در خون را تنظیم کند.


روزه داری بیماران دیابتی
بیماران مبتلا به دیابت نوع دوم می توانند تحت نظر پزشک معالج روزه بگیرند.


روزه داری سالمندان
سالمندان باید در روزه گرفتن مراقب باشند اگر به بیماری خاصی مبتلا هستند تحت نظر پزشک روزه گرفته که مبادا آب بدن، میزان قند یا فشار آنها از حالت تعادل خارج شود.


روزه داری در دوران بارداری
زنان باردار در ماه های اول بارداری می توانند تحت نظر پزشک معالج روزه بگیرند. 


فواید معنوی
فواید معنوی و روحی روزه محققان به این نتیجه رسیده اند که روزه در کاهش استرس، اضطراب، بد خوابی، کم خوابی، خودکشی، عصبانیت و غیره تاثیر دارد. افراد سیگاری در این ماه موفق به ترک یا کاهش تعداد نخ های سیگار می شوند. برخی نیز به مصرف کافئین اعتیاد دارند به طوری که در طول روز باید مقدار قابل توجهی از خوراکی های حاوی کافئین میل کنند اما در ماه رمضان این مقدار کاهش قابل توجهی می یابد که برای بدن مفید است.


توصیه‌هایی برای حفظ و بهبود فعالیت سیستم ایمنی در ماه رمضان


 کاهش متوسط کالری دریافتی، کاهش مصرف سیگار و دخانیات، پرهیز از مصرف زیاد غذاهای سرخ شده و غذاهای مانده یا چندبار گرم شده، راهکارهای موثری در بهبود فعالیت سیستم ایمنی افراد است. 
 گرفتن روزه بدون سحری در ماه رمضان اصلا توصیه نمی شود و افراد روزه دار باید حتما وعده سحری را میل کنند.
همچنین استفاده از مایعات بیشتر در زمان افطار و استفاده از سبزیجات تازه در رژیم غذایی به روزه داران توصیه می شود.
 از همه چیز بهتر این است که مردم در ایام ماه مبارک رمضان تا حد امکان برای پیشگیری از کرونا در خانه بمانند و موازین بهداشتی را نیز رعایت کنند.


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب