ویروس کرونا تهدید یا فرصتی برای حیات وحش
به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانشبنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، پدیدار شدن اپیدمی همهگیر کرونا در نقاط مختلف جهان سبب شده علاوه بر انسانها سایر موجودات در حیات وحش نیز تا حدودی رفتار خود را تغییر داده و نسبت به شرایط پیش آمده واکنش نشان دهند.
مردم در کشورهای مختلف جهان گزارشها و تصاویری از حضور حیوانات وحشی در خیابانهای شهر را در فضای مجازی منتشر کردند. به نظر میرسد قرنطینه و الزام به حضور انسانها در خانه موجب شده حیوانات از قلمرو طبیعی خود خارج شوند و برای یافتن غذا به مناطق شهری بیایند.
نگرانی از بابت ابتلای حیوانات به بیماری کرونا
در واقع میتوان چنین رفتاری از سوی حیوانات را تاثیر مسقیم یا غیرمستقیم ویروس کووید-19 بر زندگی آنها دانست. نزدیک شدن حیوانات به محلهای زندگی انسانها با وجود خلق صحنههایی زیبا نگرانی از بابت انتقال این ویروس بین همه موجودات زنده را افزایش داده است.
پس از شیوع بیماری کرونا دانشمندان به سرعت در مورد چگونگی رفتار این ویروس در بدن حیوانات تحقیقاتی را انجام دادند. مطالعات اولیه دانشمندان نشان میدهد ویروس کرونا میتواند به بدن حیوانات نیز منتقل شده و آنها را آلوده سازد ولی بدن این موجودات در مقایسه با ساختار فیزیولوژیکی بدن انسان مقاومت بسیار بیشتری در برابر ویروسها داشته و کمتر دچار آسیب میشود.
دیگر موضوع مطرح در خصوص بیماری کرونا احتمال انتقال آن از حیوانات به خصوص حیوانات خانگی به انسانها است. متخصصان ویروس شناسی در حال حاضر مشغول بررسی این موضوع هستند و تا کنون به پاسخی قطعی دست پیدا نکردهاند.
کرونا نفسی تازه به حیات وحش بخشیده است
اگر کمی از اپیدمی کرونا و راههای انتقال آن به انسانها فاصله بگیریم میتوان زیباییهای به وجود آمده در اثر تردد کمتر انسانها در طبیعت را به وضوح دید. در برخی از مناطق جهان در پارکها و بوستانهای شهری گیاهانی شروع به رویش کردند که تا سالها محققان تصور مشاهده این گیاهان را نمیکردند.
هم چنین بیرون نیامدن شهروندان از خانههای خود و استفاده نکردن از خودروها باعث کاهش شدید آلودگی هوا شده و در شهرهایی که سالها افق دید بسیار محدودی داشتند آلودگی هوا به طور کلی از بین رفته و کوهها از صدها کیلومتر دورتر دیده میشوند. پس به نظر میرسد طبیعت در حال بازگشت به زندگی انسانها و جایگاه حقیقی خود است.
متاسفانه کشورهای پیشرفته با وجود ادعای خود برای حفظ محیط زیست بیشترین آسیب را به حیات وحش زده و حیوانات را بیش از هرنقطهای در جهان در انزوا قرار میدهد. کشورهای صنعتی علاوه بر تاثیر مستقیم روی جانوران ساکن در مناطق تحت سلطه خود با تولید حجم عظیمی از گازهای گلخانهای هوای کل جهان را آلوده کرده و زندگی همه موجودات را در خطر قرار میدهند.
انسان عامل اصلی ایجاد محدودیت برای حیات وحش
حیوانات در شرایطی که انسانها تقریبا در همه مناطق زندگی آنها نفوذ کرده و روز به روز قلمرو طبیعی آنها را کوچکتر میکنند چارهای جز فرار و پناه بردن به نواحی دوردست ندارند. پس از شیوع ویروس کرونا نیز این موجودات تنها به دلیل یافتن مواد غذایی از محدوده زندگی خود خارج شده و با احتیاط به سمت مناطق مسکونی آمدند.
یکی از عواملی که چه در شرایط کنونی جهان و چه پیش از این و حتی در آینده محیط زیست و حیات وحش را مورد تهدید قرار داده برداشت بیش از حد انسانها از منابع طبیعی جهان است. بدون شک سرمایهای که قرنها روی زمین وجود داشته تنها متعلق به نسل حاضر در دنیا نیست و باید آن را برای آیندگان حفظ کرد.
امید به آیندهای روشن پس از شکست کرونا
بعد از وقوع آتشفشان و فوران مواد مذاب زمینهای اطراف کوه آتشفشان به شدت حاصلخیز شده و جانی دوباره مییابد. کشاورزان در این مناطق انواع گیاهان و بذرهای را کاشته و محصولات مغذی را برداشت میکنند. این وضعیت تا حدودی شبیه به شرایط حال دنیا است. کرونا را میتوان آتشفشانی دانست که بر سر انسانها فرود آمده و با وجود سختهای طاقت فرسا امید به آیندهای بهتر را برای همه موجودات ترسیم کرده است.
در نهایت میتوان نتیجه گرفته ویروس همهگیر کرونا با توجه به زاویه دید انسانها میتواند فرصت و یا تنها تهدیدی برای سلامتی باشد. حیات وحش تا این لحظه ظرفیتهای نهفته در همهگیر شدن بیماری کرونا را بیشتر از انسانها شناخته و اگر بار دیگر انسان با دخالتهای خود زندگی را برای انواع جانوران سخت نکند آنها با آرامش به حیات خود ادامه میدهند.
انتهای پیام/4144/
انتهای پیام/