دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
16 فروردين 1399 - 14:56
در گفتگوی تفصیلی آنا با کامرانی عنوان شد؛

عقبگرد اقتصاد دنیا به ابتدای قرن بیستم/ کووید - 19 چین را جانشین آمریکا می‌کند؟

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان هرمزگان گفت: «کرونا به تغییرات جهانی شتاب می‌دهد و جهت آن از جهانی‌شدن با مرکزیت آمریکا به جهانی‌شدن با مرکزیت چین خواهد بود و آمریکا رهبری جهان را از دست خواهد داد.»
کد خبر : 480870
WhatsApp Image 2020-04-04 at 03.54.23.jpeg

گروه استان‌های خبرگزاری آنا ـ حسین بوذری؛ ویروس کرونا چند ماهی است دنیا را وارد بحران عجیبی کرده و اقتصاد 205 کشور از جمله ایران را تحت تأثیر قرار داده است. بحران کرونا تا آنجا پیش رفته که بسیاری از ادارات، کارگاه‌های تولیدی و صنفی، فعالیت بازار و از همه‌ مهم‌تر کسب و کار مردم را با معضل جدی مواجه کرده است.


دانشگاه آزاد اسلامی نیز در این راستا مانند همیشه پای کار آمده و با کمک‌های مادی، معنوی و فیزیکی موجب تسکین آلام و دردهای هموطنان شده است. بسیاری از کارشناسان امیدوارند با ریشه‌کنی ویروس کرونا، جهان پس از کرونا را شاهد باشند و وضعیت کشورها به حالت عادی بازگردد و مردم دوباره بدون هراس به فعالیت‌های اجتماعی مشغول شوند.


رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان هرمزگان از محققان و مترجمان دانشگاهی است که قصد دارد با در نظر گرفتن فرضیه‌ها و نظرات پژوهشگران و اندیشمندان  بزرگ جهان  به سؤالات جهان پس از کرونا پاسخ دهد.


در این راستا خبرنگار آنا گفتگویی را با احسان کامرانی مترجم، دکتری حقوق بین‌الملل با گرایش دریاها و دکتری شیلات گرایش تولید و بهره‌برداری ترتیب داده است که مشروح این گفتگو در پی می‌آید:


آنا: آقای دکتر ابتدا بفرمایید که آیا شیوع و گسترش ویروس کرونا جهان را برای همیشه تغییر خواهد داد؟


کامرانی: در این راستا تعداد زیادی مقاله‌ علمی و پژوهش را مطالعه و ترجمه کرده‌ام و اجازه می‌خواهم سخنانم را  در راستای تغییراتی که ویروس کرونا بر جهان خواهد گذاشت، آغاز کنم.


البته این سخنان ماحصل نتیجه‌گیری من است از نظر صاحب‌نظران مختلف و پیشنهادهایی که در این مقالات علمی مطالعه کرده‌ام. همه‌گیری ویروس کووید-19 بزرگ‌ترین بحران قرن بوده و عمق و مقیاس آن عظیم و مردم جهان را تهدید کرده است.


بحران مالی و اقتصادی نیز موجب عقب‌نشینی بزرگ به سال‌های 2008-2009 خواهد شد و یک شوک عظیم ایجاد می‌کند که موجب تغییرات دائمی در سیستم بین‌المللی و تعادل قدرت خواهد شد؛ مانند سقوط دیوار برلین. شیوع جهانی ویروس کرونا یک پدیده دگرگون‌کننده جهان است که پیامدهای گسترده‌ای خواهد داشت.


با شیوع بیشتر این ویروس زندگی‌ها به هم می‌ریزد و در بازار اختلال ایجاد خواهد شد و موجب تغییرات دائمی در قدرت سیاسی و اقتصادی می‌شود و این همه‌گیری ناسیونالیسم را تقویت می‌کند.


چین چگونه از ویروس کرونا نفع می‌برد؟


کووید-19 به تغییر در قدرت شتاب می‌دهد و جهت آن از غرب به شرق خواهد بود، چین، کره‌جنوبی و سنگاپور پاسخ بهتری می‌دهند. ماهیت سیاست جهانی تغییر می‌کند و از جهانی شدن شدید به سمت ناسیونالیسم پیش می‌رود تا دولت‌ها بتوانند خودشان را حفظ کنند و آسیب‌های آینده را کاهش دهند که ماحصل آن جهانی خواهد شد که کمتر باز، آزاد و کامیاب خواهد بود و بشریت در یک مسیر جدید و غم‌زده قرار می‌گیرد. شیوع و گسترش ویروس کرونا کمر جهانی شدن اقتصاد را می‌شکند و دنیا را به ابتدای قرن بیستم برمی‌گرداند.


آنا: به نظر شما این بیماری چه تغییری در قدرت جهانی به وجود خواهد آورد؟


کامرانی: این بیماری تغییر بنیادی در جهت‌های اقتصاد جهانی ایجاد نخواهد کرد؛ بلکه به تغییرات شتاب می‌دهد و جهت آن از جهانی شدن با مرکزیت آمریکا به جهانی شدن با مرکزیت چین خواهد بود و طولی نخواهد کشید که ایالت متحده آمریکا رهبری جهان را از دست خواهد داد و به‌شدت افول و سقوط خواهد کرد و در این راستا مردم‌سالاری مردم سختکوش چین که هیاهوی صمیمیت و اطمینان فرهنگی را تجربه کرده‌اند از پوسته‌شان بیرون می‌آید.


آنا: در کنار تغییر قدرت وضعیت اقتصاد چگونه می‌شود؟


کامرانی: در این فرآیند اقتصاد ویران و سقوط اجتماعی به‌شدت پیش‌بینی می‌شود و حرکت بیشتر در جهت ناسیونالیسم و تجزیه استراتژیک خواهد بود. دقیقاً شبیه دهه 1930 و دهه 1940 ضد جریان‌ها آهسته شکل می‌گیرند؛ بنابراین ایالات متحده و دیگر دموکراسی‌های غربی باید از این طریق رخت بربندند.


پاسخ‌ها ابتدا بیشتر به سمت ناسیونالیسم؛ اما با سپری شدن در بلندمدت دموکراسی‌ها از پوسته‌شان بیرون می‌آیند تا نوع جدیدی از درون ناسیونالیسم حفاظتی و عملگرا ظهور یابد. زنجیره عرضه جهانی هم از نظر اقتصادی و هم از نظر سیاسی مختل می‌شود و  سودآوری کاهش اما پایداری عرضه افزایش می‌یابد.


آنا: تأثیر ویروس کرونا را بر امنیت جهانی چگونه ارزیابی می‌کنید؟


کامرانی: ابتدا این ویروس سیاست‌های درونی دولت‌ها و آنها را تغییر می‌دهد. امنیت و تکثرگرایی درون جوامع کاهش می‌یابد. این هنوز پایان ارتباطات داخلی جهان نیست و این همه‌گیری به خودی خود اثبات وابستگی داخلی ماست. 


فروپاشی کشورها با ویروس کرونا امکانپذیر است؟


ما به سمت جهانی فقیرتر، متوسط‌تر و کوچک‌تر خواهیم رفت. حتی اگر ایالات متحده آمریکا به‌عنوان قدرت برتر باقی بماند، دیگر نمی‌تواند امنیت خودش را به تنهایی حفظ کند. در تهدیدات فراملی شبیه کووید-19 و تغییرات اقلیمی سلطه آمریکا دیگر بر ملت‌ها پذیرفته نیست.


آنا: با توجه به شیوع ویروس کرونا ارتباطات یا احیاناً اختلافات کشورها را چگونه ارزیابی می‌کنید؟


کامرانی: سیستم‌های بین‌المللی در این وضعیت تحت فشار بزرگی قرار می‌گیرند و نتیجه آن ناپایداری و گسترش اختلافات و منازعات درون و بین کشورها خواهد بود. یک مرحله ویرانگر در سیستم  سرمایه‌داری جهانی رخ خواهد داد. همه‌گیری ویروس کرونا نه‌فقط اثرات بلندمدت اقتصادی خواهد داشت؛ بلکه بیشتر موجب تغییرات بنیادی  خواهد شد. کووید-19 نشان‌داده که پاتوژن‌ها نه‌تنها قدرت آلوده کردن انسان‌ها را دارند؛ بلکه کل سیستم‌ها، شرکت‌ها و جوامع را نیز مسموم می‌کنند.


آنا: شیوع ویروس مخرب کرونا ممکن است چه تأثیری بر بازسازی کشورها و وضعیت بهداشت جهانی بگذارد؟


کامرانی: ویروس کرونا حداقل برای چند سال بیشتر دولت‌ها را به درون مرزهای خودشان مشغول می‌کند تا بیرون از مرزهایشان. بسیاری از کشورها به‌سختی خود را بازسازی می‌کنند یا حتی به سمت فروپاشی پیش خواهند رفت. این بحران موجب می‌شود ارتباطات بین چین و آمریکا  به زوال کشیده شود و این موضوع ائتلاف اتحادیه اروپا را ضعیف خواهد کرد؛ اما روی مثبت این بحران تقویت حکمرانی بهداشت عمومی جهانی خواهد بود.


در هر کشوری مثال‌های بسیاری از قدرت روح و معنویت بشری  دیده می‌شود. پزشکان، پرستاران، رهبران سیاسی و مردم عادی تاب‌آوری، کارایی و رهبری را به خوبی به نمایش گذاشته‌اند. مردان و زنان جهان می‌توانند بر این چالش غیرعادی غلبه کنند.


انتهای پیام/4078/4062/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب