دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
22 فروردين 1399 - 11:28
یادداشت وارده؛

امنیت و سلامت و لزوم بی‌تفاوت‌نبودن جامعه به آنها

امنیت و سلامت دو مقوله مهم در زندگی بشر است که به دلایل مختلفی مورد توجه قرار نمی‌گیرد و شخص و یا جامعه به آن اغلب بی‌تفاوت است.
کد خبر : 482103
BS0K1889.jpg

گروه استان‌های خبرگزاری آنا؛ امنیت و سلامت دو مقوله مهم در زندگی بشر است که به دلایل مختلفی مورد توجه قرار نمی‌گیرد و شخص و یا جامعه به آن اغلب بی‌تفاوت است. در باورهای دینی این دو مهم بسیار مورد تأکید قرار گرفته است و رسول گرامی اسلام حضرت محمد مصطفی(ص) از غفلت انسان به این دو موضوع اشاره می‌کند و می‌فرماید «ارزش دو نعمت از نظر مردم پوشيده است؛ امنيت و تندرستی».


تأمل و تعقل در معانی و ژرف‌نگری در واژه‌ها قدری سخت است و این بیان رسای پیامبر مکرم اسلام(ص) و سایر بزرگان دین و عالمان در شرایطی قابل فهم‌تر است که انسان در آن شرایط قرار بگیرد و مخاطرات توصیفی به مخاطراتی عینی و قابل لمس تبدیل شده باشد.


انسان‌ها کم و بیش با جنگ و ویرانی‌های آن آشنا هستند و اگر هم از نزدیک آن را درک و لمس نکرده باشند با تصاویر و نشانه‌های آن غریبه نبوده‌اند و این به معنای درک درست و فهم کامل از جنگ و ناامنی نیست و دلیل آن گرفتارنشدن خود فرد و یا مصالح و منافع او در آن است. کسانی جنگ و ویرانه‌های آن و ناامنی را خوب درک می‌کنند که به آن بلا گرفتار شده‌اند.


سلامت و صحت یکی دیگر از پارادایم‌های مهم در بیان پیامبر عظیم‌الشأن اسلام است که متأسفانه اغلب به دلیل گرفتارشدن انسان‌ها مورد غفلت قرار گرفته است و یکی دیگر از دلایل غفلت، فراگیرنبودن نشانه‌هاست. معمولاً انسان‌ها به دلایل مختلف سعی در کتمان مرض و بیماری دارند.


مطالعات و یافته‌های تاریخی از فراگیربودن امراض و بیماری‌ها نشان داده است انسان وقتی در شرایط حاد در موضوع بیماری قرار می‌گیرد موضوع سلامتی برایش معنا می‌شود. اگر سخن از وجود طاعون در یک قرن پیش برای مردم جهان می‌شود برای بسیاری از مردم مطالعه و یا گوش‌دادن به یک رویداد تاریخی تلقی می‌شود، بدون آنکه تأمل شود که این بیماری فراگیر جان میلیون‌ها انسان را با آرزوهای کوچک و بزرگ گرفته است.


بیماری «کروناویروس» زادگاهش چین است، وقتی این بیماری در ووهان بسیاری را به کام مرگ کشاند، بسیاری از مردم آن را بی‌اهمیت و کوچک شمردند؛ زیرا خود به این بلا دچار نشده بودند و شاید ماسک‌زدن و رعایت مسائل بهداشتی مردم مشرق‌زمین را به سخره می‌گرفتند؛ اما کروناویروس مرزها را روز به روز درنوردید و خط قرمزی برایش متصور نبود.


کروناویروس اکنون همه جهان را زیر سلطه خود برده است و ترس و وحشت از مرگ و مرض! مردم را فراگرفته است و مقوله نعمت سلامت چهره عیان کرده است و ترس از بیماری بسیاری از آرزوها و امیال و لذت‌های دنیوی را به محاق برده است.


ناامنی و ناسلامتی در این گذرگاه تاریخی برای بسیاری از مردم از یک ایده ذهنی و تخیلی به واقعیتی ملموس تبدیل شده است و انسان با نگاه و تأمل در این دو مقوله برای آینده باید بتواند برنامه‌ریزی کند که از آتش سوزان «ناامنی» و «ناسلامتی» در امان بماند و این دو مفهوم جز با عدالت و انصاف در مواجهه با انسان‌ها و طبیعت اتفاق نخواهد افتاد و شاید زورگویی و پرخوری این دو نعمت بزرگ را در معرض خطر قرار دهد.


نیمه شعبان زاد روز منجی عالم بشریت قائم آل محمد(ص) و هفته سرباز گمنام است. شایسته است در این ایام پرمیمنت قدردان تلاش‌ها و مجاهدت‌های بی‌نام‌ونشان «حافظان امنیت و سلامت» باشیم و شکرگزار خدای مهربان به دلیل ارزانی نعمت‌هایش باشیم. به تعبیرامام صادق(ع)  که فرمود «مَا أَنْعَمَ اَللَّهُ عَلَى عَبْدٍ بِنِعْمَةٍ بَالِغَةً مَا بَلَغَتْ فَحَمِدَ اَللَّهَ عَلَيْهَا إِلاَّ كَانَ حَمْدُهُ لِلَّهِ أَفْضَلَ مِنْ تِلْكَ اَلنِّعْمَةِ وَ أَعْظَمَ وَ أَوْزَنَ (خداوند نعمتی هرچند بزرگ و بسيار به بنده‌ای ندهد و او بر آن نعمت سپاس نگزارد جز آنكه سپاسگزاری او برای خدا برتر و بزرگ‌تر و سنگين‌تر از آن نعمت باشد)».


*علی‌اکبر شیوخی - روزنامه‌نگار


انتهای پیام/4103/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب