دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
14 فروردين 1399 - 09:00
نگارش علمی پایان‌نامه 26/

بررسی تفاوت‌های پایان‌نامه کارشناسی ارشد و رساله دکتری

در نحوه نگارش پایان‌نامه کارشناسی ارشد و رساله دکتری تفاوت‌های عمده‌ای وجود دارد، که در مطلب پیش رو به آن پرداخته شده است.
کد خبر : 478729
پوزیشن های دکتری-wikigeram.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه پایان‌نامه گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، نگارش پایان‌نامه ازجمله موارد تخصصی است که اغلب دانشجویان در نحوه نگارش علمی آن با مشکلاتی روبرو هستند، از انتخاب عنوان گرفته تا نگارش بخش‌های مختلف پایان‌نامه و اصلاحات تخصصی مربوط به آن، ازاین‌رو خبرگزاری آنا بر آن است تا با ارائه سلسله مباحثی در رابطه با نحوه نگارش پایان‌نامه و نکاتی که در این خصوص دانشجویان باید بدانند، چراغ راهی برای علاقه‌مندان به نگارش دقیق و تخصصی پایان‌نامه‌ها باشد.


پس از خواندن این گزارش دانشجویان و علم‌دوستان با تفاوت‌های پایان‌نامه کارشناسی‌ارشد و رساله دکتری آشنا خواهند شد.


تعریف پايان‌نامه (Thesis):


پايان‌نامه عبارت است از کار پژوهشی انجام شده توسط یک یا چند دانشجوی کارشناسی ارشد که برای دریافت مدرک تحصیلی درمورد رشته تحصیلی خود ارایه می دهند. پايان‌نامه نشان دهنده تمامی مراحل تحقیق است، از زمانی که پژوهشگر موضوع را انتخاب می کند تا نتیجه گیری. پايان‌نامه بایستی موضوعی جدید داشته باشد. به عبارتی این پژوهش باید نتیجه واحدهای گذرانده شده باشد.


برای دانشجویان کارشناسی ارشد کار پايان‌نامه تمرینی است برای اینکه دانشجویان کار پژوهشی را یاد بگیرند و بتوانند در مراحل بعدی تحصیلی خود کارهای تحقیقاتی بهتری ارائه دهند.


تعریف رساله یا تز(Dissertation):


کلمه تز یا رساله به کار پژوهشی پایان دوره دکتری گفته می‌شود که دانشجویان برای کسب مدرک دکتری نیازمند انجام این پژوهش و دفاع آن هستند. در انتخاب موضوع رساله همانند پایان‌نامه، لزوما بایستی موضوعی جدید مورد بررسی و هدف قرار گیرد. 


تفاوت پایان‌نامه و رساله در چیست؟


پايان‌نامه کارشناسی ارشد و رساله دکتری از نظر نحوه نگارش و محتوا با هم تفاوت‌هایی دارند. رساله دکتری مفصل تر و حجیم تر از پایان‌نامه است.


پايان‌نامه می‌تواند پژوهشی باشد که مطالعات و تحقیقات قبلی انجام شده را تکمیل کند اما رساله لزوما بایستی نتایج حاصل از پژوهش روی موضوعی جدید باشد. 


در رساله دکتری اکثر بخش ها با توضیحات بیشتری همراه است هم چنین در رشته های مختلف در بعضی مواقع نیاز به ارائه ایده ای جدید است که در نهایت منجر به ارائه نظریه ای جدید می گردد. 


نوع پروپوزالی که برای پایان نامه و رساله (تز) ارائه می شود نیز با هم متفاوت است. پروپوزال دوره دکتری نسبت به کارشناسی ارشد مفصل تر است چون بایستی تشریح کاملی از آنچه که قرار است در پایان‌نامه ذکر گردد باشد اما در پروپوزال ارشد مطرح شدن موارد ضروری کافی است.


در دوره کارشناسی ارشد، هدف از نگارش پایان‌نامه، آشنایی با پژوهش می باشد اما در صورتی که از دانشجویانی که دوره دکتری را گذارانده اند انتظار می رود که در انجام پژوهش و نگارش رساله تسلط کافی را داشته باشند و پس از اینکه فارغ التحصیل شدند خودشان به صورت مستقل کار پژوهشی را بتوانند انجام دهند.  


رساله دکتری نسبت به پایان‌نامه ارشد، دامنه گسترده تر، فرضیات قوی تر و تحلیل عالمانه تر و نوآوری بیشتری دارد.


در پایان‌نامه کارشناسی‌ارشد، دانشجو برای اولین بار به‌ طور جدی کار پژوهشی خود را آغاز می‌کند و از دانشجو انتظار می‌رود به اصول روش تحقیق توجه کند و پژوهش او از اصالت و نوآوری برخوردار باشد. در صورتی که که در رسالۀ دکتری از دانشجو انتظار می‌رود نه تنها بایستی پژوهش او از اصالت و نوآوری برخوردار باشد، بلکه باید اندیشه‌ها، تفسیرها، و تحلیل‌های خود را دربارۀ هرگونه اطلاعات گردآوری شده، بیان کند.


به عبارت دیگر در رسالۀ دکتری پژوهشگر باید بتواند نظریه ‌ای جدید ارائه دهد یا نظریه ای بیان کند که ناقض یا تأییدکننده نظریات قبلی است.


انتهای پیام/4133


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب