دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
09 فروردين 1399 - 11:00
عضو هیئت‌علمی دانشگاه آزاد در گفتگو با آنا مطرح کرد؛

ظرفیت‌ها و نواقص فدراسیون ملی ورزش‌های دانشگاهی در یک نگاه

با پایان دوره ریاست فدراسیون ملی ورزش‌های دانشگاهی، این فدراسیون دچاز تغییر و تحولاتی خواهد شد که از همین رو لازم است نقاط ضعف و قوت آن شناسایی شود.
کد خبر : 479691
BS0K5599.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه ورزش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، فدراسیون ملی ورزش‌های دانشگاهی تنها فدراسیون دارای مصوبه مجلس شورای اسلامی است. با توجه به اتمام دوره مسئولیت محمدرضا دهخدا، رئیس فدراسیون ملی ورزش‌های دانشگاهی و بازنشستگی وی، با استناد بند ۴ ماده ۱۰ اساسنامه این فدراسیون تا برگزاری مجمع عمومی برای انتخاب رئیس فدراسیون ملی ورزش‌های دانشگاهی، محمدحسین علیزاده مدیر کل تربیت بدنی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با حفظ مسئولیت به‌عنوان سرپرست فدراسیون ملی ورزش‌های دانشگاهی از سوی وزارت علوم، تحقیقات و فناری منصوب شد.


پیش از این مقرر بود مجموع انتخابات فدراسیون ملی ورزش‌های دانشگاهی 19 اسفندماه سال جاری برگزار شود. از هیمن رو به سراغ جمشید همتی، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی و یکی از کاندیدهای ریاست این فدراسیون رفته‌ایم تا نظر خود را در خصوص «ورزش دانشجویی» و کاستی ها و فرصت های این حوزه جویا شویم.


آنا: کاندیدا شدن شما برای ریاست فدراسیون ملی ورزش‌های دانشجویی صحت دارد؟


همتی: فدراسیون ملی ورزش‌های دانشگاهی که به اختصار به آن فدراسیون دانشجویی گفته می‌شود و من نیز کاندیدای ریاست این فدراسیون شده‌ام و ثبت نام کرده‌ام. با توجه به شرایط پیش آمده  و شیوع ویروس کرونا انتخابات ریاست فدراسیون ملی ورزش‌های دانشگاهی که مقرر بود 19 اسفندماه سال 98 برگزار شود به تعویق افتاد و سرپرست برای فدراسیون مشخص کردند.


آنا: در خصوص جایگاه فعلی فدراسیون ملی ورزش‌های دانشگاهی بفرمایید.


همتی: فدراسیون دانشجویی در مقایسه با فدراسیون های دیگر که با قدمت خیلی بیشتر، با تجربه و زیرساخت خیلی بیشتر، یک فدراسیون نوپا محسوب می‌شود. فدراسیون دانشجویی نیازمند به تغییراتی در ساختار، اساسنامه  و شیوه فعالیت است.


 آنا: با توجه به اینکه شما از خانواده دانشگاه آزاد هستید، بر رویه کاری شما تاثیرگذار نخواهد بود؟


همتی: ‏باوجود اینکه عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی هستم، نگاه من نگاهی فرابخشی است و نگاه تعصبی به ورزش دانشجویی ندارم. نگاه تک‌بعدی، تک محوری و درون بخشی مضر خواهد بود و به‌‍‌خصوص برای کسی که میخواد در راس یک فدراسیون قرار گیرد. 


باید توجه داشت که واژه ملی در فدراسیون ملی ورزش‌های دانشگاهی به چه معنا است؛ ملی یودن این فدراسیون به این معنا است که این فدراسیون برای همه دانشجویان در سراسر کشور اعم از دانشجویان وزارت علوم، آزاد، علوم پزشکی، فنی و حرفه‌ای، پیام نور و جامع علمی کاربردی،  غیرانتفاعی و همه موسسات و آموزشگاه آموزشکده ها را شامل می‌شود. از همین رو کسی که ریاست فدراسیون ملی ورزش های دانشگاهی را برعهده می‌گیرد باید دیدگاه ملی و فرابخشی داشته باشد.


آنا: نیروی انسانی مورد و پتانسیل کافی برای ارتقای فدراسیون ملی ورزش‌های دانشگاهی وجود دارد؟


همتی:  فدراسیون دانشجویی دارای نیروی انسانی بسیار قوی و متخصصی است. در این فدراسیون با تجربه‌ترین، پخته‌ترین و متخصص‌ترین مربیان، داوران، ورزشکاران و مدیران که عضو خانواده دانشگاهی هستند، حضور دارند. 


متاسفانه از ظرفیت نیروی انسانی فدراسیون دانشجویی به خوبی استفاده نمی‌شود که با یک مدیریت مناسب می‌توان از ظرفیت همه بخش‌های آموزش عالی استفاده کرد. خیلی از این اعضای هیئت علمی دانشگاه‌ها، رئیس فدراسیون های ورزشی یا در وزارت ورزش و جوانان دارای مسئولیت هستند که این ظرفیت کمک به سزایی به رشد و توسعه ورزش دانشجویی می‌کند.


آنا:فدراسیون ملی ورزش‌های دانشگاهی تنها عهده‌دار مسابقات بین‌المللی و قاره‌ای است؟


همتی: در فدراسیون ملی ورزش‌های دانشگاهی باید برنامه‌هایی در حوزه ورزش همگانی و در بعد سلامت و غنی سازی اوقات فراغت دانشجویان تدوین شود که این موضوع مغفول مانده است.  در حالی برنامه‌های فدراسیون ملی ورزش های دانشگاهی صرفا بحث اعزام های بین‌المللی و... نیست.


جمعیت زیاد دانشجو را که در کشور داریم از همین رو باید در راستای آگاه شدن و ایجاد انگیزه برای انجام فعالیت های حرکتی با هدف تندرستی و ایجاد هیجان و شادابی گام برداشت که  یکی از وظایف اصلی فدراسیون این امر است.


فدراسیون دانشجویی با برنامه‌های منسجم، با برگزاری جشنواره ها و ایده پردازی ها می تواند گامی مهم برای ارتقای ورزش همگانی بردارد. یکی از پیشنهادهای من اپلیکیشن هایی که بتونیم از طریق آن وضعیت جسمانی دانشگاهیان را سنجش کنیم که ضمن آگاهی از وضعیت سلامت دانسجویان و دانشگاهیان می توان با استفاده از این اپلیکیشن بتوانیم خدمات ارزنده را به همه دانشجویان سراسر کشور بدهیم.


آنا: این دیدگاه که در دوران دانشجویی نمی‌توان از قهرمان پرورش داد، آی صحت دارد؟


همتی: بسیاری از افراد در دوران دانشجویی خود در حوزه ورزش شکوفا می‌شوند و استعدادهایشان بروز پیدا کند و این وظیفه ما هست که بتوانیم این افراد را شناسایی  و هدایتشان بکنیم. هم‌چنین می‌توانی در فدارسیون دانشجویی مراکزی را اختصاص بدیم افرادی را آموزش بدهیم. با استفاده از این مراکز می‌توانیم استعدادها را کشف کنیم و هدایتشان کنیم که متاسفانه این اقدامات ت کنون صورت نگرفته است انجام نگرفته و مغفول واقع شده است.


آنا: در حوزه ورزش بانوان در ورزش دانشگاهی به نقطه مطلوب رسیده‌ایم؟


همتی: ورزش دانشجویی در بخش بانوان چه در ورزش همکانی، قهرمانی و حرفه ای خیلی بیشتر جای کار دارد. پیشرفت هایی در این حوزه دیده می شود اما با نقطه مطلوب فاصله داریم و نیاز تغییرات و تحولات زیادی در این حوزه هستیم.


آنا:آیا هم‌افزایی لازم در حوزه ورزش دانشگاهی صورت می‌گیرد؟


همتی:‏ در بررسی زیرساخت ها بدون نگاه مقرضانه و تعصبی، بیشتر این زیرساخت‌ها و فضای ورزشی و سرانه فضای ورزشی را «دانشگاه آزاد اسلامی» در اختیار دارد که می‌توان با یک تعامل خوب در اختیار سایر بخش ها قرار گیرد. 


استفاده درست و بهینه از ظرفیت‌ها و تأسیسات ورزشی دانشگاه‌های سراسر کشور نیاز به یک تعامل، هماهنگی و یک برنامه‌ریزی درست دارد که ما کنون این این کار صورت نگرفته است. استفاده از همه ظرفیت‌های ورزشی در کشور یک هنر هست که تاکید ما این است که خارج از اینکه این دانشجو دانشجوی چه بخشی است باید تلاش بکنیم که از همه این ظرفیت‌ها استفاده کنیم و بتوانیم در راستای توسعه ورزش دانشجویی از همه این به اصطلاح ظرفیت‌ها استفاده کنیم.


آنا: ساختار هیئت ورزش های دانشگاهی استان ها را چگونه ارزیابی می‌کنید؟


همتی: بر اساس ساختار فدراسیون ملی ورزش‌های دانشگاهی با وجود ظرفیت‌هایی که از نظر نیروی انسانی وجود دارد؛ در شهرستان‌ها به غیر از مراکز استان در شهرستان‌ها هیچ هیئت ورزشی و متولی برای ورزش دانشگاهی وجود ندارد! در صورتی که بسیاری از دانشگاه‌ها در شهرستان‌ها و غیر مراکز استان‌ها هستند و  دارای تعداد زیادی دانشجو هستند! این یکی از نقاط ضعفی است که ما باید بریا آن تدبیری اندیشیده شود. از طرفی باید هیئت‌های شهرستان  را نیز فعال کنیم که بتوانیم از امکانات موجود تمامی دانشجویان استفاده کنند.


من دکتری تربیت بدنی و استایار دانشگاه هستم. لیسانس فوق لیسانس دکتری تربیت بدنی من نیز هست نمی‌توانم کاندیدای هیچ کدام از هیئت‌های استانی شوم! خیلی نکته جال تر نیزاین است که نمیتونم رئیس هیئت ورزش دانشجویی استان بشوم اما می‌توانم رئیس فدراسیون بشم! این یک نقص  است که باید به آن پرداخت.


آنا: در خصوص بودجه فدراسیون ملی ورزش های دانشگاهی دیدگاه‌های متعددی وجود دارد؛ تا جایی که برخی معتقدند مسائل مالی استقلال این فدراسیون را تحت تاثیر قرار داده است؛ نظر خود را در این خصوص بفرمایید.


همتی:‏ بودجه فدراسیون ملی ورزش های دانشگاهی را وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تامین می کند. همین امر این شائبه  را ایجاد می کند که از همین رو باید یک نفر از این وزارتخانه متولی این فدراسیون باشد. 


بهتر است  در شورای عالی ورزش با حضور روسای پنج بخش تعاملی صورت گیرد که هر بخش با توجه به پتانسیل و ظرفیت خود سهمی از بودجه فدراسیون دانشجویی را تقبل کند. این موضوع می‌تواند بسیاری از مشکلات این فدراسیون را برطرف سازد. هم‌چنین  در این صورت تمامی بخش‌ها و همه موسسات آموزش عالی می‌توانند در تامین بودجه فدراسیون موثر باشند.


آنا: ممنونیم از زمانی که در گذاشتید.


همتیامیدوارم این گفتگو موثر باشد و بتوانیم در شرایط کنونی منجر به ارتقا و رشد توسعه شویم.


انتهای پیام/4084/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب