دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
24 اسفند 1398 - 00:02
گزارش مهم و تحلیلی جنبش نجبا؛

گروه‌های مقاومت عراقی همان حشد الشعبی هستند؟ / تفاوت جایگاه حقوقی بسیج مردمی با نیروهای مقاومت

گروه‌های مقاومت عراقی به جهت تفاوت جایگاه حقوقی با حشد الشعبی، طرفی غیررسمی برای اخراج نیروهای آمریکایی هستند، حال‌آنکه بسیج مردمی این کشور به دلیل قرار گرفتن در چارچوب نیروهای مسلح، از چنین امکانی برخوردار نیست.
کد خبر : 477908
2.jpg

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، دفتر جنبش نجبا در تحلیلی به بررسی ساختار گروه‌های مقاومت عراق در برابر اشغالگران پرداخت.


بر اساس این گزارش، ساحت سیاسی و امنیتی عراق، ساحتی چندوجهی است که آگاهی از ماهیت و ساختار آن می‌تواند بسیاری از ابهامات موجود در خصوص برخی موضع‌گیری‌ها و اظهارنظرها را تبیین کند. همسنگ دانستن سازمان حشد الشعبی با گروه‌های مقاومت عراقی موجب برخی تحلیل‌ها و برداشت‌های ناصواب از متغیرات این کشور شده است.


باید توجه داشت که گروه‌های مقاومت عراقی بلافاصله پس از آغاز اشغالگری آمریکا در عراق تشکیل‌شده و به مبارزه با نیروهای اشغالگر آمریکایی در عراق پرداختند. این گروه‌ها البته با گرایش‌ها و مشرب‌های مختلف حول یک هدف واحد که مبارزه با اشغالگران بود گرد هم جمع آمدند.


امضای موافقت‌نامه آمریکا با عراق برای اخراج نیروهای پنتاگون


ماحصل اقدامات گروه‌های مقاومت عراقی اجبار دولت و ارتش آمریکا به اخراج نیروهای خود از عراق بود که طی امضای توافق‌نامه‌ای با بغداد عملیاتی شد؛ مسئله‌ای که ناشی از تلفات بالای نیروهای آمریکایی بر اثر عملیات‌های مختلف مقاومت بود.


پس از آن بود که به‌واسطه شکل‌گیری داعش و اشغال بخش‌های زیادی از خاک عراق، مرجعیت دینی نجف اشرف، فتوا به جهاد کفایی داد که درنتیجه، شکل‌گیری بسیج مردمی عراق یا همان حشد الشعبی را به همراه داشت. در این میان، برخی گروه‌های مقاومت عراقی شماری از نیروهای خود را وارد این سازمان کرده و بخش دیگری از نیروها را با همان رویکرد سابق و به‌مثابه نیروهای مقاومت در جنگ علیه داعش به کار گرفتند.


بیشتر بخوانید:


سازوکار عملیاتی خروج نیروهای آمریکایی از عراق آغاز شده است


عضو کمیسیون امنیت و دفاع پارلمان عراق: آمریکا برای ما کاری نکرده است


پس از پیروزی ملت عراق در برابر داعش، سازمان حشد الشعبی ذیل نیروهای مسلح عراقی درآمد و از جایگاهی رسمی برخوردار شد. همین مسئله نیز موجب شد که نیروهای بسیج مردمی به‌عنوان بخشی از نیروهای مسلح فعالیت‌های خود را علیه عناصر به‌جامانده از داعش ادامه دهند و بخشی از نیروهای مسلح عراقی باشند که به حراست از مرزهای عراق و امنیت و آرامش این کشور می‌پردازند.


حشد الشعبی


رزمندگان حشد الشعبی


در این میان نیروهای آمریکایی به بهانه نبرد با داعش بار دیگر رهسپار عراق شده بودند و همین مسئله نیز بر ضرورت مقاومت دوباره در برابر این نیروها صحه می‌گذاشت. مسئله‌ای که گروه‌های مقاومت عراقی را وا‌داشت تا دوباره علیه آمریکایی‌ها فعالیت کنند.


مقاومت اسلامی عراق به‌عنوان طرف غیررسمی متعهد به اخراج نیروهای اشغالگر است


از طرفی توجه به تفکیک گروه‌های مقاومت عراقی از حشد الشعبی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.



مقاومت اسلامی عراق به‌عنوان طرفی غیررسمی به‌ویژه پس از هدف قرار گرفتن فرماندهان مقاومت از سوی آمریکایی‌ها متعهد به اخراج نیروهای اشغالگر از عراق شدند اما حشد الشعبی به‌واسطه جایگاه حقوقی خود از چنین امکانی برخوردار نیست.



درحالی‌که حشد الشعبی بخشی از دولت عراق به شمار می‌آید و موظف به تبعیت از تصمیمات نخست‌وزیر عراق به‌عنوان فرماندهی نیروهای مسلح است. در مقابل، مقاومت در برابر اشغالگران، حق طبیعی گروه‌های مقاومت است که می‌توانند با تکیه بر آن در راستای اخراج بیگانگان از خاک خود عمل کنند.


از این‌رو برخی مواضع متضارب یا متفاوت و اظهارنظرهای غیرمنسجم در میان برخی مسئولان حشد الشعبی با مقاومت اسلامی عراق را باید در این راستا تحلیل کرد که دولت و نیروهای مسلح وابسته به آن موظف هستند رویکردی رسمی را اتخاذ کنند، حال‌آنکه گروه‌های مقاومت عراقی از مشروعیت کامل برای تلاش در راستای اخراج اشغالگران عراقی برخوردارند.


انتهای پیام/4106/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب